Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

По време на вечерята домакинът гордо казва:
- С рибата, която ядете в момента, трябваше да се боря в продължение на цели четири часа!
- Разбирам - казва гостът. - И моята отварачка за консерви е счупена…

 Статия

Времето на големите платики

Риби и Такъми (бр. 5 / 2010 г.)

В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово практикуван. Позатопли ли се времето, мало и голямо се нарежда по бреговете на най-големият ни язовир с надеждата да улови платика. Разбира се, по- опитните ловят повече и по-едри платики, други ловят предимно дребни, а трети гледат завистливо и цъкат с езици, отдавайки чуждия успех единствено на късмета. А това определено не може да бъде оправдание...
 

От Георги Генов

 

Язовир “Искър” заема първо място по големина сред язовирите в България, но въпреки това всеки столичен (а и не само) риболовец ще ви каже, че да си намериш място в дните, когато платиката дава, е трудна задача, граничеща с невъзможното. Периодът, за който говоря, започва седмица-две преди забраната. Само един слух, дочут в софийски риболовен магазин, или пък тема, пусната в някой от интернет форумите за това, че „платиката е тръгнала на “Искъра”, и масовата истерия е налице! Без значение дали денят е работен или не, за да разчиташ на сносен риболовен излет трябва да тръгнеш от вкъщи в първите часове на деня или най- добре да преспиш на язовира.
Местата, за които пиша са всеизвестни, но все пак ще ги изброя: Устието, „Римския мост”, „Багера”, „Филмовата къща” и Шипочанския залив. Разбира се, трябва да направя уточнението, че платика се лови и на други места, просто споменатите от мен са тези, около които се групират пасажите чак до настъпване на летните жеги, когато рибите преминават към по-дълбоките и респективно по-хладни участъци.
Предпочитаните от мен места са в района на устието и Филмовата къща, където се развива и действието на излетите, за които искам да ви разкажа.
Пролетната забрана за риболов настъпваше в понеделник и ето, че в ранната съботна сутрин заедно с брат ми бяхме на брега на любимия ни язовир “Искър”. По принцип не обичам да ходя на риба в почивните дни поради голямото струпване на хора с различни интереси, започващи от странно разбиране за риболова, преминаващи през различни видове водни спортове и завършващи със силно слушане на сръбска музика сред природата. За съжаление брат ми не можа да се освободи от работа и се наложи да направим закриването на сезона в събота. Пристигнахме на “Филмовата къща” още по тъмно, но повечето места вече бяха заети, най-вероятно от предишната вечер. Тъй като и двамата сме възпитани в духа на „старата риболовна школа”, решихме да не се бутаме с колегите и заехме места по-отстрани. На около десетина метра от нас имаше по-възрастен колега, когото поздравихме, а в отговор той начумерено ни изгледа. Това не можа да помрачи доброто ни настроение и само минути, след като първите слънчеви лъчи озариха залива, ние бяхме готови да започнем с риболова. Бяхме се въоръжили с по един директен телескоп и по един фидер. За съжаление, дълбочината пред нас не позволяваше да ловим на плувка на близка дистанция, затова опънахме само фидерите. Впоследствие се оказа, че просто нямаше да смогнем да ловим с две въдици едновременно.
 

Храната
Бяхме решили да заложим на изпитана рецепта - такава, която ни е носила успех в предишни години в дните преди забраната.

Храната, която забъркахме, се състоеше от:
• два пакета VDE Gold Pro Bream
• 1 кг Шоколадова бисквита
• 200 кг млян коноп
• кастери
• кълцани торни червеи


Получава се много ароматна смес с тъмен цвят. Създадох хранително петно с диаметър 4-5 метра, като захраних с мачовата прашка на дистанцията, на която щяхме да хвърляме с фидерите. Според някои теории това може да е грешно, но така пестим време, а и да си го кажем - досадно е да правиш 10-15 хвърляния през минута, за да получиш почти същия резултат.
Поради това, че не бяхме заели най-перспективните места, бяхме настроени леко песимистично. Първият час оправда настроението ни - имахме по едно кълване, като брат ми го пропусна, а аз отразих моето, но рибата беше бабушка. Вярно, едра, но не е еланата платика.
Гордиевият възел обаче бе разсечен, когато сменихме стръвта.

  

Стръвта
До този момент ловяхме на различни комбинации от бял червей, оцветен в червено бял червей и хирономус. Още с първото хвърляне, след като брат ми премина на торен червей, имаше силно взимане и в живарника ни вече плуваше хубава платика. Аз заложих на комбинацията от торен и бял червей, като резултатът при мен бе идентичен. Риболовът се разви перфектно. Платиките, като че ли се бяха строили в редичка и само чакаха да им подадем стръв. Брат ми ловеше гол след гол, докато при мен рибите бяха по-малко, но със значително по-големи размери.
Дойде момента да се върнем на навъсения чичко, на когото бе трудно дори да ни поздрави сутринта. Оказа се, че за да стане разговорлив, му бяха необходими повече от 4 часа - часове, в които се нагледа на уловени платики с всякакви размери, но не и на неговите въдици. След като видя, че няма да стане само с хвърляне на сантиметри от нашите въдици, човечецът се престраши и дойде при нас. Първо нахално, без да пита, вдигна капака на кофата ни, за да види „с к’во ги раним”. След това надигна и живарника. Най- накрая му хрумна, че може причината да е в монтажа, който използваме
 

Монтажът
Монтажите, които ползвам при риболов на платика са два. Първият е многофункционалният „патерностер”, като оставям малко по-дълъг от нормалното повод. В този вид разстоянието между хранилката и куката може да достигне и повече от метър.
Другият монтаж, който използвам, представлява клуп, в който се движи вирбела на хранилката. Този монтаж е по-чувствителен и прецизен при плахи взимания от страна на рибата. Традиционно в началото на риболова с брат ми избираме различни монтажи. В последствие един от двама ни преправя монтажа си с по-подходящия за деня. В дадения ден рибите кълвяха уверено и на двата монтажа. Използвахме поводи с дебелина 0.12 и куки №14 В560 на Kamasan.
Недружелюбният чичко дълго умува над монтажите ни, като накрая реши, че просто имаме късмет, и продължи да упорства с неговите „пружини”.
За пореден път се убедих в предимствата на фидера!
 

Продължението...
След като забраната свърши, нямах търпение отново да посетя язовира, за да се срещна отново с платиките. Този път, заедно с баща ми, се насочихме към местата в района на Устието. Заехме живописно място с приятна дълбочина пред нас, подходяща за риболов на плувка. Поради наличието на слабо течение решихме да ловим с директните телескопи, с които бихме могли да контролираме линиите си по- добре.
Захранката този път бе със светъл цвят, като целта ни бе да отсеем едрите платики.

Сместа се състоеше от:
• 2.5кг Milo Special Bream
• пакет галета
• кастери
• консерва сладка царевица.


Дълбочината, на която щяхме да ловим беше около 2.5м, и решихме да започнем с по- голямо количество храна в началото, а след това да дохранваме с малки стиски на кратки интервали от време. Захранихме с десетина големи стегнати топки.
Опънахме директните 7-метрови Tica Adventure. Заложих на плувка 2 г, основно влакно 0.14 и повод 0.12. Относно дебелината на повода изхождам от една руска теория, че трябва да започнем с по-дебел повод и при липса на кълване да „изтъняваме”. Ако кълве с повод 0.12 – ОК!, ако ли не, щях да го сменя с по-тънък. „Лежахме” на дъното с целият повод, което според мен се оказа и печелившата тактика, тъй като близо до нас колеги останаха капо, опитвайки се да ловят на метод наподобяващ „возене”, като само „стържеха” по дъното. Стръвта ни отново, както и захранката, беше предназначена за едри платики – торен + бял червей, жито, сладка царевица + бял червей.
За наша изненада риболовът започна ритмично и така продължи до самия край. Това е един от излетите, след който се чувствах като след многочасова и тежка тренировка във фитнес зала, но определено много по-щастлив! Уловихме голям брой едри платики, сред тях и личния ми рекорд – екземпляр с дължина 50 см и тегло 1.9 кг! Общото тегло на улова не сме го мерили, но запълни изцяло 25 л кофа. За съжаление някои от рибите бяха умрели и се наложи да ги задържим, но болшинството от улова заплува отново свободно в язовира.

Така днес отново чакам с трепет първият за годината риболов на искърски платики. Знам и съм сигурен, че много от вас също чакат с нетърпение този момент. Пожелавам Ви наслука, много положителни емоции и повече едри платики!
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Есенно зарибяване от клуб „Балканка”
От Краислав Димитров   Едва преди седмица завърши пъстрвовия сезон, а вече ми липсва. Липсват ми ромонящите между сивите камъни бистри речни води, ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Нов световен рекорд
42.63 кг огледален шаран изпрати световния рекорд в историята Англичанинът Мартин Локи счупи световния рекорд с 1,35 кг и е първият риболовец, който минава ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Съдържание
Актуално Изхитри пролетните шарани /4 От Калоян Белополски. Къде и как да ловим шарани напролет Пъстървов риболов Пъстърва на туичинг Стръв за ...
За шараните и пелетите
  В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6