Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Един рибар хванал златната рибка.
Тя му казала:
-О добри селянино пусни ме и ще ти изпълня 3 желания:
Селянът казал:
-Кой наричаш селянин ма?
И я смачкал.

 Статия

Пъстървата – кога и как?

Риби и Такъми (бр. 9 / 2010 г.)

От Станил Йотов

 

За добрите риболовци на пъстърва е ясно едно – те успяват, защото познават много добре не нещо друго, а навиците на съперника си под водата. Точно така – на съперника. За разлика от останалите видове риболов, при пъстървовия ние играем срещу конкретна риба. Една единствена, която се е скрила някъде под един от стотиците камъни по дъното на вира пред нас. Как да я излъжем да атакува? Какво да направим? За да успеем, трябва да преценим съвкупност от фактори. А именно – с какво в момента се храни пъстървата, каква примамка да изберем, как и къде да я подадем. Пъстървовият риболов е цяла наука, и го овладяваме непрекъснато. Дори колеги със стаж повече от 20 години в преследването на планинската красавица непрекъснато се учат на нови и нови неща. Как, с какво и кога се храни пъстървата? С какво да я примамим? С всичкия си респект към тази чудесна риба можем да кажем – хитра си, гадино, но ние сме по-хитри.
 През последния месец направих много риболовни излети, в които тествахме блесни, мухи и естествена стръв. Така се случи, че обловихме в състезателна и несъстезателна обстановка пъстървовите участъци на три големи реки – Искър, Струма и Места. Това бяха над 100 часа риболовни опити. Какво открихме? Много неща, за които ще стане дума оттук нататък.

 

Фази на активност
И на трите места пъстървата редуваше периоди на хранене с периоди на почивка. Най-интересно беше на Искър, където единият от тестовете продължи от 05.30 ч сутринта до 20.30 часа вечерта - общо 15 часа! За да направиш такъв риболов се изисква огромна физическа издръжливост и още по-голям мерак. В друг случай ловихме около 12 часа, което е също достатъчно време за правене на изводи. Два от тестовете бяха от четирима души – двама спинингисти, един мухар и още един с естествена стръв. От тях двама сме участвали в националните шампионати по блесна и муха, спинингистите бяха от по-младото поколение, но също с достатъчно умения и уловени риби, за да ги включим в теста.
Какво се оказа? През деня пъстървата редуваше периоди на калорични и енергийни нужди, в които се хранеше, с такива, в които почиваше. В първия случай по-активното кълване беше на стръвта и мухата, като колегата мухар ловеше само с нимфа. Аз бях със земен червей, ручейник и рибка лешанка в зависимост от цвета на водата. Първата примамка ми работеше по-добре във водата с цвят, докато на останалите две имах повече удари в бистра вода. Тъй като времето беше променливо, реката често си менеше цвета. В периодите на почивка рибите атакуваха много повече блесните, тъй като тази примамка се възприема като нашественик в ловната зона на пъстървата. Имаше места, в които рибите бяха пасивни към подавания червей, но нападаха блесната.
Оказа се, че рибата има поне два или три периода на активно кълване заради хранене. Първият беше от 5.30 часа сутринта докъм 8.00. Там стръвта и нимфата работеха отлично. След това броят на ударите на тези два вида примамки спадаше, за да се увеличат обаче атаките към блесните. Около обяд рибата се активизираше и кълвеше и на едното, и на другото. Следобед всичко зависеше от местата – в по-бързите участъци блесната работеше по-добре, а в дупките, праговете и по-бавните и дълбоки места стръвта и нимфата бяха по-уловисти.

 

Хищник със студена кръв
Помогна ни много, че имаше дни, в които реката буквално променяше температурата си за часове. Може да го усетите не само с термометър, но и ако газите с гуменки във водата, какъвто е моят случай. Пъстървата по принцип е студенокръвно животно. Температурата на тялото й зависи много от тази на водата. Ако е студена, рибата е по-пасивна. Ако обаче стане 13 градуса, елате да видите какво става! На 13 градуса балканката е най-активна. Въпросът е в това, че на тази температура метаболизмът на пъстървата е най-висок, както и агресивността й. Имах излет с повече от 50 уловени с блесна и пуснати обратно риби точно на 13-градусова вода! В този случай фазите на хранене са много по-продължителни, а фазите на почивка – по-кратки. В деня с многото риби имаше две фази на почивка – едната между 9.00 и 10.00 часа, а другата около 15.30 часа, която не продължи обаче дълго. През по-голямата част от останалото време отвсякъде към блесната ми излитаха и кълвяха риби. Разбира се, това деление на часове е доста условно, но показва ритъмът в активността на рибата и предпочитанията й.

 

Храна или заплаха?
Ако анализираме хранителния режим на пъстървите, ще видим, че поведението е в две посоки – хранене и предотвратяване на заплаха. В първия случай устата служи за поемане на храна, във втория – за разправа с нашественик в хранителната зона, в случая това ес явява блесната. По тази причина често пъти сме свидетели на ситуацията, в която пъстървите удрят с глава блесната, а не с уста. Това е класически пример за пъстърва в период на почивка, която не иска да използва устата си дори за хапане. Случва се доста често при спинингистите, и ако сме по-неопитни, ще си мислим, че не можем да засечем рибата. А това няма как да стане, тъй като ударите са със страничната част на муцуната и пъстървата не налапва примамката.

 

100% презентация
Дали мотивът на пъстървата за атака ще бъде необходимост от хранене или разправа с неканен гост, успехът на всяко замятане зависи от презентацията на подаването. Познавам доста колеги пъстърваджии, които ще ви кажат, че 80% от това да накараме рибата да клъвне зависи от презентацията и само 20% от примамката. Аз не съм съгласен с това. Или подаваме на 100%, или не подаваме! На един от тестовите излети, за които споменах по-горе, реката беше спаднала нивото си в сравнение с предния ден, и течеше много по-избистрена. И на стръвта, и на блесната се налагаше много прецизно подаване в точно определена точка на замятане, за да имаме кълване. Бях свидетел как единият от младите спинингисти се увери в това при облавянето на един вир. Направи десетина замятания, като с всяко от тях все повече се приближаваше до разпенената част в най-горния участък на вира. И му клъвна една когато достигна определена точка над най-разпенения участък. Предното му хвърляне беше на около 30 см по-надолу по течението. Каза на колегата си в какъв тип място замята, и при последвалото хвърляне в съседния вир другият излъга една хубава балканка около 40 см.
В други случаи, когато реките са пълноводни, ще имаме повече кълванета в изтичането на вировете. Нормално – нивото е различно, течението има различна сила, пъстървите стоят на различни места. А пъстървата е риба, която обича да пести енергията и да не се хаби в напразни движения. Затова трябва да й прокараме примамката точно в хранителния поток и зрителното поле, за да сме сигурни, че ще атакува.

 

Как мисли пъстървата
Познавам няколко много опитни пъстърваджии, които са се научили да анализират детайлно мислите на рибата. От тях знам, че пъстървовата система на анализ е много опростена и опира до два момента – да атакува или не. „Може би” при пъстървата не съществува. Тя е брутално животно, което не се колебае. Разбира се, някои фактори могат да прекъснат атаката по средата, като най-често причината за това е лошо прикриване на риболовеца. Но ако получената информация, предадена от нашата примамка към пъстървата е позитивна, тя ще клъвне. И обратно – всичко негативно ще прекрати атаката, а най-дивите екземпляри и при най-малкото подозрение за нередност ще избягат някъде на по-сигурно място. Ако я накараме да се чувства 100% сигурна при атаката, ударът със сигурност ще последва.
Например тестовете в пъстървовата зона на Искър показаха, че големите трофейни пъстърви избягват блесната, очевидно развили някакъв инстинкт за самосъхранение. Аз лично имах поне 6 или 7 атаки на пъстърви между 35 и 40 см към блесната, всички забелязани от мен, от които само една налапа примамката, при това в ден на изключително активно кълване през юни. И обратно – естествената стръв работеше безотказно. Разбира се, това не бива да се приема като абсолютна даденост, тъй като проблемът е и в мен – просто не опитах с воблер. Но подозрителността към блесната е достатъчна, за да направим извода, че някои риби са много по-трудно уловими на изкуствени примамки. Така е не само в България. Във Франция например доста колеги са се специализирали в така наречения „мор мание” – риболов на едри пъстърви с голяма мъртва лешанка. Ако сте риболовец, способен да пренебрегнете идеята да се лови само на изкуствена стръв, опитайте този начин. Закачете през главата една лешанка с дължина поне 5-6 см и ще имате трофей, който може и да не хванете с изкуствената стръв.

 

Как влияе течението
Продължителното скитане по големите пъстървови реки през последния месец ми даде възможност и за редица наблюдения за това как влияе силата на течението и нивото на водата върху кълването. На тези реки е характерна бързата промяна на нивото и оттам на подаването на храна от реката към пъстървата. Има случаи, в които съдържанието на организми в хранителния поток е толкова голямо, че пъстървата без особено усилие може да се наяде само като стои на едно място и си отваря устата. В такива условия на Струма например блесната е много ефективна, тъй като пъстървите си пазят ловната зона и атакуват неканената метална примамка, за да я прогонят. За сметка на това, ако ловим с ручейник на куката, трябва да направим доста точно подаване в хранителния поток, за да имаме кълване. Ако и водата има лек цвят, това са идеалните условия за спининг. При риболова на стръв се оказа, че след дъжд и в размътена река земният червей работи по-добре. Лешанките и ручейниците са за по-бистрата вода.

 

Интензивното люпене
Другото, което може да накара пъстървите да кълват като обезумели, е интензивното люпене на насекоми във водата. В този случай пъстървите обезумяват и кълват на всичко, което им поднесете. Най-често това люпене се случва във високите води и доста по-рядко се наблюдава в периода на есенното маловодие. То продължава час два, но рибите са толкова активни, че непрекъснатите кълванета ще ви оставят спомен за дълго време напред. През въпросните излети уцелих такова нещо три пъти. Разбира се, не всяко масово люпене води до интензивно кълване. Очевидно се налага да имаме съвкупност от редица фактори като химия на водата и други хидробиологични особености, за да се стигне до това „полудяване” на пъстървите.

 

В търсене на големите
Стигнахме и до това къде да търсим едрите пъстърви в големите реки. Тъй като при тази риба съществува строга хранителна йерархия, установена на базата на размера и силата на отделните екземпляри, може да каже, че най-добрите риби заемат и най-удобните места за хранене, които същевременно дават сигурност на рибата. На една от реките например имах четири изпускания на трофейна пъстърва в участък от около стотина метра. Първоначално във високото ниво тази пъстърва се придържаше в дълбок участък със средно по сила течение в близост до брега. След това същата риба се премести по-нагоре, зад един голям камък, където водата отгоре се пенеше, а отдолу беше дълбоко и по-спокойно. В реките с бързо променящи се характеристики това е нещо нормално. И обратно – ако нивото спадне драстично, трофейните пъстърви стават толкова предпазливи, че спират да кълват. Затова края на август и септември са месеците, в които най-рядко по реките се ловят едри екземпляри.

 

Избор на цвят
За избора на цветовете на примамките съм писал доста в предишните броеве на списанието. На последното състезание от републиканското първенство по муха обаче бях свидетел на това как подходящият цвят, съчетан с правилната примамка, може да се окаже убийствено ефикасен. Случи се така, че в два от маншовете бях съдия в един и същ сектор, и имах възможност да наблюдавам как и на какво ловят колегите. Реката беше Места – доста пълноводна, с лек кафяв цвят. Имаше достатъчно пуснати американки, които обаче кълвяха активно само на отделни видове примамки. В случая ставаше въпрос за специфичен подбор на съчетание от две мухи – сребриста или изработена от айс дъбинг нимфа в горната част на линията и черен стример с оранжева глава долу. Самите пъстърви не се хранеха много, както се видя при чистенето на някои екземпляри, предназначени за задържане. Въпросната комбинация обаче работеше отлично, особено в по-дълбоките и сенчести места, където се концентрираха рибите. За комбинацията черно – оранжево се знае, че възбужда много апетита на пъстървите. Айс дъбингът пък осигуряваше отлична видимост на нимфите от рибата и способност да предизвика атаки. Тези мухи работеха по-добре от всички останали, и именно с такива модели ловиха победителите в турнира. Това показва, че подборът на примамката по цвят трябва да се извършва много търпеливо, докато уцелим на какво кълве.
В края искам да кажа, че нещата с улова на пъстърва не са толкова сложни, въпреки че зависят от ред фактори. Ако упорстваме един – два сезона, ще добием достатъчен набор от навици, за да ловим тази риба по някой от трите познати способа. А от улова на пъстърва по-голям кеф няма, поне за мен.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Как да измамим пъстървата през март
  От Станил Йотов   За пъстървовите риболовци март е по-особен месец. Това е времето на първото по-сериозно затопляне на времето. В реките ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
Две седмици в Босна и Херцеговина
Планът беше да изкарам един месец преди Европейското по риболов с муха. Както винаги обаче, възникнаха други обстоятелства и съкратих месеца на половина. ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
Кефали в студа
Със сигурност може да се каже, че риболовът по гръцките реки стана много популярен сред българските риболовци в последните няколко години. От ранни зори дори и ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6