Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Счетоводител кандидатства за работа във фирма. В отдел "Кадри" го питат:
- Колко време сте работил на последното място?
- Осем години.
- Защо сте се махнали оттам тогава?
- Обявиха амнистия...

 Статия

Риболовът на пъстърва в края на сезона

Риби и Такъми (бр. 10 / 2010 г.)

 

Кога почна, кога свърши? Остана месец до края на пъстървовия сезон. Седем месеца се изтърколиха бързо-бързо. Пред нас е последният. След това – четири месеца забрана. Лошо… Ама хайде да не се тюхкаме, преди да е дошъл 30 септември. Нека по-добре да видим как да използваме най-рационално последните уикенди на сезона. Как и с какво да ловим като за последно? Какви примамки да ползваме, на блесна или муха да опитваме? И какво толкова му е по-различното на септември от останалите месеци на годината?

 

От Станил Йотов

 

Спининг, муха, стръв… Който и метод да изберем, ни очаква интересен риболовен излет. Септември е характерен с две неща – пъстървите са активни и се хранят почти непрекъснато, но са много предпазливи. Причината? Предстоящото хвърляне на хайвера и ниското ниво на водата. Сега риболовът не е като през юни, когато рибата кълве като откачена и напада каквото и да е, а ние се чувстваме комфортно, понеже не ни вижда заради лекото замътване на пролетните води. През настъпващата есен пъстървата има по-прецизно поведение, не кълве на каквото да е и когато и да е, но въпреки всичко при правилен подход няма начин да не уловим някоя хубава риба.

 

Поводът – незабележим
Във всички случаи имаме работа с хитра и наплашена риба. Става въпрос за екземпляри, нападани всяка седмица от нас, въдичарите. Доста от пъстървите вероятно са били хващани по един или няколко пъти, през изминалия сезон, изпускани или връщани обратно във водата. Във всички случаи имаме много по-предпазливи риби, отколкото тези, които ловим през пролетта и лятото във високите води. Освен това през септември разчитаме да хванем пъстърви, които са издържали и на бракониерските набези, вихрещи се навсякъде след спадането на нивото на водите. Излишно е да казваме, че трябва да се крием старателно. Как обаче да направим презентацията още по-незабележима?
Според мен решенията са две. Едното беше изпробвано от доста колеги риболовци през този сезон и работи отлично. Става въпрос за употребата на флуорокарбонов повод. Това важи най-вече за спининга, където доста колеги използват оцветени влакна. От личния си опит знам, че цветното влакно работи доста зле през септември, особено в реките, които са по-масово посещавани. Следователно е добре да сложим флуорокарбон, който е практически незабележим за рибата. В спининга това ес прави много лесно – първо поставяме вирбел без карабинка на основното влакно, на него завързваме около 60 см флуорокарбонов повод, и отдолу вече слагаме вирбела с карабинка, на който поставяме блесната или воблера. Ще се удивите колко повече кълванета ще имате по този начин, вместо ако си ловите с блесна, монтирана направо на цветното влакно. Важно изискване е вирбелите да са много качествени и да се въртят без проблеми. Ако сложим некачествени вирбели, линията ни ще се усуква и ще работи лошо. А няма смисъл за няколко лева по-малко да си прецакваме излета.
Защо се нуждаем от флуорокарбон? На първо място през септември балканската красавица е много по-селективна към примамките. В доста случаи ги оглежда по-дълго, отколкото да кажем през май и юни. Имам чувството, че цветното влакно се забелязва от нея, притеснява я и в доста случаи я отказва от атака. Впрочем същото е и в състезателния риболов на американка, където цветното влакно е гаранция за по-лош резултат, отколкото безцветния монофил.
Ако ловим с естествена стръв или изкуствена муха, може да минем и без флуорокарбонов повод, но поне трябва да ползваме безцветно монофилно влакно с възможно най-ниския диаметър. Ако например сме на река, където няма риби над 30 см, спокойно може да ползваме повод 0.12. Ако е качествен, ще извади всяка балканка от половин кило и нагоре! Убедил съм се, че при риболов на естествена стръв и изкуствена муха късанията не се дължат толкова на диаметъра на влакното, колкото на други фактори – протриване в хода на излета, лошо фиксиран аванс на макарата, прекалено много напъване на пъстървата при вадене без да е уморена добре, и т.н. В спининга обаче, поради спецификата му, се налага да сложим флуорокарбона, за да сме сигурни и в диаметъра на влакното, и в това, че няма да бъде забелязано.

 

Лек и UL спининг
Сега е моментът да вкараме в действие лекия и ултралекия спининг, особено ако ловим на реки със силно спаднало ниво. В периода на по-високите води използването на блесни №0 рядко е оправдано, но сега могат да ни свършат чудесна работа. Малките воблери minnow на марки като Tiny Fry 38 или Flat Try също са изключително подходящи за този сезон при риболов в средните и малките реки. Наскоро дори бях свидетел на риболовен излет, в който един безспорно опитен колега спинингист направи доста добър улов с minnow, като използваше тактиката на неравномерното водене. Разбира се, дребната примамка не бива да се превръща в задължителна за този сезон. По-скоро трябва да варираме в диапазона от номерата 0 – 2, и в зависимост от предпочитанията на рибата да изберем най-подходящата. Но „нулата” може да ни влезе в добра работа, тъй като пада по-безшумно във водата и въобще има по-дискретно присъствие, като същевременно вибрира достатъчно добре, за да привлече вниманието на пъстървата.
Доста колеги, увлечени по ултралекия спининг, изпадат до положение да слагат влакно 0.12, че и дори 0.10 на линията. Това ми се струва малко неоправдано, тъй като има сериозен риск някоя голяма риба да ни скъса. Според мен 0.14 е един добър компромис.
В септемврийския спинингов риболов има и друг съществен момент. Това е време, в което пъстървата има два ясно очертани пика на кълване – сутрин и вечер. През деня рибите са по-пасивни, в сравнение с периода май-юни например. Окей, но надвечер рибите се хранят основно на повърхността, като събират мухи. Някои колеги твърдят, че в такъв момент пъстървите не кълват на спининг. От една страна е истина, че ако ловим на суха муха, ще имаме по-голяма успеваемост, повече кълванета, повече хванати риби. От друга обаче не всички пъстърви в реката събират насекоми по повърхността и нищо друго. Доста от тях продължават да се хранят с това, което носи течението. Какво ни пречи да уловим тези пъстърви на спининг, ако не сме мухари? Особено ултралекият спининг може да бъде много добро решение за пъстървовия вечерен риболов, когато рибите скачат над водата и събират насекоми.
 

Къде са пъстървите?
Сега повече от всеки друг път през пъстървовия сезон трябва да можем да преценяваме правилно къде точно са пъстървите. В началото на лятото, когато нивото на водата е високо, рибите са навсякъде – и в по-дебелите бързеи, и в по-плитките разливи. През септември обаче положението се променя. Пъстървата вече се концентрира в онези участъци, които са най-богати на кислород. Това е така, понеже спадането на нивото на водата и намалената сила на течението намалява съдържанието на кислород. Затова има едно място, където трябва на всяка цена да опитаме да хванем пъстърви – в пяната. Всеки разпенен участък или място, където водата се чупи и къдри, е потенциално свърталище на пъстърва. И обратното – по-дълбоките вирове с бавна вода, където уж ни изглежда, че би трябвало да държат риба, може да се окажат празни. Разбира се, ние трябва да ги проверим, тъй като не бива да се изпуска нито едно място от реката, където има вероятност да стои спотаена някоя пъстърва. Но опитът ми сочи, че точно тези места през септември не са от най-перспективните, ако водата над тях не се разпенва. И обратно – ако заметнем в пяната, винаги може да очакваме някоя риба. Същата работа е и в бързеите – там, където водата се чупи и къдри, трябва да сме нащрек, защото ей сега може да клъвне.

 

С мъртва рибка
Септември е месецът, в който можем да направим изключително резултатен излет за пъстърва с мъртва рибка. Става въпрос за средните и големите реки. Рибката, в случая е най-добре да бъде лешанка, е основна част в менюто на пъстървите през времето, когато нивото на водата е спаднало. Сега лешанките, щат не щат, се придържат към по-дълбоките места, където на пъстървата е доста по-лесно да ги улови и изяде. При висока вода например дребните рибки се набиват в плиткажите около брега, в разливите, където се чувстват по-сигурни. Сега – щат не щат, трябва да се напъхат в ловната зона на пъстървите. Опитът показва, че мъртвата лешанка през септември може да бъде изключително резултатна примамка.
Как да ловим с мъртво рибе? Има две схеми, които се използват успешно. Едната е да прибегнем към класическия спинингов вариант, с дълга пръчка 2.70, ако условията позволяват. По този начин можем да ловим както под върха на пръчката, подобно на „чешката нимфа” в мухарския риболов, така и на дистанция.
Другият вариант е с по-дълга пръчка. В моя случай ползвам 6 метра болонеза, която ми върши чудесна работа. Тежи повече, но пък емоцията от изваждането на пъстърва с дълга въдица е доста голяма. Други колеги ползват въдици с дължина от 4.50 до 5 метра. Всеки от двата вида риболов работи добре, и е въпрос на вкус кой ще предпочетем. Аз ловя и по единия, и по другия начин.

 

Монтажите
Има най-различни видове монтажи за мъртва рибка, всички до един груби, съдържащи в себе си елементи като тел за увиване около главата на рибката, промушване на някаква метална ос през тялото на лешанката, разни пирони с контри и видии, и т.н. Това съм го пробвал предните години, работи. Ама ми седи доста грубо. Затова през последния сезон си измислих една друга джаджа, която пази рибката непокътната през цялото време.
Става въпрос за следния монтаж – нанизвам на влакното два силиконови стопера от най-дребните, а между тях поставям подвижно оловно топче с тегло 1-1.5 грама в зависимост от дълбочината на реката. Най-отдолу връзвам кука№8, с късо стебло и широка огъвка. Свалям оловото и стоперите до самата кука. Получава се нещо като джиг. Рибката я пробождам само през главата и толкова. В повечето случаи ловя с лешанки с размер около 3.5-4 см. Предимството е, че маломерните пъстърви атакуват по-рядко рибето, а дори да го нападнат, не успяват да го налапат. По този начин не повреждам дребосъка. Същевременно всяка мерна пъстърва няма проблем да налапа лешанката. Почни никога не ми се е случвало пъстървата да глътне куката в гърлото, винаги е забита в челюстта и рибите оцеляват.
При този монтаж е добре да поставим един вирбел без карабинка на около 50-60 см над рибката и оловото. Работата е в това, че лешанката се усуква под напора на течението, и ако няма вирбел, влакното почва също да се суче и заплита. Един качествен вирбел ни решава проблема.

 

Водене на мъртвата рибка
Воденето на примамката може да бъде най-различно. Най-често аз ловя с подаване по течението и водене срещу него с придърпване и леко отпускане на линията. Неудобното е, трябва добре да се прикрием. Може да се води и перпендикулярно на реката, както и по течението. Много е важно да работим със самата вода – да преценяваме къде трябва да заметнем, за да докара течението стръвта до мястото, където предполагаме, че има пъстърва. През цялото време трябва да се стремим да придаваме на рибката такива движения, че да изглежда като истинска. Ако ще опитвате този метод, първо потренирайте 5-10 минути близо до брега, за да разберете с какви движения какво имитирате. И след това почвайте да ловите.
Риболовът със спинингова пръчка и мъртво рибе е по-майсторски от този с дългата въдица. При втория случай нещата си наподобяват типичния риболов на естествена стръв, с тази разлика, че придаваме движения на рибето с върха на въдицата. При дългия телескоп или болонезата обаче можем да си ловим и под върха на въдицата, особено ако не сме на голяма река, изискваща замятания на по 10-15 метра дистанция. При риболова с болонеза или директен телескоп може да сложим и маркер на линията, или да ползваме цветно основно влакно, за да имаме добра видимост. За повода вече стана въпрос – флуорокарбон или тънък и прозрачен монофил.
Това, разбира се, са само някои щрихи от спецификите на пъстървовия риболов през септември. Мухарите например могат да напишат фермани по темата за риболова на пъстърва със суха муха през септември. Вероятно има схеми в спининга, които работят много по-добре от тези, които съм пробвал и препоръчвам за този период на годината. Въпросът е да се адаптираме както трябва към условията на септемврийския пъстървов сезон. И да се наловим едно хубаво, защото четирите месеца забрана вече са се задали.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил
От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   През далечната 1990 година работех много усилено в опита си ...
За дунавски распери
Преди 5-6 години расперите бяха мразен обект от повечето риболовци по Дунав. С демонстративните си бухкания в близост до брега изнервяха много от почитателите ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Какъв модел кука да изберем?
Моят Fang Twister монтаж – този нов модел е брилянтен! ...
Летни платики на мач
В края на юли посред почивката и плажуването на морето реших да проведа излет във вътрешността на страната. Яз. “Цонево” е добра дестинация, но ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
Сочна стръв за исполини
Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Захранване в студена вода
В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6