Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

В една лудница сервирали риба. Само един луд махнал костите.
Попитали го:
- Защо махна костите?
- На диета съм! - отговорил лудият.

 Статия

Пъстървите през юни

Риби и Такъми (бр. 7 / 2010 г.)

 

Падате си по спининговия риболов на пъстърва? Сега е моментът да уловите големия трофей. Юни и юли са двата „най-пъстървови” месеца в годината. Реките вече не са мътни, но в същото време поддържат високо ниво. Това е времето, в което пъстървите направо побесняват. Големите риби излизат от подмолите и другите сигурни укрития и събират храна в средата на реката. Не можем да си представим по-добри условия за риболов на пъстърва с блесна. Но, внимание! Хитрите риби няма сами да дойдат да увиснат на въдицата. Трябва да ги излъжем. Това далеч не е трудно, стига да владеем някои малки тайни от риболова на пъстърва с блесна.

 

От Станил Йотов

 

Дори в тези месеци, когато пъстървата не е толкова наблюдателна, колкото например в маловодието, аз лично предпочитам отново да я търся с придвижване срещу течението на реката. Атаката в гръб някак си повече ми допада. Освен това няма по-голям кеф от този да обираш блесната с висока скорост, и изведнъж онова нещо отдолу да ви изтряска примамката. Чувството е направо като токов удар. Разбира се, нищо не пречи да се лови с придвижване надолу по течението, но аз лично не си падам по този тип риболов. За мен пъстървата трябва да се атакува в гръб или странично. Въпрос на личен избор. Това няма и чак толкова голямо значение, стига да ни кълве. По-важното обаче е на кои места търсим пъстървите.

 

Риболов по ръба
В пъстървовия спининг по-важното е да определим правилно точката на замятане и евентуалното местонахождение на рибата. Това важи с най-голяма сила именно за момента, когато реките са големи и пълноводни. В маловодието всичко е ясно – имаме един камък по средата и пъстървата е зад него. При високите води обаче местонахождението на рибите си е истинска загадка. Дали е в най-бързото течение, дали е застанала леко встрани от него – това е въпрос, на който можем да си отговорим само след като уловим рибата. Затова, когато ловя във високите черешови води през юни, аз използвам схемата за риболов по ръба. Става въпрос за средните и големите пъстървови реки, иначе в потоците рибата си е на едно и също място.
Под „ръб” разбираме онази граница между най-силното течение и по-бавните места. Вижда се с просто око къде водата е най-бърза и къде – не чак толкова. Когато реките са пълноводни, пъстървата най-често се намира точно на границата между бързото и бавното. Така рибата хем стои близо до хранителния поток, хем не е принудена да губи енергия в излишни битки с напора на течението. То е като при хората – защо да ни вее вятърът, като може да застанем някъде на завет. Разбира се, при пъстървата има тази условност, че няма да отиде в някой разлив или плиткаж, където няма течение. На нея непрекъснато й се яде и затова трябва да бъде близо до течението, което влачи разни неща за ядене. А ръба попада точно в тази зона.
Самото му облавяне хич не е сложно. Аз го правя по следния начин. Атакувам мястото отдолу с идеята, че първо ще обловя по-близките до мен места. Замятам в основното течение и диагонално водене вкарвам блесната точно в зоната на ръба, който се пада откъм моя бряг. След още няколко замятания в същата точка предприемам нов ход – облавяне на ръба, който е от отсрещната ми страна. За целта се измахвам до отсрещния бряг, и оттам движа блесната до ръба, прекарвайки я след това и през самото течение. Ако има пъстърва, със сигурност ще види примамката ми. А като я види, шансът за атака става голям. След 3-4 облавяния на близкия и далечния ръб, се премествам с около два метра по-нагоре и продължавам да работя по същия начин. Ако сте на някой дълъг вир, облавянето му може да продължи и половин час, докато изчоплите както трябва двата ръба и основното течение. Но пък ще сте сигурен, че сте дал всичко от себе си.

 

Прецизност в замятането
В големите и средните реки, които текат пълноводни през юни, имате по-голяма зона за замятане и водене на примамката. Пъстървата на практика събира храна в доста широка зона и е склонна да подгони блесната ви след като я види, дори с цената на това да измине мълниеносно около метър-два. В по-малките реки обаче ни се налага много прецизно замятане. Блесната трябва да падне: точно зад този камък, точно в най-разпенената вода, точно вдясно от скалата, точно в течението... Да не говорим пък за това, че трябва да сме сръчни и точно в момента на падането на блесната да завъртим макарата. Иначе няма да ни клъвне. Но пък ако изпълним всичко както трябва, няма начин да не уловим някоя красавица.

 

Малките тайни на големите блесни
Аз лично съм фен на риболова на пъстърва с възможно най-големите блесни съобразно конкретните условия. Примамка №0 в пъстървов риболов почти не използвам, освен ако по някакво стечение на обстоятелствата не ми се налага да ловя в поток. Затова в малките реки предпочитам блесните №1, в средните най-често опирам до №2, а в големите – 3 и дори 4 по класификацията на Mepps или 6 по скалата на Panther Martin. И точно на големите блесни си хващам най-добрите риби.
Незнайно по каква причина, но в пъстървовия риболов се шири изключително погрешното схващане, че рибите се ловят с дребни блесни – нули или в най-добрия случай единици. При това говорим не за някакви случайни риболовци като мен самия, а за състезатели от световна класа. Питайте руснаците с какво ги бихме на световното в Девин през 2008 г. – блесни №2 и 3 на Mepps. А имаше световни школи в спининга като например латвийците, които бяха дошли със ситни блесни №0 и дори 00, и се чудеха защо не им кълве. Как да имат кълване, като това чудо нито върви добре в бързата и висока вода, нито може да се завърти като хората. Затова без да имате никакви угризения, се запасете с по-едри примамки. Блесната №3 според мен е най-добра за риболов в пълноводна река, широка около 20, 30, че и повече метра. От този тип са разрешенията пъстървов участък на Искър, Струма, Въча и Вит. Там имаме широки пълноводни места, които можем да преорем качествено само с „тройка”. На един от последните си излети лових именно по този начин. Блесната беше някакво тенеке на Mosca, което обаче се въртеше отлично. Примами хубави риби, спаси излета. При това на река, където пъстървите не са чак толкова гъсти и се налага доста водене на блесната, преди да последва дългоочаквания удар.
Защо големите блесни работят добре в подобни условия? Ако ловим с водене на примамката по течението, дребната блесна се отнася от силната вода като морска вълна умряла медуза. „Тройката” обаче е друга работа. С тегло около 6 грама тази блесна има много по-стабилно поведение във водата. Върти се като вертолет, и в същото време можем да я водим по-бавно, за да бъде близо до дъното в дълбоките места. А точно там се крият най-хубавите пъстърви. Да не говорим за факта, че голяма риба по принцип се хваща с голяма примамка.
Освен това често пъти ни се налага замятане на доста далечна дистанция. Ако ловите на река, широка около 30-40 метра, най-естественото нещо е да търсите рибите и около отсрещния бряг, а не само към вас. А да ти удари едра пъстърва на дистанция от 30 метра е огромно удоволствие. За да покрием разстоянието обаче, и да имаме точност на замятането, ни е нужна едра примамка. С дребната нещата няма как да се получат, освен ако не сте факир в замятането.
Другата тънка подробност е в макарата. Не отивайте на голяма река за пъстървов спининг с макара, която има ниско предавателно число. За да имате добър контрол върху линията при водене по течението се налага бързо обиране на влакното. Тоест трябва да имаме макара, която обира поне 70 см влакно с един оборот на манивелата. Иначе ще ни се откачи ръката да въртим бързо, а не това е идеята.

 

Блесни за средни и малки реки
В средните и малките реки риболовът на пъстърва с блесна е много увлекателен. Най-често по тези места рибите са по-нагъсто и излетите стават динамични, с чести кълванета. Най-често дори самите ние виждаме как отнякъде се стрелва мълниеносно рибата и атакува примамката ни. За мен в подобни условия е напълно излишно да се лови с воблер, особено ако кълването е активно. С блесната на мен лично ми е по-удобно. В реките с добра пъстървова популация при правилен избор на точка на замятане и наличие на риба, кълването идва още в момента на хвърлянето или малко след това. В дните с активно кълване пъстървите не се колебаят да нападнат примамка, която минава дори на два метра дистанция от тях, без да се притесняват, че ще загубят енергия. На това англичаните му казват „power fishing” – да имаш кълванета през няколко минути. За риболова на пъстърва, където имаме излети с по три-четири удара, че и по-малко, подобна интензивност е нещо уникално. Тя се случва най-често на средните и малките реки. Какви блесни да ползваме за тях?
Изхождаме от това, че в тези реки рибата най-често стои в основното течение, а не по ръба, както е в големите реки. Затова трябва да подберем такава примамка, която ще работи адекватно в най-бързите места. Блесната би трябвало да отговаря на следните характеристики: да се завърта при първия оборот на макарата веднага след падането си дори в най-разпенените места, да има стабилно поведение при водене по течението, диагонално и перпендикулярно на него.
В моя случай за подобни места ползвам примамки от четирите вида, започващи с М: Mepps, Mapso, Panther Martin и Mosca. В малките реки чудесна работа ми вършат блесни от №1 по класификацията на Mepps и №2 на Panther Martin, които тежат по около 2 грама. За средните според условията ползвам 1 или 2 на Mepps и 2 или 3-4 на Panther Martin. На последната марка понякога ползвам и единици, които тежат едва 1 грам. От стандартните блесни избирам примамките повече от моделите с лопатки тип Comet. Те вървят някак си по-прибрано, тъй като листото има по-малък ъгъл на въртене спрямо оста. И работят отлично.

 

Къде да търсим рибите
Ако сте начинаещ спинингист, сто на сто ще се сблъскате с проблема къде точно се намират рибите. По-горе стана въпрос, че в големите реки в доста случаи са на границата между бързото и бавното течение. В средните можем да търсим пъстървата както по ръба, така и в най-бурната вода на течението. Ако имаме чупка на водата, където връхчетата се пенят, е добре да опитаме и там. Пъстървата обожава такива места, тъй като там водата се обогатява на кислород. Под водопадите и бентовете, където водата се разпенва, е друго от предпочитаните места за обитание от тази риба. С една дума – всяко място, различно от общия релеф и вид на реката, може да ни донесе успех с някоя хубава риба, стига да ни дойде на ума да метнем точно там.

 

Време за воблерите
Разбира се, не всеки ден можем да разчитаме на активно кълване. Има дни, в които пъстървата се държи вяло и капризно, и отказва да атакува стръвно блесните. В такъв случай може да опитаме да разнообразим нещата, като вкараме в играта воблерите.
Кое е предимството при тях? Воблерът в повечето случаи се води срещу течението. Върви по-бавно, по-спокойно и капризната пъстърва има повече време, докато вземе решението да атакува. Освен това имаме възможност да обловим и по-дълбоките места, да пуснем воблера почти до дъното и да го движим там бавно – нещо, което с блесната се явява доста трудно за постигане.
Интересното е, че доста колеги използват с успех съвсем малки воблерчете от порядъка на 2-3 см. Аз лично предпочитам поне 4 см за средните и големите реки, а в малките просто не ползвам воблери. Най-често ги ползвам в по-спокойните води и рядко са ме подвеждали. Ако не кълве на блесна, винаги можем да сменим тактиката с нещо друго, което би ни донесло успех. Въпросът е да опитваме непрекъснато, да експериментираме и да научаваме нови работи.
В заключение ще кажа, че няма по-подходящо време за прохождане в спининговия риболов на пъстърва от месеците юни и юли. Рибите са активни, и стига да спазваме някои елементарни правила, можем да се научим да ловим планинската красавица.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Какво има в пелетите
  Това е стръвта, която промени риболова в последните години. В тази статия ще разгледаме основните разлики между 5-те най-разпространени типа ...
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
Последен месец за пъстърва на спининг
 От Станил Йотов   Септември е последният месец за спинингов риболов на пъстърва. Последни излети, последни емоции, последни трофеи... Следват ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
Схеми за лов на бяла риба
  От Станил Йотов   Ноември е месецът за лов на бяла риба от лодка. Зъбатиките вече върлуват в дълбокото и се хранят активно. Това е един от ...
Есента е времето на трофейните шарани и амури
  ЛОВЯТ СЕ НА ДЪННИ ВЪДИЦИ И ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА, ЗАКАЧЕНИ НА КОСЪМ Захлаждането наесен провокира апетита на много от рибите, начело с мирните. ...
Един различен риболов
  От Краислав Димитров   Събота... събота, като събота... Но, не! Събота - един различен ден! Тая сутрин немаше време и за кафенце даже. ...
Спортната 2009 година
част 2   От Ян Ван Шендъл   Европейското в Радице, Словения Миналия месец ви разказах всичко за Световното Клубно Първенство в Мадунице, ...
Съдържание
Актуално Приказка за таймените 1 / 4 Калоян Белополски за една от най-популярните дестинации за риболов на таймени, леноци и хариуси - ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Й.Стефанов 2011-06-07 07:38:17

От около 32-33 години практикувам риболова на блесна. За този период съм ползвал какви ли не блесни, но тези на Mosca са се доказали като най-добрите като съотношение цена-качество. И хич не ми допадна определението, в част от статията, гласящо - НЯКАКВО ТЕНЕКЕ НА МОСКА. Всъщност и до тази част аз четох статията.

didi 2011-02-28 14:13:23

mn podrobno i dobre napisano az sam fen na ribolova i tochno za tva vlqzoh tuk i nauchih dosta ne6a

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6