Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Двама овчари си говорят:
- Ох, вчера белязах животните, направо се измъчих.
- От какво бе, ти имаш само десет овце?
- Да, а трите кошера къде ги забравяш?

 Статия

Световното първенство 2010

Риби и Такъми (бр. 9 / 2010 г.)

Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана

 От Ян Ван Шендел

 

Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и дори календарът на международните състезания е различен от нормалното. Всичко това нямаше да е толкова лошо, ако въпреки цялото планиране, времето не се беше променило в “последния” момент и не наложи нова организация.
 

Наистина съжалявам за организаторите. Знам от опит, че е наистина ужасно всичко да е подготвено и да се наложи да се промени всичко в последната минута, защото непредвидени обстоятелства го изискват.
Първото световно първенство тази година беше това за клубовете, което се проведе в Полша. Не можах да повярвам колко лош късмет имаха организаторите тук. За FIPS аз лично проверих дали водоема изпълнява нужните стандарти. Определено ги покриваше и аз бях много впечатлен от добре свършената работа там, за да се получи едно много хубаво състезание на бързо течаща река. Понеже това беше река, аз ги попитах за възможността от “наводнение”. Те ми показаха официални документи, според които толкова високо ниво е почти невъзможно и аз бях доволен. Колко лош късмет трябва да имаш, когато реката за първи път от 50 години вдигна такова ниво. Наистина съжалявах за тези хора, но трябва да кажа, че те ултра бързо намериха друго място и клубното световно беше спасено.
Следващото световно първенство беше “истинското” световно първенство – това на националните отбори. Това състезание трябваше да се проведе на езерото Викарио, в близост до Суидат Реал, Испания. И тук също имаше проблеми с нивото на водата. То беше толкова високо, че организаторите трябваше да изберат друг водоем, по-малко от пет седмици преди началото на първенството. Нивото на езерото беше толкова високо, че всички платформи за риболов бяха под водата. Нямаше и риби за ловене, така че единственото правилно решение беше да се промени мястото.
Беше избрано място в близост до Мерида, малко по-южно, на река Рио Гуадиана.
Тази река е много широка, не много дълбока и с доста бавно течение. В нея имаше много риба и то от различни видове; и най-вече много уклеи, които наистина си струваше да бъдат ловени. Средното им тегло е около 35 г, така че са доста едри. Освен тях имаше и канални сомчета, които бяха много повече от очакваното със средно тегло около 70 г. Имаше и каракуди по около 400 г, но с напредването на тренировките, те ставаха все по-трудни за ловене. Имаше и много шарани в тази река. Проблемът беше, че те не бяха навсякъде и имаха навика да се появяват в края на третия час или след това. По време на тренировките беше невероятно колко много риба беше хваната следобед.

Това световно първенство се превърна в много тактическа игра! Всички риби, които споменах, имаха своята роля, и начините им за ловене се различаваха доста.
На първо място уклеят.
Не беше толкова лесно да се лови тази риба с директни телескопи, просто защото се държеше малко по-далече от брега за тази цел. Оказа се, че е по-добре да се лови на къса щека 7 до 10 м на по-малка дълбочина. Някои хора по време на самото състезание по този начин успяха да хванат до 8 кг, което беше достатъчно за добро класиране в сектора.
Сомчетата.
Когато анализирам ситуацията сега, стигам до извода, че моят отбор сигурно хвана най-много от тези риби от всички останали. Осъзнахме потенциала на тези риби, след като изгледахме малко състезание, което се проведе една седмица преди световното първенство. На това състезание не се хвана нито един шаран и много малко каракуда. А уловите достигаха до над 6 кг, и то за по-малко от два часа риболов за тях.
Сметнахме, че за теглото на нормален шаран трябва да хванеш около 40 уклея или 20 сомчета. Мислихме също така, че във времето, когато се опитваш да ловиш сомчета, имаш реален шанс да закачиш и шаран. Сомчетата можеха да се ловят почти навсякъде. тези, които се насочиха към тях, вкарваха риби в живарника през цялото време. В неделя имахме състезател с над 7 кг сомчета и друг с над 6 кг от тях. И това беше без допълнителни шарани.
Както казах, шараните не бяха навсякъде.
На някои места имаше доста, а на други едва се срещаха. Но това можеше да се промени за минути, особено в “по-трудните” средни сектори.
Всъщност, по време на състезанието открих доста необичаен начин за привличане шаран на петното. В съседство до един от нашите състезатели ловеше представител на Ирландия, който изведнъж започна да хваща шарани. Той извади някои от тях и изпусна други, но те определено бяха привлечени от нещо. След това забелязах, че той къпираше топки захранка, пълни с фуил. Все пак това не е първият избор за стръв, когато искаме да привлечем шарана, но тук това явно работеше. Моят риболовец имаше проблеми, така че му казах да започне и той да къпира такава смес. След пет минути и той започна да закача шарани и завоюва някои жизненоважни точки за отбора.

Дните на самото състезание всъщност протекоха доста добре за моя отбор и наистина чувствам, че уцелихме тактиката в тези условия. Хванахме шаран там, където можеше, а също и много сомчета.
Един от нашите риболовци хвана дори малко уклеи, а това е много рядко за холандски риболовец. Имахме и един ужасен резултат през първия ден (последно място в сектора) и като изключим това, бяхме в крачка с всички отбори по брега, дори и с победителите.
Бях много доволен, защото беше истински кошмар да се организира всичко тази година. Имахме само трима човека зад риболовците ни, което означаваше, че аз трябваше да покрия три сектора. Нормално това е невъзможно и съм сигурен, че това ни костваше няколко точки, но нямахме друга алтернатива.
Винаги съм знаел, че и двата отбора – Англия и Италия, ще са много трудни за побеждаване на този водоем. Когато има река като тази, в която има много и различни видове риба, които могат да се хванат, това винаги е в полза на по-добре организираните отбори, и това определено се доказа тук. Наистина съжалявам за италианците, които може би бяха най-добрият отбор тук. Те бяха много близко до Англия и мисля, че е честно да кажа, че техния жребий не беше толкова добър, колкото на англичаните.
Моят отбор успя да завърши трети, а преди това не смятах, че това е възможно. Бях много приятно изненадан, особено защото никой не може да каже, че сме “откраднали” мястото. Както казах и по-рано, ако единият наистина лош резултат беше малко по-добър, щяхме да сме много близко до победата!
Това класиране ми даде голяма увереност за в бъдеще. Това беше много добър резултат след една много добра тренировъчна седмица.
До тук цялата година беше брилянтна. Нашите младежи спечелиха Турнира на Четирите Нации, жените ни победиха Германия, световните шампиони, този бронзов медал в Мерида и също така току що спечелихме и Турнира на Шестте Нации срещу Италия, Австрия, Швейцария, Люксембург и Германия. Сега виждам, че здравата работа през последните няколко години започва да носи резултати!

Както казах, бях много доволен от резултатите на нашия отбор. Бях също толкова доволен и от резултата на вашия Румен Витков. Български риболовец на подиума на световно първенство не е имало от много отдавна! Това струваше на един от моите риболовци, Дитер Фредерих (който лови фантастично и двата дни) място на стълбицата, но в този случай нямах нищо против!!! Надявам се това постижение да получи признанието, което заслужава! За мен това е поредното доказателство, че световната сцена на състезателния риболов става все по интернационална с всяка минута. Миналата година имаше руски световен шампион, сега от Люксембург, а също така и шотландски и български риболовец на подиума! Брилянтно!
Видях вашия отбор по време на тренировъчната седмица, винаги съм опитвал да поддържам контакт с тях и виждах колко здраво се трудят всички. Въпреки че това беше индивидуален резултат, мисля че тази награда беше и за всички ваши риболовци. Те също го заслужават!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Как да хванем трофеен кефал през зимата?
Най-добрата зимна захранка са белите червеи, подавани с прашка   От Калоян Белополски   Една от малкото активни риби в реките през цялата зима ...
Зарганите идат!
  Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Съдържание
Актуално Часът на кефалите /4 Калоян Белополски за традиционния вече зимен риболов на кефали на река Ангиста С муха и шнур Замятане с преобръщане ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с плоска плувка /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболов на течение с плоска плувка Актуално Язовир “Скомля” ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет Пъстървов риболов Пъстърва на туичинг Стръв за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6