Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

По време на вечерята домакинът гордо казва:
- С рибата, която ядете в момента, трябваше да се боря в продължение на цели четири часа!
- Разбирам - казва гостът. - И моята отварачка за консерви е счупена…

 Статия

Съвременни шаранджийски методи

Риби и Такъми (бр. 2 / 2008 г.)

В цял свят няма друг метод на риболов, който за последните години да преживява такова бурно развитие като шаранджийския. Популярността на риболова на шаран расте с всеки изминат ден. Стартирал в родината си Англия, съвременният шаранджийски риболов за няколко години буквално побърка риболовците във Франция, Италия, Унгария, Румъния, България, Македония..., и дори колегите в северни страни като Швеция и Норвегия. Всички тези страни се намират в истинска шаранова треска. Това вече не е само популярност, а настоящ бум!

 

От Александър Георгиев - Алекс

 

Именно в тази насока бих искал да ви разкажа за водоема “Мало Бучино” - Иваняне, където основно проведох повечето си риболовни излета през 2007 година. Това е един водоем, който, бих казал, с основна моя помощ заприлича на европейски, и риболовците там започнаха да ловят като европейци. Като казвам това, имам предвид промяната в начина на риболов там, и най вече в методите, използвани до този момент, като хранилки, капани и чепарета.

Тук е мястото да благодаря на собственика на водоема Павлин Найденов, без чието съдействие този водоем нямаше да претърпи своето развитие и да достигне такова високо европейско ниво.

 

Техника и тактика на риболов напролет

Всичко започна на 10 февруари 2007, когато с цялото си оборудване аз и моят помощник и съотборник Илиян, озарени от една единствена цел - “Мало Бучино” да заприлича на водоем от европейско ниво в улова на шаран, се установихме на мястото. Денят беше студен, но благоприятен за сезона, а и ме топлеше мисълта за улов на толкова ранен шаран.
Заложих на обичайната тактика с направа на хранително петно, което захраних с няколко ракети (от порядъка между 6 или 8), като при наличието на удар или активиране на рибата, съответно щях да дозахранвам.

В този ден наблегнах на монтажа Maggot rig, който е подходящ за сезона.
През целия ден нищо не предвещаваше, че ще имаме удар, но ето че това се случи в 17:15 ч. с леко и плавно потегляне на аванса. Тогава изживях едни от най-щастливите моменти в живота си, тъй като това беше първият ми шаран за тази година, както и поради факта, че вече се ловеше на косъм на този прекрасен водоем. Стръвта беше бял червей, закачен по системата Maggot rig, поводът Kryston Super Mantis -10 см, и кука Gamakatsu №6. Уловеният шарана беше с тегло 4.800 кг.

От тук нататък се зарекох, че това ще е водоемът, от който бих извлякъл максимума не само като улов на шаран, но и като големина на шаран. Впоследствие така и се случи.
Поради влошаване на времето следващият ни излет се състоя на 3 и 4 март 2007 г., като отново се отчетохме с два шарана, съответно 7 и 8 кг. Този път стръвта беше две зърна царевица с повдигач, повод Kryston Merlin и кука №6 на 30 plus. А ето и автентичният монтаж, заснет в деня на излета.

Ударите също бяха плавни и с постоянно развъртане на аванса, а радостта от ранните шарани беше неописуема, още повече и поради постоянните коментари, че му е рано още на шарана...
Казах си, че тази година трябва да изпробваме много методи, различни тактики, захранки и стръв и съответно да хванем много шарани, като една от основните ми цели бе и да хвана най-големият шаран на този водоем, което и стана впоследствие.
Не мисля да се спирам на всеки един шаран, хванат от мен на този водоем през годината, тъй като бройката им надхвърля 100, а по-скоро ще наблегна на различните етапи, методи и стръв, които изпробвахме.
Тук му е мястото на наблегна на един възлов, според мен, момент, а именно риболовът на шарани през месец март, тъй като през този период рибата е доста капризна. След като взимаше на две зърна с повдигач, като че ли големината на стръвта започна да й се струва съмнителна. И тогава реших да намаля стръвта на зърно царевица с повдигач и да използвам системи като Runing Rig и Helicopter Rig (на места дъното на водоема е тинесто).

Използвам и PVA-чорап поради две основни причини:
1. Докато все още PVA-чорапът не се е разтворил, в порядъка от 2-5 минути, изпъвам линията, съответно и монтажа, като по този начин съм сигурен, че куката няма да се забие някъде или по нея да попадне мръсотия и да изгубя времето си в напразно чакане.
2. Силно концентрираната захранка, намираща се в PVA-чорапа, привлича рибата от доста голямо разстояние, и тъй като храната не е в голямо количество, не можем да я прехраним, което при активно кълване ни дава допълнително преимущество.

Този вид стръв и начинът й на поднасяне работеше доста време на този водоем, по-конкретно до началото на месец юни. Тук със задоволство искам да отбележа, че доста от дългогодишните посетители на водоема захвърлиха хранилките и чепаретата и започнаха да ловят на косъм и с показваните им от мен методи. Друг радостен момент е, че доста от добрите риболовци започнаха да идват на този водоем, повлияни от моите успехи и писането ми по различни форуми, както и публикуването на мои статии за известни списания.
С този вид стръв от едно царевично зърно и повдигач дойде и най-големият ми успех за пролетния сезон. датата беше 21 април, а шаранът тежеше 13.500 кг.

За този шаран мога да кажа, че борбата с него продължи около 20-30 минути, а самият той беше изключително борбен и много красив. Ето и монтажът, на който го хванах: In-line, повод Super Mantis, кука Gamakatsu №6 , вирбел и шлаух Korda, олово 70 г Carp system, стръв зърно царевица и повдигач.

Месец май отново продължи с хубави трофейни риби, като този красавец, тежък 11.500 кг, заслужаващ си да бъде видян.

Искам да наблегна на един много важен момент, касаещ стръвта, методите и техниката на риболов в един сублимен период, породен от проливните пролетни дъждове в края на месец май, когато нивото на водоема стигна своята горна граница и водата стана изключително мътна. Тогава проработи новата ми тактика - две зърна царевица с много тънък повдигач, колкото да повдигне стръвта, но не и куката. Задължително слагах и PVA-торбичка с пелети на рибна основа. Целта ми тук беше да спомогна по- лесното намиране на стръвта от шарана в тази мътна вода. Стратегията ми се оказа изключително ефикасна - на 20-30 минути следваше удар!

 

Техника и тактика на риболов през лятото и в началото на есента

През месец юни нещата на водоема “Мало Бучино” - Иваняне придобиха нова фаза в развитието си по отношение на стръв, методи, начин на поднасяне на стръвта и т.н.
През предишните месеци залагах главно на царевица, като с две от въдиците ловях на царевица , а с една на протеиново топче, като през целия пролетен период не бях спирал да храня с топчета с помощта на кобра или като ги добавях натрошени към основната ми захранка.
В конкретния юнски ден, когато хванах шарана, който виждате на снимката, по отношение на стръвта с нищо не се различаваше от предишните ми излети. Но ето че дойде моментът, в който ми удари на протеиновото топче, обвито с паста от същия микс и дип банан. А ето го и резултатът - шаран 9.500 кг.

Това означаваше, че шараните вече проявяваха интерес към протеиновите топчета, макар че в същия ден хванах още два шарана на стръв царевица, единият от които с тегло 12.500 кг.
Оттук нататък основната стръв на този водоем станаха протеиновите топчета, като цяло лято и особено през активния си период наесен рибите се ловяха само на тях. Използвах различни топчета на различни фирми, като всичките даваха много добри резултати, както произведените от наши, така и от чужди производители.
И тъй като лятото все пак е активен период за почивка и не толкова за риболов на шаран, реших да се отдам изцяло на риболов на шаран през месеците август и септември.
Продължих с експериментите по отношение на стръвта, монтажите и тактиката в търсенето на най-големия шаран на този водоем.
Щастливият за мен ден се оказа 23 август 2007. Денят беше слънчев и топъл, и още със захранването, не бяха минали и 30-тина минути, имах удар и уловен 8-килограмов люспест шаран.

Това беше едно обещаващо начало, последвано от мисли за още уловени шарани. Въпреки очакванията си обаче, до следобед нямах никакво пипане, но какво по-добро от това следващ да ти удари вторият по големина шаран в този водоем. Часът беше 16:45. Много плавно хенгерът се залепи за пръчката, и започна леко, но продължително развиване. След последвалата продължителна борба в кепа се оказа великолепен 14.200 кг шаран.

Презаредих и хвърлих. Не след дълго на една от другите въдици последва много рязък удар и не спиращ бесен аванс. Засякох и усетих страхотна тежина. Отпускайки отново шпулата, оставих рибата да развърта и да губи от силите си. Борбата беше много дълга - около 30-40 минути, и когато вече успях да го докарам на около 15 метра от брега, на моменти успявах да видя само шок-лидера, който е около 10 метра, и шаранът отново тръгваше навътре в язовира. Борбата продължи още 20 минути, и най-накрая успях да видя рибата - красив гол шаран. Нищо не предвещаваше рекордното му тегло. Чак когато рибата попадна в кепа, си пролича внушителната й визия. Измерихме я и кантарът закова на 15.300 кг. Бях изключително щастлив, тъй като вече знаех, че във водоема със сигурност има такъв шаран, за моя и на всички посетители радост.

Стръвта, на която клъвнаха и двата шарана бяха протеинови топчета 18 и 14 мм., с PVA-лента и дип Kevin Nash scopex squid liver, поводите Super Mantis и Merlin, а дължината им 12 см, r кука Korda Longshank №4.

През тези два месеца - август и септември, хванахме изключително много шарани, някои от тях дори за втори път, а имаше и такива, които хващахме и за трети, което, от своя страна, показваше, че отново успяваме да ги излъжем, сменяйки методите и стръвта.

А ето как препоръчвам на всеки един, наричащ се модерен и съвременен шаранджия да се отнася към рибите: да поставя внимателно уловената риба върху дюшече, в различните му разновидности, и задължително да напръсква раната от куката с дезинфектант, като внимава да не попада от препарата в очите на шарана.

 

Техника и тактика на риболов през късна есен

С настъпването на късната есен и поради факта, че рибите са убождани доста пъти, ударите намаляха и отново трябваше да търся начини, за да хвана някой трофеен шаран. Вече работех с по малко захранка и отново с любимите ми PVA-продукти на фирма Korda, използвах и PVA-пяна Fox на куката. Отново върнах монтажи като Maggot Rig и Running Rig, намалих големината на куките, използвах по-къси поводи, върнах на една от въдиците и царевицата като стръв и резултатите не закъсняха. Тук важна роля изиграха и свръх чувствителните сигнализатори Delkim, които използвам.

Ето и този прекрасен шаран с тегло 10.200 кг, който извади Илиян по метода с 3 протеинови топчета в PVA-чорап и протеиново топче за стръв, обвито с тънък слой паста, направена от същия микс.

А това е другият шаран, хванат от мен този ден с тегло 9.400 кг, на 2 зърна царевица и PVA-торбичка, пълна с рибни пелети.

С тези два красиви шарана и поради образуване на лед на водоема реших да приключа риболовния сезон на шаран на този прекрасен водоем “Мало Бучино” - Иваняне, съхранил такива трофейни шарани. Щастлив съм от факта, че успях да уловя огромен брой шарани. Щастлив съм, че успях да излъжа най-големия шаран във водоема с тегло 15.300 кг. Но мога да кажа, че най-щастлив се чувствам от това, че показах на много начинаещи риболовци как трябва да се лови, какви съвременни методи трябва да използват и как трябва да се отнасят към рибите. Всичко това ме прави оптимист за развитието на спортният риболов в България.

 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Изкушението “ДРАШКОВИЧ”
Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на ...
Спортната 2009 година
  От Ян Ван Шендъл   Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
Комбинирани примамки
Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става ...
Приказка за един язовир
 От Краислав Димитров   Сигурно мнозина от вас познават яз. "Студен кладенец". Много хора са прекарвали незабравими часове по прекрасните ...
Ледът се задава, стягайте жерлиците
  В края на декември първите водоеми най-често вече хващат лед, от който може да се лови. Един от хищниците, които стават честа плячка на подледните ...
Как да хванем трофеен кефал през зимата?
Най-добрата зимна захранка са белите червеи, подавани с прашка   От Калоян Белополски   Една от малкото активни риби в реките през цялата зима ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Съдържание
Актуално Реката на гигантите /4 От Калоян Белополски. Сомовете от култовата река По Пъстървов риболов За големи пъстърви с мъртва рибка /10 Станил Йотов ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
viktor vladov 2011-04-01 18:55:15

tozi vodoem e prekrasen hodih i ostanah mnogo dovolen hvanah trofeini ribi ot 5 do 15 kg.

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6