Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговор между двама просяци:
- Знаеш ли какво се е случило с Иван?
- Не, какво е станало?
- Започнал е работа.
- Винаги съм подозирал, че за пари е готов на всичко...

 Статия

Пъстървата през февруари

Риби и Такъми (бр. 3 / 2011 г.)

 

Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се открива сезонът за улов на петнистата красавица. Предстоят осем вълнуващи месеца. Но като всяко начало, и това е трудно. Водите на реките са ледени, пъстървите – мудни, кълванетата – редки. Дори и опитните пъстърваджии нямат гаранция, че ще успеят да хванат даже и една риба. 
 

От Станил Йотов

 

А всъщност пъстървите са си на обичайните места. Ако ги няма в бързеите, ще бъдат в по-спокойните води. Ако не са в дълбоките вирове, ще ги има по разливите и близо до подмолите около брега. Само че студената вода обърква работата. Не е като през май и юни, когато тъмните сенки се стрелват отнякъде към примамката ви. Сега пъстървата е по-пасивна. Само че ние сме по-умни. И все ще успеем да я надхитрим. Как? По-долу ще стане въпрос точно за това.

Философията на пъстървовия риболов се състои в това, че ако на едно място има пъстърва и заметнем там, възможностите са две: рибата или ще клъвне, или няма да клъвне. Има и трети вариант, при който заради лошо презентиране и необичайно поведение на примамката, дебело влакно или прекалено голямо утежнение изплашваме рибата. Но ако сме направили всичко както трябва и пъстървата е припознала в примамката ни жертва, въпросът е ще има ли атака или не. Замислете се сами – с една и съща примамка и монтаж може да направим поне 20 замятания на едно място, и точно когато сме се отчаяли, тогава да последва атаката. Точно това е разликата на пъстървовия риболов през студения сезон, сравнен с топлия – иска се много по-бавно и прецизно облавяне на местата. В един момент пъстървата може и да предприеме решение да нападне.

 

На 10 сантиметра от пъстървата
Доста опитни колеги пъстърваджии твърдят, че февруарския риболов се състои в това да намушкаме примамката си в устата на рибата. Разбира се, това е нещо твърде условно, но е факт, че в ледените води пъстървите се хранят на принципа с най-малко движение да съберат най-много храна. Ако може, рибата няма да мръдне от мястото си, а само с отворена уста ще поглъща това, което се носи по хранителния поток. Това е така, понеже всяко преместване на пъстървите води до разход на енергия. Следователно рибата би приела да се пораздвижи, само ако й предлагаме нещо по-калорично и хранително, богато на белтъци и други полезни съставки. През зимата пъстървата живее на принципа, че разходваната енергия за приемане на храната трябва да бъде по-малка от тази, която й набавя самата храна. По тази причина през февруари тези хищници далеч не приемат всичко, което идва в хранителния поток и става за ядене. Рибата е селективна и си избира кое и кога да изяде. Ето оттук идва целият проблем.
При риболов на изкуствена муха с нимфа през зимата съм имал случаи, при които в малка планинска река пъстървата кълве едва на около 20 и повече извозвания на примамката, при това с известно задържане на линията. За отбелязване е, че 19 пъти рибата се е отказала да атакува една и съща примамка, която минава на относително еднакво разстояние от нея, с неголяма разлика в скоростта на движение. И е ударила чак на 20-ото преминаване! В подобни случаи причината рибата да не нападне е в дистанцията, на която преминава нимфата от нея. Атаката настъпва едва когато примамката е достатъчно близо до рибата, и в същото време пъстървата е уверена, че са налице всички шансове да я улови. Тоест, имаме определена „дистанция на симулацията”. Извън тази дистанция пъстървата няма да тръгне да гони в никакъв случай, а в рамките на въпросното разстояние й трябват доста извозвания, докато накрая успеем да я прилъжем към нападение. От опит и консултации с други колеги съм установил, че в студените води пъстървата атакува най-често, когато примамката мине на около 10 см от муцуната на пъстървата, и рибата не види нищо съмнително в нея. Разбира се, в някои случаи, особено в по-големите реки, дистанцията на симулация може да бъде доста по-голяма, но принципът си остава същият. Освен това кълването през февруари се определя и от ред биологични фактори – режим на хранене, обекти за хранене, моментна активност и т.н. Всичко това ни прави много зависими от примамката, на която сме заложили, независимо дали ловим на спининг, муха или естествена стръв.

 

Фактори на кълването
Трите фактора, които определят кълването на пъстървата през февруари и са свързани с дистанцията на симулация, са следните: условията в конкретния момент, видът на мястото и примамката. И трите опират до старанието на пъстървата да икономисва усилията си и да не се мести много-много в търсене на жертвите. През лятото ни е много комфортно да ловим например на суха муха, и да гледаме как пъстървите се изстрелват от метър и повече, за да налапат примамката от повърхността със скок и шумно изплющяване. Разбира се, има места като праговете на Искър до Пасарел, където и през февруари ще видите пъстървите да скачат и да събират храна по повърхността. Но това са нестандартни места с по-бавна и топла вода, те са изключения, както и няколкото карстови реки, населени с балканка. На огромната част от местата рибите са мудни и бавни. Миналата година бях в разрешения участък на една рекичка, извираща от Витоша. Лових на стример, а пъстървите подхождаха към него много бавно и внимателно, преди да го захапят. При това липсваше категоричният удар, чувстваше се само едно подръпване на линията и реално моментът за засичане беше не повече от секунда и половина, преди рибата да разбере измамата и да изплюе.

 

Вид на мястото и зона на комфорта
По принцип през февруари пъстървата рядко се придържа в бързите води. Най-често тя избира по-спокойно място в рамките на определен бързей, като обикновено става въпрос за скривалище зад някой камък, където течението не е чак толкова силно. По този начин рибата хем е в хранителния поток, хем е на завет от силното течение и не й се налага да хвърля излишни усилия, за да стои срещу него. Това е т.нар. „зона на комфорта” и тя е първото, което трябва да открием във всяко едно място на реката, където ще търсим пъстърва. Зоните на комфорта най-често са спокойни места встрани от основното течение, които се падат някъде около „ръба” между бързата и по-бавната вода, както и зад големите камъни в бързеите. Ако между две бързи течения имаме по-бавно, това е нашето място да търсим пъстървите. Установяването на тези зони зависи изключително и само от практиката.
Как да усетим подобно място? При спининговия риболов трябва да сме развили усет за силата на водата чрез играта на примамката и вибрациите, които усещаме на върха на пръчката. Ако ловим с нимфа или стример, задачата е още по-лесна, тъй като имаме различна скорост на извозване на линията в по-бързите и по-бавните места. Същото е и при риболова с естествена стръв. На местата, където извозването на линията е по-бавно, а встрани имаме бързо течение, шансът да имаме кълване е най-голям. Освен всичко друго, в този случай примамката прекарва повече време в зрителния обхват на пъстървата, и рибата разполага с няколко секунди повече за преценка дали да атакува.

 

Големина на примамката
Вече стана въпрос, че през февруари пъстървата не атакува всичко, което види и прецени, че става за ядене. Преди да нападне, рибата първо преценява каква енергия би си набавила от потенциалната жертва. Най-често размерът на примката е свързан с големината на самата пъстърва, пред която я прекарваме. В случая можем да обособим три категории примамки за отделните видове риболов на пъстърва, които работят добре през студения сезон:
1. Спининг – воблери с размер 3.5 – 4 см. Те са достатъчно големи, за да примамят към атака пъстърва с линеен размер от 23 и повече сантиметра. Имитират жива рибка, която се явява една от предпочитаните храни за пъстървата през зимата, тъй като й осигуряват достатъчно енергия. Въпрос на личен избор е на кой модел и марка ще заложим.
2. Муха – нимфите са основното оръжие за улов на пъстърва през февруари. Най-добре е да използваме комбинация от два модела. Тя може да се състои от сива нимфа от заешка козина, имитираща ручейник в килийка или лежляк, и от бяла нимфа, в която пъстървата припознава излязъл от килийката си ручейник. Моделите е добре да бъдат по-едри, монтирани на куки №8 или 10, за да бъдат по-примамливи, отколкото дребните неща за храна. Третият модел, с който можем да опитаме, е т.нар. „бъзер”, той имитира хирономус.
3. Стръв – през студения сезон пъстървата ще предпочете нещо по-апетитно и хранително. Колегите, които ловят на жива стръв, използват най-вече ларвата на восъчния молец „камола”, ручейник в комбинация с един бял червей, или лежляк. Големите земни червеи също могат да свършат добра работа.
4. Мъртва рибка – техниката „мор мание” е сравнително слабо разпространена у нас, докато в страните с традиции в пъстървовия риболов като Франция и Италия е масово застъпена. Монтажът може да се извърши или със специално пособие от варианта „Драшкович” за риболов с къса спинингова пръчка, или посредством закачане на рибето през главата, ако ловим с телескопична пръчка варио от порядъка на 6 – 8 метра. За стръв се поставя лешанка или кубинка, в зависимост от това с какви рибета разполагаме.

 

Игра с течението
При февруарския риболов на пъстърва повече от всякога е необходимо да владеем т.нар. „игра с течението”. Това означава да използваме водата и нейното движение, за да презентираме най-добре и адекватно примамката. В отделните видове риболов на пъстърва играта с течението е различна. Ето как можем да презентираме най-адекватно примамките в различните разновидности при лова на пъстърва.

 

Спининг
Възниква въпросът как да водим примамката – по течението, срещу него, или перпендикулярно. Първият вариант е най-неподходящ, тъй като изисква най-бързо водене на блесната или воблера. Той може да се използва в местата с най-бавно течение, където ще имаме възможност да движим примамката с възможно най-ниска скорост. Воденето срещу течението може да ни донесе доста повече успех, тъй като имаме възможност да ловим с продължително задържане на воблера и блесната на едно място. Веднъж попаднал в зрителното поле на пъстървата, воблерът трябва да предизвика в нея усещане, че става въпрос за безпомощна рибка, която среща трудности с течението. Точно тогава балканката предприема решение да атакува в гръб, тъй като жертвата изглежда най-уязвима – не може да се придвижи напред, а при отстъпление назад попада право в устата на пъстървата. В този случай обаче се налага да бъдем добре прикрити, тъй като има голяма вероятност пъстървата да ни забележи. Воденето на примамката през течението най-често се практикува на места, където имаме по-бавен улей вода между два по-бързи. В този случай е добре да вкараме воблера възможно най-надълбоко, за да слезе до дъното, където е рибата.
 

Муха
Ако ловим с нимфи, най-добрата тактика е в извозване със задържане. Замятаме в най-горната част на набелязаното място и изчакваме примамката да потъне до долу. Добре е да ловим с по-тежки нимфи, изработени с оловен пълнеж и волфрамови глави. Ако ловим с по-леки мухи, можем да монтираме допълнително утежнение на линията в рамките на 1-1.5 грама в зависимост от дълбочината и дебита на реката. Трябва да се стремим примамката да бъде долу в момента, когато влезе в зрителното поле на пъстървата. След това започва извозването близо до дъното. В хода на извозването можем да правим задържания от по секунда-две, при които мухите леко се издигат до дъното и послед пак отиват долу при отпускане. Именно тези движения често предизвикват пъстървата към кълване. В зависимост от мястото можем да ловим и с повече задържане, особено ако перспективното място е под нас и няма начин да го достигнем по друг начин, освен със спускане на примамките надолу по течението.
 

Стръв
При риболова на пъстърва с естествена стръв извозването е почти същото, като при нимфата, с тази разлика, че дългата въдица улеснява всичко. На практика можем да ловим под върха на пръчката. Ако разполагаме с камола, имаме голям шанс да закачим нещо, макар че ударът далеч не е толкова силен, колкото през лятото, и се налага да бъдем нащрек във всеки момент. Засича се още при първия усет за кълване, за да не дадем възможност на пъстървата да нагълта навътре и да я повредим.

Карстовите реки
През зимата има реки, които поддържат по-висока температура на водата, тъй като тя идва от карстови извори. По тази причина на откриването на сезона реки като Панега и Искрецка стават обект на истинско стълпотворение на пъстърваджии. Риболовът в тях е доста по-лесен, тъй като водата е топла и рибите са много по-активни. На тях може да ловим по познатите схеми, техники и тактики от топлия сезон. Те поддържат температура на водата в рамките на 8 – 12 градуса, а за пъстървата се знае, че се храни най-активно при 13 градуса. В останалите планински реки температурата е доста под тази норма, което и определя пасивното поведение на пъстървите в тях. В карстовите места този проблем отпада, а дори през февруари може да се лови дори на суха муха.

 

Планинските потоци
Планинските потоци са другото подходящо място за откриване на сезона. Предимството им е в това, че пъстървите са доста по-лесни за локализиране. Друг е въпросът, че в тях най-често преобладават дребните риби. Тук обаче имаме доста по-голям шанс да хванем риба, ако водата е добра и не е съвсем ледена или с топящ се сняг. Всичко обаче зависи от гъстотата на пъстървите, а доста от тези потоци вече се тарашат активно от бракониери с ток. Все пак на място със запазена популация можем да разчитаме на добро откриване на сезона.
 

Големите реки
В големите реки с пъстървови участъци като Струма, Искър, Вит, Огоста и т.н. февруарският риболов може да бъде успешен само ако нивото на водата е добро, няма снеготопене и цветът е сравнително бистър. Тези условия са характерни за февруари, когато все още няма топене на сняг в планините. Макар че ударите далеч не са много, именно сега е моментът да опитаме да прилъжем някоя огладняла едра балканка, каквито далеч не са чак такава рядкост в големите реки. Въпросът опира до упорство, познаване на местата и изпълнение на всичко около постигане на най-удачната дистанция на симулация и откриване на рибите.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
За шараните и пелетите
  В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна ...
За бяла риба със захранка
  Риболовът на бяла риба е любимият ми. Ловя бели от дете. На язовира от моето детство, „Студен кладенец”, те бяха основният вид хищник. В ...
Сезонът на речния риболов
Река Огоста Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Съдържание
Актуално Време за морунажи /4 Калоян Белополски разказва за зимния риболов на морунажи по реките Излет Следобедни кефали /8 От Краислав Димитров С муха ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
Спортната 2009 година
  От Ян Ван Шендъл   Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6