Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Пиян мъж се прибира в три през нощта. Жена му почва да се кара:
- Погледни в колко се прибираш! Пияният:
- Кой ти е казал, че се прибирам? Дошъл съм само да си взема китарата.

 Статия

Войната с таралежите

Риби и Такъми (бр. 12 / 2010 г.)

 

Бодливите костури са хитът на риболова през ноември

 

От Станил Йотов

 

Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода през топлия сезон. Застудее ли обаче, тези водни бандити могат да ни осмислят чудесно риболовния излет. През ноември хищните твари върлуват повсеместно из водоемите. Не прощават нито на малките рибки, нито на всякаква друга плячка. Да не говорим, че има възможност на много места да се ловят паралелно с бялата риба. Какво по-хубаво от това да имаме чести кълванета, да вадим костури по педя, а отвреме-навреме някой чук по половин кило и нагоре да ни огъва пръчката? Бодливи като таралежи, за доста риболовци костурите се явяват любим улов през късната есен и зимата.

 

Монтажи извън стандарта
За стандартните схеми на риболов на костур е писано доста. Често пъти обаче се налага да прибегнем до някои по-необичайни монтажи и техники, за да примамим хищника. Често се е случвало под лодката ни да има костури, но да отказват да се хранят. В други случаи рибата върлува пред нас, но не иска да кълве на изкуствени примамки. Как да реагираме? Ето някои монтажи и хитрини, с които да атакуваме костура.
Зимна блесна с мъртва рибка
Това е много добро решение за вертикален риболов, когато костурите са пасивни, а ние ловим от лодка. Монтажът е елементарен – избираме зимна блесна с дължина около 3 см, като на куката закачаме кубинка със същата дължина. Спускаме примамката до дъното, и започваме да играем долу със съвсем леки движения. На практика блесната се издига с късо отривисто движение с върха на пръчката на не повече от 10 см от дъното. След това я оставяме свободно да падне долу. Правим пауза от 3-4 секунди, после пак повтаряме движението. За разлика от класическия риболов с тази примамка за отвесно блеснене, където амплитудата на издигане и спускане е много по-голяма, тук движенията нагоре-надолу са много по-къси. Къде е тайната? На практика ние имитираме дразнещи движения на умираща на дъното рибка. В същото време зимната блесна, която е с дебалансиран център на тежестта, придава още по-интересни движения на рибето. Често пъти точно на този монтаж можем да очакваме удар на някой трофеен костур. Другото предимство е, че по този начин можем да разчитаме и на удар на бяла риба.
Тази схема работи отлично на някои язовири като „Долни Дъбник”, където през зимата около кулите се концентрира значително количество риба. В най-горния слой обикновено гъмжи от дребен уклей, който можем да ползваме за стръв. Рибките са с дължина около 4 см. На около 3-4 метра под уклея върлуват дребни костури, които обаче подминаваме. Спускаме примамката на самото дъно и играем там с нея. Именно в най-дълбокото са едрите костури и белите риби. Ударът на костура е като пронизване от ток, докато белите кълват по-леко, най-често с потегляне на линията, без силен първоначален удар. И в двата случая засичаме здраво. Добре е блесната да има добре наточена и остра кука, за да може да я забием в костеливите челюсти на костурите и белите риби.
Мъртва рибка с олово
Друг успешен монтаж при риболов от лодка е този на мъртва рибка с оловно топче отпред. Реално погледнато, монтажът се явява нещо като джиг, само че вместо силиконка имаме рибе накрая. Линията се конструира по следния начин – на влакното нанизваме два фини силоконови стопера, а между тях слагаме пробита оловна сачма с тегло около 2-4 грама в зависимост от дълбочината под нас. Най-отдолу връзваме кука №7-8, желателно с късо стебло. Сваляме оловото със стоперите плътно до куката. По този начин долният стопер служи като амортисьор между оловото и куката, а горният го държи неподвижен. Закачаме рибето през главата. Така получаваме нещо като джигов монтаж. Много е важно рибката да не бъде по-дълга от 3-4 см, защото в противен случай по-дребните костури ще налапват трудно примамката. За рибите над 25 см този проблем отпада, тъй като големите костури налапват здраво и навътре.
С този такъм можем успешно да облавяме целия воден стълб под нас. Често пъти костурите не са точно да дъното, а по-нагоре. Работата е в това, че тази риба отделя кислород чрез кожата си, а не през устата, и по този начин не е в състояние да сменя рязко дълбочината, на която се намира (именно по тази причина често пъти вадим от дълбокото костури с изхвръкнали очи и мехур). Най-добре е да почнем отдолу – спускаме до дъното и започваме да придаваме на рибето движения с върха на пръчката. Ако нямаме кълване, издигаме на метър по-нагоре и повтаряме същото. И така, докато обловим всички водни слоеве под нас. С този монтаж можем да облавяме и по-широк периметър, нещо подобно на риболова със силиконови примамки.
Мъртва рибка отвесно от брега
Преди доста време гледах едно филмче по френския риболовен канал „Chasse&Peche” за риболов на костур с мъртво рибе по описания по-горе начин. Разликата беше в това, че главният герой – някакъв опърпан чичка с каскет и допотопен телескоп с водачи, си ловеше по този начин от брега. Просто спускаше рибето близо до брега, колкото му позволяваше дължината на въдицата. И ловеше! Дали не може това да се приложи и у нас? За целта преди година точно по това време избрах едно сравнително куцо място – гьолът на Негован. Хем не е пълен с риба, хем брегът му откъм Лесновска река е много дълбок и обрасъл с шавари. Именно на такива места се навъртат едрите костури. Близо до брега дълбочината е около 3-4 метра, навътре става повече. Използвах 6-метрова въдица, накрая беше монтирано оловото с рибето. Линията беше по-къса от пръчката, някъде в рамките на 4 метра. По този начин можем да помпим точно под върха, на дистанция от 6 метра. Какво беше учудването ми, когато още на ървото замятане ми изтряска един хубав костур. До обяд налових още около 20-тина костури по педя, докато при колегите, ловящи стационарно на плувка със същата малка рибка, резултатите бяха доста по-скромни. Причината е, че в моя случай бях по-мобилен, опитах повече места, и презентирах много по-примамлива жертва, отколкото закачените при риболов на плувка кубинки, които умират много бързо. Освен това за човек, който не е свикнал да лови застопорен на едно място, а обича да провери повече участъци, този метод на риболов е повече от перфектен. А през ноември едрите костури се въртят най-често именно в близост до дълбоките брегове на затворените водоеми. Вместо да ги търсим по стандартни начини, можем да опитаме нещо по-необичайно.
Влакчето на Инди
Името му произлиза от филма за Индиана Джоунс, отново за отвесен риболов. Става въпрос за три примамки, наредени една след друга. Най-отдолу на линията монтираме зимна блесна или балансир. На около 40 см по-нагоре поставяме на късо поводче втората примамка – съвсем дребен силикон с опашка. Не го закачаме обаче на джигова глава, а го нанизваме на обикновена кука или такава от мухарските с халка накрая. Ако предпочетем вторият вариант, може да сложим и оловна или волфрамова глава от 4-5 мм. На още 40 см нагоре слагаме бляскав стример. Как се лови с това ли? Много просто. Първо спускаме до дъното цялата линия. Потропваме няколко пъти с балансира или блесната, при което от тинята се вдигат облачета и привличат вниманието на костурите наоколо. След това припомпваме веднъж с по-отривисто движение, при което блесната трябва да играе в амплитуда от около 20 см от дъното. В това време горните две примамки също подскачат. Каква имитация се получава в този случай? На костура му се струва, че по-голямото нещо отдолу подгонва да яде по-малкото отгоре. И по принципа на борбата за кокала пръв се втурва към примамката, за ни увисне на куката.
Внимание! Не бива да се помпа много силно и блесната или балансирът да отскача прекалено нагоре, тъй като това ще доведе до оплитане на такъма. А той работи само в състояние, при която линията е добре опъната. Предимството е и в това, че можем да сменяме когато си поискаме и трите примамки, ако монтираме и стримера на халкичка. Така може да опитаме първо с балансир, а после със зимна блесна най-отдолу, да сменяме силикона според желанието си за цвят и вид, и да пробваме различни стримери. По интензивността на кълването се ориентираме коя от примамките е най-подходяща съобразно настроението на костурите под лодката.
Кастмастер
В ръцете на опитния спинингист кастмастерът може да се окаже опасно оръжие срещу костурите. На един от последните ми излети бяхме с лодка заедно с най-добрия ловящ с кастмастер, когото познавам – Стамен Дулевски. Докато аз се опитвах без резултат да уловя някоя бяла риба, той заложи на костурите. Под нас дълбочината беше около 15 метра, но Стамен ги намери на около 5 метра под лодката. Не бяха от най-едрите костури, но пък поне кълвяха. Използваше сребърна примамка с дължина около 3.5-4 см, с червен шлаух на тройката. Спускаше кастмастера до петия метър, припомпваше леко в различен ритъм, и костурите кълвяха един след друг. Виждал съм го и друг път да лови риби по този начин в ситуация, когато костурът е пасивен и не кълве много-много. А точно кастмастерът е тотално подценена примамка от голям брой спинингисти у нас. Всъщност именно той се явява едно от средствата, с което можем да си наловим най-много костури.

 

Силиконови тарикатлъци
Риболовът със силиконови примамки на костур също може да бъде много резултатен през ноември. Някой беше казал на шега, че костурите и мъжете си приличали по това, че и двата вида си падат по силикона. За мъжете – ясно, но за раираните бодливци също е сигурно, че не са равнодушни към него. Силиконовата примамка в последните години се утвърди като един от проверените и работещи способи за спинингов риболов на едри костури. Хищникът ги напада и когато се храни на дъното, и в случаите, при които гони рибетата на повърхността. Ясно е, че меката примамка имитира много добре рибките и червеите, които се явяват основа на менюто на костурите, Въпросът е да им е поднесем в съблазнителен вид, да играе като живичка и да продтиква костурите към атака.
Видове. Най-общо примамките се делят на три вида – туистер, рибка и червей. Няма нито едно категорично правило за това кой вид и в какъв цвят работи по-добре. Някой път ще имаме успех с червен туистер, друг път с електриковозелена рибка. Общият начин на ловене е достатъчно известен. Има обаче някои монтажи, които са по-особени.
Тексаски монтаж
Този вид монтаж се прави на единична кука, а оловното утежнение е нанизано направо на влакното. Между него и куката се поставя пластмасово топче, което служи за амортисьор. Силиконовата примамка, която в този случай е от наподобяващите червей, се нанизва първо през главата и горната й част се фиксира при халката на кукичката. След това прокарваме острието през самата примамка и го изкарваме отвън. По този начин предотвратяваме закачките по дъното. Когато рибата атакува, при засичането куката се забива без проблеми в устата й.
Монтаж „Каролина”
Той е сходен на тексаския, с тази разлика, че утежнението се фиксира чрез вирбел на около 40-50 см от примамката. По този начин осигуряваме по-добра презентация и планиране на примамката.
Безоловен монтаж
При тази схема не се поставя олово, а разчитаме единствено на куката с примамката. Влиза в употреба най-вече в случаите, когато хищникът гони близо до брега по повърхността на водата. Незаменим е в такива случаи.
Монтаж Drop Shot
Тази техника ни позволява да свалим до дъното примамката, и същевременно да осигурим по-добра презентация. Утежнението се монтира в края на линията, а самата примамка като при останалите монтажи е нанизана на единична кука, и чрез допълнителен повод е монтирана на около 50-80 см по-нагоре.
Монтаж „Финес”
Подобен е на Drop Shot с тази разлика, че вместо имитация на червей поставяме силиконова рибка. Закачаме я на единичната кука само през устата. Ловим с придърпване в придънния слой на водоема. На практика можем да използваме монтажа Drop Shot и за този вид риболов, като само сменяме примамката.

Къде да търсим костурите
В затворените водоеми костурите общо взето се делят на два вида. През топлия сезон едните предпочитат пликтажите, другите – по-големите дълбочини. В началото на есента обаче всички се концентрират именно покрай стръмните и дълбоки брегове, където прекарват зимата. В много студеното време костурите отиват в най-големите дълбочини, където водата е по-топла. Следователно имаме възможност през ноември да си направим силен риболов и от брега, в случай че не разполагаме с лодка. При всички положения обаче плавателният съд ще ни осигури доста по-голяма мобилност и огромното удоволствие да ловим отвесно.
Всичко описано по-горе носи успех само при положение, че проявим нюх и творчески подход. Налага се да направим успешно три неща: да определим къде се намират костурите, да изберем схема на риболов, и да презентираме примамката адекватно. Иначе може да си замятаме цял ден на едно и също място, да вкарваме в употреба най-добрите си примамки, и пак да нямаме нито едно кълване. Вместо това е по-добре да опитаме нещо по-различно, по-ново и по-необичайно. Смело трябва да експериментираме, и все ще успеем да изкушим костурите да се разкълват.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
В царството на таймените - 2 част
  Вторият ден на река Шишкид също беше слънчев и сравнително топъл. След успешния вчерашен ден бяхме настроени за нови подвизи. Вечерта изкарахме доста ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
Скрий и търси
Успешното замаскирането на влакното и монтажа и ще ви помогне да уловите повече шарани – факт! Така че не пропускайте съветите на консултантът на Fox ...
Изхитри пролетните шарани!
  Открай време шаранът се смята едва ли не за най-ценната риба. Тачат го както рибарите, така и кулинарите. При сериозния шаранджийски риболов на дъно се ...
Световното първенство 2010
Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана  От Ян Ван Шендел   Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и ...
Времето на големите риби
От Краислав Димитров   Риболовът на течение по малки и големи реки е много резултатен. Течението бързо носи леката линия и плувката се плъзга по ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Магията на тролинга
От Калоян Белополски   В последно време по всички големи язовири ежедневно могат да се видят десетки тихо пърпорещи лодки с разпънати настрани въдици, ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6