Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Хората смятат, че съм пряма, предизвикателна и нахална - обяснява пациентката.
- Много добре разбирам, госпожице - отговаря психиатърът. - Но все пак трябва да си взема някои бележки, затова бихте ли слезли за малко от коленете ми?

 Статия

Сезон за лов на щуки

Риби и Такъми (бр. 11 / 2010 г.)

 

Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя трофейна риба, за която ще си спомняме дълго време след това. Как и с какво да ловим този атрактивен хищник? В практиката съществува много богат опит за лов на щука със спининг, но поведението на тази риба в България и местообитанията й се менят с всеки сезон. Всяка есен щуката изисква нещо по-различно, за да реши да нападне примамката. Как да я излъжем по качествено?

 

От Станил Йотов

 

Новото – повод от флуорокарбон
Първите излети за щука през септември наклониха категорично везните към повода от флуорокарбон за сметка на досегашните метални поводи. На доста водоеми, особено масово посещаваните и тези с по-бистра вода, класическата струна за китара или купешките метални поводи вече работят много слабо. Подозрителната риба най-често преследва примамката до самия бряг, но без да я атакува. Това е изключително неприятно преживяване – да видиш как хищникът ти идва до краката, без да удари, и след това да отплува навътре. В такъв момент на човек му иде да си изгризе пръчката от яд.
Тук на помощ може да дойде поводът от флуорокарбон. Става въпрос за парче с дължина до 50 см и сечение около 0.45-0.50, което се монтира на линията посредством два вирбела – един без карабинка към основното влакно и втори с карабинка, за който се закача примамката. Дебелото влакно със сигурност няма да бъде прегризано от щуката, поне никой колега, от ловящите по този начин не се е оплакал досега.
Флуорокарбонът е абсолютно незабележим за щуката за разлика от металния повод. Тестовете показват, че дори тънките поводи от волфрам не осигуряват такава дискретност, каквато има с монофилното флуо. На затворени щукарски водоеми като известния яз. „Морун” например използването на флуорокарбон например води до драстично повишаване на улова с поне 50%.
Каква е причината? Всяка година типичните щукарски места се обхождат от стотици спинингисти. Постепенно рибата развива инстинкт за самосъхранение. Като се имат предвид и честите откачания, веднъж уловената щука има едно наум, че пред примамката е имало видим повод. При използването на флуорокарбон този проблем отпада.

 

Стример за пасивни риби
Когато щуката гони наред и е активна, можем да ловим успешно с по-широк кръг примамки. Всяка елементарна въртяща блесна ще ни донесе успех в такъв момент. Когато обаче рибата не кълве, се налага да търсим варианти. Воблер? Клатушка? Последните излети показаха, че много успешно решение може да се окаже специално изработеният стример за щуки.
По принцип стримерът погрешно се смята за примамка, която може да се използва само в мухарския риболов. Действително, леките стримери за пъстърва или костур не са подходящи за спинингов риболов, освен ако не ги ползваме в монтаж с блесна или воблер зад тях. В щукарския риболов обаче нещата стоят по друг начин.
Стримерът за щука се изработва на тежка кука от порядъка на 4/0. Основният материал е заешка козина, от която се прави страничното оперение и дългата опашка. Така изработен, стримерът започва да „пие вода” още при първото си потапяне, и така натежава. Масата му става поне 7-8 грама, което е достатъчно да бъде заметнат със спининга на дистанция от около 15 метра. Това е напълно достатъчно, ако сме на водоем, където щуката се върти близо до брега, или пък при риболов от лодка.
Какво е характерното за стримера? За разлика от другите спинингови примамки, той има собствено характерно поведение. Напоеният с вода стример започва да пада съвсем бавно към дъното. Реално пропадането е със скорост от 7-8 см в секунда. Това ни дава възможност да го водим съвсем бавно на избраната от нас дълбочина. Ако ловим над туфи с водорасли, имаме възможност да го движим едва-едва на повърхността. Ако искаме да го свалим по-надолу, просто броим наум секундите, докато примамката стигне докъдето искаме.
Ако не сте ловили щука на стример, най-добре е първите десетина минути да се запознаете с движението и играта на примамката, като я водите близо до брега и наблюдавате какво точно извършва. По принцип стримерът пропада бавно с главата надолу, и при дърпане на линията се изправя и тръгва напред. Опашката и оперението му извършват бавни и дразнещи движения. Целта е да се имитира умираща жертва, лесна за улавяне. Пасивната щука изобщо не е склонна да гони примамки, които рискува да й се изплъзнат. Именно по тази причина стримерът привлича вниманието й. Ефектът от него често пъти може да бъде по-добър дори от използване на най-скъпите воблери Minnow, предназначени за риболов с неравномерна проводка (туичинг).

 

Туичинг за пасивни щуки
Преди няколко години имах случай, емблематичен за това как неравномерната проводка и правилно избраният воблер могат да бъдат решаващи за крайния резултат в щукарския риболов. Излетът беше на Дунав, в участък, където имаше нападали пред 7-8 метра тополи във водата. Между тях направо вреше от щука. Рибите се виждаха как кръстосват между клоните на дърветата. Не искаха обаче да атакуват нищо, макар че им прокарвахме блесните буквално под носа.
Аз подходих по най-простия начин – сложих лек монтаж „Драшкович” с мъртва каракуда. Колегата с мен обаче излезе по-голям тарикат. Той прецени, че в тази ситуация трябва да постави воблер от типа Minnow, предназначен за риболов с неравномерно водене. На практика имитираше нещо като умиращ уклей. При него кълванетата бяха два пъти повече, макар че аз ползвах за стръв нещо естествено, за разлика от него.
Какъв е номерът? В случая щуката очевидно не е гладна, и се налага да предизвикаме хищническият й нрав с нещо по-особено. Воблерите за туичинг са направени именно с тази цел. Макар и пасивен, хищникът не може да устои на това да гледа как потенциална жертва от любимите му за ядене неща е толкова лесна за улавяне, че може да я сръфа веднага.
Това е техника, изключително подходяща за риболов на щука и в затворени водоеми, и в реките. Практиката показва, че този тип примамки са доста по-успешни от издължените клатушки, които минават за класика в улова на щука. Разбира се, когато рибата е активна, ще я уловим и с най-простата самоделка от дръжка на лъжица. Ако обаче щуката не иска да погледне нищо, воблерът Minnow може да се окаже един от малкото варианти за спасяване на капото.

 

Олекотен монтаж с мъртва рибка
Доста сходен в това отношение е и олекотеният монтаж с мъртва рибка. В какво се състои той? Изработва се ръчно, популярен е още и като „нищелка”. Доста по-дискретен е от класическите схеми като „Драшкович”, където в тялото на рибето се забиват две тройни куки. В случая стана въпрос за следното – огъваме на две парче от струна за китара или пчеларски тел. Върхът трябва да стане като ухо на игла. Усукваме двата края, след което ги промушваме в халката на тройна кука и пристягаме посредством няколко увивания около така получената метална ос. От върха на оста до куката разстоянието трябва да бъде 5-6 см.
Провираме острия край на нищелката през дупето на рибката и го изкарваме през устата. Отпред може да сложим допълнително тънка медна тел, с която увиваме главата на рибето за повече стабилност. Утежнение не се поставя, работим само с теглото на мъртвата рибка.
Какво се получава? След замятането рибето започва да потъва съвсем бавно. Както при риболова със стример, или като при туичинга, започваме да го водим с бавни, неравномерни движения. Получава се съвършена имитация на умираща рибка. Липсата на утежнение е предимство, тъй като можем да водим примамката с продължителни паузи. Това дава страхотен ефект. Пасивната щука разбира, че жертвата е много лесна за улавяне, и не се колебае да я атакува.
Можем да си изработим нищелки с различна дължина. Така ще бъде снаряжени да ползваме всякакъв вид мъртви рибки. В някои случаи например каракудата не е най-удачната примамка, по-сполучливо ще бъде, ако сложим уклей с дължина 12-13 см. Затова трябва да разполагаме с нищелки с различна дължина. Този монтаж е много подходящ за затворени водоеми, както и за бавните и спокойни места на реките. Ако ловим на място с по-бързо течение, можем да поставим утежнение на линията.

 

Решението Lusox
Както казахме по-горе, при активно кълване работа ще ни свърши първата извадена от кутията ни въртяща блесна. Ако обаче щуката иска по-бавен ход на примамката, в работа трябва да вкараме нещо по-специално, ако държим да ловим с блесна. В случая можем да заложим на изпитани модели като Mepps Lusox, от номерата 2 – 3 в зависимост от водоема. Лови се без допълнителното оловно утежнение, което върви в комплект с блесната. Този, както и сходните му модели от други марки, са с неутежнено тяло и основната маса е съсредоточена в лопатката. Така имаме възможност едновременно да замятаме на дистанция от порядъка на 20-25 метра и да водим блесната бавно и близо до повърхността. Тази примамка върши отлична работа, когато трябва да облавяме воден участък, разположен над хоризонт от водорасли.
Ако ловим на място, където преобладават щуките около килограм, можем да заложим на по-малката примамка. Ако има вариант да ни удари нещо по-едро, №3 се явява отличен модел. Допълнителното червено оперение на този вид блесни се явява отличен атрактор за щуката.
Разбира се, не бива да отписваме и класическите въртящи блесни. Винаги обаче е добре да имаме някоя изпитана примамка под ръка. В моя случай това се явява Mepps Aglia Long. Блесните от този модел се отличават с издължената си лопатка, която има форма на листо от върба. Моделът Mepps Aglia Long №3, с бяла холограмна лопатка смело може да бъде квалифициран като един от най-резултатните за риболов на щука както в затворени водоеми, така и в течащи води. В търговската мрежа се продават и други марки блесни от същия тип, като например тези на Mosca са също много резултатни и доказали себе си в практиката. Забелязал съм, че в мрачните дни блесните с бял холограм са сред най-вървежните примамки.

 

Имитации на костури
На последния ми излет се натъкнах на много интересен факт. Бях на водоем с много бистра вода. Разполагах с два воблера „Антакс” – един в електриковозелено, и втори, който имитираше костур. Двете примамки бяха абсолютно еднакви по размер и вид, с една и съща игра. Само че на по-светлия нищо не искаше да атакува. За сметка на това костуроподобният привлече вниманието на няколко риби. При това ги пробвах на едни и същи места – първо електриковия, след това този, който имитираше костур. В единия случай пасуваха, в другия случай нападаха.
Каква е причината? На повечето водоеми именно костурът се явява основна храна на щуката. Раираните бодливци са тромави, не плуват бързо и са една от потенциалните плячки. Затова щуката предпочита да атакува тях, тъй като са по-лесни за улавяне. Именно воблерите, които имитират костур, са едни от най-използваните в щукарския риболов. Хищникът ги атакува много по-смело и решително, за разлика от оцветените в друга окраска. Това важи най-вече за водоемите, където водата е по-бистра и щуките имат по-добра видимост. Далеч повече може да се очаква, че зъбатките ще нападнат нещо, което им е познато като храна и плячка, отколкото оцветените в електриково воблери. Последните са по-подходящи за водоеми, където водата не е прозрачна и щуката няма толкова добра видимост. Там тя няма чак такава възможност да селектира жертвите си и напада първата плячка, която й се изпречи пред погледа.
Дребните детайли в такъмите
За успешния излет при риболова на щука значение имат и някои на пръв поглед дребни детайли. Първият според мен е изборът на влакно. Дали да ловим с монофил, или да заложим на брейд? Според мен плетеното влакно е много по-подходящо, когато става въпрос за лов на хищници с твърди челюсти, каквито са щуката и бялата риба. Там се изисква неразтегливо влакно, за да може да имаме по-добро засичане. При риболова на щука нямаме чак толкова много удари, за да си позволим лошо засичане и изпускане на риби. По тази причина е добре да заложим на брейда, тъй като при него разтегливостта е практически нулева, за разлика от монофилните влакна. Добре е изборът на пръчка да се направи по същия принцип – тя трябва да бъде твърда и жилава, за да няма компромиси със засичането. Макарата е добре да бъде с широка шпула и да има достатъчно мощност, за да пребори рибата. Въобще здравината на такъмите от пръта до вирбела е решаваща за улова на щуката. Срещу нас имаме здрав и борбен противник, и за компромиси място няма.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Швеция – страната на трудните риби
Ето че след близо година и половина отново имах удоволствието да прекарам една риболовна седмица в Швеция. И отново това се случи благодарение на сайта ...
Спортната 2009 година
част 3 От Ян Ван Шендъл   Всяка година имаме същия проблем и тази не беше по-различна. През уикенда след Европейското Първенство предстоеше Турнира ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Бабушки в серия
От Красимир Костадинов   В един от най-горещите дни на август реших на следващия ден да посетя яз. “Одринци”, намиращ се в близост до град ...
Съвременни шаранджийски методи
В цял свят няма друг метод на риболов, който за последните години да преживява такова бурно развитие като шаранджийския. Популярността на риболова на шаран ...
Световното в Украйна ни се опъна!
  Началото на февруари се състоя поредното Световно първенство по риболов на лед. Тази година домакин бе Украйна. В брой 2 на “Рибарски ...
Войната с таралежите
  Бодливите костури са хитът на риболова през ноември   От Станил Йотов   Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Пъстърва на туичинг
  Април е месецът, в който пъстървата вече се раздвижва сериозно. Температурата на водата в реките все още е далеч от заветните 13 градуса, когато ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6