Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

По време на вечерята домакинът гордо казва:
- С рибата, която ядете в момента, трябваше да се боря в продължение на цели четири часа!
- Разбирам - казва гостът. - И моята отварачка за консерви е счупена…

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 6 / 2010 г.)

част 4

Турнир на Четирите Нации за младежи

 

От Ян Ван Шендъл

 

Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте Нации, провел се в Шонвалде, близо до Берлин, в бившата източна част на Германия. Оттам трябваше да се върна възможно най-бързо, защото имах точно четири дни да организирам годишния турнир за младежи между Дания, Германия, Люксембург и Холандия.
Може и да не е голяма организация, но винаги има неща, които трябва да бъдат уредени - храна за риболовците, купи, медали и т.н.
Ние организираме това състезание на канала Aarkananаl. Това е типичен канал, какъвто може да намерите в много страни от Северна Европа - около 3 м дълбок и 35 м широк. Всички тези канали са били построени с идеята за транспортна дейност с кораби, но на Aarkananаl те не са толкова много. Има доста по-малки частни лодки, особено когато времето е хубаво.
Избрахме този канал, защото в недалечното минало на него се организираха доста състезания, на които уловът на много риби беше почти гарантиран.
В Холандия всички водоеми стават много бистри, имаме десетки, ако не и стотици хиляди корморани и много риболовци. Почти навсякъде запасите от риба се стопяват драматично. И освен това, рибите, които оцеляват, променят поведението си и започват да се хранят когато се чувстват в безопасност - през нощта.
Толкова е тъжно да установя колко лош е станал риболовът тук! Да, останали са риби за ловене, но вероятно четвърт, ако не и по-малко, отколкото нормално се ловях преди максимум 10 години.
Добрата новина е, че все пак състезанието беше много интересно и близко по класиране. Уловите не бяха много големи, но на всеки плувката се потапяше регулярно от дребните риби.
Мисля, че вече ви споменах за това, но ако трябва да направя избор, ще се концентрирам напълно върху тренирането на тези младежки отбори. Тази работа може да бъде толкова задоволителна! Всеки ден излизате навън с тези момчета (на днешно време в Холандия и много момичета), помагате им да се развият, а те възприемат всичко като “гъби”. Обичам тази част от работата си!!!
Методът на риболов в този канал беше изключително “северно-европейски”. Хранене с микс 50/50 от светла/лека захранка и глина. Добавяне на фуил и пинки в храната и максимално прецизно захранване и риболов. Голям процент от топките се подаваха с къпинга. Разбира се основната стръв при подобен тип риболов са хирономусът и понякога пинките.
При този стил често се налага да се лови с леки плувки и тънки влакна. Тук ние използваме максимум 0.75 г плувка и 0.10 мм основно влакно. Поводът е максимум 0.08 мм (или по-тънък), а куките №20 или №22.
Като се замисля, доколкото съм запознат с риболова във вашата страна, може и да не се налага често да ловите толкова деликатно. Сигурен съм все пак, че понякога сте попадали в подобни условия – бистра вода и редки риби. Надявам се, като четете за всички тези детайли, да получите някои нови идеи за риболов на водоемите, които посещавате.
И отново, според моето мнение, всички такъми, които използваме на състезанията, трябва да са колкото е възможно “по-здрави”, но понякога и възможно най-фини. Едно нещо е сигурно, рибите определено не са луди! В миналото, на международната риболовна сцена съм виждал някои екстремни примери за това, и автоматично, когато описвам всички първенства, ще се връщам на този въпрос.
Да се върнем на захранката за тези условия. Тук има нужда от малко обяснения.
Когато риболовът е много деликатен, жизненоважен въпрос е да не се прехранват наличните риби. Прекалено много храна почти сигурно означава, че те ще се отдръпнат скоро или въобще няма да ги накарате да вземат вашата стръв.
Когато риболовът е такъв, е важно захранката ви да привлича, но да не “запълва” прекалено много рибите. Аз винаги използвам 1 мм сито, за да премахна всички по-едри парчета от храната. Тези частици може да се хвърлят или (по-добре) да се смелят по-ситно и да се добавят обратно. Това количество захранка все пак формира само 50 % от целия микс. Другата половина е пръст, която реално няма никаква хранителна стойност.
Каква пръст? Като цяло тази, която има възможно най-фината структура, тази която може да образува облак и слепва добре, за да стигне до дъното на топка. След това тя трябва да се разтвори, защото частиците, които носи надолу (стръвта, която е добавена към микса по-рано) са част от общото привличане и това е само в случаите, когато рибата може да ги види и да ги вземе.
Точно това е причината толкова често глината да е толкова важна. Има различни видове, като всеки от тях има своето приложение. Най-използваната е “Terre de Somme” или, както се нарича на “Van Den Eynde”-език - Vochite Leem (извинявам се на читателите, но през целия си живот аз съм бил отдаден почитател на Van Den Eynde и винаги съм ловил с техните продукти. Поради тази причина говоря толкова често за тях. Аз просто не знам много за други серии захранки. Може да сте сигурни, че и другите марки имат подходящи продукти.)
“Damp leam” е по-лека версия на този тип земя. Може да създадете голям облак с нея, можете да стегнете повече захранката си с нея, ако искате, но главното качество на глина е, че се разтваря много бързо веднъж щом стигне на дъното.
Най-добрият начин да миксирате захранка и глина заедно е първо да подготвите захранката си отделно. Едно нещо, което винаги трябва да помните е, че с добавянето на глината, захранката ще се “изсуши” малко. По тази причина е по-добре да забъркате храната малко по-влажна отколкото, ако щяхте да я ползвате самостоятелно. Също така ще трябва да дадете време водата да бъде напълно поета от захранката (в противен случай първоначално храната ще изглежда перфектно, но по-късно ще стане прекалено суха).
След като тази цялата процедура е завършена, просто добавете глината и разбъркайте двете съставки колкото се може по-добре, за предпочитане е с електрическа бъркалка за захранка. След това аз винаги прекарвам всичко през ситото, за да избегна мокрите буци.
Ако искате да използвате същата система на река с бързо течение, просто сменете Vochtige Leem със Zware Leem или друга по-тежък тип речна глина (Terre de Riviere).
Определено много често в международния риболов употребата на глини е много важна, и аз съм сигурен, че е така и във вашата страна, това е “поне още една тетива за вашия лък”, ако искате да бъдете успешен състезател.
Да се върнем на този Турнир на Четирите Нации – резултатът за мен беше възможно най-разочароващ. Този път Германия беше отборът, който победи нашия с възможно най-малката разлика. Резултатът – защо този сезон се превръща в толкова “дразнещ”, ако това е правилната дума. Мисля, че ще е честно да се каже, че и двата отбора – на Люксембург и Дания, ни следваха от доста голямо разстояние.
Някои от момчетата в нашия отбор изглеждат много обещаващо, но също така са и много млади. Ние правим отбора за това състезание винаги от “останалите” от националната селекция, която се формира от 10 риболовци в двете групи – под 18 и под 22 години. Под “останалите” имам в предвид тези, които няма да ловят на Световното за Младежи.
Не вярвам особено в тази система за по-старите риболовци. С младите - на колкото се може повече от тях трябва да им се даде шанс да се “докажат” на това ниво, и това може да се случи само като ги оставим да ловят!
Говорейки за нашата национална селекция, 4 дни след този турнир аз трябваше да пътувам за Португалия, за да водя останалите членове от отбора на Световното Първенство за Младежи, което щеше да се проведе там. Това нямаше да е почивка! Никакво летене с отбора този път, а вместо това - два дни път с ван, в който беше цялото ни оборудване.
Някои неща, с които се сблъсках там, за мен бяха невероятни и определено невиждани досега. Ще прочетете за това следващия месец.
Опънете влакната!!!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона С пелети за шарани /4 От Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Актуално Магията на дунавския сом /12 От Калоян ...
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
Пъстървата – кога и как?
От Станил Йотов   За добрите риболовци на пъстърва е ясно едно – те успяват, защото познават много добре не нещо друго, а навиците на съперника си ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Хвани распер!
Позволих си да обобщя някои мои наблюдения при риболова на распер със спининг. Не претендирам за изчерпателност, но се надявам да съм ви полезен.   От ...
Войната с таралежите
  Бодливите костури са хитът на риболова през ноември   От Станил Йотов   Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода ...
Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА
Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", ...
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6