Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Глухоням среща приятел и с жестове му казва:
- Снощи закъснях и жена ми като се разкрещя. . .
- И ти какво направи?
- Ами, изгасих лампата...

 Статия

Говори Деске

Риби и Такъми (бр. 7 / 2010 г.)

Не са много спортните риболовци, които не са чували името на Жан Деске. Всички използваме неговите захранки и плувки, а самият той вече е истинска легенда. Представяме ви неговото мнение за провеждането на състезанията в родната му страна и по света.

 

Въпрос: Опиши френския начин на провеждане на състезания.
Ж. Деске: Във Франция ловим на две 3-4-`часови състезания през уикенда (събота и неделя), а в някои региони като Югозападния, от който съм и аз, понякога се случва и в понеделник.
Двете състезания също така ти дават шанс да поправиш лошата сутрин с по-добър следобед. Също популярен вариант е да ловиш индивидуално сутринта, а втората половина по двойки, като запазваш същото място, с което си започнал.
 

Въпрос: Предпочиташ ли този формат на риболов?
Ж.Д.: Всъщност предпочитам да ловя 5 часа, както е в Англия. Това ти дава повече време да изградиш мястото си – рибата има възможност да се събере, едрите риби често се хранят по-късно. И при нас започват да се провеждат все повече състезания с продължителност 5 часа. Все пак френските риболовци ловят предимно дребни риби, така че на тях им трябват само 3 часа, за да хваната максимално бързо нужното тегло.
 

Въпрос: Кой според теб в момента е най-добрият отбор на състезателната сцена?
Ж.Д.: Англия. Въпреки че не винаги най-добрият отбор побеждава, което може да се дължи на жребия, както показа миналогодишното Световно първенство! Англичаните са толкова добри, защото имат много опит и ловят заедно от много години. А французите променят нещата прекалено много!
Английските риболовци също така са и много адаптивни и могат да ловят много добре с различни методи. Смятам, че френските риболовци са по-добри в риболова на дребни риби с фуил, но когато стане въпрос за слайдер или ваглер, не сме достатъчно добри. Универсалността – това, смятам, че е най-доброто оръжие на Англия.
 

Въпрос: Как става селекцията на националния отбор във Франция?
Ж.Д.: Отборът за състезанията се избира изцяло от капитана. Имаме три национални дивизии и всички риболовци трябва да ловят поне веднъж в едно от състезанията, за да бъдат избрани. Капитанът трябва да избере от там, но няма да видите едни и същи риболовци да ловят на няколко поредни състезания – всеки състезател лови по веднъж.
Въпреки че това е добре за намирането на нови таланти и подмладяването на отбора, все пак това не е начинът за създаване на добра атмосфера в отбора. Не ловиш в достатъчно улегнал отбор, не познаваш човека до теб, а Франция е голяма страна, така че атмосферата не е особено приятелска.
Аз мисля, че отборът трябва да лови заедно и да е по-постоянен. Ако той се справи добре – страхотно, ако не се справи добре, тогава трябва да бъде сменен капитана, а не риболовците!
 

Въпрос: Събират ли много хора френските състезания?
Ж.Д.: Не, никак даже! Повечето са с около 50 места, които се заемат от местни риболовци, които познават много добре тези води. Това означава, че на тези състезания доминират определени методи, стръв и риболовци и никой не иска да пътува, за да лови там. Това не е добре за риболовът на ниво национален отбор.
 

Въпрос: Как се финансира френския риболов?
Ж.Д.: Получаваме пари от Френската Федерация и от спонсори. Проблемът ни е, че нямаме достатъчно персонал на брега! Нямаме рънъри, от които да получим информация.
Във Франция риболовците плащат по 50 евро отгоре над лиценза на Френската Федерация, за да се присъединят към Френската Федерация по Състезателен Риболов. Имаме 15 000 състезатели, но само 6000 от тях са платили лиценз, а това са пари, които могат да се използват мъдро. Тази сума стои настрани при необходимост.
 

Въпрос: За какви цифри говорим в най-добрия случай?
Ж.Д.: Имали сме 50 000 състезателни риболовци в миналото, но тази цифра се смали по ред причини. Липсата на добри водоеми, както и на риба за ловене, сложните правила и ограничения на стръвта са основните. Също така преди имахме точки за всяка хваната риба, докато сега всичко опира до теглото, а това помага на риболовците на големи риби, не на “машините” за уклеи и други дребни риби!
 

Въпрос: Има ли във Франция турнири с големи наградни фондове като Fish O’Mania във Великобритания?
Ж.Д.: Намирам това за поразително – състезания за толкова много пари, 25 000 паунда! Разбира се, че и френските риболовци искат да спечелят пари, но ние сме заседнали на по-малките състезания, които не привличат много риболовци.
Sensas Challenge е единственото “голямо” събитие във Франция, но дори то не е основно за парите. Тазгодишният финал ще е на река Some, в Abbeville, и имаме 256 отбора от по четири човека, а това прави над хиляда участника. Според мен това стимулира риболовците и особено младите да участват в състезанията.
 

Въпрос: Риболовците по професия като Алън Скоторн и Уил Райсън са големи имена във Великобритания. Във Франция не е така, защо?
Ж.Д.: Говорейки като спонсор, имам чувството, че спортните риболовци не са особено ценни за парите си. Те често пишат статии в списанията и много пъти критикуват определени продукти, вместо да работят с нас да ги направим по-добри.
 

 

Въпрос: Твоят “Team 28” е много успешен. Как го постигате?
Ж.Д.: Всеки сезон всеки член на отбора лови в пет състезания. По този начин те допринасят да се почувстват част от отбора. Същевременно тези състезания са шанс за мен и Жил Коден да видим развитието, силата и слабостите на всеки.
Срещаме се всяка седмица и всичко е в типично френски стил, в повечето случаи на открито. Нашето място за срещи е ванът! Понякога ни се налага да пътуваме по шест часа и това ни дава много време да обсъдим състезанието и да кажем какво мислим. Перфектно е!
 

Въпрос: Какво е мнението във Франция за новата система за оценяване на световното първенство?
Ж.Д.: Това е фарс! Жребият сега е по-важен от всякога! Много държави не бяха доволни – всеки, който срещнах, се оплакваше от нея миналата година, продължават и сега!
Във Франция ние бяхме от първите, които вкараха системата с разделянето на секторите. Според мен, ако ще се разделят секторите, то тогава трябва да се даде същия жребий във всеки сектор, за да може да ловите срещу същите риболовци от съответните страни.
За мен най-чистата форма на състезание е, когато всеки лови срещу представител на ВСЯКА страна от света - това е истинско Световно Първенство!
 

Въпрос: Какво ще кажеш за тазгодишното световно, кой ще победи?
Ж.Д.: Язовирът Викарио ще е удобен за риболова на Англия, Испания и Италия. Очевидно Испания са си у дома, но Уил Райсън и Шон Ашби имат добри познания за водоема от участието им с моя Team 28. Италия винаги са били добри в скоростния риболов на каракуда, а след тези три държави смятам, че се нареждат Унгария, Франция и Белгия, които може и да имат шанс за медал, но не мисля, че това е техният тип риболов.
 

Въпрос: Уил Райсън все още ли е най-добрият риболовец в света?
Ж.Д.: Мисля, че да. Той е млад, научил се е да лови всичко и не е твърдоглав! Аз го харесвам заради личността, която е, не защото от Sensas го спонсорираме. Това, което най-много ме изумява, е колко бързо избира правилните неща и взима правилните решения за всеки проблем в риболова.
 

Въпрос: Често ли ловите на подържани, платени водоеми?
Ж.Д.: Този тип водоеми са много малко у нас и обикновено са зарибени с пъстърва за масата. Френските риболовци предпочитат да ловят на големи, отворени водоеми, на които не е нужно да плащат! Проблемът е, че сега нашите естествени водоеми сега са много трудни за риболов поради прозрачността на водата в тях, сомовете и кормораните. Може би това ще се промени в бъдеще, но засега французите плащат около 80 Евро за национален билет, който им дава право да ловят навсякъде, но дори и тогава се оплакват от цената!
 

Въпрос: Забраната за стръв – за или против?
Ж.Д.: Това е толкова абсурдно! Във Франция ние нямаме забрани за стръв – само лимити. Може да използваш каквато си искаш стръв, но в определено количество. Вердевасът е най-естествената храна на света, така че да го забраниш е пълна лудост. Това, което не разбирам е забраната за захранки на някои места, и позволяването на пелетите. Какво представляват пелетите, когато се разпаднат – захранка. Това е лудост!
 

Въпрос: Как се справя Sensas през последните няколко трудни години?
Ж.Д.: Това са трудни времена, но нещата се подобряват след студеното време, което освен всичко, спря риболова. Имаме множество нови продукти, особено в протеиновите топчета.
“Team 28” лови из цяла Европа всяка седмица – миналата бяхме в Севиля, тази сме в Англия, след това отиваме в Италия и Румъния – така че ние говорим с риболовците, виждаме от какво се нуждаят и се хващаме на работа, за да го постигнем.
Имаме огромно разнообразие в своя каталог, но продаваме само определени неща във всяка страна, защото знаем, че другите няма да са подходящи за там. Щеките и аксесоарите също са много успешни за нас, но стръвта продължава да ни е основната стока.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Риболовният рай – Риба Роха, Испания
Здравейте приятели, Настоящият разказ описва едно невероятно преживяване в риболовния рай, наречен Риба Роха - Испания, на един млад риболовец, търсещ нови ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Осмомартенски щуки
От Станислав Мънков   Събота и неделя бях на пролетното мухарско изложение в Англия, което тази година не бе толкова впечатляващо, и нямах търпение да ...
Риболов на шарани през пролетта
От Ивайло Пенев   Здравейте, драги читатели на списание “Риби и такъми”! Дългата и студена зима си заминава и най-после идва пролетта, а ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6