Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Влиятелен човек иска да подари кола на политик.
- Знаете, че не мога да приема - протестира политикът. - Това е подкуп!
- Тогава ще ви я продам за двадесет долара - предлага бизнесменът.
- В такъв случай ще взема две...

 Статия

В прохладните дебри на планината

Риби и Такъми (бр. 10 / 2010 г.)

От Краислав Димитров

 

Захлупвам часовника с шепа още в мига, в който решава да позвъни. Въпреки че навън нощта още властва и до развиделяване има много време, мислите за риболова, който съм решил да направя днес са ме държали в полубудно състояние през цялата нощ. И ей ма на, по петляно време още, само дето петли няма да кукуригат (те останаха там нейде далече в смътните ми спомени от детството на село, когато в захлас слушах среднощните надвиквания на селските петли, гордостта на кокошарника, и естествено нашият най-силно пееше). Тогава детският ми мозък възприемаше това като защита от тъмните и злачни сили, владеещи нощта, и които бабините приказки за юнаци и хубавици, за самодиви и лами, за шарколии и заровени иманета правеха да изглеждат тъй истински в детските ми очи. Сега вече, заразен и аз от практичността, присъща на възрастните, се досещам, че причината за силното пеене на бабиния петел, гордост за нея и защитник на моето детство, е била само в това, че останалите кокошарници са били нейде далече, чак отвъд дерето, но някак си искам да запазя този спомен и се стремя да пропъждам такива мисли от главата си) съм скочил от леглото и с тихи стъпки се прокрадвам из апартамента, опитвайки се да събера багажа си без да събудя бебето, което би сложило край на незапочналия ми още излет. Някак си успявам да се приготвя, без да съборя половината вещи по стаите и коридора, и скоро вече напускам заспалия град. Фаровете на колата чертаят линии по стария асфалт, а тъмните сенки на дупките, останали от отдавна заминалата си зима, отново ме връщат в детството ми и страшните приказки. Но никакво чудовище не се показва от тях. Само от няколкото, които улучих, се чува едно протяжно виене и тракане, сякаш от трошенето на немъртви стари кости. А може би просто колата протестира...
Рано, на развиделяване, успял да изпреваря с много първите слънчеви лъчи, вече съм в планината. Изоставям колата под клоните на китка борове и нарамвайки малкото си багаж, поемам по виещата се между балваните пътека.
Още е почти тъмно и почти не виждам в краката си, но уверено напредвам и даже шумовете от подплашени животни не могат да ме накарат да спра. Само дето започвам да си подсвирквам. Нека ме чуват отдалече, не искам среща с подивяла свиня майка, повела многобройната си шарена челяд на лов за корени и червеи покрай реката или пък с улисана в обирането на някой малинак мечка.
Слънцето обаче бърза повече от мен да зарадва природата с новия ден и скоро далечните му лъчи обагрят редките облаци в жълти краски, вещаещи поредния слънчев и адски топъл ден.
Точно заради тази слънчева прогноза съм избрал да бродя с часове из горските чукари, вместо да се разположа лежерно на брега на някой язовир и да се пържа като ударен от слънчев удар морж под чадъра в очакване на някоя заблудена риба.
Скоро стигам и реката. Студените й, забързани надолу по склона води пеят някаква тайна песен, звучаща почти като китайските звънчета, които окачват по вратите. Само че тази мелодия ми е някак си по-близка и успокояваща.
Присядам на малка полянка, за да подготвя такъмите. Набързо връзвам вирбел на края на влакното и отварям кутията с примамки. Коя ли да избера. Решавам да започна на блесна, предвид ранния час и евентуално ленивите още риби, и по-късно, с напредването на деня и напичането на водите от слънчевите лъчи да превключа на воблер.
Избирам от кутията блесна на "СОМ'', единица, която собственоръчно съм тунинговал, т.е. утежнил с едра сачма, защипана на оста, под листото с цел спомагане за потъването и в бързите планински води.
Наведен се приближавам до широк няколко метра разлив и подавам блесната в горния му край. Налага се да въртя бързо, за да мога да изпреваря течението и листото да се върти, но това изобщо не смущава рибите. Още в първия метър имам удар и набързо вадя от водата прекрасен планински кефал.
Не блести с размери, но за начало е добре. Суеверно го потърквам в брадата си, за късмет и го пускам обратно.
Преминавам малко по-нагоре, където се е образувало малко вирче, покрай надвесена отгоре скала. Замятам блесната и я провеждам почти през целия вир. Вече е почти в краката ми, когато изпод близката туфа треви се изстрелва сянка и атакува стремително.
Първата планинска принцеса захапва куката и се изправя пред мен за фотосесия.
Пускам я обратно и продължавам.
Стигам до продълговат вир в средата на който расте туфа шавар. Замятам блесната и се стремя да я прокарам максимално близо до туфата. В момента, в който минава покрай нея чувствам леко задържане, но рибата не успява да се закачи. Мисля си, че не се е убола и имам голям шанс да я накарам отново да атакува. Бъркам в кутията и вадя миниатюрно воблерче, собствена изработка.
Подавам отново покрай туфата. В момента, в който воблерчето минава покрай нея спира в закачка. Ядосвам се и го понапъвам. И в тоя миг закачката оживява! За секунда успявам да вдигна масивното тяло на едра пъстърва, след което аванса писва и рибата отново влиза в дълбокото. Имайки предвид, че ловя с 0.14 монофил, се въоръжавам с търпение и започвам дълга игра на надлъгване с рибока. На няколко пъти успявам да го вдигна, но той пак набива надолу. После започва да ми върти номера от сомския риболов. Ляга на дъното между камъните и стои там, докато отгоре напъвайки си мисля, че е успял да се увърти около някоя закачка. Накрая обаче силите на рибата свършват и с облекчение успявам да я пъхна в кепа. Без до последно да вярвам, че ще мога да я извадя успешно.
Пред мен в кепа е полегнал прекрасен мъжкар над 40 сантиметра.
След снимките внимателно протягам кепа с рибата в бързея, за да може тя да се съвземе, след което внимателно я отвивам от мрежата. С едно последно мощно плясване на голямата си опашка рибокът ми казва довиждане и потъва в дълбокото. Там, край туфата, където ще го потърся и следващия път.
Окрилен продължавам пътя си. След тази риба даже и нищо да не хванех нямаше да съм недоволен. Реката обаче явно бе решила да ме възнагради за релийза и скоро на кордата ми се поклаща още един кефал. Този толкова лакомо бе налапал воблерчето, че не се виждаше от устата му.
След дълги и сложни манипулации го освобождавам от куките, но все пак кефала успява успешно да отплува.
Отново слагам блесна. Този път "Моска" 2-ка, бяла със сини точки по листото.
Малко по-нагоре още с подаването виждам как добра риба се изстрелва, но явно не успява да улучи примамката. Веднага подавам пак там и този път успявам да провокирам успешна атака.
Красавицата е около 30 сантиметра.
Това вече е черешката на тортата за този излет.
Решавам, че е време да се връщам. Искам да опитам още на един вир, където сутринта имах подгонване, но рибата не успява да се закачи. започвам да слизам бавно надолу по течението, като не забравям да замятам на по-перспективните места. Издигналото се вече високо слънце явно е активизирало рибите и успявам да дръпна няколко дребни пъстървички на различни примамки.
Стигам до желания вир и с котешка стъпка се приближавам, почти свит на две, към водата. Подавам на няколко метра пред себе си и почти веднага следва атака. Предвид на това, че бях заметнал наблизо, направо изхвърлям рибата от водата. Не можа даже да си помисли за съпротива горката.
Все още превит надве се приближавам до водата и пускам рибето обратно. Обръщам се, взимам си въдицата и замятам на същото място. Отново веднага следва удар и близначката на първата риба излиза да се запознаем.
Замятам пак и отново удар! Този път обаче рибата е по-дребна и затова, без да я вадя от водата, я снимам и пускам.
С това рибе решавам да приключвам с риболова. Взех си достатъчно адреналинови хапчета от реката. Прибирам въдицата и бавно, без да бързам, се отправям към колата. Някак си не ми се напуска това райско кътче и се бавя по всевъзможни причини, отлагайки края на тази екскурзия. Снимам всяко цветче и гъбка по пътя в опит да забавя момента на тръгването, а и за да открадна чрез снимките още от тази красота, която макар и запечатана от обектива ще ми носи аромата на лятната гора, зреещите малини и омайните планински цветя още дълго време.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Амстердам: столицата на големите щуки
  От Ян Егерс   Когато започнах да ловя щука през 50-те години на миналия век, се свързах с доста щукари от Амстердам. И това си беше съвсем ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Опростените монтажи са за предпочитане
От Мариян Петров   Здравейте, искам да споделя с вас един страхотен риболов на хищници на яз. “Йовковци”. Преди този излет риболовът на ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Приказка за един язовир
 От Краислав Димитров   Сигурно мнозина от вас познават яз. "Студен кладенец". Много хора са прекарвали незабравими часове по прекрасните ...
Съдържание
Тайните на шампиона Умения за Метод-фидер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с хранилка Метод Актуално Републиканското първенство по риболов ...
Със спининг за кефали
В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6