Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рано сутринта в събота жена се събужда. Става и отива в кухнята. Взима сатърчето и накълцва въдиците, нарязва влакното, полива с киселина плувките, с ножицата нарязва гумените ботуши на лентички, отваря прозореца и изхвърля стръвта. Удовлетворена от извършеното тя ляга отново в леглото и прегръща спящият си съпруг....
Остават и още два часа живот ...

 Статия

Часът на кефалите

Риби и Такъми (бр. 2 / 2011 г.)

 

Традиционно през зимата много често обръщаме внимание на риболова на едри кефали. Дори когато температурите са под нулата, а водата в реката е ледена, едрите кефали не само остават активни, а стръвно налитат на подадената им жива стръв, за разлика от лятото, когато са много пасивни и предпазливи.

 

От Калоян Белополски

 

Тихите облачни зимни дни, в които дневните температури са малко над нулата, са идеалното време за риболов на едри кефали. В повечето реки има кефали и се ловят добре дори през ледените месеци януари и февруари. Разбира се, отличен риболов става само на местата, на които наистина ги има. Най-добре за съжаление се ловят не по нашите, а по гръцките реки, начело с Ангиста. Тази река спокойно може да мине за българска, тъй като още от развиделяване дашните места са заети само от българи основно от Петрич, Благоевград, Сандански и Гоце Делчев, но има и доста хора от София и други градове от вътрешността на страната. Вече трета година стотици българи през зимата отделят поне по 5-6 излета в търсене на едрите кефали, морунажи и скобари там.
В началото при първите ни излети се стремяхме да ловим по познатите класически начини с помощта на захранка и бели червеи, но в последствие се оказа, че понякога не сме ловели успешно само заради факта, че сме използвали захранка. Е, там винаги сме хващали риба, но не благодарение, а въпреки захранката, и то основно морунажи, скобари и дребни кленове. Едрите кефали подушат ли захранка или чуят ли грохота на падащите топки във водата, трайно губят апетит и се покриват по подмолите.
От две години насам там ловим само с бели червеи. Поне по едно кило на човек на ден е необходимо, за да се направи сериозен риболов. Червеи трябва да се стрелят максимално нагоре по течението буквално непрестанно, независимо от мястото и рибата, която искаме да ловим. По червеите си падат освен гореизброените риби, дори едри распери и по-рядко някой морски кефал. Със захранка може да се разчита основно на риболов на морунажи и предимно дребна риба. Защо това е така, не е съвсем ясно, но е факт.
Друга особеност на риболова по тази река е, че на чистите и удобни за риболов места се ловят основно морунажи, скобари, распери и дребни кефали, а на трудно достъпните обрасли места със залети големи дървета и храсти излизат трофейните кефали. За трофейни по принцип се смятат риби с тегло над 700-800 г, но тук съвсем не са рядкост и риби с тегло между два и три килограма! Ако се изберат правилна тактика и място, шансът да се уловят дузина трофейни риби не е особен проблем.
В неделята след Коледа се бяхме нагласили да отидем за риба заедно с Иво Янков и още двама приятели. Имаше информация от река Ботуня край Криводол за някакъв риболов на бяла мряна и скобар, както и инфо за риболов на скобар на Малък Искър край Роман, но в компанията на десетки “косачи”, порещи водата с едри тройки. При това беше валяло скоро и водите бяха сравнително мътни и високи, а риболовът крайно несигурен. На вечерта преди да тръгнем дойде информация, че на Ангиста в Гърция са тръгнали много едри кефали и морунажи. Набързо сменихме дестинацията и часа на тръгване. В три и половина сутринта потеглихме към Кулата. Пътят беше сух и празен. Пътуваше се леко. Стигнахме на реката към 7,30, но повечето места бяха вече окупирани от българи с коли с благоевградска регистрация. Местата, на които мислехме да заставаме, също бяха току-що заети. В района бяха останали само криви и неудобни места. Иво набързо избра най-затънтеното и обрасло място над жълтия мост. Аз и Любо от редакцията избрахме нагоре по течението по-чисто и удобно място, на което смятах да стартираме, а по-късно да опитам и на някое задънено място за едри кефали. На това чисто място бях сигурен, че трофейни риби няма да дойдат.
Риболовът стартира доста добре. Ловяха се едри морунажи от 300 до към 600-700 г и кефали с тегло до половинка. Стреляхме яко червеи и ловяхме на грозд бели, като от време на време комбинирахме и с жълъдов червей. Особено морунажите го предпочитаха. Риболовът вървеше отлично, рибите бяха доста прилични, но за разлика от Любчо аз доста пъти бях ловил подобни риби тук и те не бяха предизвикателство за мен. Поначесах си крастата до обяд и си събрах багажа. Едрите кефали не ми даваха мира. Отделно знаех, че за да ти кълват трофейни кефали, трябва да си сам на мястото. Когато сте двама, вдигате прекалено много шум. Плувките шльопат една след друга и шансът да се излъже трофейна риба са близки до нула. И там вече риболова не е чак толкова лесен. Когато си поставиш за цел едрите кефали, дори не бива да засичаш, без да си сигурен, че е клъвнала риба. Просто бавно и тихо си прибираш линията и я пускаш пак без никакъв излишен шум. Напоследък рибите си искат и по-фина линия. Ако до по миналата зима ловяхме на едри 4-5 грамови плувки и поводи 0,14-0,16 мм с куки №12, то сега на този такъм кефал едва ли ще се излъже. В зависимост от мястото се лови с плувка грам или два, повод 0,10-0,11 мм и кука №16 или дори 18, в повечето случаи на чисто возене без стръвта да докосва дъното, а да върви точно над него.
И така, към обяд си натоварих багажа в колата и понечих да пробвам едно от старите си кефалски места над големия мост на основното шосе. Да, обаче и то бе заето. От двама български роми и една ромка, която по незнайни причини обикаляше непрестанно около близките дървета. Единият мяташе на тапа, явно за щуки, а другият бе заметнал някаква тотално безсмислена дъначка. Не ловяха нищо, разбира се. Качих се пак на колата и проверих местата около долния каменен мост. И там всичко бе окупирано от нашенци. Така бухаха стегнати топки във водата, че чак ги съжалих как си губят времето и плашат иначе гладните риби.
Имаше още едно място точно под големия мост. Беше доста неудобно и слабо посещавано. Имаше отпред залят голям дънер, а водата беше бърза и въртелива. Предимството бе, че надолу беше доста непристъпно и с много залети клонаци. Точно от там очаквах да изплуват плашливите кефали. Миналата година бяхме опитвали риболов там, но без сериозен успех.
Настаних се, изстрелях 3-4 пълни прашки червеи максимално нагоре по течението и заметнах. Беше дълбоко и на око отмерих близо 2 метра. Плувката мина два метра и леко потъна. Трябва да намаля, малко си рекох. Подръпнах я, а тя рязко потъна пак. Понечих да я извадя и кефалът задърпа куката с грозда червеи. Беше малко над половинка. Клъвна точно пред мен. Пак прашка червеи, замятане, кълване и нов кефал. След него трети, четвърти пети... на всяко изтичане! Не спирах да подавам и червеи, разбира се. Прахосмукачките обираха всичко за секунди. Бяха така настървени, че риболовът бе по-резултатен от този да хвърляш в садка с пъстърви! Направо невероятно! Кефалите се бяха строили точно пред мен и стръвно налапваха едрата стръв. Пробвах да ги ловя по-горе, на дъното и с яко лежане – кълвяха еднакво стръвно и сигурно. Плувката рязко изчезваше под водата и поредният кефал поемаше към кепа. Е чак, такъв риболов не бе ми се случвал до момента. Рибите не бяха трофейни, но пък интензивността бе уникална. Хванах няколко по около 700-800 г, а останалите бяха около половинка. За няма и час сигурно улових над 40 броя. Уникален риболов, просто! Точно след час обаче кълването спря. Отряза като с нож. Нито пред мен, нито надолу, навътре или по насам. Нито едно кълване повече. Бре, викам си рибите ли свършиха или отдолу се настани някой едър сом или щука? Мина половин час без нито едно кълване, а преди това не даваше да пуснеш. Сменях дълбочината, пробвах – нищо. Не бях спирал и за минута да захранвам, но не. Разходих се малко и видях, че над моста на моето старо любимо място циганите са се омели. Имаше и поне два часа докато се стъмни. За нула време събрах, върнах уловените кефали във водата и поех към любимото местенце.
То това място и преди си беше криво за риболов, но сега беше направо невъзможно да се лови. Течението бе от средата на реката нататък. Там бе плитко, а насам и надолу дълбочината рязко се повишаваше до 3 м и повече. Течението не беше много силно, но беше с големи въртели и силно подводно течение. По незнайни причини, колкото и да увеличаваш дълбочината, долният слой вода се движеше по-бързо и линията вървеше силно наклонена напред. Там, където изтичах и ми кълвяха в предните две години, сега беше дълбоко блато без никакво течение. Започнах да стрелям червеи и да мятам на границата на течението, но плувката рядко минаваше както подобава. Докато си плуваше почти хоризонтално напред видях потрепване и засякох. Усетих най-сетне тежестта на трофейната риба. Отдавна не бях закачал трофеен кефал и се насладих на приятната тръпка от борбата с едрата риба. На няколко пъти едва го извлачих от залетите в близост клонаци и най-сетне легна в кепа. Красив, едър, дебел кефал с тегло над килограм. Красавец. След нови двайсетина минути закачих втори, малко по-малък, но достатъчно едър кефал. Явно едрите риби си бяха тук, но мястото вече беше крайно неудобно за риболов. Улових още три подобни риби, а поне пет пъти си вадих червеите оглозгани без да разбера, че рибата е налапала стръвта. Започна леко да се стъмва и набързо събрах, за да се върна при другите и да направя снимки на техния улов. За мен денят бе просто чудесен – с много, при това едра риба, уловена на три различни места. Все едно три пъти бях отишъл за риба и то успешно. 

Първо се върнах при Любо. Той сияеше от щастие - бе надърпал 11 кг риби. Основно морунажи и средни кефали. Не трофейни, но много. Такъв риболов за съжаление по нашите реки е немислимо да се направи. Снимах го и той върна рибите обратно. След това отидохме при Иво. Ето това вече бяха наистина трофейни кефали. Имаше няколко цепеници с тегло между кило и половина и две и нещо! Гарнирани с още доста едри кефали и само 4 морунажа. Ето че там, където са едрите кефали, морунажи много-много няма. Беше закачил двойно повече едри риби, но залетите дънери пред него не бяха му позволили да извади успешно всички от тях. Имаше доста скъсани куки и една или две линии, но това е нищо в сравнение с тръпката да ловиш трофейни кефали на тази красива река. Вече беше тъмно. Снимахме едрите риби и полека се отправихме към България. Чакаше ни доста път, но емоциите ни поддържаха тонуса през цялото време. Тази зима, докато гръцките фермери не понечат да стачкуват по някакви си причини, може да опитате този емоционален и динамичен риболов. Дори у нас да е -10 градуса, в Гърция през деня винаги е над нулата и може да се лови комфортно. Опитайте и няма да съжалявате. Освен това пътят минава през няколко големи гръцки супермаркета край град Серес. Там цените на много от морските деликатеси и риби, както и на цитрусите, зехтина и куп други продукти са доста ниски и можете пътьом да се заредите с евтини и качествени продукти.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Испания обещава най-доброто Световно първенство!
“Най-доброто Световно първенство”, това е предвиждането на английския национал Шон Ашби за предстоящото следващата година Световно Първенство, ...
Съдържание
Тайните на шампиона Лесен риболов със слайдер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с подвижна плувка Актуално Шарани на платено /10 Калоян ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Съвременни шаранджийски методи
В цял свят няма друг метод на риболов, който за последните години да преживява такова бурно развитие като шаранджийския. Популярността на риболова на шаран ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6