Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Мъж казва на жена си:
- Скъпа, ако ми споделиш тайната на този сладкиш, мога да направя революция в циментовата промишленост!

 Статия

Подценяваните моменти в спортния риболов

Риби и Такъми (бр. 2 / 2008 г.)

В Европа има поне дузина риболовни списания, които са почти еднакви в едно отношение – те искат да “помогнат” на вас, читателите, да ловите колкото се може по-успешно.
Често може да прочетете за най-новите “горещи” риболовни такъми на пазара и за най-добрите места за риболов. В допълнение те ще ви информират за топ-захранките и видовете стръв, които е най-добре да използвате. Казано по-накратко, днес има много информация за почти всеки аспект, за който може да се сетите, в нашия спорт,... с изключение на един, риболовните тактики.

 

От Ян Ван Шендъл

 

Риболовът, и състезателният риболов в частност, е мислещ спорт. В това няма никакво съмнение! На днешно време повечето риболовци разполагат с правилната екипировка, захранка и стръв. Защо тогава определени риболовци винаги, или поне доста по-често от колегите си по състезанията завършват първи и някак си успяват да ловят повече риби??
Вярвайте ми, и перфектно знам, че няма да съм в състояние да убедя всички ви с тези думи, тук съвсем не става въпрос за някаква секретна добавка в захранката или до още по-тайна специална стръв. Почти винаги нещата опират до факта, че тези риболовци са успели да разберат по-добре поведението на рибите под водата, и това особено се касае за хранителните им навици.

Ще ви дам интересен насочващ пример за какво точно имам намерение да пиша. След риболовното изложение в Белгия преди няколко години Гуидо Нюленс, известен белгийски състезател по риболов на плувка, покани Том Пикеринг (риболовецът, който спечели Световното първенство в Пловдив през 1989 г.), Денис Уайт (един от най-добрите английски риболовци, които познавам и по тази причина един от моите големи герои в риболовния спорт) и мен самия на сутрешен риболов в местния канал. Той приготви четири равни порции абсолютна еднаква захранка, даде на всички по равно количество една и съща стръв и ни обясни точно как да ловим. Той хвана повече от всички нас, взети заедно. След това Гуидо седна последователно на всяка една от нашите платформи, огледа монтажите ни, промени това, което смяташе за необходимо, и започна да лови много повече риби от нас, при това със собствените ни такъми!!! Това той направи еднакво добре и от трите места, и то с чужди такъми!
За това може да има само едно обяснение. Гуидо знаеше още от самото начало точно какво трябва да направи, а ние тримата просто се опитвахме да следваме собствения си “риболовен инстинкт”. Преди той да ни докаже противното, Денис, Том и аз бяхме започнали да си мислим, че пред нас просто няма достатъчно риби. Напротив, имаше достатъчно риби за всички, просто ние не ловяхме добре. Причината е, че ние наистина не успявахме да презентираме стръвта си толкова перфектно и естествено, както го правеше Гуидо.
За да стана по-ясен, ще ви дам още един пример. Той говори сам за себе си, ако човек се замисли върху него.
Днес на международно ниво се състезават много добри риболовци. Всички, които следят международните първенства ще се съгласят с факта, че всеобщият стандарт се е повишил неимоверно за последните 10-15 години.
Е, как е възможно тогава един риболовец като Алън Скоторн, да доминира на спортната риболовна сцена по такъв невероятен начин? Този човек печели световната титла рекордни 5 пъти, и ако започнете да анализирате фактите малко по-надълбоко, не може да не забележите, че той е печелел на напълно различни по вид водоеми с използването на напълно различни методи на риболов на плувка. В допълнение към това, вероятно не всички знаят това, мога да ви уверя, че той е абсолютно брилянтен и в риболова на фидер.
Алън пръв ще признае, че е минал през възможно най-добрата школа. Разбира се, на първо място той трябва да е много талантлив, но със сигурност е имал възможно най-добрите учители около себе си в ранна възраст. Той е научил много уроци и е имал възможност да натрупа много опит. Всичко това му е позволило да развие брилянтно риболовно мислене, което, по мое мнение, го е направило най-добрият риболовец, който някога е живял на нашата планета.
С такъв риболовен мозък и същевременно подпомогнат от съотборниците си е почти невъзможно за него да не успее да разработи правилните тактики след цяла седмица практически тренировки преди самото първенство.

Как трябва да се изградят правилните тактики за едно риболовно състезание?
Първото нещо, което трябва да направите е да съберете колкото се може повече информация за водоема, на който ще се състои състезанието. Дълбочината и скоростта на течението са важни, но още по-важно е да разберете колкото се може по-добре какви видове риби може да очаквате. Ако говорим за индивидуално еднодневно състезание е много важно също така да разбере какво ще е вероятното тегло на печелившия улов.
Ако знаете дълбочината, на която ще се лови, и скоростта на течението, може да си “преведете” това във вид на подходящите плувки, влакна и куки, необходими за целта.
Ако знаете какви риби ще се ловят, може би ще сте в състояние да изберете правилния риболовен метод, с който да ги ловите. Повечето видове имат специфични хранителни навици. Понякога тези хранителни навици са много различни за различните видове риби. Някои риби никога не могат да бъдат прехранени, други, обратно, трябва да се захранват много внимателно.
Дотук всичко изглежда доста логично. Независимо от това обаче трябва да вземете под внимание колкото се може повече неща. Преди всичко всеки риболовец трябва да се запита какво се очаква от дадено състезание. Ако става въпрос за еднодневно индивидуално състезание, може да играете хазартно и да рискувате или да спечелите, или генерално да катастрофирате. Често тогава се лови и захранва за едра риба, като останалите риби нарочно се игнорират. Ако успеете с едрите риби, няма да могат да ви бият, ако обаче не уловите и една, няма да имате шанс и за посредствен резултат.
Този подход е неприложим в отборните състезания. В отборните състезания трябва да направите всичко възможно заедно със съотборниците си да се борите за всяка точка. Хазартът и индивидуалната игра тук рядко са правилната алтернатива. Средният ви резултат може да е точно това, от което се нуждаят останалите от отбора, за да спечелят последните ценни точки. Единственият момент, когато може да се играе хазартно по време на отборни състезания възниква, когато остава ограничено време и сте в безнадеждна ситуация и още няколко дребни рибки няма да помогнат особено. Само тогава рискът да се потърси едра риба може да си струва, за да се измъкнете от пълния провал. Такава ситуация може да възникне само ако сте направили всичко по силите си да извлечете максимума от мястото пред себе си. Обикновено истинското “изкуство” е в това да не попадате в такава ситуация, именно като използвате правилния риболовен метод за дадения случай.
В риболова е почти невъзможно да си добър тактик в самото начало на риболовната си кариера. По тази причина много често в нашия спорт опитът е непобедим. Колкото повече ловите, толкова по-бързо ще се учите. Вие ще се учите дори само като премисляте нещата отново, така че не спирайте да анализирате всички риболовни ситуации, пред които се изправяте.
Според мен тук няма съществена разлика с останалите видове спорт. Разбира се, че се нуждаете от талант, но също така е необходимо да обичате това, което правите. Само тогава ще сте готов да отделите необходимото време и усилия, за да се учите. Ако вашият случай е такъв, със сигурност ще постигнете нещо в състезателната си риболовна кариера.
Днес всички се възхищават на такива риболовци като Боб Нъд и Алън Скоторн. Разбира се, сега изглежда напълно логично, че са спечелили всичките си титли, но повярвайте ми, нищо от това не е “паднало от небето”. Те са се озорвали доста в миналото и със сигурност са имали немалко тежки моменти, но са по-решителни от всеки друг риболовец, който познавам. Ето за това те наистина заслужават титлите си.
Тези двама риболовци общо са печелили световното първенство 9 пъти за последните 17 години. Кой каза, че спортният риболов е въпрос на късмет?


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
На фидер по големите реки
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   Наляга ме тъга като си спомня как започнах ...
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Зарганите идат!
Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
Пъстървата през лятото
Пъстървовият риболов през август може да доведе до отчаяние, особено ако сте новобранец в тази дисциплина. Това е времето, в което нивото на реките пада ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
серкан ферад 2010-04-29 15:08:18

много хубава статия,благодаря ви.и успех.има ли статия ,примерно техника или тактика за определен вид риби по отделно като ,техника за бабушка или техники за каракуда в спортния риболов.благодаря

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6