Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

От медицинския картон:
"Няма психически заболявания. Просто е глупав."

 Статия

Две седмици в Босна и Херцеговина

Риби и Такъми (бр. 11 / 2010 г.)

Планът беше да изкарам един месец преди Европейското по риболов с муха. Както винаги обаче, възникнаха други обстоятелства и съкратих месеца на половина. Това беше предвиденото време за неофициални тренировки, свободен риболов и други забавления. Срещнах се с много хора, посетих около 10 реки, лових малко и много риби, но със сигурност изкарах много, много добре.

 

От Станислав Мънков

 

Приключението започна на 25-ти септември, когато с Ицо Митрев заминахме за река Неретва, най-красивата от всички посетени от нас реки. Миналата година също бяхме на реката като основното предизвикателство там е мекоустната пъстърва (Salmo obtusirostris). Пристигнахме на 26-ти следобед при семейството на нашия добър приятел Армин Звонич. Оставихме си багажа и извинявайки се на гостоприемните домакини изчезнахме към реката. Бяхме твърде развълнувани, за да губим време в сладки приказки, когато рибите може би се хранеха. Като развързани кучета се спуснахме към реката и едва когато достигнахме бреговете й се успокоихме. Спрях за малко и затаих дъх от гледката, която се разкриваше пред мен. Отворих кутията си и избрах муха. Започнах да облавям плитчините в началото на дълъг вир. Пето-шесто подаване и индикаторът ми трепна, засечка и първата риба започна да се бори за живота си. Извадих прекрасен липан, който беше и сефтето на въдицата, с която ловях - 2/3 клас; 10 фута. Мека въдица за лек риболов и френска нимфа. Сефтето беше направено. Не след дълго извадих и прилична балканка. Наистина се развълнувах, помислих си: “Ей сега ще хванем десетки риби.” Нещата обаче станаха по-трудни и рибите прочетоха мислите ми. Ицо също хвана добър липан. После дълго време нищо не се случи. Все още не бяхме хванали нито един представител на мекоустния вид. Бях обловил почти целия вир и реших да се върна отново в началото му. В средата, точно там където си вливаше водата, ми удари. Рибата веднага се изхвърли над водата, после отново и отново. Така правят мекоустните пъстърви. Беше около 30 см, но на мен сърцето ми биеше все едно вадя 50 см балканка. След многобройни скокове рибата се откачи. Амбициран, че все пак съм закачил една се насочих нагоре по реката. Ицо пък пое надолу, като негласно се разбрахме да се срещнем тогава, когато риболовът стане невъзможен. Така и стана ловихме до пълен мрак. Аз хванах още няколко липанчета до 30 см и за мой късмет една малка мекоустна. Ицето също беше закачил ендемична риба и няколко други. Така с по 7-8 риби първия ден приключи.
След прекрасна вечеря и сладки приказки се прибрахме в бунгалото, за да вържем по някоя муха. На сутринта станах много рано, а Ицо остана да си доспива, уморен от шофирането и безбройните завои. Бях изненадан, когато кучето на домакина ни тръгна след мен. Казваше се Дундо. Започнах да викам по него за да се върне, но то категорично беше решило да ме последва. Изкарахме си добре с Дундо. Когато се налагаше да пресичам ледените води на Неретва той се мяташе в реката без грам страх и притеснение и я преплуваше по диагонал, за да застане на брега, от където ловя и да ме гледа. Беше най-добрата компания. Хванах само 3 риби и се прибрах за обяд. Слънцето беше силно, а температурите високи около 36 градуса. Ясно беше, че риболовът ще е сутрин и вечер.
След почивката по обяд отново бяхме на реката. Все още беше задух и горещина. Започнахме да ловим на нимфи. На суха муха рибите се активизираха малко преди съвсем да се стъмни. Удачни модели нимфи бяха всички вариации на фазановите нимфи, вързани на малки куки от номер 16 до колкото прецените, че можете да ловите и да водите в реката. Сухите мухи бяха също малки, имитация на еднодневки номер 18 – номер 20. Емърджърите вършеха перфектна работа. Рибите бяха изключително избирателни. Влакната - флуорокарбон от 0,08 до 0,11. възлите трябваше да са здрави.
Сетих се за едно място, където миналата година изпуснах гигантски липан. Мястото беше в средата на огромен вир. Нагазих почти до ръба на гащеризона ми. Беше приятно защото се охладих. Започнах много внимателно да облавям водата пред потопена върба. На едно от поредните подавания линията ми спря и усетих тежка риба от другата страна. Рибата веднага хукна надолу по течението и разви около 10 метра шнур. Извиках Ицо, който беше на близо. Няма да ви тормозя много с дълги обяснения, след 5-6 минутна борба рибата се откачи, явно нимфата номер 20 е била забита леко в устата й и не е могла да я удържи. Поне този път я видях. Беше мощен липан около 50 см. За втора поредна година на същото място изпускам голяма риба. Мисля догодина да си я хвана.
Отново ловихме до тъмно. Резултатът беше доста слаб, аз имах около 8 риби, а Ицето 4-5, основно липанчета до 30 см. До края на престоя си не хванахме нито една мекоустна повече.
Последният ни ден на река Неретва решихме да сменим мястото. По обяд бяхме вързали доста мухи, които искахме да изпробваме. Събрахме и разгледахме насекомите в реката и си бяхме извадили изводи, които искахме да подложим на тест.
Забелязахме, че хълмът срещу вилата ни беше в пламъци. Така беше от деня в който пристигнахме, но сега пламъците се бяха засилили от излезлия силен вятър и горещините. Звонич ни обясни, че това е умишлено запален огън с цел да взриви мините намиращи се по хълма. Ние го погледнахме с ококорени очи. Малко преди да стъпим на реката за следобедния риболов чухме как избухнаха 3 мини в интервал от няколко минути между взривовете.
Ловихме на място, на което не бяхме ловили до сега. Първата риба, която хванах беше американка около 35 см, която се бори като мекоуста пъстърва и до последно си мислех, че е такава. Десетки скокове и силни пориви в най-бързото течение. Хванах и прилична местна балканка на суха муха. Риболовът този ден като че ли беше най-успешен. Използвахме малки нимфички на №20, имитиращи люпещите се майски мухи, явно бяхме уцелили и разцветката. Така с около 15 уловени риби общо приключихме тазгодишното ни приключение на река Неретва. Макар и риболовът да беше труден и да не хванахме много риби, нямам търпение да се върна на тази магична река, която ме е пленила по някакъв странен начин още от първия път, в който я зърнах.
На сутринта събрахме багажа и газ към Рибник. Беше най-подходящото място да се настаним и да ловим на реките, на които щеше да се проведе състезанието, а и на някои други разбира се. Пристигнахме следобед и решихме да ловим на Сава. Ловихме добре на определеното за тренировки място, защото не бяхме допуснати до местата, където щеше да се проведе състезанието. Аз направих страхотна серия от риби за много кратко време. Рибите взимаха малки нимфи и емърджъри. За около 2 часа риболов хванах 15 риби до 35 сантиметра. Побързахме да приключим, за да се настаним. Настанихме се на добро място и решихме на другия ден да отидем на река Саница, за която бяхме чували много.
Бяхме на брега по изгрев слънце. Купихме си разрешителни и си избрахме място по реката. Беше очевадно, че реката е пълна с риби. Трябваха ми няколко минути, за да се настроя и да започна да ги хващам. Излизаха основно липани, но и балканки. Ловихме около час и аз вече имах около 20 риби, когато дойде пазачът и ни каза, че сме в зоната където ще се проведе състезанието и трябва да се махнем. Разбира се извинихме се и го помолихме да ни заведе там, където може да ловим спокойно. Човекът ни отведе на едно място, което нямаше нищо общо с реката, на която ловихме и трябваше да променим системата. Водата беше бавна и тиха. Риби отново имаше, между водораслите, но се плашеха по-лесно. Тук там се вдигаше и някоя риба на суха муха. Ловихме малко, след което обядвахме и после пак се върнахме на реката. Хванахме десетки риби, мисля че моите бяха около 60. Целия следобед валя дъжд. Лових на много дълъг френски лидер с 0,10 флуорокарбон и малки гамаруси и нимфи на майски мухи на №20. Сухите мухи бяха №24 ММ или №20 мравка. Рибите взимаха изключително бързо и предпазливо и мисля, че направих страхотна тренировка за рефлексите си.
Оставаше ни още един ден риболов преди да дойде моят добър приятел от Хърватия Мирослав Катичич. Миро също беше индивидуалист, така че се бяхме разбрали да ловим заедно и да се готвим като отбор.
Отидохме на река Плива. Купихме си разрешителни и малко влакна от новооткрит магазин до реката. Реката ни плени с красотата си. Определено се нарежда сред една от най-красивите реки в Европа. Бърза вода, уникална бистрота и невероятен цвят на дъното и водата. За съжаление в реката има доста зарибени балканки и по-малко американки. Ловихме с нимфи №14-16 на джигови глави. И риболовът тръгна добре. След като извадих няколко диви балканки и изпуснах 2-3 добри риби, хванах и първия липан. Много добър екземпляр, около 40 см. На същото място извадих и втори, който вече се наложи да премерим и се оказа 45 см. Прелестни риби. Ицо също извади един около 40. Рибите се бореха и беше голям кеф да ги вадим с леките 2-3 ти клас пръчки. Стигнахме до един голям вир, където сивееха гърбовете на едри зарибени балканки. Започнахме да им подаваме, но мина доста време в опити докато хванах първата. Рибите явно бяха ловени, а и претенциозни. Не исках да ловя на стример и затова упорствах на нимфа.
Естествено огладняхме и хапнахме в току що отворен ресторант на брега на реката. Най-вкусното ядене за целия ми престой в Босна. След това отново се върнахме на реката. В началото на един голям вир ми клъвна риба, засякох и видях огромната гръбна перка на липана. Сърцето ми се разтуптя. След 5-6 минутна борба кепчосах рибата. Сантиметърът показа 48 см. Красота! Риболовът продължи с пълна пара до стъмване и хванахме риби и на суха муха. В края на деня мисля, че бях уловил между 12 и 15 риби.
Вечерта дойде Миро и се преместихме в една къща на брега на река Рибник. Личеше си, че мястото беше направено от риболовец. Там повръзвахме мухи и пихме от червеното вино от къпини, което Миро донесе.
На следващия ден ловихме от лодка на езерото аз и Христо. Беше безумно измислено, защото трябваше да платим 20 евро за 3 часа риболов в лодката, което разбрахме едва след втория час. Както и да е, Пливско езеро е красиво, но трудно се хваща риба и се очертаваше трудно състезание на езерото. За 3 часа успях да хвана само една балканка. Следобеда отново ловихме на Плива, само че в друг участък, където риболовът беше по-труден, а рибите по-редки. Френският национален отбор също беше там. Хванахме по няколко липана и пъстърви и се прибрахме малко по-рано, за да връзваме мухи.
Христо си замина и останах с Миро. Последните 3-4 дни ловихме на всички реки, където щеше да се проведе състезанието и на езерото още веднъж, като взехме малка дървена лодка от местен риболовец. Най-много риби хванахме на Яна, която много ми наподоби някои български реки. На езерото хванахме няколко американки на нимфа, а на Саница и Сана направихме добри риболови на липан.
С един приятел на Миро ходихме до изворите на река Сана и там ловихме липани. Водата беше малко и рибите се виждаха, използвахме малки нимфи на 20-22 номер куки. Хванахме малко, но добри риби. Реката там е много дива и определено ми хареса повече от долното течение на Сана.

Така след 10-тина дни риболов и връзване на мухи из цяла Босна дойде време и за Европейското първенство по риболов, за което ще ви разкажа в следващия материал.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За лавраци в Гърция
  Със сигурност може да се каже, че за българските риболовци риболова па гръцките брегове на Средиземно море е новият хит в последните две-три години. И ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
Трофеите на “Овчарица”
Здравейте, уважаеми читатели на списание “Риби и Такъми”. В тази статия бих искал да ви разкажа за един от моите добри излети на митичния водоем ...
Съдържание
Риболов по света Зимен риболов на Тунджа /4 Калоян Белополски за зимния риболов по реката на скобари и морунажи На лед Зимните примамки /8 Игра или вкус - ...
Съдържание
Актуално Приказка за таймените 1 / 4 Калоян Белополски за една от най-популярните дестинации за риболов на таймени, леноци и хариуси - ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Царицата на “Кастел”
В тази статия ще споделя как хванах най-големия си шаран - моят личен рекорд. Това е историята за улавянето на една уникална риба на един уникален ...
Цонево, платиките и риболова на мач...
В последно време все повече риболовци практикуват риболов на мач. За радост на състезанията по плувка се налага да се лови на мач. По световните също. ...
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6