Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Стюардеса към пилота:
- Някъв мъж иска да слезе. . .
- Целият в бинт, гипс и на патерици?
- Да.
- Да, познавам го, той винаги тук слиза.

 Статия

Техники и тактики за риболов на лед

Риби и Такъми (бр. 2 / 2011 г.)

 

За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – риболов. И то не какъв да е, а най-екстремният! Това е риболовът на лед. Някои ще кажат, че ги е страх от пропадане. Няма проблем, колеги. Взимате си по една хавлия и готово. Хайде с нас на леда! Сега ако не правим щуротии, със сигурност няма да ги правим като се пенсионираме. Трябва ни само 7-8 см хубав и здрав лед, подходяща екипировка и късмет.

 

От Станил Йотов

 

Хитрини с мормишка

Когато рибата кълве и е активна, няма проблеми. Просто сядаме върху костурите, спускаме мормишката долу и почваме да ги скубем като троскот. Тази ситуация на риболов не ни интересува. Въпросът е как да си хванем риби, които са пасивни и не кълват. Ето някои номера, които могат да ни влязат в работа:

 

Двойна мормишка
Този монтаж е едно от най-добрите оръжия срещу пасивни и мнителни костури, или за бабушка. Мормишките се монтират на 25 см една от друга. Долната е по-тежка и с по-големи габарити. Горната е от малките модели. На двете примамки се залага различно количество стръв. Най-често на долната аз поставям два хирономуса или един хирономус и една пинка, а на горната – само един хирономус. Именно тази горна мормишка е работната, на която ще имаме повече кълванета. Работата е в това, че капризните риби винаги предпочитат по-дребната мормишка. Презентацията се извършва по следния начин: спускам и двете мормишки долу, и започвам бавно да издигам нагоре. В началото се работи само с дребната мормишка, тъй като по-едрата лежи на дъното. Кивокът трябва да бъде толкова чувствителен, че да отчита играта само на малката. След като обловим с нея първите 25 см воден стълб над дъното, в играта се включва и по-голямата примамка. Продължаваме да издигаме нагоре линията, като облавяме общо 1 метър воден стълб с двете примамки. След това спускаме бавно линията обратно надолу, като продължаваме играта с кивока. Когато стигнем до долна мъртва точка, и двете мормишки трябва да бъдат на дъното. След това повтаряме упражнението. Това е най-сигурният начин да предизвикаме рибата към кълване, независимо дали под нас има костури или бабушки. Работата е в това, че рибите под нас или са капризни, или не са чак толкова гъсти и ловим преминаващи екземпляри. Капризният костур винаги ще се изкуши повече, когато види, че нещо по-едро (долната мормишка) гони нещо по-дребно (горната мормишка). Ако пък ловим преминаващи риби, често пъти те не са на самото дъно, а доста над него. В такъв случай имаме много по-голям шанс да ги уловим, тъй като с горната мормишка винаги ще бъдем 25 см по-нагоре. А в подледния риболов всеки сантиметър от воденето на линията има значение.

 

Нагласяване на кивока
Много важно в този случай е как ще нагласим кивокът. Той трябва да бъде балансиран така, че да издържа добре двете мормишки, и в същото време да отчита играта само на по-леката, докато по-тежката стои на дъното в първите 25 см от издигането на линията. Много е важен и подборът на примамките. При капризни риби е добре в началото да заложим на по-умерен цвят на горната мормишка, докато долната може да бъде оцветена в крещящо червено, електриково или дори да свети с помощта на фосфорни съставки. По този начин разполагаме едновременно с атрактор като долната мормишка и дискретно представена стръв на горната. Това е комбинация, която често пъти може да се окаже единствен спасителен вариант в дни, когато не кълве.

 

Ултралайт мормишка
Това е друга печеливша тактика, когато под нас рибите са пасивни. Работи добре и за костур, но е по-приложима при много капризни бабушки, както и на водоеми като този на “Алино”, например, където риболовът е предимно за ценители и ловим редки и преминаващи риби. Схемата е изпитана в редица състезания от републиканския шампионат по подледен риболов и също дава ефект. Идеята е в това са сведем всичко до възможно най-минималните пропорции. За целта влакното не бива да надвишава диаметър 0.07-0.08. Залагаме на най-миниатюрните волфрамови мормишки с големина колкото зърно от ориз. С тази примамка можем да ловим на дълбочина до около 5-6 метра, че и повече, стига под нас да няма подводно течение. Кивокът се подбира от най-чувствителните, а за стръв се поставя само по един хирономус, тъй като куката е от най-малките. С този такъм можем да постигнем и възможно най-добрия ефект – бърз риболов на капризни риби. На републиканския шампионат в началото на 2009 г. на яз. “Веринско” точно тази тактика беше най-успешната в улова на бибани и редки и подозрителни костури. Защо? Това са водоеми, в които през зимата рибата се храни предимно с хирономус и дафния. Не е навикнала да яде нещо по-едро и гледа с недоверие мормишките от средния размер. Ако риболовът потръгне и рибата под нас се активизира, може да сложим малко по-едра мормишка, за да пропада по-бързо до долу. Когато кълването се разреди, връщаме миниатюрната примамка. Най-добре е в сандъка си да разполагаме с няколко „балалайки”, на които монтираме различни по размер мормишки. По този начин можем да редуваме финия такъм, който е за по-бавен риболов, с по-тежкия, който обаче е и малко по-груб, доколкото тази дума може да се употреби за разлики от стотни в милиметъра и милиграми тегло.

 

Точки на задържане и водене
В някои случаи не толкова размерът на мормишката, колкото нейното водене и задържане в определена точка, ще предизвика рибата към атака. Това се отнася особено за риболова на бабушки. Ако костурът взима повече на дъното, бабушката най-често атакува примамката на разстояние 10-20 см по-нагоре. Понякога обаче се налага да сме много изобретателни във воденето, за да накараме бабушката да клъвна. На „Широка поляна”, който е един от най-посещаваните през зимата обекти за подледен риболов, например за бабушка работи много добре следната тактика – оставяме „балалайката” в неподвижно положение на леда, като мормишката е издигната на педя над дъното. През една минута поклащаме леко кивока, и след това пак оставяме линията неподвижна. Това може да накара и най-капризната бабушка да опита хирономуса. Правили сме съпоставка между този начин на риболов и нормалния, с по- честа игра на примамката. Резултатите бяха категорично в полза на първия вариант. При това имаме само една точка, в която се намира мормишката. Най-често в този случай кълването се изразява в повдигане на кивока, след което трябва да се засече бързо.
В други случаи под нас има доста костури, но рядко някой от тях се изкушава да нападне. Ако клатим мормишката до дъното, работата ни е спукана и ще ловим малко. Преди два сезона на масово посещавания водоем на Враждебна до софийското летище с колега от риболовен клуб „Биг Фиш” открихме следното: под нас беше пълно с костури, но само гледаха как мормишката се клати на едно място. При бавно издигане на 50 см над дъното и рязко разтръскване на кивока, костурите изведнъж се оживяваха и нападаха при първата пауза след като мормишката се успокоеше. Това е твърде необичайна игра с примамката, но в случая даде резултат. Въпрос на вкус. Ама не нашия, а на рибите под нас.

 

Секретите на зимната блесна

На зимната блесна се ловят основно костури. Бабушката си пада по мормишките, но на отвесната блесна можем да разчитаме на раирани разбойници. Как да реагираме, ако костурите се ослушват?

 

Монтаж с подвижна тройка
Това е един от вариантите, които работят добре при риболов на пасивни костури. Как се процедира? Залагаме в линията на влакно със сечение 0.14, което е достатъчно да извадим костур до килограм, стига да е качествено. Избираме червена тройка №10. Не знам по каква причина, но през зимата костурът предпочита този цвят на тройката при по-малките дълбочини. Ако ловим на 10-12 метра под нас, цветът на тройката няма значение, тъй като онези твари долу не различават кое е кафяво, кое черно и кое – зелено. Аз обаче си карам с червените, така съм свикнал. На тройката слагам шлаух на тялото, или монтирам оцветена в червено прежда. Нанизвам я направо на основното влакно, а не както е прието – да се закача за вирбела. Къде е тайната? Тройката слиза по-бавно по влакното. Първа долу отива блесната, която пада дъното и вдига облачета тиня. Това привлича вниманието на костурите, които идват да разберат какво става. В този момент долу на дъното се появява тройката. Костурът атакува точно в този момент и се улавя на първото издигане на линията нагоре. След като усетим задържането, правим бърза засечка и рибата е наша.

 

Блесна над дъното
При риболова с мормишка вече споменах, че често пъти кълването не е на дъното, а малко по-нагоре. Същата работа понякога се получава и със зимната блесна. При първоначалното подаване на примамката и падането й на дъното костурите пристигат да видят какво става. Никой от тях обаче не предприема решение за атака. Ако продължаваме по този начин, рискуваме да останем без кълване. Може обаче да опитаме следното – първоначално издигате блесната така, че долната мъртва точка да се пада на 20 над дъното. След това започваме помпане със съвсем къси движения. След десетина припомпвания издигаме блесната с още 10 см по-нагоре и продължаваме така. Това предизвиква костурите към атака, тъй като потенциалната жертва се издига по-нагоре и тръгва да излиза от обсега им. Най-често все някой костур ще се излъже. Нататък вече е по-лесно – след като един е клъвнал, останалите също стават по-активни и почват да нападат блесната.

 

Блесна с рибе
Във водоемите, където има големи костур, можем да опитаме една все още слабо разпространена техника на подледен риболов. Става въпрос за съчетанието между зимната блесна и живата рибка. На куката на блесната нанизваме през главата кубинка с дължина около 3-4 см. По-добре е да ловим с дребна блесна, чието предназначение е да придава игра на рибето. В случая жертвата се явява живата стръв, блесната просто подобрява презентацията. Лови се по следния начин: спускаме блесната с рибето така, че да виси на около 5-6 см от дъното. С върха на пръчката извършваме колебливи движения от по 2-3 см. Целта е долу рибката да играе като жива, и в същото време костурът да остане с убеждението, че това е болна и лесна плячка. Първоначално може да опитате точно под дупката, за да видите при какви движения как играе рибето. По този начин ще знаете точно какво имитирате на дъното. След това спускате долу и риболовът започва. Трябва търпение, но най-често то ще бъде възнаградено с удар на трофеен костур.

 

Микроблесна
Това е примамка, която е нещо средно между мормишка и зимна блесна като размер. Дължината й е около 1.5 см, окачването и конструкцията й са като на блесната. Виси с куката надолу. Разликата с останалите примамки от този клас обаче е в размера. Той е по-малък, не се поставя допълнителна тройка, тъй като няма нужда. Тази блесна работи добре с по-тънки влакна с диаметър около 0.12. Предимството при нея е по-фината презентация. Воденето се извършва по различен начин. Работи най-добре с почукване по дъното. Можем да й сложим кивок от по-здрава пружина или друг вид метал със съответната товароподемност. По този начин ще придадем по-добра игра на примамката и ще имаме по-добро индикиране на кълването. Може да работим и направо с пръчката, ако е по-чувствителна. Дългите движения нагоре-надолу, характерни при риболова с по-тежки зимни блесни, тук няма да ни свършат работа. По-лекото поклащане и движението в амплитуда 5-6 см обаче със сигурност ще предизвика атаката на някой костур.

 

Фосфор по примамката
Това е друг от триковете, с които можем да привлечем вниманието на костура. Фосфорното покритие влиза в добра работа, когато ловим на значителни дълбочини от порядъка на 10-15 метра. Там долу е тъмно и рибата няма чак толкова добра видимост. Светещата примамка при всички положения гарантира по-добра презентация. В националния шампионат по риболов с мормишка именно примамките с фосфор дават едни от най-силните резултати при улов на костури. С блесната е същото – ако костурът има нужда от по-добра видимост, нека му я дадем с фосфорната примамка.
Има и доста други трикове в подледния риболов. Посочените дотук обаче са доста добра база, особено ако сте начинаещ и тази зима ви предстои първо качване на леда. Дано имате слука и активни риби под вас, за да направите хубав риболов. Ако обаче бабушките и костурите са пасивни, опитайте нещо от казаното по-горе. Сигурен съм, че ще ви донесе успех.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Шаран на повърхността
От Любомир Василев   Здравейте читатели на сп. “Риби и Такъми”! Ще ви разкажа за риболова ми на шарани на повърхността през летните ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
ХХ –то Световно първенство по риболов на
От Борис Бояджиев - Бомара   Тази година за изненада на всички страни – участници в досегашните световни първенства, състезанията и в двете ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
Хвани распер!
Позволих си да обобщя някои мои наблюдения при риболова на распер със спининг. Не претендирам за изчерпателност, но се надявам да съм ви полезен.   От ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Странният свят на щуката
От Ян Егерс   Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите ...
С мач напролет
Още от средата на март започва активният риболов на плувка. В зависимост от годината, температурите, дъждовете и т.н,. риболовът е различно интензивен по ...
Българският метод за шарани до брега
В юлския брой на списание “Риби и такъми” прочетох една доста любопитна статия на английския ни колега Дейв Готорн за риболова на шаран през ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6