Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Тате, тате! Знаеш ли колко е дълга пастата за зъби?
- Не - с досада отговаря бащата.
- От средата на килима в хола до края на антрето.

 Статия

Тайните на леда!

Риби и Такъми (бр. 3 / 2011 г.)

 

Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими

 

В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на лед. Лошото, е че напоследък зимните седмици са ту много студени, ту много топли. По телевизията все съобщават за температурни рекорди, било положителни или отрицателни. За множество риболовци от по-топлата част на страната риболовът на лед не представлява особен интерес, но и те могат да се поучат от основните принципи, тъй като правилата за риболов в студена вода са едни и същи независимо дали се лови на открита вода, или под леда. Принципът на риболов на костури, бабушки, пъстърви и други “зимни” риби е сходен.

 

Когато водата започне да спада под 3-4 градуса водоемите започват постепенно да замръзват. За стабилен се смята леда, който е натрупал поне десетина сантиметра дебелина, и то ако има достатъчно плътен прозрачен лед, а не бял лед с мехурчета и сняг. В началото на замръзването рибите често са пръснати из водната шир, но след замръзването се групират в по-дълбоките части, а след средата на февруари започват да се придвижват към по-плитките места около устията откъдето влиза повече кислород и храна. Така или иначе повечето риболовци добре знаят “дашните” части на водоемите и застават именно там. Хубавото на риболова на лед, е че практически няма недостъпни места и може рибите да се търсят навсякъде.
Едно от най-важните условия при риболова на лед е да не се изпъдят рибите с неподходяща захранка. Изсипването в дупката на различни захранки, които през лятото отлично събират бабушки или пък платики сега имат обратен ефект. В ледената вода рибите се влияят от живата стръв и то в неголеми количества. Разбира се най-важен е вердевасът или фуилът. Това всъщност са ларви на различни видове комари и представляват естествена храна за множество риби през зимата. Донякъде работа вършат и торните червеи, накълцани на ситно, пинките и по-рядко белите червеи. Те се ползват само при риболов на пъстърви или едри кефали. Ако ловим на дълбочина до към 3 м и няма течение, може регулярно да пускаме в дупката по няколко ларви. Това често влудява рибите и те лакомо налитат на стръвта.
Живата стръв може да се свали на дъното с помощта на специална хранилка, наречена кармушка, или с помощта на глина. Тя освен че бързо сваля ларвите на дъното, където най-често се хранят рибите, създава и мътилка в иначе кристално бистрата зимна вода докато рибите ровят в нея, търсейки апетитните аленочервени ларви. Това ми се струва, че допълнително “наточва” рибите и те кълват по-стръвно. Особено в моментите, когато са апатични и не особено гладни, а по-скоро любопитни.
След като първоначално в дупката се пуснат 2-3 стиски глина, след известно време първите риби се привличат от мърдащите апетитно ларви и от играта на мормишката. Започват да се хранят, а след като се нахранят си пазят купчинката, дори и да не са гладни вече. С подводна камера се вижда, че когато се пробие дупка в леда и първоначално няма никакви риби, първите идват примерно след петнайсет минути. След час вече има над двайсет костура и примерно 4-5 червеноперки. След три часа кълването на тази дупка почти е замряло, но под дупката е пълно с риби, които просто си седят струпани на захраненото място и не кълват. Много рядко някоя изведнъж се стрелва и налапва мормишката. Явно рибите са се нахранили и само си пазят трапезата... Дори се вижда как мормишката ги удря, а те лекичко само се преместват в страни. Подобно поведение напролет се наблюдава и при платиките, които се събират на захранката на огромни пасажи, а кълват много рядко. Плувката се потапя, но рибата не е лапнала стръвта, а е закачила куката с перка или друга част от тялото си.
По принцип бабушките се държат малко по-горе от костурите. Поради това те често кълват на пропадане на половин метър над дъното, а понякога и по-високо. Това важи и за пъстървите и кефалите. На дупка, на която вече сме уловили десетина, дори двайсет риби и вече половин час няма пипане ни се струва, че сме изловили всички риби, а всъщност въобще не е така. Те просто не кълват повече. Затова когато съм бил на състезание и третия час рибите са сити и апатични, съм прилъгвал още някоя като сменя мормишката с още по-малка или различна по цвят, а влакното с още по-тънко. Така вадя и най-капризните, вече заситени костурчета, които едва забележимо попипват стръвта, а ултра финия и чувствителен кивок едва-едва потрепва.
Разбира се при свободен риболов не винаги е оправдано да се стига до крайности, но все пак ако влакното на балалайката е над 0,10 мм, а мормишката не е от най-ситните волфрамки, кълванетата са много-много редки.
Мормишката има две функции. Първата е че играе ролята на тежест и просто сваля стръвта, закачена на фината й кука до дъното, а втората е да проблясва и да провокира любопитство и раздразнение у рибите, което ги кара да налапат стръвно куката. Поради втората причина на леда риболовът на мормишка е далеч по-резултатен от този на плувка със статична стръв.
Цветът на мормишката също често е от значение. Най-ползвани са малките златни или сребърни волфрамови топчета, но понякога рибите предпочитат меден, червен или чисто черен цвят. Добре е да се разполага със сериозен набор от мормишки. Кивокът се избира спрямо тежестта на мормишката, така че да е огънат от тежестта й под ъгъл от приблизително 45 градуса. След като на куката се закачат 3-4 вердеваса, мормишката се пуска във водата докато опре дъното. Тогава се затяга ролката и се започва с колебанията, придавани от кивока. Съвсем леко се потрепва, повдигайки плавно нагоре. Правят се кратки паузи на всеки десетина сантиметра повдигане. След като вдигнем мормишката на 30-40 см от дъното, много бавно я спускаме почти без колебания обратно надолу. Точно тогава кълват бабушките и платиките. Костурите най-често кълват след първите колебания и повдигането от дъното. Начините на водене са много и всеки сам може да налучка верния тон.
Кълването често е само рязко почукване или изправяне на кивока. Следва моментално засичане и се усеща приятната тежест на закачената риба. Свободното влакно не се навива на макаричката, а се хвърля встрани на леда. След презареждането се пуска отново с вече застопорената дълбочина. Когато ловим на две и повече дупки, при преместване може да навием свободното влакно на ръката си като на мотовилце, без да променяме фиксираната дълбочина. Така ще разберем разликата в дълбочината, което понякога е доста важно. Когато от дадена дупка извадим десетина риби и кълването намалее се местим на втората захранена дупка на която вече са се събрали гладни риби. Пускаме топче преди да се преместим и така нататък. Ако рибите са стръвни, може да се дохранва и докато се лови на същата дупка. Трябва обаче топченцата да са стегнати и да са с големината на маслина. Ако е плитко, може да се дохранва и с чист вердевас. От него рибите буквално пощуряват.
На доста платени водоеми край големите градове през зимата се ловят пъстърви на лед. При риболова на пъстърва има някои особености. Те също се ловят най-добре със състезателните балалайки, но с малко по-едри мормишки и влакно 0,10 – 0,14мм. Могат да се използват и въдици с малки спинингови макари с прецизен аванс. За стръв се използва ларвата на восъчния молец – камола. Това е доста едра ларва със специфичен сладникав вкус, който пъстървите обожават. Със сигурност това е най-резултатната стръв за пъстърва въобще. Тъй като е мека на куката се затапва с един бял червей. В дупката се пускат регулярно по 5-6 бели червея или бавно потъващи гранули. Рибите кълват около дъното докато стръвта бавно пропада. Често кълват и на статично заложена стръв. Резките колебания с кивока не са желателни тук.
Докато леда е дебел, а температурите са под нулата може да се практикува този динамичен риболов. Затопли ли се сериозно, обаче не бива да се стои на леда, дори и да е дебел. Сутринта често е студено и няма проблем. По обяд се затопля прекалено, леда за час – два омеква, става като кашкавал и може да се озовем в крайно опасна ситуация. Докато дневните температури са ниски, а ледът – дебел, няма проблем. Дори да пропаднем в газова дупка или участък с по-тънък лед, ако наоколо е здрав, ще ви спасят бързо, ако разбира се не сте сам на водоема, което е недопустимо.

 

Калоян Белополски


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
За щуки в Англия
През 2004-та година заминах за Англия да работя в град Норич - югоизточна Англия, област Норфолк. Веднага ми направи впечатление минаващата през града река ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Съдържание
Кефали в студа Калоян Белополски за пролетния риболов по гръцките реки / 4 Интервю С Явор Недев - новият шеф на ИАРА / 8 Идва ли краят на бракониерите? С ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Предпазливият Chod монтаж
  Пресата от страна на риболовците може да е основната причина шараните да отказват да се хранят, но Елиът Грей вярва, че монтажът, който не изпъква на ...
Последният влак към Велека
08.12.2009. Гледам прогнозите за времето и виждам, че ако искам най-накрая да отида до река Велека, точно следващият ден e подходящ - след това настава дълга ...
В царството на Таймените
  От край време една от най-бленуваните дестинации за риболовците от цяла Европа е Монголия. Да отидеш за риба там звучи много екзотично, дори и на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6