Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Съдия пита свидетеля:
- Какво направихте, когато видяхте обвиняемата да удря съпруга си по главата с ютията?
- Ами обадих се на годеницата си и й казах, че съм размислил и няма да се женим.

 Статия

Пролетни “баби” и каракуди

Риби и Такъми (бр. 5 / 2010 г.)

Краят на март и началото на април е време, в което рибите по всички язовири се активизират. Реките все още са прекалено високи и мътни, но по множество язовири вече тръгна пролетния риболов. Веднага след като леда на язовирите се стопи рибите се раздвижват и след няколко по-топли дни започват да се хранят. По малките и плитки водоеми това се случва по-бързо. Подобен водоем е “Калето” край Пловдив, по-точно под стената на яз. “Пясъчник”. Докато на големия водоем все още риболовът не е добър, то на малкия му събрат рибите вече са активни и се ловят килограми с едри бабушки, каракуди, костури и по някой уклей. И там обаче не всеки лови много риба, въпреки че я има страшно много. Колкото и да е много рибата, особено напролет в студената вода риболовът е “тънък” и само майсторите пълнят живарниците...

 

От Калоян Белополски

 

Когато температурата на водата се качи над 7-8 градуса, мирните риби като бабушки, уклеи, каракуди, костури, кефали и други, започват активно да се хранят. Менюто им е малко по-различно в сравнение с обичайното. Ако през лятото и есента каракудите и перките си падат по житото, хляба и дори сладката царевица, то сега определено предпочитат месните специалитети. Торни или бели червеи и разбира се едър вердевас. На местата, където рибите са доста и има и дребни уклейчета и перки, на вердевас е неуместно да се лови и тогава в ход са малко по-едрите куки с нанизани три бели червея или един цял торен червей.
Най-резултатната въдица сега е щеката. Определено с нея може да се налови най-голямо количество риба, но не е гаранция, че ще се ловят по-едрите екземпляри, желани от всеки. Често те са доста предпазливи и стоят по навътре от обсега на 13-метровата въдица. Иначе с помощта на щеката се използват супер малки чувствителни плувки и тънки влакна. Ластикът на щеката не позволява да се скъса крехката линия, дори и когато се закачи килограмова риба. Може да се захранва в една точка колкото педя с къпинг кит /чашка за захранака на един от върховете на въдицата/. Това е голямо предимство в случаите, в които рибите са редки и капризни. В моментите, в които обаче са гъсти и активни, е добре да се дохранва от ръка. Често напролет водата е мътна и рибите не се плашат особено, дори и на плитки места.
Случаите, в които се търси по-едра риба е добре да се използва лек фиксиран английски ваглер тип стик. И тук трябва влакната да са тънки за да се постигне дистанция на замятане и добър контрол на линията. Ако се използват груби такъми и тежки ваглери, ще се ловят основно по-непретенциозните дребосъци. При риболов на по-едри каракуди, платики и червеноперки, че и шарани се налага стръвта да легне стабилно на дъното, без да се движи от течение или вятър. Не е грешка да се лежи с целия повод и с един дропер и вирбела. Когато основното утежнение е нагоре по линията, може да се “легне” и с цял метър влакно... Често точно това е формулата на успеха. Когато стръвта се “метляви” нагоре-надолу, може да бъде атакувана само от някоя дребна бабушка или от уклеите.
В ранна пролет рибите постепенно се изтеглят в предустиевите заливи, но все още не са в самото устие на язовира. Масово се въртят на дълбочини от 1,5-2 м. Там трябва да се ловят сега. Топенето на снеговете вкарва в язовирите ледена вода и по тази причина рибите все още не влизат в самото устие, където температурата на водата е по-ниска. На всички язовири “дашните” места добре се знаят от всички и винаги можем да се ориентираме по другите риболовци.
По това време на годината рибите вече реагират добре на захранките. Трябва да се използват тъмни и солени на вкус храни. Особено когато основната риба е бабушката. Добре е в началото на риболова да се подадат десетина едри топки първоначална захранка и само ако риболова е много активен да се дохранва постоянно с малки стиски. По-често сега се налага да се храни по-нарядко на порции с по 2-3 стиски само в случаите в които кълването се разреди. Може да се стрелят с прашка пелети от вердевас или бели червеи. това също е отлично решение. сега може да си проличи и силата на кълцаните торни червеи. Взимат се десетина дози от магазина, изчистват се от торта и се накълцват много на ситно до получаването на неприятна на вид каша. За рибите обаче аромата на червеите явно е доста приятен. Така накълцаните червеи се добавят в един или два пакета пресята глина, оформят се на малки топки и се захранва с тях. Точно това е любимо лакомство на едрите каракуди, платики и баби... Ако в глината се добавят едър вердевас или фуил, ефектът може да е и още по-голям. С фуила обаче трябва да се внимава много, ако във водоема има много ситни бабушки и костурчета. Те полудяват от него и едрите риби не могат да се домогнат до стръвта. за сметка на фуила кълцаните торни червеи често събират едрите риби.
Най-ефективната стръв сега е комбинацията от два бели червея и един два вердеваса, но и “мартеницата” от един бял и един червен червеи е много добър вариант.

 

Излетът
Още в първите топли мартенски дни след преминаването на досадно дългата зима се чухме по телефона с Деян от отбора на “Сенсас”. Каза ми, че край Пловдив са тръгнали на едно малко язовирче едри бабушки и каракуди. Като се има предвид продължителната “риболовна суша”, приех с удоволствие да направим един риболов там.
Пристигнахме на мястото още от рано. Денят бе тих, слънчев и топъл. Въпросният яз. “Калето” се намира съвсем близо до яз. “Пясъчник, вдясно под стената, след с. Любен. На язовира вече разпъваха такъми двама небезизвестни пловдивски риболовни доайени - Юри от бившия отбор “Олимпик” и Илко Влашев, който навремето се състезаваше за “Мосела”. Бяха избрали място в близост до устието на язовирчето. Дидо предложи да застанем по към средата, където предната седмица той лично бе ловил много риби. Тогава на устието също хващали едри риби, но много нарядко. Речено – сторено. Разпънахме платформите и щеките. Аз лично в последните години не си падам особено по риболова на щека, тъй като хамалогията по обслужването на този вид риболов е голяма, а и често се ловят дребни риби. Така или иначе в ранната пролет щеката е сериозно оръжие, и ми се стори оправдано и аз да заложа на нея. Илко Влашев също ловеше на щека, а Юри избра риболова на мач. Всъщност, той не ловеше с мач прът, а с фидер, и то с най-мекия връх! На макарата бе навил основно влакно 0,10 мм! Ловеше с фиксиран ваглер Drennan Peacock 2 АА тип стик, застопорен от двете страни с по три сачми №6. На 80 см под ваглера имаше още 3 сачми, събрани в основна група, на метър по-долу над вирбела един дропер и повод 0,09 мм, дълъг поне 40 см. Куката беше сравнително едра - №14, със закачени три бели червея на нея.
Юри ловеше на дистанция от двайсетина метра, точно в коритото – там, където се спотайваха едрите каракуди. Горе-долу там ловеше и Илко с щеката, но бе нагазил навътре с платформата и ловеше на щека 14,50 м. Резултатът на Юри въобще не бе по-лош от този на Илко. Най-едрите каракуди закачаше предимно Юри. Ваглера бе утежнен до максимум. Върхът му се изравняваше с повърхността. Засичаше много плавно и мекият връх на фидера не даваше на рибите да се откачат. Юри тук демонстрира уникално интересен риболов. Той известно време живя в Англия, а там доста риболовци ловят точно по този начин подобни наплашени едри риби на такива мътни и плитки водоеми. За мен бе удоволствие да наблюдавам този прецизен и резултатен риболов.
С Деян забъркахме два варианта захранка.

Моята рецепта:
• 1 пакет Super Roach - VDE
• 1 пакет Super Lake - VDE
• 1 пакет от 2 кг лека глина, също на Van Den Eynde
• Четвърт пакет пелети вердевас на Mainline

Рецептата на Деян
• 1 пакет Super Shampion Roach тъмна - VDE
• 1 пакет Big fish - VDE
• половен пакет лека глина, също на Van Den Eynde
• Дидо накълца торни червеи много на ситно и ги добави към два пакета тежка глина.

Първоначално Деян захрани на щеката с десетина едри стиски, след което къпира и три топки кълцани червей. Пред него буквално завря от риба. Различни по размер бабушки и костури.
Аз също забърках захранката и избухах десетина класически топки захранка, след което стрелнах няколко прашка пелети и по-малко бели червеи. Определено при Дидо ефектъта бе доста по-бърз, а кълванетата повече. След първия час нещата постепенно започнаха да се променят и при мен се навъртя риба малко по-малко, но между рибите имаше и каракуди, а при Дидо не. Веднага след като стрелях прашка с пелети или доранех с 1-2 дребни стиски захранка кълванетата зачестяваха и освен това се завърташе и каракуда. не от трофейните, но все пак каракуди. Както и Деян предрече от обяд нататък рибите толкова се сгъстиха, че риболова се превърна във физическа работа. Фъррр, напред, фъррр, назад щеката. Дидо през определен период от време къпираше кълцан торен и ловеше на торен червей, но основно бабушки – от средни до доста едри. Едва следобеда заши няколко каракуди, между които и една трофейна.
В крайна сметка уловихме двамата с Дидо един казан риба, а Юри и Илко, може би и повече. При тях, обаче имаше и доста тлъсти каракуди, докато при нас рибите бяха предимно от среден калибър. Явно вече едрите се бяха изтеглили към устието в търсене на места за размножаване. Междувременно заснехме този риболов и се надявам скоро да видите и подробностите.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Възроденото „ОГНЯНОВО”
Язовир „Огняново“ е изграден по поречието на река Лесновска и е разположен в близост до София. Той е един от тридесетте най-значими язовири в ...
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
Време за пъстърви
  Рибите налитат на изкуствени мухи и блесни   От Калоян Белополски   Риболовът на муха и шнур не е най-популярната дисциплина у нас, но ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Реката на гигантите
  Риболовът на сом от години пленява въображението на множество риболовци, търсачи на силни усещания. В България сомаджиите също са доста в последните ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6