Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Ряпата казала:
- Много съм сладка, когато ме ядат с мед!
А медът отвърнал:
- Аз съм си сладък и без ряпа...

 Статия

Тайните на леда!

Риби и Такъми (бр. 3 / 2011 г.)

 

Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими

 

В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на лед. Лошото, е че напоследък зимните седмици са ту много студени, ту много топли. По телевизията все съобщават за температурни рекорди, било положителни или отрицателни. За множество риболовци от по-топлата част на страната риболовът на лед не представлява особен интерес, но и те могат да се поучат от основните принципи, тъй като правилата за риболов в студена вода са едни и същи независимо дали се лови на открита вода, или под леда. Принципът на риболов на костури, бабушки, пъстърви и други “зимни” риби е сходен.

 

Когато водата започне да спада под 3-4 градуса водоемите започват постепенно да замръзват. За стабилен се смята леда, който е натрупал поне десетина сантиметра дебелина, и то ако има достатъчно плътен прозрачен лед, а не бял лед с мехурчета и сняг. В началото на замръзването рибите често са пръснати из водната шир, но след замръзването се групират в по-дълбоките части, а след средата на февруари започват да се придвижват към по-плитките места около устията откъдето влиза повече кислород и храна. Така или иначе повечето риболовци добре знаят “дашните” части на водоемите и застават именно там. Хубавото на риболова на лед, е че практически няма недостъпни места и може рибите да се търсят навсякъде.
Едно от най-важните условия при риболова на лед е да не се изпъдят рибите с неподходяща захранка. Изсипването в дупката на различни захранки, които през лятото отлично събират бабушки или пък платики сега имат обратен ефект. В ледената вода рибите се влияят от живата стръв и то в неголеми количества. Разбира се най-важен е вердевасът или фуилът. Това всъщност са ларви на различни видове комари и представляват естествена храна за множество риби през зимата. Донякъде работа вършат и торните червеи, накълцани на ситно, пинките и по-рядко белите червеи. Те се ползват само при риболов на пъстърви или едри кефали. Ако ловим на дълбочина до към 3 м и няма течение, може регулярно да пускаме в дупката по няколко ларви. Това често влудява рибите и те лакомо налитат на стръвта.
Живата стръв може да се свали на дъното с помощта на специална хранилка, наречена кармушка, или с помощта на глина. Тя освен че бързо сваля ларвите на дъното, където най-често се хранят рибите, създава и мътилка в иначе кристално бистрата зимна вода докато рибите ровят в нея, търсейки апетитните аленочервени ларви. Това ми се струва, че допълнително “наточва” рибите и те кълват по-стръвно. Особено в моментите, когато са апатични и не особено гладни, а по-скоро любопитни.
След като първоначално в дупката се пуснат 2-3 стиски глина, след известно време първите риби се привличат от мърдащите апетитно ларви и от играта на мормишката. Започват да се хранят, а след като се нахранят си пазят купчинката, дори и да не са гладни вече. С подводна камера се вижда, че когато се пробие дупка в леда и първоначално няма никакви риби, първите идват примерно след петнайсет минути. След час вече има над двайсет костура и примерно 4-5 червеноперки. След три часа кълването на тази дупка почти е замряло, но под дупката е пълно с риби, които просто си седят струпани на захраненото място и не кълват. Много рядко някоя изведнъж се стрелва и налапва мормишката. Явно рибите са се нахранили и само си пазят трапезата... Дори се вижда как мормишката ги удря, а те лекичко само се преместват в страни. Подобно поведение напролет се наблюдава и при платиките, които се събират на захранката на огромни пасажи, а кълват много рядко. Плувката се потапя, но рибата не е лапнала стръвта, а е закачила куката с перка или друга част от тялото си.
По принцип бабушките се държат малко по-горе от костурите. Поради това те често кълват на пропадане на половин метър над дъното, а понякога и по-високо. Това важи и за пъстървите и кефалите. На дупка, на която вече сме уловили десетина, дори двайсет риби и вече половин час няма пипане ни се струва, че сме изловили всички риби, а всъщност въобще не е така. Те просто не кълват повече. Затова когато съм бил на състезание и третия час рибите са сити и апатични, съм прилъгвал още някоя като сменя мормишката с още по-малка или различна по цвят, а влакното с още по-тънко. Така вадя и най-капризните, вече заситени костурчета, които едва забележимо попипват стръвта, а ултра финия и чувствителен кивок едва-едва потрепва.
Разбира се при свободен риболов не винаги е оправдано да се стига до крайности, но все пак ако влакното на балалайката е над 0,10 мм, а мормишката не е от най-ситните волфрамки, кълванетата са много-много редки.
Мормишката има две функции. Първата е че играе ролята на тежест и просто сваля стръвта, закачена на фината й кука до дъното, а втората е да проблясва и да провокира любопитство и раздразнение у рибите, което ги кара да налапат стръвно куката. Поради втората причина на леда риболовът на мормишка е далеч по-резултатен от този на плувка със статична стръв.
Цветът на мормишката също често е от значение. Най-ползвани са малките златни или сребърни волфрамови топчета, но понякога рибите предпочитат меден, червен или чисто черен цвят. Добре е да се разполага със сериозен набор от мормишки. Кивокът се избира спрямо тежестта на мормишката, така че да е огънат от тежестта й под ъгъл от приблизително 45 градуса. След като на куката се закачат 3-4 вердеваса, мормишката се пуска във водата докато опре дъното. Тогава се затяга ролката и се започва с колебанията, придавани от кивока. Съвсем леко се потрепва, повдигайки плавно нагоре. Правят се кратки паузи на всеки десетина сантиметра повдигане. След като вдигнем мормишката на 30-40 см от дъното, много бавно я спускаме почти без колебания обратно надолу. Точно тогава кълват бабушките и платиките. Костурите най-често кълват след първите колебания и повдигането от дъното. Начините на водене са много и всеки сам може да налучка верния тон.
Кълването често е само рязко почукване или изправяне на кивока. Следва моментално засичане и се усеща приятната тежест на закачената риба. Свободното влакно не се навива на макаричката, а се хвърля встрани на леда. След презареждането се пуска отново с вече застопорената дълбочина. Когато ловим на две и повече дупки, при преместване може да навием свободното влакно на ръката си като на мотовилце, без да променяме фиксираната дълбочина. Така ще разберем разликата в дълбочината, което понякога е доста важно. Когато от дадена дупка извадим десетина риби и кълването намалее се местим на втората захранена дупка на която вече са се събрали гладни риби. Пускаме топче преди да се преместим и така нататък. Ако рибите са стръвни, може да се дохранва и докато се лови на същата дупка. Трябва обаче топченцата да са стегнати и да са с големината на маслина. Ако е плитко, може да се дохранва и с чист вердевас. От него рибите буквално пощуряват.
На доста платени водоеми край големите градове през зимата се ловят пъстърви на лед. При риболова на пъстърва има някои особености. Те също се ловят най-добре със състезателните балалайки, но с малко по-едри мормишки и влакно 0,10 – 0,14мм. Могат да се използват и въдици с малки спинингови макари с прецизен аванс. За стръв се използва ларвата на восъчния молец – камола. Това е доста едра ларва със специфичен сладникав вкус, който пъстървите обожават. Със сигурност това е най-резултатната стръв за пъстърва въобще. Тъй като е мека на куката се затапва с един бял червей. В дупката се пускат регулярно по 5-6 бели червея или бавно потъващи гранули. Рибите кълват около дъното докато стръвта бавно пропада. Често кълват и на статично заложена стръв. Резките колебания с кивока не са желателни тук.
Докато леда е дебел, а температурите са под нулата може да се практикува този динамичен риболов. Затопли ли се сериозно, обаче не бива да се стои на леда, дори и да е дебел. Сутринта често е студено и няма проблем. По обяд се затопля прекалено, леда за час – два омеква, става като кашкавал и може да се озовем в крайно опасна ситуация. Докато дневните температури са ниски, а ледът – дебел, няма проблем. Дори да пропаднем в газова дупка или участък с по-тънък лед, ако наоколо е здрав, ще ви спасят бързо, ако разбира се не сте сам на водоема, което е недопустимо.

 

Калоян Белополски


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Риболов с мънисто
  Зима е. Язовирите са замръзнали и сега там властва риболовът на дупка. Но освен риболова на лед имаме и друга алтернатива. Студената, снежна зима е ...
Пъстървите през юни
  Падате си по спининговия риболов на пъстърва? Сега е моментът да уловите големия трофей. Юни и юли са двата „най-пъстървови” месеца в ...
За костури с кастмастер
През първата седмица след влизането в сила на забраната останаха малко варианти за риболов на хищници. Реките и богатите на риба язовири отпаднаха от списъка с ...
Световно по плувка 2010 г.
Треньорът на английския национален отбор Марк Даунс на разузнавателна мисия в Испания, където наблюдава финала на турнира Sensas Challenge на езерото Викарио ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Платики на канала “Вурн”, Холандия
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Каналът “Вурн” е идеален водоем за провеждане ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6