Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Китайски предпириемач решил да вдигне производителността във фабриката си и събрал целия персонал да ги надъха и мотивира. Събрал ги и им казал:
-Вижте какво, от днес ще се работи по 24 часа на ден и без хън мън.
Тогава Хън Мън станал и си заминал.

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 7 / 2010 г.)

част 5

Световното Първенство за Младежи Португалия’2009

 

От Ян Ван Шендъл

 

Невероятно е с колко различни типа състезания се „сблъсках“ откакто станах треньор на всички национални отбори по риболов на Холандия. Реки със силно течение, деликатни канали, много риби за ловене, понякога почти никаква риба – всичко съм виждал.
Като риболовец се занимавам с този спорт от 35 години и все още продължавам, така че сигурно си мислите, че съм научил всичко, което може да се научи. Чувствам, че откакто започнах треньорската работа, съм научил повече отколкото през всичките си години като риболовец взети заедно!
Като се замисля, това не е толкова странно, колкото изглежда.
Разбира се, като риболовец вие се сблъсквате с различни неща всеки ден, в който ловите. Когато го правите с група риболовци, които споделят информацията помежду си, можете да научите дори повече, и малко по малко започвате да трупате опит, което е от изключителна важност. Но все пак, всичко, което правите, е доста „ограничено“, защото през цялото време виждате какво става само във вашата малка област и се сблъсквате само с това, което се случва там.
Сега се опитайте да помислите от позицията, от която се намирам днес. Натрупах много опит през годините като риболовец и сега следя всяко международно първенство, което се провежда. Разбира се, може да разберете, че няма по-добра позиция от моята да се събират всички нови открития и трикове, които се разкриват по време на тези състезания.
Не го осъзнавах, когато започнах всичко това, но сега не спирам да се изумявам колко много има за учене.
Изключително интересно ми е да наблюдавам риболовци от други части на Европа в действие, използващи различни методи от нас.
Следващото международно първенство, което посетих след всички описани в тази поредица от статии беше Световното Първенство за Младежи, проведено в Португалия. С новата система за разделяне на първенството на три различни възрастови групи (под 14, под 18 и под 22 години – това беше голямо подобрение!), това вероятно беше най-трудното за мен за организиране. Особено в Португалия. Холандия взе участие в двете по-възрастни групи, а местата за провеждане на състезанията в категории под 18 и под 22-годишна възраст бяха на почти 40 км едно от друго!
Разбира се двата отбора бяха настанени на едно и също място за преспиване, но единственото решение беше да организирам отборите абсолютно разделени един от друг, тъй като риболовът и методите на двете места бяха напълно различни.
Един от моите колеги пое по-младите „под крилото си“ и аз се концентрирах само над по-възрастната категория, които ловяха в Coruche, на река Сорая.
Страхувам се, че единственото първенство, което мога да опиша е само това там.
Преди години съм бил в Coruche, където изпитах едно от типичните за нас в миналото „бедствия“. Един фантастичен индивидуален резултат и разбира се ужасно отборно класиране. Нямаше отборен дух, грешна тактика, лош мениджмънт, повярвайте ми, всичко беше наведнъж.
Риболовът там беше тотално “извънземен” за нас. Риболовците ловиха мрени (но различни мрени от това, което аз и вие познаваме) и много редки шарани. Беше изцяло риболов с ваглери, и риболовът беше изключително техничен. Всъщност беше толкова специфичен, че беше почти невъзможно да се победи местния отбор, което често се случва на първенствата в този край. Беше огромно предизвикателство да се опитаме да постигнем добър резултат оттам!
Преди тръгването бях доста разтревожен като цяло. Ние почти не сме ловили с въдица и макара и нашите деца (младежите) определено не са специалисти в този стил риболов, освен може би един-двама. Решихме да отидем малко по-късно, така че да имаме няколко важни допълнителни тренировки преди официалната тренировъчна седмица.
Точно както го описах миналия месец. Тези дни може да са толкова полезни! Ловихме на малко езеро в близост до мястото, където бяхме отседнали и прекарахме един ден, обучавайки младите състезатели да замятат правилно, да свикнат с екипировката, учихме ги също как да захранват правилно с прашка (те са забранени в нашата държава, така че повечето от тях почти не са използвали такива преди). Резултатите бяха невероятни дори само след един ден, и накрая всички заобичаха този стил! Дни като този са истински безценни!
Река Сорая през лятото не е река, която ние познаваме. Никакво течение освен движенията на вятъра, кристално бистра вода в комплект с ярко слънце и бряг, който най-добре може да се опише като плаж. Не беше много дълбоко, максимално 2 метра, а ширината варираше от 40 до 50 м.
Както обикновено, португалците можеха да седнат, когато си пожелаят, и да ловят повече от всеки друг. Невероятно!
Познавам техния треньор доста добре. Той живее в Брюксел, Белгия, и дори в миналото съм ловил на състезания заедно с него. Също така общото между нас е фактът, че Марсел Ван Де Енде е нашият герой и поради тази причина винаги сме подържали връзка.
Без да ми издава всички “номера” на своя отбор, той беше изключително услужлив и ние наистина му дължим много!
Накратко, той се опита да ми даде малки идеи и да ме насочи към правилния риболов, което малко по малко ме накара да започна да разбирам техниката и особено рибите там по-добре.
Разбира се наблюдавах техните риболовци и особено деликатните и изключително добре измислени монтажи. Не мога да спра да им се възхищавам!
По този начин малко по малко планът пред нас се разкри. Опитахме са да копираме това, което португалците правеха. Никога няма да ги победим по този начин, но по мое мнение това важеше за всички отбори там!
Наистина е невероятно колко добре ловят тези хора там! Имам предвид, че рибите не са малки (с размери от 150 г до 800 г) и са изключително силни и борбени за големината си. За мен това не се “връзваше” с куки №24-№26, влакна от 0,10 мм или дори по-тънки! Ето колко фино ловиха тези хора.
Явно всичката ви екипировка трябва да е в “тип-топ” състояние, когато ловите толкова “тънко”. Също така всяка грешка, която направите ще е фатална – в смисъл на изгубване на закачената риба.
Да не се засича въобще беше изключително важно и да се остави рибата да направи първата си “черта” с въртене на дръжката назад беше много важно! Всичко това беше много интересна работа!
Друго учудващо нещо първоначално беше начинът, по който се закача рибата. Като цяло не гледаш плувката си, а чакаш момента, когато влакното излезе от шпулата ти. Засичането на нормалните кълванета почти сигурно означава изпусната риба.
Сега искам да спра за минута и да се върна на едно мнение, което се е формирало в главата ми в следствие на многото години риболов.
Забелязали ли сте, че всички неща, които съм описвал досега за тези първенства, са технически детайли и че всеки риболовец ще се нуждае от умения и тренировки, за да лови добре при определените условия?
На този водоем това е екстремно, но всъщност това е навсякъде, където и да ловите. Явно, че рибите и условията са различни навсякъде, но на първо място успешният състезателен риболовец ще трябва да се адаптира към условията, в които се намира. Това и нищо друго е главното качество на добрия риболовец!!!
Колко много риболовци винаги търсят мръсни малки тайни в захранката или каквито и да е други тайни, които могат да съществуват. Е по-добре да спрат и да прекарат тяхното време в упражняване на нещата, които наистина имат значение.
Техниката на риболов, правилното оборудване и разбира се местната информация за водоема, това е всичко, което има значение в състезателния риболов!!!
Да се върнем на Португалия и на Младежкото Световно Първенство. Аз бях доста уверен в момента, когато дойде състезанието. Бяхме научили толкова много за риболова и малко по малко подобрихме техниката си. Отделно от португалските риболовци, на тренировката ние ловяхме колкото всички други! След петото място през първия ден и невероятен втори ден, който спечелихме (в този ден дори победихме португалския отбор) успяхме да постигнем това, за което не съм смеел дори да мечтая!!!
Спечелихме бронзов медал!
Сега децата, които бяха с мен със сигурност са много обещаващи риболовци, но това, че постигнаха това в Португалия с този тип риболов беше и все още е невероятно за мен!
Просто зная, че там имаше други отбори, които можеха да ловят по-добре с въдица и макара от нас и със сигурност имат повече опит в това. Още едно доказателство, че понякога в този спорт е възможно да постигнеш много с ограничени средства.
Това са времената, които заличават разочарованията, които получавам по “дългия път”, и ме карат да продължавам да върша тази работа.
Това “да продължавам” е много важно в този момент, защото по времето, когато завършваше това състезание, започваха тренировките за следващото първенство, на което трябваше да отида – този път турнира на Трите Нации, който включва мъжките отбори на Германия, Люксембург и Холандия. Странно защо това състезание ще се проведе във Франция...
Ще ви кажа всичко за него следващия месец.
Опънете линиите!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Какъв модел кука да изберем?
Моят Fang Twister монтаж – този нов модел е брилянтен! ...
Как да подберем правилни такъми за риболов
Колкото повече мисля по темата, толкова повече стигам до извода, че е просто огромна. Няма проблем, колкото и време да отнеме, искам да съм възможно ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
Игра на тежести
Интервю със Саймън Померой, изобретателя та тежестите STONZE и гуру на империята Pallatrax. Екологичните тежести се приемат с широки обятия по цял свят. ...
Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?
    От Станил Йотов   Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за ...
Възроденото „ОГНЯНОВО”
Язовир „Огняново“ е изграден по поречието на река Лесновска и е разположен в близост до София. Той е един от тридесетте най-значими язовири в ...
Съвременни шаранджийски методи
В цял свят няма друг метод на риболов, който за последните години да преживява такова бурно развитие като шаранджийския. Популярността на риболова на шаран ...
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
Със спининг за щука
Здравейте, приятели. Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София. Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6