Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Китайски предпириемач решил да вдигне производителността във фабриката си и събрал целия персонал да ги надъха и мотивира. Събрал ги и им казал:
-Вижте какво, от днес ще се работи по 24 часа на ден и без хън мън.
Тогава Хън Мън станал и си заминал.

 Статия

За бяла риба със захранка

Риби и Такъми (бр. 8 / 2010 г.)

 

Риболовът на бяла риба е любимият ми. Ловя бели от дете. На язовира от моето детство, „Студен кладенец”, те бяха основният вид хищник. В онези далечни години даже и деца като нас ловяха по няколко прилични бели на еднодневен излет. За съжаление тези улови останаха само в спомените. Отдавна вече съм откъснат далеч от любимия водоем, а и при редките ми посещения се убеждавам, че положението вече съвсем не е такова както преди години. Повсеместно ширещото се бракониерство е намалило рибата до критичния минимум. За съжаление не само там е така. Подобно е положението на почти всички водоеми.

От Краислав Димитров

 

Все по-трудно е да се открие бялата риба и да се направи що-годе приличен риболов.
Отдавна в главата ми се въртят въпроси как мога да примамя рибата. Когато споделях това с приятели получавах само насмешливи погледи. Общото мнение бе, че бялата риба не може да се примами по никакъв начин. След миналогодишните ми опити с ползването на морска риба (и по-точно скумрия) за стръв обаче придобих известна увереност.
Реших, че е крайно време да пробвам една отдавнашна идея, а именно да уловя бялата чрез захранване.
Не, не става дума за стандартното захранване с царевица или купешка захранка, което прилагаме при риболова на мирни риби. Идеята ми бе да ползвам захранка на рибна основа.
След доста мислене реших да се ориентирам към морската риба като основна съставка.
От една страна миризмата й е доста по-силна, а от друга не ми се искаше да съсипвам голямо количество малки рибки за изпробване на една луда идея.
Вечерта преди риболова минах през близкия хранителен магазин, от където напазарувах пакет замразена цаца и няколко пликчета галета.
За поле на изпитанията бях избрал баластиерата край софийското село Негован. Подобно на останалите водоеми около София и този държи малка популация от бяла риба, но поне знам, че си падат по морските риби след опитите ми със скумрията.
Рано сутринта вече бях на водоема. За разлика от предните пъти, когато пристигах едва когато слънцето напече, сега не исках да рискувам. Незапомнените жеги, които притиснаха цялата страна още в началото на лятото, не предвещават нищо добро за наистина летните месеци юли и август. Не исках да рискувам някой топлинен удар.
Дълбоките, зелени води, криещи какви ли не тайни, ме заплениха. Направо не ми се искаше да замятам въдиците, за да не наруша сутрешния покой. Проиграване на дребно рибе на повърхността обаче ми напомни защо съм тук. Извадих пакета с размразилата се вече цаца и изсипах върху капака на кофата половината. Борейки се с острата миризма, накълцах купчината рибета на дребни парчета с помощта на ножа.
Изсипах миризливата каша в кофата и добавих няколко шепи галета. С малко енергично бъркане и месене скоро вече имах жилаво тесто с „неустоимия” аромат на поразвалена морска риба. Добре, че около мен нямаше други колеги, които да ме обявят за луд.
Докато се занимавах с тези приготовления, на заметната до брега плувка бях успял д уловя една слънчевка и една миниатюрна бабка.
Извадих дънните въдици. Двете от тях на стандартен за бяла риба монтаж, проходно олово под него вирбел и повод 0.20 около 50 сантиметра и накрая бяла права кука №1, заметнах веднага. На едната поставих бабушката , пронизана под гръбната перка, а на другата филе от слънчевката. Поставих по едно стиропорче пред връхния водач и оставих бигелите отворени.
Сега вече можех да се заема с монтажа на третата въдица. На основното влакно нанизах вирбел с карабинка, след него стоперче. Завърших с още един микровирбел, който завързах на края на влакното. От другия му край монтирах повод 0.18, около 30 сантиметра с кука №8. На карабинката на горния вирбел закачих пружина за дънен риболов. Натъпках пружината с „ухайната” смес. Проблем се оказа да намеря читава цаца за стръв на куката. Рибките се бяха поразмекнали и трудно се задържаха на куката. Реших този проблем като нанизах рибето откъм опашката и шиейки го като с игла направих няколко промушвания през него като накрая забих куката в единствената по-твърда част, главата. Сега вече се държеше здраво и се надявах, че няма да изпадне при замятането. Заметнах и тази въдица, като също оставих бигела отворен, със стиропорче за сигнализатор.
Сега вече можех да се отпусна в стола и да опитам изстинало ли е кафето в термоса. Почти полегнал в стола и наслаждавайки се на ароматното кафе, посрещнах изгрева на слънцето. Огненият диск бавно се показа иззад далечните планински върхове, украсявайки редките перести облаци в чудни цветове. Скоро вече блестеше с цялата си прелест, огрявайки дълбоките води пред мен, придавайки им още по-чуден и дълбок зелен цвят, сравним само с примамливия, премрежен и омаен поглед на зеленоока девойка.
От унеса и порочните мисли ме извади помръдването на единия сигнализатор... този на въдицата със захранката. Вперих поглед натам. Изведнъж стиропорчето се втурна навътре в гьола, изнизвайки корда от шпулата с бясна скорост. Скочих, като едва не се залях се с кафето от захвърления настрани термос. С две крачки бях до пръчката и вдигайки я с една ръка, с другата затворих бигела и засякох силно. Отсреща ясно се долавяха ударите на бореща се риба. Бавно започнах да я притеглям към мен, очаквайки, типично за бяла риба, скоро съпротивата й да намалее, но това не се случи. Рибокът упорито се бореше, като същевременно теглеше встрани. Какво ли пък закачих сега. Кепът бе останал отзад до стола, забравен в бързината. Бавно запристъпвах заднишком към него, като същевременно спрях да работя с макарата и се стремях да управлявам рибата само с върха на пръта. Протегнах едната си ръка назад и успях да докопам дръжката. Мушнах я под мишницата си и отново се приближих до водата. Вече бях докарал рибата пред мен, но тя все още се държеше на дъното и влакното ми сочеше почти отвесно надолу под върха на въдицата. Започнах да натягам рибата, повдигайки я по малко нагоре. Скоро пред мен се показа противника ми. Зяпнах от изненада... Шаран! Само това не очаквах да уловя. Ловко подпъхнах кепа под него и го гребнах. Влакното се губеше в устата му. Куката се оказа забита дълбоко в гърлото на рибока. Явно съвсем преднамерено бе налапал миризливото рибе. И това ако не е изненада.
Пъхнах го в живарника и натъпкавайки нова порция миризлива смес в пружинката и ново рибе на куката, заметнах отново.
Намерих термоса с кафето полегнал в тревата. Вътре бе останала малко от уханната течност. Полегнах отново в стола, отпивайки по малко от нея, потънал в размишления относно неочаквания си улов. Ловил съм и друг път шарани на рибе, то и в дебелите книги пише, че понякога шараните проявяват хищнически нрав и налитат на рибета, но всичките ми улови са били на местно дребно рибе и на водоеми, който буквално са гъмжели от дребни рибета като кубинки и гамбузии.
Слънцето вече се бе издигнало високо и започваше неприятно да припича. Кафето ми отдавна бе свършило. През главата ми взеха да минават мисли за отказване. Явно няма да мога да потвърдя теорията си за захранването при риболова на бели риби. От минорното настроение ме извади ново помръдване на сигнализатора. Отново на същата въдица. Премести се около педя навътре и спря. След минута действието се повтори. Бях заел позиция зад пръта, този път с кепа до мен. След още минута сигнализаторчето ми бавно пое навътре. Почаках го да измине няколко метра и плавно засякох. Този път съпротивата бе типична за бяла риба. Напъване в началото и после покорно идване към брега. Набързо гребнах една бяла около кило. Обнадежден набързо заметнах отново, въпреки засилващата се жега, и заех позиция в стола. Мина половин час преди следващия удар. Този път обаче бе маломено сулче, което с доста мъки успях да освободя от куката без поражения. Сега вече реших да си ходя. Извадих рибите за кратка фотосесия, след което шаранчето и сулчето заминаха да растат, а умрялата междувременно бяла щеше да ми послужи идеално като мезе за няколко студени бири след адската топлина, която бързо настъпваше.
Успях да докажа теорията си. Двете въдици, заметнати на местна стръв останаха безмълвни през цялото време, а на тази със захранката успях да уловя две бели и бонус шаранче. Повече от отлично за обезрибен гьол, на който съм записал не едно и две капота. Май трябва сериозно да наблегна над опитите с морските риби. Явно хищниците ги харесват. Може би ги привлича необичайния аромат или вкус, съвсем различни от всекидневно предлаганите им примамки, с които те са до болка свикнали и са си създали рефлекс да избягват. Може би... А може би е нещо друго... Но важното е, че работи и занапред смятам да застъпя сериозно тази нова ниша, та дано разбера това им влечение.


 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Последният влак към Велека
08.12.2009. Гледам прогнозите за времето и виждам, че ако искам най-накрая да отида до река Велека, точно следващият ден e подходящ - след това настава дълга ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Хитрости за зимния сезон
Риболовът на лед е колкото лесен и приятен, толкова и труден. Причината е ясна – при минус 10 градуса не е лесно да клечиш цял ден на леда. Дупката от ...
За зимни скобари и морунажи на Тунджа
Този януари започна сравнително меко. Към края обаче страшен сняг натисна цялата страна. Преди това, обаче поваляха дъждове, които вдигнаха нивото в ...
Сомове посред зима
От Краислав Димитров   Навън е вече зима. Застудя. Настъпва любимото ми време за лов на бели риби със силиконови примамки. Затова щом Марто ми се ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
За дунавски шарани на фидер
 Венелин Съйнов (Лино)   Един слънчев, но ветровит ден в края на август ми помогна да преоткрия това място на големия Дунав, където като дете ...
Как да ловим с отпуснати влакна?
Ако ловите в плитка вода и въпреки това рибите ви закачат влакното, съветът на експертите е да ловите с отпуснато влакно. Какви са предимствата, и кое е ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6