Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Малко червейче пита майка си:
- Мамо, къде е татко?
- Отиде за риба!

 Статия

Силиконови пъстърви

Риби и Такъми (бр. 5 / 2010 г.)

Зимата и ранната пролет са едни от най-трудните периоди за риболов през годината. Топлолюбивите риби не са активни, реките са с повишено ниво на водата и там риболова е труден, а често даже и невъзможен. Именно сега е моментът да се насочим към малките водоеми , зарибявани с американска пъстърва.

 

От Краислав Димитров

 

През зимата пъстървите запазват активността си и се ловят в затворените водоеми, в които разбира се ги има.Има водоеми тип развъдник, в които рибите са повече от водата. Плаща се и такса за риболов и рибата на килограм, при това не може да се връща обратно! Там пъстърва практически може да се улови на всякаква стръв, но сега не става въпрос за подобни места. Има голямо количество платени водоеми, на които се плаща само такса за риболов - на тях сега има пъстърви, но са трудни за ловене. Такива са водоемите край София, Радомир, Перник и т.н. Практически около всеки голям град има подобни места, на които лятото се ловят шарани, а сега пъстърви. На някои още има здрав лед, на втори - ледена кора по заливите, а на трети вече няма и помен от лед. Така или иначе пъстървите би трябвало да са еднакво активни, независимо от леда.
Като цяло пъстървата, особено ако наскоро е пуснатата от някой развъдник, се лови лесно. Това обаче важи само за първите ден-два. Оттам насетне рибите стават капризни и изключително мнителни. Макар и платени, на тези водоеми не всеки успява да си хване няколко пъстърви.
Има ли начин да провокираме наплашените риби и да ги накараме да захапят нашата примамка? Воблерите и блесните са добра алтернатива, но аз лично предпочитам да ги ползвам при лова на петнистите планински красавици. Балканките поради начина си на живот са изявени хищници и смело нападат железариите ни. Гледаните в развъдник американки нямат тези навици и предпочитат по лежерното предлагане на стръвта.
И точно в този случай можем да вкараме в играта една слабо застъпена примамка в пъстървовия риболов. Това са силиконовите примамки. Разбира се не става дума за туистерите и силиконовите рибки използвани за риболов на бели риби и костур, а за възможно най-малките примамки, произвеждани от реномираните фирми - така наречените микрошадове.
Проблем е намирането на такива примамки по магазините, но, повярвайте ми, търсенето си заслужава. Ако успеете да си намерите дву- или три-сантиметрови туистерчета, ще имате един силен коз в риболова на американска пъстърва и със сигурност ще дръпнете с едни гърди напред пред конкурентите си на гьола.
Тази пролет имах възможността два пъти да риболовствам американки, като и при двата риболова силикончетата ми донесоха крайния успех.

 

Първият риболов
Първият риболов проведох на водоемче в Южна България.
Пристигайки на язовира, се сблъсках с унилите физиономии на поне трийсетина колеги. Само пред няколко човека имаше живарници, в които се плискаха по една или две пъстърви. Масовата тактика бе на леко, на бял червей и хранене с кус-кус. Една много популярна захранка в южните части на страната и особено по поречието на Марица. Рибите обаче явно бяха свикнали на вкуса на постния кус-кус и се назлъндисваха. Едно кило бели червеи в тази ситуация моментално би предизвикало раздвижване на подводния фронт, но в Южна България е голям проблем да се намери червей на килограм по магазините, продава се само на кутийки, а и бях решил да търся рибите на спининг. Все пак важна е емоцията, а не количеството. Отначало ги пробвах на обичайните блесни и малки воблерчета, но бързо се отказах без дори да регистрирам почукване.
Монтирах 3-сантиметров микрошад на кука с глава 2 грама. За начало заложих на кафеникав силикон. Заметнах и започнах да го водя по дъното с накъсвания и паузи от по няколко секунди. Още на третото подаване усетих тежест и след засечката на куката се замята добра пъстърва. Внимателно я извадих - влакното ми бе 0.14, с по-дебело просто щеше да е трудно подаването на леката примамка на дистанциите от петнайсетина метра, където се въртяха рибите. Смених силиконката и сложих зелена. Скоро и тя се отчете с риба. После заложих на жълта, червена и даже черна, но не успях да извадя риби на тях. Имах само едно причукване на черната.  

Реших да заложа на любимата ми комбинация в риболова на бели риби, а именно бял силикон с червена глава. Оказа се, че пъстървите също харесват тази комбинация и набързо дръпнах няколко риби. В началото рибите вземаха при много бавно водене на примамката и няколко секундни паузи между придърпванията. Постепенно, според мен поради изгрялото слънце и повишаването на температурата с един-два градуса, рибите се раздвижиха и започнаха да вземат по-смело примамката, даже и при по-интензивна игра. Дори успях да извадя риба и при пропадането на примамката. Взе ми още под повърхността. Тази обаче ми се оказа последна и не можах да проверя траен ли ще е интереса на рибите към подадена в горните водни слоеве примамка.
Риболовът ми не бе останал в тайна за останалите колеги наоколо и особено за арендатора на язовирчето, който набързо пристигна и „учтиво” ми съобщи, че съм имал право да уловя само пет риби. Правило, което бе пропуснал да спомене в началото. Бизнес по български...
Аз вече имах девет риби, бях открил нова успешна тактика и бях начесал крастата, тъй че се отказах да споря с наглеца и събрах такъмите.
Връщайки се в София, се разтърсих по магазините и в дно квартално магазинче успях да намеря няколко съвсем малки примамки - туистерчета по 1,5 сантиметър. За съжаление имаха налични само няколко бройки, които били останали отдавна. Даже продавача изглеждаше искрено зарадван, че е успял да се отърве от тях.
Сега обаче се изправих пред друг проблем. Невъзможно бе да намеря глави за тези примамки. Реших да импровизирам. Купих си пакетче куки с дълго рамо (за морски риболов) №10.

 

Вторият риболов
След няколко дни успях да се освободя и да осъществя излет на един от многобройните арендовани пернишки водоеми. Не ме уплашиха и прехвърчащите снежинки сняг в ранната сутрин. На водоема се оказах сам. Пазачът, след почерпката с една бира, ми призна че риба отдавна не е пускана и рядко се лови по някоя, та затуй нямало хора.
В началото започнах риболова с фаворита от миналия път - бял силикон с червена глава. Замятах половин час, но безрезултатно. Смених го с други цветове, но и на тях резултата бе нулев. Междувременно времето сериозно се влоши. Редките снежинки се бяха превърнали в големи бели парцали от сняг и за отрицателно време всичко наоколо побеля.
Реших, че рибите са се скрили в дълбокото и се насочих към стената на язовира. Монтирах от малките силикончета. На повод 0.12 завързах куката и на около 5 сантиметра от нея на влакното защипах едра сачма, около 1 грам. Нанизах сликончето на куката и направих едно контролно замятане пред себе си. От придърпването силикончето се издигаше на десетина сантиметра, после увличано от сачмата се стрелваше надолу и при удара й в дъното то бавно планираше надолу в последните няколко сантиметра. Именно това планиране се оказа печелившият елемент.
Скоро вече се борех с първата риба. Оказа се че тук рибите са доста по-едри от нормално пусканите по такива водоеми и емоцията при ваденето им с тънките влакна бе голяма. За следващия един час успях да уловя още две риби. Всички риби взеха след придърпването, при планирането на силикончето към дъното.
За съжаление времето съвсем се развали и бях принуден да се предам и да приключа с риболова.
Но макар и за няколко часа, тези излети ми доставиха много положителни емоции. Успях да излъжа риби на една нова примамка и то на два съвсем различни типа подаване. Сега ми остава само да се запася с нови примамки и да продължа с опитите. Определено спининговия риболов на американски пъстърви придоби едно ново измерение щом открих влечението им към силикона. Остава само с проверя докъде се простира тази любов. Надявам се да е голяма и да мога да проверя още тактики. Вече ми се върти в главата един риболов на дроп-шот...
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Опростените монтажи са за предпочитане
От Мариян Петров   Здравейте, искам да споделя с вас един страхотен риболов на хищници на яз. “Йовковци”. Преди този излет риболовът на ...
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
Приказка за един язовир
 От Краислав Димитров   Сигурно мнозина от вас познават яз. "Студен кладенец". Много хора са прекарвали незабравими часове по прекрасните ...
Подценяваните моменти в спортния риболов
В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите ...
В царството на мрените
Риболовът на бели мрени става все по-популярен в последно време. Особено по река Искър. С всяка изминала година популацията на бели мрени става все по-голяма, ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Съдържание
Актуално В царството на таймените 2 / 4 Калоян Белополски продължава разказа си за риболова на таймени в Монголия Муховръз Как да вържем Waterhern Buzzer ...
Шаран на повърхността
От Любомир Василев   Здравейте читатели на сп. “Риби и Такъми”! Ще ви разкажа за риболова ми на шарани на повърхността през летните ...
Трофеите на “Овчарица”
Здравейте, уважаеми читатели на списание “Риби и Такъми”. В тази статия бих искал да ви разкажа за един от моите добри излети на митичния водоем ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6