Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Обажда се служител от лотарията:
- Стефан Иванов ли е на телефона?
- Да!
- Вие сте щастливец! Печелите десет хиляди лева, ако отговорите с НЕ на първия ми въпрос! Готов ли сте?
- Да!

 Статия

Тънкости в риболова с отвесни примамки

Риби и Такъми (бр. 1 / 2011 г.)

 

От Станил Йотов

 

Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния риболов. Дали от лодка, дали от някое водно съоръжение или на лед – техниките са едни и същи. Идва времето на зимните блесни, кастмастерите, балансирите, джиговете, воблерите за вертикално движение... Въпрос за личен избор е на коя от всичките примамки ще заложим в опитите да излъжем хитрите риби. Нека разгледаме някои техники и тактики, които могат да ни донесат успех през следващите зимни месеци.

 

В търсене на Big game

В отвесния риболов под Big game се разбира елиминирането на варианта, при който ловим дребни костурчета. Целта на риболова е да хванем бяла риба, щука, или костур тип „боздуган”. С някои колеги направихме тестове още миналата година, които дадоха доста силни резултати.
ЛИНИЯТА. В случая всичко опира по избор на примамка и постройка на линията. Тъй като бялата риба и щуката са хищници с твърди челюсти, се налага да използваме брейд в името на по-доброто засичане и закачане на рибите. Ако все пак предпочитаме монофил, трябва да изберем влакно с минимална разтегливост. В противен случай рискуваме да имаме изтървани риби.
ПОВОДЪТ. Резултатите от доста от нашите риболовни излети с комбиниран улов на щука и костур, или бяла риба и костур, показаха категорично следното – използването на повод от флуорокарбон увеличава броя на кълванетата. Нормално – на повечето водоеми рибата вече е развила много силен инстинкт за самосъхранение. Линията от плетено влакно например на някои места я кара да се чувства несигурна и да се откаже от решението за атака. По тази причина е добре поводът да бъде от флуорокарбон. Парче от 70-80 см е напълно достатъчно, за да осигури допълнителна дискретност на примамката. За водоеми, където ще ловим щуки и големи костури, е добре да ползваме повод поне 0.35-0.40, за да избегнем прегризване от щука. За язовири като „Дъбника” например, където няма щуки и се ловят бели риби и костури, можем да заложим на по-тънък флуорокарбон от порядъка на 0.20. Монтажът се извършва с два вирбела – един без карабинка, който свързва флуорокарбона с брейда, и втори с карабинка, на който са закача примамката.
ПРИМАМКИТЕ. При комбинирания отвесен риболов на щука и костури, или на бели риби и костури, е много важно да намерим компромисната примамка, който е подходяща и за двата вида. В общи линии става въпрос за примамки от средния размер, който хем ще се хареса на зъбатките, хем няма да бъде пропуснат поради прекалено големи габарити от раираните разбойници в костурското ято. Ако ще ползваме зимни блесни или кастмастери, най-удачно е да подберем модели с дължина между 5 и 7 см. Те са достатъчно едри, за да съблазнят щуките и белите риби, и в същото време се явяват обект за нападение от костурите.
ТЕСТ. В началото на тази година проведохме именно такъв риболовен излет на заледения язовир „Морун”. Идеята беше да търсим щуки и големи костури с едни и същи такъми, без да се налага честа смяна на по-едри с по-дребни примамки. В случая най-рационалното решение се оказаха 5-сантиметровите кастмастери и зимните блесни с подобни габарити. Около стената напипахме щуки по около килограм, а след това по-навътре намерихме и пасаж с големи костури. Рибите кълвяха много уверено, но само на линия с флуорокарбонов повод. Тъй като на този водоем водораслите по дъното ги има почти целогодишно, а те са едно от основните убежища на щуките, се налагаше внимателно спускане на примамката до дъното и плавно опипване дали не сме уцелили някоя туфа. Ако отдолу имаме растителност, е добре да припомпваме точно над нея, без да я закачаме. Иначе може да уплашим щуките или костурите, които са наоколо. При лов на бяла риба нещата са малко по-лесни, тъй като този вид обитава водоеми с чисто дъно. Там работата е да намерим онези дупки, в които е бялата риба, или неравностите и терасите по дъното, където се събират едрите костури. На язовири като „Копринка” и „Жребеца” пък можем да разчитаме на улов и на трите вида хищник, тъй като и в двата водоема популацията на щуката расте с всяка изминала година.

 

Техники за костур и други хищници
Не на всеки водоем обаче имаме възможност да правим този тип комбиниран риболов. В много от случаите гъстите риби са само ятата от костури, а бялата и щуката се хващат много по-рядко. За този тип места можем да предприемем друга, по-олекотена техника. Сменяме брейда с монофилно влакно 0.16, и флуорокарбонов повод от същото сечение. Насочваме се към улова на костури. Ако евентуално сервираме примамката под носа на някоя сулка, имаме шансове да я извадим, ако сме се снабдили с качествена линия. Ето какви примамки може да се използват:

 

Блесни за отвесен риболов
За блесните, чието предназначение е да ловят по вертикала, е писано много. Те са с изместен център на тежестта, и при свободно спускане надолу планират встрани от хипотетичната вертикална линия между върха на пръчката и дъното. Ако рибите под нас са активни, проблемите отпадат. При пасивно поведение на хищника обаче се изисква повече търпение и импровизация, за да стигнем до успех.
Как да накараме костурът да клъвне? Снимките с подводни камери показват следното: при риболов със зимна блесна често пъти ятото е под нас, но костурите отказват да кълват по традиционния начин на припомпване, който се състои в механично издигане и спускане на блесната до дъното. Следователно трябва да мислим нещо друго.
За тази цел отскоро на пазара се продават отвесни блесни, на които тройката виси отдолу на синджирче. На самата тройка често пъти има монтирано кристалче, мънисто или някакъв друг атрактор. Спускаме примамката до дъното, след което я вдигаме така, че тройката да е на 3-4 см отгоре. Първоначално започваме да караме блесната да „подскача” в амплитуда от 4-5 см. Това се прави няколко пъти докато отстрани се съберат любопитните костури. Следва 3-4 секунди пауза и рязко издигане на около 15-20 см нагоре. Именно при това издигане някой от раираните бодливци се стрелка след тройката и я налапва. Този малко по-различен маниер на водене може да ни спаси от излет, в който общоприетото презентиране на блесната да не примамва костурите по никакъв начин.
На много водоеми костурът стана капризен и често отказва да кълве на традиционните зимни блесни. Такъв например е случаят на яз. „Батак”, където навремето отвесните блесни бяха изключително резултатен метод, преди костурите да пренасочат вниманието си към мормишките със заложен хирономус на тях. Как да реагираме, ако сме на подобно място?
Опитът показва, че има начини да накараме костурите да атакуват. Единият е да разполагаме с дребни блесни, чиято дължина е между 2 и 3 см. На куката залагаме око от вече уловен костур, а ако не изкаме да ползваме жива стръв, може да монтираме пискюлче от синтетиката, която се използва за направа на изкуствени мухи. Водим примамката по подобен начин като гореописаната – в началото потропваме няколко пъти по дъното, за да се вдигнат облачета тиня и да се привлече вниманието на костура. След това караме блесничката да „заподскача” и после я вдигаме рязко на педя нагоре.
По-известен е монтажът с допълнителна тройна кука, която се поставя или на вирбела, или се нанизва подвижно на основното влакно. И в двата случая тройката или трябва да има оперение, или на нея да поставим око от вече уловен костур. В този случай блесната имитира рибка, която гони или вече е уловила потенциална плячка (тройката с окото от костур на нея). Хищните костури нападат тройката, за да откършат от нея нещо, и накрая увисват на въдицата ни.

Кастмастери
Кастмастерът се явява убийствено оръжие срещу костурите в ръцете на опитния риболовец. За разлика от зимната блесна, при него не се залага допълнителна стръв или втора тройка. Идеята е, че тази примамка имитира най-добре умиращия дребен уклей, който се явява една от основните плячки на костурите през зимата. Тъй като на кастмастер лови един сравнително ограничен кръг от спинингисти у нас, на повечето водоеми той се явява непозната примамка за костурите. Смело можем да заложим на използването му, но и тук се налага някои подобрения, ако костурите са пасивни.
Как протича атаката при риболов с кастмастер? Ако погледнем кадрите, заснети с подводни камери, ще видим, че костурите първоначално проявяват известна подозрителност. При първите няколко „подскачания” на примамката костурите я гледат с голяма подозрителност. След това, когато издигнем кастмастера с рязко движение на по-голяма дистанция, един от тях се стрелва и налапва тройката. Интересното е, че хищникът атакува отдолу, където види тройната кука, а не предприема набег отстрани, и налапва уставно. Оттам-нататък остава само да го извадим.

Балансири
На тази примамка все още малцина риболовци в България са склонни да й вярват. Едно поради слабото предлагане, и второ – заради непознаване на свойствата й. При риболов на костур и бяла риба повечето колеги предпочитат да заложат на всичко друго, но не и на балансира. Това е много погрешно. Пета година и аз още няколко колеги тестваме тази примамка и мога да ви уверя, че тя в никакъв случай не отстъпва на останалите. Напротив – в много случаи се явява убийствено оръжие срещу хищниците.
За да сме наясно как работи балансирът, първо трябва да го пробваме пред нас, и едва тогава да го спускаме долу при рибите. В отвесния риболов, както и в спининга въобще, е много важно да сме наясно как точно се движи примамката, и да знаем във всеки един момент какво се случва от другата страна на линията. В случая с балансирите нещата са следните – спускаме примамката до дъното, почукваме няколко пъти с нея там и след това е вдигаме точно над самото дъно. Правим пауза от 2-3 секунди, след което я издигаме леко, и после пак я сваляме точно над дъното. Повтаряме упражнението още няколко пъти. После издърпваме балансира на 50-60 см от дъното и го оставяме да се спусне до долу. Пак го вдигаме и повтаряме играта. Онези отдолу трудно могат да издържат на примамливите движения на примамката.
При балансирите окраската има много голямо значение за това дали костурът ще удари. На много места раираните разбойници нямат какво друго да ядат, освен собственото си поколение. По тази причина често пъти може да се окаже, че най-добрата примамка за определен водоем е балансир, оцветен в зеленикави и жълти цветове, каквито са тези на малките костурчета. В други случаи по-сполучлива се явява употребата на сребристи или бели балансири, имитиращи дребен уклей или други малки рибки, с които хищникът се храни. Всичко опира до изпробване на отделните примамки, докато уцелим на коя ще имаме най-много удари.
Балансирът се явява и доста добра примамка за улов на бяла риба, само че се налага да използваме по-едрите модели. Rapala например има примамка от този тип с дължина 6 см, която се явява много добро средство за лов именно на сулки. Има дни, в които бялата риба ще предпочете точно този вид примамка. Защо? Много просто – балансирът е много по-реалистична примамка от силиконите например. В ден, когато сулката отказва да атакува джиговете, може да опитаме с балансир и често пъти това ще се окаже най-резултатното решение.

Воблерите „Ратлин”
Друга много резултатна примамка, която все още намира слабо приложение у нас, са воблерите от клас „Ратлин”. Те са предназначени и за отвесен риболов. Разликата от останалите примамки от този клас е, че „Ратлин” нямат лопатка, но за сметка на това са изработени във формата на рибки с високо чело. Именно тази плоскост над главата върши работата, която при останалите модели се върши от лопатката. Играта им донякъде е сходна с тази на балансира. Окачват се за гърба, а не отпред, както е при останалите воблери.
За „Ратлин” характерното е, че имат сачми в тялото. Тяхното тракане, заедно с трептенията на примамката, предизвикват атаката на хищниците. Предимството им е, че с тях може да бъде опипан целият воден стълб, докато намерим къде точно се въртят хищниците. Другото хубаво при тези примамки е, че имаме възможност да ги водим по най-различен начин. Може да прибегнем към по-равномерно въртене, но имаме възможност и да придадем на примамката по-резки движения.

Комбиниране на примамките
В много случаи комбинираното подаване на примамки води до повишаване на резултатите в риболова. За какво става въпрос? Особено при преследването на костурите е много важно как да предизвикаме раираните бандити към атака. Има случаи, в които рибите тотално отказват да атакуват зимната блесна. В такъв случай можем да приложим един трик, който вероятно ще ни донесе успех.
За целта трябва да разполагаме с куки за изкуствена муха от размер № 8-10 и дребни силиконови примамки – миниатюрни рибки или червейчета с една опашка. На около 35-40 см над зимната блесна монтираме поводче с дължина 4-5 см, на което завързваме мухарската кука. На нея поставяме силикончето и подаваме зимната блесна на дъното. Когато започнем припомпването, на костурите отдолу им се струва, че блесната тръгва да гони някаква потенциална жертва, в случая – силикона. И по силата на инстинкта „първи за кокала” костурът атакува именно силиконовата примамка. Следва засичане и е наш. Подобно комбиниране на примамки може да се окаже много успешна техника за дни, в които костурът е пасивен или по някаква причина отказва да кълве на изкуствени примамки.
Описаното дотук далеч не изчерпва цялото многообразие на отвесния риболов. Той е толкова различен, че на човек му трябват години наред, за да вникне в същността му. Но като за начало е добре да се опитаме да използваме повече методи в ситуациите, когато хищниците са пасивни и отказват да атакуват. Все ще измислим нещо – нали риболовецът е по-умен от рибата.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Денят на белите риби
 От Калоян Белополски   Риболовът на влачене постепенно завладява вниманието на нови и нови риболовци. Тази тенденция съвсем не е случайна. Това ...
Риболовният рай – Риба Роха, Испания
Здравейте приятели, Настоящият разказ описва едно невероятно преживяване в риболовния рай, наречен Риба Роха - Испания, на един млад риболовец, търсещ нови ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Спортната 2009 година
част 6 Световното Първенство по плувка за мъже - Холандия’2009   От Ян Ван Шендъл   Ето че дойде ред и на най-голямото състезание на ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6