Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Напоследък започвам да забравям. Вчера ходих за риба и забравих въдицата си.
- Кога забеляза това?
- Когато донесох сома вкъщи!

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 8 / 2010 г.)

част 6

Световното Първенство по плувка за мъже - Холандия’2009

 

От Ян Ван Шендъл

 

Ето че дойде ред и на най-голямото състезание на годината – Световно по плувка за мъже, което се проведе в моята страна миналата есен. Това е най-голямото събитие, с което някога съм се сблъсквал като треньор.
Можете ли само да си представите в плен на какви чувства бях през това време? Година преди самото първенство ние получихме одобрението да го организираме. След това всичко се обърка, защото изпълнителният директор на FIPS не одобри избрания от нас водоем. И тогава, в последната минута ние предложихме друг водоем, който трябваше да бъде проверен и одобрен. И едва през февруари 2009 г. ни беше дадена “зелена светлина” да стартираме подготовката и да организираме всичко за броени месеци.
Седмицата преди официалните тренировки бях на водоема всеки ден. Някои от нашите състезатели вече тренираха на различни места, като имаше дори и състезатели от чужди отбори, които също бяха пристигнали по-рано, за да тренират. Уловите бяха просто фантастични - най-добрите, което съм виждал на този водоем! Ловяха се много бабушки и много платики.
В края на седмицата преди официалните тренировки тренирахме два пъти с целия холандски национален отбор и отново хванахме много риби. В събота вечерта имахме отборна среща и попитах момчетата дали осъзнават, че от следващия ден всичко ще бъде различно и че ще ловят по 3-4 кила, особено на първия ден от тренировъчната седмица. Всички ме погледнаха като че ли съм започнал да полудявам.
И наистина, на следващия ден след тренировките най-голямото ни тегло беше 3100 грама. Удивително е как риболовците могат да се повлияят от тренировки, които нямат особено значение и са проведени в друга част на канала, а не на самото място на състезанието. Този участък беше затворен от няколко седмици и разбира се на рибите им се налагаше първо да свикнат с “новите” шумове и ежедневното захранване от над 200 риболовци.
В този ден се опитахме да ловим платики, но не хванахме много. Излизаха основно малки риби и предимно бабушки, но твърде дребни. Не можахме да уловим кой знае колко риби на друга стръв, освен на вердевас. Наблюдавайки другите отбори, установих, че нещата бяха идентични почти навсякъде. Тук-таме се ловеше по някоя платика, и видях само един състезател да извади две. Него го бях забелязал да захранва още от самото начало на сесията. Това ми даде идея за съвсем различен подход на следващия ден.
На следващия ден накарах трима от нашите състезатели да приложат идеята ми от предния ден, която се изразяваше в това да къпират внимателно по много малко захранка, смесена с известно количество пръст и добавени кълцани червеи и кастери. Останалите от отбора захранваха по по-“нормален” начин, като изграждаха хранително петно с топки захранка и чакаха рибите сами да се завъртят на него.
През първия час всички ловяхме доста малки бабушки на 7 метра, и изведнъж се случи нещо невероятно. След час накарах тримата си състезатели един по един да влязат на 13-метровата “линия на платиките”. на първия ми състезател му отне 2 минути, на втория 4 минути , а на третия 1 минута да уловят първата си платика. На състезателите, които ловяха по другия метод, им се наложи да почакат повече и уловиха доста по-малко в следващите два часа. Новият метод се развиваше! Продължихме да ловим по този начин всеки ден и към края на седмицата всеки беше убеден, че това е тактиката за риболов на 13-метровата дистанция. Така или иначе през цялата седмица бяха уловени само няколко платики на различни места. Ние разбира ги ловяхме повече и по-добре от останалите отбори. Не ми убягна от погледа, че и англичаните ловяха платики по същия начин като нас.
Забелязах и още нещо, което ме тревожеше. През цялото време ловяхме много дребни риби, но всичките бяха твърде малки! Другите отбори изглежда се справяха по-добре от нас, защото ловяха и по-едри бабушки. Това ми правеше впечатление всеки ден! Просто не правехме този риболов на 100% правилно.
Не че ловяхме лошо, но в сравнение с топ-отбори като Англия, Франция и особено Белгия, по мое мнение, не се справяхме толкова добре.
В края на седмицата всички бяхме убедени, че предстоящото световно първенство ще бъде комбинация от различни методи. Ще се стартира на къса дистанция (от 7 до 9 м) за по-малки риби и след това ще се влиза на 13 м за платики. На нея щеше да се опитва от време на време, но без да се губи много време в риболов на дребни риби. По този начин имаше вероятност рано или късно да бъде уловена по някоя и друга жизнено важна едра платика, която да изстреля риболовеца на по-висока позиция в сектора.
Сега, когато анализирам това световно първенство, това наистина беше най-правилната тактика. В действителност обаче имаше дори по-малко платики от очакваното, особено през втория ден.
За нещастие притесненията ми за малките риби също се потвърдиха. Не успяхме да уловим достатъчно от тях, или по-точно (все пак отборно реализирахме третия по тегло улов) вадехме твърде дребни риби. Най-добрият метод за дребните риби се оказа захранването с рехава храна и пинка или бял червей за стръв – метод, който опитахме, но никога не сме били уверени в него. А това се оказа решаваща тактика!
Ние завършехме на разочароващото 7-мо място на това Световно първенство, което ще се запомни с добрите си улови. Не фантастични, разбира се, но все пак всички риболовци ловяха, а и организацията беше много добра. Зрителите бяха доволни, състезателите се чувстваха добре, всичко беше перфектно. Само нашият краен резултат не беше! Много разочароващо, наистина. Нямахме и особено добър късмет.
На втория ден се паднахме на някои не особено добри участъци, и една голяма платика беше на път към наш кеп, когато би последния сигнал! И всичко това на състезание у дома!
Победителите ме изненадаха повече от всичко друго. Кой би заложил на Словакия като победител? Аз поддържах контакти с тях по време на тренировките и, да ви кажа, и те самите бяха изненадани! Брилянтно, според мен, и доказателство, че състезателният риболов е спорт, в който все повече нации имат възможност да спечелят медали!
И което е още по-интересно, словаците не са успели да уловят нито една платика на това първенство! Нито по време на самото състезание, нито през тренировъчната седмица!!! Те някак си са успели да уловят страшно много бабушки на бели червеи и пинки и това е било в основата на успеха им. Струва ми се, че мнозина състезатели трудно осъзнаха, че се е случило точно това.
Не ми е минавало през ума, че това състезание може да бъде спечелено с такъв риболов и със сигурност това беше изненада за мнозина. Още едно доказателство, че в състезателния риболов единственото сигурно нещо е, че НИЩО не е сигурно!
За мен световното първенство от 2009 година отново беше доказателство, че пред нас има цяла планина за изкачване, преди да станем част от топ-отборите в риболова, ако въобще някога успеем да стигнем тяхното ниво!
Предстои да видим какво ще направим на тазгодишното световно по риболов на плувка в Испания. Обещах на вашия редактор специално да коментирам това първенство, така че очаквайте скоро да ви разкажа и за него.
Опънете влакната!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Царицата на “Кастел”
В тази статия ще споделя как хванах най-големия си шаран - моят личен рекорд. Това е историята за улавянето на една уникална риба на един уникален ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Великани на мач
От Ивайло Янков   Дочухме добри вести от язовир близо до София, че наскоро е зарибен с много големи риби, които кълвели на плувка. Малко му трябва на ...
Шаранът на хората
Доктор Марк Бурдас разкрива как човечеството е изиграло огромна роля в създаването на днешната “супер риба“, която се опитваме да ...
Спортната 2009 година
част 3 От Ян Ван Шендъл   Всяка година имаме същия проблем и тази не беше по-различна. През уикенда след Европейското Първенство предстоеше Турнира ...
Сом за всички
  В продължение на много години считах риболова на сом за запазена територия на топ-риболовците - на тези, за които обикновения риболов на средни риби ...
Съдържание
Новини /4 Морски риболов Лефериада /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на черноморски лефери На спининг Даунригер:плюсове и минуси /12 Как ...
Хвани едри ПЛАТИКИ!
Ловят се след обилно захранване Нивото на язовир “Искър” в момента е много високо и удобните места за риболов на платики на плувка са достатъчно ...
Девин 2008
или как станахме трети в света   Станил Йотов за VI Световно първенство по спинингов риболов   Гледах съсредоточено в онова чудо на края на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6