Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Търси те твоят приятел Петър. - казва жена на мъжа си.
- И какво каза?
- Каза, че риболовът се отменя, тъй като барът е затворен за ревизия.

 Статия

Тайните на Световното по спининг в Хърватия

Риби и Такъми (бр. 8 / 2010 г.)

 

В края на май на река Кърка в Хърватска се проведе VІІІ Световно първенство по спинингов риболов от брега. Световен шампион стана отборът на Словакия, второто място беше за Русия, а третото – за Чехия. Българските национали, бронзови медалисти от предишните два шампионата в Девин и Андора, сега завършиха на девето място. Двама наши състезатели обаче – Пламен Бойков и Евгени Бон, завършиха в топ 10, което е известна утеха. Пацо е пети, Евгени – осми. Ето какво всъщност се случи в Хърватия.

 

От Станил Йотов

 

Българският отбор
България замина за участие в състав измежду най-заслужилите спинингисти от републиканското първенство през 2009 г. При нас нещата още стоят на примитивния принцип, че националният тим се определя от резултатите в българския шампионат. Идеята е, че първите четирима в крайното класиране са титулярния състав, който излиза да се състезава през първия ден, а петият в класирането е резерва и влиза във втория манш на мястото на най-зле представилия се. Този принцип беше нарушен само през 2008 г., когато на световното в Девин беше проведена допълнителна квалификация между мен и Стефан Минчев за определяне на четвъртия титуляр. Тогава това даде положителен резултат. Но понеже всеки иска да играе, за да няма разправии, е по-добре нещата да са ясни отрано.
Отделно са останалите проблеми – липса на пари, слаба информираност за промените в правилника. Например в София до последно се смяташе, че на световното в Хърватска няма да се лови на силиконови примамки. Такава информация беше подадена от члена на ФИПС Игор Чиняков, който ръководи спининга. Когато нашите отиват там, се оказва, че силиконът всъщност е разрешен, с изключение на някои имитации на ларви на водни организми. Добре, че все пак са си носили някои примамки от тази материя. Как обаче да се бият с руснаците, снаряжение със силикони на „Ямамото” и изкарали близо месец лагер на Кърка с тренировки на реката?
Ето и българския тим: Пламен Бойков и Иван Тотков от РСК Острието, Евгени Бон, Никола Кечев и Георги Гетов от ЛРД - Девин. За пръв път от 2004 г. насам липсваше състезател от спининг-клуб „Стари видри”, който е профилиран в риболова с изкуствени примамки. Въпреки това четирима от общо петимата национали бяха с опит от международни състезания по риболов на пъстърва със спининг и естествена стръв, а Пламен Бойков и досега държи рекорда за най-добро класиране на българин на световно по спининг с четвъртото си място от Дафро Боарио Терме (Италия) през 2004 г.

 

Реката
Кърка се оказа пъстървова река от такъв тип, каквито няма много в България. Това са реките с мощно и тежко течение – нещо като Панега, но много по-широка и с туфи с водорасли. Този тип реки са характерни за западната част на Балканите – Хърватска, Сърбия, Босна... У нас ловим на по-леки реки, и дори 50-метровият Искър около Самоков е по-лесен за риболов, отколкото Кърка. Когато се окажеш на такава река, трябва да пренастройваш целия си стереотип на риболов – избор на точка на замятане, подаване и водене на примамката, подбор на блесните и воблерите... Трябва да си голям майстор и да имаш точна ръка, за да те закарат там да тренираш в петък, и в събота и неделя да се състезаваш срещу местния тим и против други отбори, които са тренирали на същата река седмици по-рано. Затова двете български класирания в челната десетка са повече от отлично постижение.

 

Такъми и примамки
За последните седем години спининговата техника от високия клас превзе световните първенства. През 2003 г. в Комано Терме цялото световно само където не козирува, когато руснаците извадиха пръчките на „Сейнт Кроа”. Днес всички ловят с луксозни въдици, макар че лично на мен това ми се струва като незадължителен фактор. Ръката на спинингиста е по-важна, но пък добрият такъм винаги е за предпочитане. Влакното най-често е 0.14, флуорокарбон. В Девин, когато станахме трети, ние играхме с корда на „Фокус” от 5 лева! Пръчката не трябва да бъде нито много мека, нито много твърда, понеже се лови без контри. Номерът е да държиш рибата с муцуната към теб през цялото време, да не й даваш шанс да се обърне, понеже ще се откачи.
Примамките? Българската школа, която се е доказала достатъчно добре в риболова на пъстърва на спининг, проповядва използване на блесни № 1 – 3 на този тип състезания. Руснаците например възприемат това като някаква ерес в спининга! На тренировката преди световното българският национал Георги Гетов е бил заснет с камера да лови пъстърви от по 20 см със щукарска блесна №4! „Този е риболовен терорист – казаха украинци и руснаци. – Не стига това, ами и хващаше!!!” Другото в арсенала в българските кутии в примамки бяха традиционните блесни на „Мерс”, въртележки от други марки и няколко вида воблери за риболов на туичинг. Това са примамките от типа Minnow, които се водят с неравномерна проводка. Пъстървата много ги обича. Разбира се, нашият тим никога не се е мерил по отношение на марковите примамки с чужденците. Винаги е било така! В Девин например ние ловихме с обикновени мепсове и моски. Силиконът обаче всички го владеят. Най-често става въпрос за гумена имитация на ларвата на восъчния червей „камола”. Другото е „гагалягата” – октоподче, което си е наш патент в спининга на пъстърва. Онези обаче не спят! Руснаците, които ги нямаше никакви на силикон в последните две години, сега заложиха на гумените червеи на „Ямамото”. Тактиката им включваше още воблери Zip Baites Rigge 56SS. Всичко това с куки на Owner.

 

Състезанието
Новият регламент на световните първенства по спининг е такъв, че всеки от двата манша е разбит на четири рунда от по 45 минути. За всеки рунд се прави отделно класиране, накрая точките се сборуват за общото. Така се елиминира възможността един състезател да се падне в място с много риби и да ги надърпа от началото. Дори да си в такова място, ще имаш добро класиране само за един рунд. През останалите трябва да се бориш за всяка пъстърва. Например в първия рунд на първия манш състезател от Словакия е имал 22 уловени риби, но в крайна сметка завършва назад в класирането, след като не хваща нищо в следващите три рунда. Това е номерът – да ловиш риби във всеки от рундовете.

 

Тежък риболов в тежка вода
Време е да дадем думата и на Пламен Бойков – най-добре класираният български състезател на световното. Пацо е пети, макар че повече го е яд – за трето световно изпуска възможността да се качи на подиума при победителите в индивидуалното класиране.
„С две думи тези, които са ловили на Златна Панега, знаят какво е тежка вода. В Хърватска реката беше два пъти колкото Панега. На тренировката всички подходихме еднакво. Аз тръгнах да ловя
на блесни и воблери, така лових цял час. Хванах две-три риби и изпуснах няколко. Усетих къде е рибата и на какво върви. Вървеше само на бели блесни и тъмни воблери. След това започнах да ловя само на силикони. Опипвах всички възможни места, на които преценявах, че никой няма да подава. Имах много подгонвания и удари, но без риба. За себе си прецених, че съм усетил реката.
Първия ден се паднах в сектор "Д”. Тук му е мястото да благодаря лично на Борис Бояджиев от Смолян, който беше зад мен през този ден. В първия манш имах невероятно лош жребий. Влизах дванадесети. Хубавите места в долния район, където бяха рибите, бяха осем. Когато дойде моят ред, бяха останали местата в горната част на сектора. От предния ден бях преценил, че активните риби седят в дебелите бързеи и избрах подходящо място точно под най-дебелия бързей в сектора.
За съжаление нещата не тръгнаха както ми се искаше. В първия бокс имах шест удара, шест закачени риби, но нито една извадена. След това нямах повече удари там.”
Пламен се обезкуражава. В този момент на помощ идва рънърът – бате Борко от Смолян. „Почти се бях, отчаял когато Борката ми каза да се преместя и да търся рибите. Застанах в горния бокс започнах на блесна. Рибите гонеха, но не взимаха. Смених на воблер. Имах два удара, две закачени пъстърви, и двете се откачиха. Обърнах на силикон - отново два удара и отново без успех. След което Борката ми каза - опитай на блесна отново!
Сложих веднага блесна и с второто хвърляне имах вече риба.
Беше само 3 минути преди края на манша.”
Пламен ми показа по-късно въпросната примамка. Елементарна въртележка, купил си я е на предишното световно в Андора. Обаче лови! Бяхме с него на праговете над Пасарел, това чудо работеше повече от перфектно. Какво става след това? Пацо продължава:
„След това вече бях спокоен. С помощта на Борката нещата тръгнаха както трябва. Следващото ми влизане беше четвърти и успях да избера по-добър бокс. Това си личи и по резултата .- три уловени и една откачена риба. В третия манш избирах позиция седми. Остана едно що-годе прилично място, в което влязох. Имах риба в първите 10 минути. Боксът беше много труден - през цялото време ловях срещу течението. Дупката в която бях влезнал, беше в най-долната част на бокса. Закачих още две риби, едната се откачи още в началото, а другата изпуснах и аз не разбрах как -може би от немарливост, или от лоша преценка. Закачих кепа във водораслите и рибата мина под него....”
Пламен обаче не се отчайва. „В четвъртия манш избирах 11-ти. Отново останах в горната част на сектора. Избрах бокса, в който бях влезнал първия манш. Ура! - невероятно начало, на третата минута имах риба.”
Това е и най-тежката риба на българския състезател. Понеже лови от висок бряг, Пламен се подхлъзва надолу, изпуска въдицата. Държи обаче в ръцете си влакното, кепът е закачен за колана му. Налага се да държи влакното с ръце, докато кепчосва пъстървата.
„Беше малко смешно , но имах риба, бях отървал капото и този манш. За съжаление си бях изкълчил и ръката си, след което риболова беше невероятно труден. Не можех да мятам хубаво и да отреагирам добре. Но въпреки всичко бях четвърти в сектора...”

 

На полувремето


Нашите вървят ужасяващо след първия манш – предпоследни в отборното класиране, само Андора е след тях. Иван Тотков е имал нещастието да завърши „на нула” в три от общо четирите рунда. Трябва да се направи нещо. Нашите прецизират тактиката. Прави се и смяна – на мястото на Иван Тотков влиза Георги Гетов от Девин.
Пламен Бойков: „На втория ден се паднах в сектора на Тотков. Невероятно труден сектор, но с по-равностойни места. За съжаление и там имаше един аквариум, но когато си взех листа с жребия видях, че в третия манш съм първи. Което означаваше, че поне в един от маншовете знам къде ще бъда. Избрах за стартова позиция два бокса в долния край на сектора, но когато отидох, вече бяха заети. Застанах точно над тях. Под мен беше португалецът, който направи невероятна грешка.
Слезе долу до самата вода и неговата риба се качи при мен. След което риболова беше успешен за мен. Имах два удара, две риби - като за 1-ви манш беше добре.”
Във втория манш той избира последен. „С рънъра Тони Тотков решихме да тръгнем от горе надолу. Около 35 минути обикалях горните боксове , но без резултат. В един бокс имаше дърво, под което видях риба. Веднага опитах, тя подгони, но не захапа силикона и слезе малко по-надолу. Веднага се преместих по-близко до нея и със следващото замятане вече беше в кепа.
"Ура!" - не бях капо. Малко след това намерих свободен бокс в долния край и веднага влязох там. Имах подгонвания, но нямах удари. Рибите бяха от другата страна на водораслите. В третия манш вече бях в „аквариума”. В самото начало хванах една риба, която беше не повече от 10см. Пред себе си имах около 30-40 риби, които не искаха въобще да кълват.”

 

Една бира пауза
Рибата като не иска, нека ние да клъвнем. Вижте какво става по-нататък според Пацо: „Помолих Тони да ми вземе една бира, което на другите им изглеждаше много смешно. Аз обаче прецених, че докато изпия бирата, рибите ще се успокоят. И колкото и невероятно да ви звучи, след като изпих бирата имах три мятания и три уловени риби! След което кълването спря... За мой късмет накрая хванах една отново около 10 см, с това маншът приключи. Имах пет риби, бях първи за рунда, оставаше последният манш.”
В него Пацо лови първата си риба още след 5 минути игра. „След което се започна великото оране. 20 минути преди края ми удари местна риба, която по невероятен начин успя да ми скъса. Триеше главата в дъното и протри влакното! Не бях виждал такова нещо...” В този момент Тони Тотков подава информация, че двамата конкуренти в сектора имат по две риби. Почва търсене по секторите на някоя активна пъстърва.
Пламен Бойков: „Осем минути преди края намерихме бокс с три активни риби, които гонеха, но не искаха да лапнат хубаво.
Двете се уплашиха, но едната остана активна до края.
За 5 минути успях да я накарам три пъти да лапне, но и трите пъти се откачи. За съжаление тази риба не само реши първото място в сектора, но й влизането ми в тройката в индивидуалното класиране. Уви... Направих всичко, което можах.”

 

Равносметка
Световното свърши, време е за равносметка. Ще я направя аз – все пак съм шести сезон състезател в пъстървовите дисциплини, участвал съм на световно и имам представа за моментното състояние на нещата. Смело мога да кажа – имаме едни от най-силните риболовци на пъстърва на спининг измежду всички, които участват на световните първенства. Разполагаме с един от най-качествените млади състезатели – Евгени Бон от Девин. Като качества на пъстървов риболовец той не е по-назад от световния шампион от Русия Алексей Шанин! Два пъти бяхме трети, защо да не станем и първи? Но според мен до световната титла има няколко неща, които трябва да се свършат:
1. Финансиране – ако българският отбор можеше да си позволи тренировка от една седмица преди световното, щяхме да бъдем по-напред със сигурност.
2. Организация – ние робуваме на старите схеми с класирането от републиканското първенство. Първите четирима са титуляри, петият е резерва. Тъпо, та дрънка. Ако се отиде преди това на място и се тренира, може да се определи титулярен състав с тайно гласуване измежду отбора и съпътстващите лица – както е в тима на Русия.
3. Съставът – реално погледнато конкурентният тим за място в тройката е съставен от 13 души. Това са четирима титуляри, зад всеки от когото в сектора стоят по двама души от нашите. Единият му е персоналният рънър – той го гледа къде лови и му дава съвети. Другият търчи по сектора, събира информация кой на какво лови и я предава на нашия играч. 13-ият е треньорът, който се занимава с цялостната подготовка, стикова техниките и тактиките, води си бележки.
4. Нови състезатели – в републиканското по спининг сме се събрали само някакви стари муцуни. Всички се познаваме. Вярно – за да отидеш на световно, трябва да бъдеш с много опит. Да си разбрал всички възможни грешки и да ги елиминираш. Само че сме вече на по 40-50, че и към 60 години. С пенсии не става! Дано федерацията да успее съвместно със заинтересованите клубове да организира първенство за юноши. Ако трябва – само в един турнир. Да видим малките какво могат. Да ги вкараме в националния шампионат. Току виж излязло някое Пеле, което може да бие дъртюхите. Така, както го направиха в пъстървовите дисциплини Евгени Бон от Девин и Любчо Бояджиев от Смолян! След като те го могат, значи и други ще се доредят за призовите места.
Това е засега. Догодина на световното по спининг в Италия ще ни представя друг тим. Двама са от Стари видри – шампионът за този сезон Тодор Христов и съотборникът му Николай Трайков, сребърният медалист Георги Гетов от Девин и двете Остриета Деян Илиев и Илиан Илиев. Търсят се още осем души за тима на световното. За да се опита България пак да се качи на подиума. Не е толкова трудно – трябват малко пари и много ентусиазъм....

 

Шампионатът свършва с големи скандали
Световното първенство по спининг в Хърватска завърши с голям скандал. Двама състезатели от Италия и Полша бяха хванати да ловят с куки с контри, което е забранено от правилника. Полякът си понесе наказанието, но италианецът се размина без последствия.
Случката с италианския състезател разбуни духовете на всички участници. По регламент той трябва да бъде дисквалифициран, тъй като наличието на контра е повече от очевидно. Апелативното жури обаче незнайно по каква причина взима решение активът на италианеца да се запази. Единственото последствие за него е, че рибата, уловена с въпросната примамка, не е зачетена в резултата му. Това води до протест на всички отбори начело с руснаците и украинците, но в крайна сметка нещата не се променят. В специализираните форуми някои участници в световното като например Андрей Питерцов твърдят, че пръст цялата работа има Жак Дюпюи, генерален секретар на ФИПС. Този французин е близък с италианците, а участието му в журито, което е гледало случая, предопределя милостивата присъда.
От журито са казали, че ставало въпрос за „недобре смачкана контра”. Андрей Питерцов обаче успява да заснеме куката. Снимката се появи в руските форуми и на нея ясно се вижда, че контрата на примамката е цяла. Това роди парадокс, който със сигурност ще се дискутира доста време.


Отборно класиране

1 Словакия 178,5 т.
2 Русия 186 т.
3 Чехия 198,5 т.
4 Босна 203,5 т.
5 Хърватия 208 т.
6 Полша 211 т.
7 Италия 214,5 т.
8 Латвия 223 т.
9 България 227 т.
10 Украйна 229 т.
11 Румъния 242 т.
12 Португалия 266 т.
13 Андора 333,5 т.

 

 

Индивидуално класиране

1. Алексей Шанин Русия
2. Себастиян Мазур Полша
3. Юрай Мразик Словакия

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Тайните в подледния риболов на костури
   За някои риболовци зимата е време за червено вино, греяна ракия и стоене на топло. За други сега започва големият купон. Краят на декември и ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
За пъстърва в снеговете
  Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали ...
Часът на кефалите
  Традиционно през зимата много често обръщаме внимание на риболова на едри кефали. Дори когато температурите са под нулата, а водата в реката е ледена, ...
Пъстървата – кога и как?
От Станил Йотов   За добрите риболовци на пъстърва е ясно едно – те успяват, защото познават много добре не нещо друго, а навиците на съперника си ...
Световното първенство 2010
Какво се случи в Мерида, Испания, на река Рио Гуадиана  От Ян Ван Шендел   Всичко е различно тази година. Времето се е побъркало в цяла Европа и ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Първи пролетни красавици
От Краислав Димитров   Отдавна планувах един излет в Гърция, даже вече бях приготвил багажа, но променливото, дъждовно пролетно време и прогнозите на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6