Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Трима мъже седят на пейка в парка. Онзи по средата чете вестник, останалите двама се преструват, че ловят риба. Закачат въображаемата стръв на въображаемите кукички, мятат въдиците и прибират улова. Минаващ полицай се спрял да погледа, след което попитал онзи по средата дали познава другите двама.
- О, да, те са ми приятели.
- В такъв случай - казал полицаят - по-добре ги разкарай оттук.
- Да, господин полицай - отвърнал човекът и започнал да гребе.

 Статия

Риболов на хищници в закачки

Риби и Такъми (бр. 5 / 2010 г.)

Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”.
Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата причина, че видове като костура, щуката и бялата риба могат да се ловят по много и различни начини, като се започне, разбира се, от любимия ми спининг, риболова на естествена стръв, тролинг и т. н.

 

От Ивайло Пенев

 

Риболовът на спининг е много интересен, но има месеци в годината, когато той не може да се практикува, например когато водоемите замръзнат.
В началото на пролетта, и по-специално през март животът под водата се раздвижва, появяват се дребните рибки, жабки и ларви, а риби като костура и щуката започват да хвърлят хайвера си, кой по-рано, кой по-късно, и, общо взето, живота във водата започва да кипи. Именно през месеците март и началото на април, мисля, че е по-добре хищника да се търси на естествена стръв като живи риби и земни червеи. Когато снегът започва да се топи, във водоемите започват да се вливат най различни вадички и снежни води от придошлите реките, които влачат със себе си много храна. Рибите трябва да се потърсят именно по тези втичала и устията на вливащите се във водоема реки, особено ако са в комбинация с гъста водна растителност, потопени дървета, храсти и шавари. Това са любимите ми места, там рибите чакат в засада, но за да бъдат извадени успешно от закачките, трябва да се подходи по различни начини.
В 99% от случаите ловя точно в самите закачки, било то от леда, от лодка или от брега.
На леда нещата стоят супер по простата причина, че когато пробия дупка, водата е много бистра и намирането на идеално място в самите закачки е много лесно. В никакъв случай не се притеснявайте, когато ловите щука да пробивате много дупки, та дори и да дупчите и в момент, когато рибите са активни и кълват.
Всяка година, когато хване около 10 см лед, правя риболов на язовир “Стефаново”. Тъй като местата са ни вече ясни, ловим точно върху и до закачките. В случая това са огромни туфи от треви, и в интерес на истината - хващаме много повече щуки от останалите колеги, които дупчат където им падне.
Спомням си един излет на 15.01.2009 г., когато с мой приятел пристигнахме на язовира на разсъмване, като времето през този ден се задържа много тихо и слънчево. Използвахме за стръв червеноперки, които си ги ловим сами в топъл канал в близост до канал Арката. Започнахме риболова точно в закачките, като щуките нападаха червеноперките изключително агресивно. Още не бяхме пробили втората дупка, когато на първата плувката изчезна, и се започна... щука след щука. Хищниците изобщо не се притесняваха от ходенето ни по леда и от пробиването на дупки. Щуките, които ловяхме в този ден, бяха съвсем прилични екземпляри за нашата българска действителност, от сорта на 1-1,3 килограма. Хванахме десет щуки.
Не пропуснахме леда и тази година, като излета ни се състоя на 16-ти февруари. Риболовът си беше досущ като миналогодишния, тъй като за нула време десетина щукички ни направиха компания на леда, като едната беше със завидните 3 килограма. Когато се лови в закачки, не можем да си позволим да дадем на щуката “свободно” да ни вземе дори и един метър влакно, след като е налапала стръвта. След като щуката атакува – засичаме. Това е рискован ход, но и начинът да извадим щуката успешно. Дадем ли й шанс да развие и 1 метър влакно, влиза в дърветата или шаварите, и тогава риболовът става кошмар, а и в повечето случаи губим рибата.

 

Монтаж


Успехът на моменталното засичане е за сметка на малка промяна в стоманения повод. Повода е хубаво да си го изработим вкъщи. За направата му използвам метален повод на метраж RHINO 5 m от материала 7x7, метални тръбички за фиксиране на повода и куки тройки. Тройките е хубаво да са надеждни и по възможност да не са големи номера. По-малките тройки по-лесно проникват в устата на щуката и никога няма да ви предадат. Съответно ще ви трябват и клещи за изработката на монтажа. Забравих да спомена и най-важното - нашият повод за закачки се изработва с две тройни куки. На снимката ще видите какво представлява повода и как трябва да монтирате рибата на него.
В случая, когато ловим на лед или на открита вода, основната тройка се закача под гръбната перка на рибката, а допълнителната под самата глава на рибката. Ако се използва монтажа за риболов на дъно, закачането е по същия начин, само се променя дължината на повода. Това ще рече, че когато ловим на плувка, е дълъг 30 см, а на дъно - поне 50 см.
Обърнете внимание на готовия повод. При него допълнителната тройка е монтирана за оста на основната кука, а не за нейното ухо. По този начин допълнителната тройка не стърчи и седи по естествено долепена до тялото на рибката. По този начин закачена рибката се движи без проблеми и издържа доста време жива, а моменталното засичане гарантира ваденето на щуката.
Въдиците, които използвам ,са дълги телескопи по 5 м, защото в повечето случаи се налага стръвта да я спусна буквално между шаварите и закачките. Много от колегите, които ловят щука на плувка използват монтаж, с който плувката се фиксира с тежест на дъното. Когато се лови в закачки, това не ви го препоръчвам, защото се усложнява ваденето на рибата, а и мое лично мнение е, че това не е една от сполучливите презентации на стръвта при риболов на щука. Монтажът на две тройки е сполучлив когато се лови и на дъно, и отново не е нужно да се отпуска влакно, за да бъде успешно уловена щуката.
Използвания от мен дънен монтаж е като за бяла риба с плъзгаща се тежест и, както споменах, с по-дълъг повод около 60 см.
При друг мой риболов, отново на язовир “Стефаново”, реших да ловя изцяло на дъно като използвах шаранджийските си такъми - въдици, сигнализатори и макари. На щуката й отпусках аванс от 40 см влакно, колкото при кълване сигнализатора да ми отчете, че имам удар от риба. В този ден имах три удара и щуките бяха идеално закачени с двете тройки вътре в устата - 100% успеваемост.
Откакто ловя по този начин откачането на риби ми е намаляло до минимум.
Ще ви разкажа за едно мое любимо водоемче, пълно със закачки от всякакъв сорт. На това водоемче се лови до самия бряг, който е обрасъл в тръстики на 3 метра навътре във водата. В повечето случаи, когато ловя там, зашеметявам рибката за стръв с леко почукване по главата, за да не опита веднага са се скрие и омотае в тръстиките. По този начин започвам да опипвам брега като не се задържам повече от 10 минути на едно и също място. В повечето случаи имам по два-три удара на обиколка. Интересното е, че между щуките, които са по два-три килограма, едрите кустури изобщо не се притесняват от металния повод, като с охота атакуват червеноперката. Имах също удар на бяла риба, която беше 3 кг, но поради липса на фотоапарат не я засне,х за което много съжалявам, защото си остана единствена.
Ще ме извините, че не споменавам имената на малките водоемчета, разберете ме правилно, но наглостта на бракониерите е известна всекиму.
Успех и риболовна слука на всички колеги.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Интервю
с Филип Капулад Състезател от френския национален отбор, три пъти световен шампион с клуба си Draveil Sensas   Сега, когато Световното първенство е ...
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Сочна стръв за исполини
Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню ...
Последен месец за пъстърва на спининг
 От Станил Йотов   Септември е последният месец за спинингов риболов на пъстърва. Последни излети, последни емоции, последни трофеи... Следват ...
Испания обещава най-доброто Световно първенство!
“Най-доброто Световно първенство”, това е предвиждането на английския национал Шон Ашби за предстоящото следващата година Световно Първенство, ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
Съдържание
Актуално Холандски платики и червеноперки решиха Световното / 4 Калоян Белополски за Световното по риболов на плувка за мъже 2009. Интервю Игор Потапов / ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Изкушението “ДРАШКОВИЧ”
Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на ...
Как да подберем правилни такъми за риболов
Колкото повече мисля по темата, толкова повече стигам до извода, че е просто огромна. Няма проблем, колкото и време да отнеме, искам да съм възможно ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Виктор 2011-02-16 17:53:36

Привет колега. Много ми хареса монтажа и мисля да го пробвам по Арката, Аз съм от Радомир и ходя и на Стефаново. Прати ми по-голями снимки, ако е възможно. Мерси. Поздрави!

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6