Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъж казва на жена си:
- Скъпа, ако ми споделиш тайната на този сладкиш, мога да направя революция в циментовата промишленост!

 Статия

Обича ли платиката захранка?

Риби и Такъми (бр. 7 / 2010 г.)

От Краислав Димитров

 

Любовта на платиката към многото храна е пословична. Всички сме чували или чели, че за да се привлече пасажа платики, трябва обилно да постелим дъното пред себе си с храна, която да задържи водните прахосмукачки пред нас. Въпреки това още има колеги, които, отивайки на риболов за платика, се надяват повече на късмета си и нехаят за захранката. Може ли едно такова нехайство да провали риболова ни?
По-надолу ще ви разкажа за един от последните си излети, когато ми се отдаде случай да съпоставя силата на храната, която бях приготвил с надеждата за късмет на риболовците по брега.
За риболов бях избрал баластриерата край софийското село Челопечене. След наводненията през 2004 година езерцата, изкопани покрай дигата на река Лесновска и захранвани с подпочвени води от нея, бяха залети от скъсалата дигата река и се образува голямо и дълбоко езеро, в което платиките намериха благодатни условия за живот и създадоха стабилна популация. За разлика от масовия в миналото лин, който е бил основният обитател на езерцата, но след заливането и обединяването им в голям гьол практически изчезва.
Рано сутринта се бях изтипосал на купчините откъм Челопечене. Народ вече имаше предостатъчно. Слънцето се бе скрило зад купести облаци и не искаше да се покаже, а тревата се губеше из купчините боклуци по брега, останали от бившето сметище, останало удавено под водите на гьола, и усърдно добавяните от рибарите опаковки от захранки, кутийки от червеи, шишета от бира и прочее постижения на опаковъчната индустрия, направила живота ни толкова удобен и лесен. Засега... Тя природата ще ни го върне. С динозаврите се разправи, дето само с едни големи ла...на са я цапали, та с червеи като нас ли ще се церемони!?
Всички тези обстоятелства ме отказаха да снимам пейзажи на сутрешното небе и обгърнатите в пара води.
Разходих се наоколо и се оказа, че свободни места няма. Намятани едни дънни, едни чудесии... сомове излизали! Скоро в рибарските форуми се появи снимка на три хлапета с уловеното от тях сомче на Челопечене и сега тълпи от мераклии бяха обсадили бреговете му.
Както и да е. Сом никой не беше хванал, нещо друго също. Тук-таме имаше по някой уклей в живарниците, а един колега ми се похвали с платика колкото длан. Зачудих се какво да правя. Не ми се обикаляше повече. Облякох гащеризона и се бухнах в една туфа тръстика, встрани от навалицата. С малко усилия, въртене, тъпчене и работа с ножа успях да си направя що-годе сносна просека. Нямаше място за повече от една въдица, ма аз сомове нямаше да гоня, само плувка носех, и ми бе достатъчна. Лошото бе, че трябваше да стоя във вода до кръста през цялото време.
"Впечатлен" от слуката на колегите наоколо, разбрах че "Рънътъ прай борбътъ" или казано другояче, че трябва яко да захраня, ако искам да привлека някоя риба в тая навалица и шум наоколо... Или рибите да са глухи.
Реших да не се осланям на съдбата и да лежа на рамото с глухите риби.
Бръкнах в сака и скоро вече бях подредил внушително количество пакети със захранка на брега. Набързо забърках в голямата кофа една неустоимо миришеща смес:

 

РЕЦЕПТАТА
- 5 кг "Трапер" за шаран, лин и каракуда
- 5 кг "Трапер" река
- 1 кг "Бисквитена галета"
- 1 кг "Шоколадова галета"
- 3 кг мляна царевица
- 1 кг глина
- 1 пакет "Млян коноп"
- 1 пакет ароматизатор на VDE "Карамел"

 

Половината от тия съставки намериха място в кофата веднага. Другото остана за втора порция, че нямаше място.
Овлажних я и я оставих да дръпне. През това време приготвих стръвта.
Подготвих торен червей, шарен червей, кастери, коноп и сладка царевица. Отделно накиснах и филия босненски хляб. За стреляне с прашката бях подготвил царевица, коноп, както и половинка бял червей.
Докато си подготвя масичката, захранката вече бе дръпнала водата. Овлажних още малко, метнах вътре шепа бял и направих десет топки портокали. Метнах ги пред себе си и докато чаках да съберат рибата сложих на болото плувка 3 г и утежнение във вид на разпръсната верижка. Основното ми бе 0.16, а поводът 0.10. То по-дебели не ми и трябват, че реалната акция на болото ми е около 5-15 г. А и платиката е рядко мнителна и предпазлива риба и всяко залитане по по-дебели поводи би могло да провали риболова. Ако пасажът заподозре нещо неприятно, може за дълго да изостави мястото с храна. Той може да се издигне на по-високо водно равнище и с часове да не проявява никакъв интерес към храната.
Сложих двойка бели и заметнах. Още докато обирах корема плувката ми светкавично се скри. Засечка, и отдолу се задърпа добра риба. Лека-полека я доведох до себе си и изтръпнах. Зелен гръб, патешка мутра. Невярващ, я плъзнах в кепа... и беше моя. Щука! Не е голяма, под кило, но на повод 0.10 си е рекорд. Шестнайската я бе ковнала за върха на устната.
Добро начало на деня. Заметнах пак и скоро плувката ми пое навътре. Костур!
Следващото кълване бе класическо повдигане на платика. Първият скимър се озова в кепа. Дребна рибка, колкото длан.
И оттам се почна мъката. Изпуснах поне десетина риби. Сменях дълбочини, разположение на тежестите, видове стръв. Успях да извадя още една на кастер.
По едно време излезе вятър, който вдигна сериозни вълни. Явно тази промяна пасна с монтажа ми в момента, а именно на пропадане, и започнах да закачам рибите. Преобладаваха дребните платики, а имаше и няколко бабки. Стрелянето на коноп ми докара и сносна каракуда.
По едно време забелязах, че захранката ми привършва. Направих десетина топки от останалата и ги заметнах, след което напълних кофата с втората партида.
Повторното стартово захранване явно се бе харесало на рибите и скоро болото се сгъна. Прекрасна 50-сантиметрова платика бе захапала стръвта - царевичка. Всъщност през целия ден се налагаше да въртя стръвта. На всеки пет-шест риби кълването спираше и докато не заложех на различна стръв, рибите не вземаха.
Мятах захранка на всяко замятане, тъй че бързо приключих и втората кофа. Общо за деня ми отидоха около15 кила храна.
След като нямаше повече захранка, се наложи да приключвам с риболова. Издърпах живарника за снимка, което се оказа трудно, предвид че трябваше да върша това нагазил до кръста във вода, и затова ги пресипах в главата на кепа за задължителните снимки.
Тези риби заслужаваха да живеят, а и тъй или иначе аз от Челопечене риба за консумация не бих взел, поради наличието на заритото отдолу сметище, пускащо знайни и незнайни отрови, та затова обърнах кепа обратно и всички риби отплуваха обратно.
Излизайки от шаварите се сблъсках с все тъй унилите физиономии на колегите по брега. Сом, естествено, не бе ударил на никой. Тук-таме някои, които хвърляха по малко захранка, имаха по една-две епизодични платички.
Явно всички бяха заложили на глухите риби.
Това ме убеди в правотата ми, а именно, че без поне десетина кила качествена храна, няколко шепи бял и разнообразие от стръв успехът би бил, меко казано, случаен.
Или казано иначе, хвърлих две кофи храна, извадих една кофа риба!
На връщане реших да мина през Чепинци, да видя имат ли слука хората по брега.
Вече бе надвечер когато стигнах. Хора почти нямаше, само две коли бяха останали, но и те събираха унило. За сметка на това вътре в гьола една лодка спокойно пускаше мрежи. Работниците на баластриерата не престават да го тормозят тоя гьол!
Звъннах веднага на ИАРА - София, където човекът ми обясни, че в момента е на проверка на яз. “Искър” (похвално) и ми даде телефона на колегите си, които отговаряли за баластриерите. Те естествено не си го вдигаха. Оттам на 112, където казаха, че ще предадат, но и така да е, ефект едва ли бе имало, като се има предвид, че инспекторите няма да знаят в коя част на езерото да търсят мрежите. Е, поне опитах.
Срещата с мрежарите малко развали настроението ми, но приятното чувство в гърдите ми остана. Направих добър интензивен риболов на едри риби, което на фона на скучаещите колеги наоколо бе един отличен резултат. Захранката отново се доказа като необходимост при риболова на платика. Е, ако искате да ловите, де. Не се доверявайте на късмета си, заредете се добре с храна и бързайте към язовира. Сега точно е моментът да се улови голяма риба, веднага след забраната, докато още са край брега. Изтървете ли момента и рибите се дръпнат навътре през горещото лято, ще трябва да чакате другата година за риболов на едри платики.
Наслука!

 

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Уклей
Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за ...
Спортната 2009 година
част 6 Световното Първенство по плувка за мъже - Холандия’2009   От Ян Ван Шендъл   Ето че дойде ред и на най-голямото състезание на ...
Съдържание
Актуално Холандски платики и червеноперки решиха Световното / 4 Калоян Белополски за Световното по риболов на плувка за мъже 2009. Интервю Игор Потапов / ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Истината за паметта на рибите
 Д-р Стив Гарнър   Широко разпространен е митът, че рибите имат къса памет, която може да бъде измерена в секунди. Ако ловите, или работите с ...
Съдържание
Актуално Време за морунажи /4 Калоян Белополски разказва за зимния риболов на морунажи по реките Излет Следобедни кефали /8 От Краислав Димитров С муха ...
Странният свят на щуката
От Ян Егерс   Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6