Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седят български и английски професор и спорят чий език е по-сложен.
- Мръсен език е вашият - казва българинът. - Тия ваши неправилни глаголи направо могат да ти скъсат нервите. Да вземем глагола to be: I am, You are, He is... Никаква логика!
Англичанинът сухо вдига рамене:
- Сър, и във вашия език срещаме същия проблем. Да вземем глагола “идвам”. Аз идвам, Ти се мъкнеш, Той се натриса...

 Статия

Захранване в студена вода

Риби и Такъми (бр. 3 / 2008 г.)

В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се опитам да опиша собствените си идеи и методи, но също така ще направя опит да съотнеса нещата, където и когато е възможно, към условията за риболов във вашата страна, такива, каквито ги познавам аз.

 

От Ян Ван Шендъл

 

Когато сравнявам условията за зимен риболов в Холандия и в България, веднага се набива на очи разликата в климата на двете страни. Преди малко чух от сестрата на съпругата ми, която е българка, колко е студено у вас и колко много сняг е навалял. Едва ли са идеални условията за риболов. Наясно съм и колко бързо могат да се променят условията към по-добро, ако след такова застудяване настъпи период на затопляне. Повярвайте ми, рибите ще реагират бързо на промяната на времето!
В сравнение със зимния риболов в България, “Холандската ситуация” е много различна. На която и карта да погледнете, ще видите, че страната ни е разположена много близо до морето. Това почти е гаранция за меки зими. В основни линии, когато духат западни ветрове (а това се случва много често), които веят откъм морето, настъпва меко време с чести превалявания. Само когато задухат северните или източни ветрове, които се носят откъм Скандинавия или от “вашия край”, времето става по-студено. Но и в нашата страна едно нещо е сигурно, рибите реагират мигновено на промените на времето.
В моята страна, и съм сигурен, че същото важи и за България, зимният риболов означава да се лови на места, където рибите се групират по това време на годината. По много от нашите големи езера и реки има пристани, където акостират много лодки. Със сигурност по тези места температурата е поне с градус по-висока от температурата на околната акватория, защото почти винаги тук през зимата се събират много риби. Логично това превръща пристаните в перфектни зимни места за риболов. Въпреки че рибните запаси в моята страна като цяло бързо намаляват (заради промишления риболов и кормораните), на тези места често има големи струпвания от риба.
Когато има много риби наоколо, това не означава непременно, че ще можем да ги ловим.
Преди няколко седмици например организирах състезание в едно такова пристанище, точно след (по холандските стандарти) период на застудяване. Това беше много малко състезание, на което изтеглих жребий да се състезавам тапа – в левия край на състезателния участък. Обикновено тапите представляват много добри места за риболов. Но не и този път, бабушките и платиките въобще не се хранеха, и накрая успях да хванах общо 6 кг костури, които дойдоха ей-така, отникъде. Разбира се всички риби се бяха събрали в другия край. Плувките на състезателите, които се паднаха в този участък, така и не спряха да се движат, и хората изпускаха риба след риба. Най-странното беше, че всички откачени риби бяха платики. Единствената риба, която се закачаше за устата беше бабушката. Мачът беше спечелен с 12 кг именно такива бабушки. Бяха уловени и няколко платики, но нито една от тях не беше закачена за устата. Да знаете само колко много ми се иска понякога да мога да погледна какво става под водата!
Точният начин на захранване по това време на годината, както и по всяко друго време, разбира се може много да варира в зависимост от конкретните условия на риболов и най-вече от видовете риби, които искаме да ловим. Все пак, след всичкия опит, който съм натрупал през многото години зимен риболов, съм се научил да мисля и работя по някои сигурни специфични теории, и именно това бих искал да дискутирам тук:
• През зимата си струва да се насочите към местата, където ви е известно, че се групират риби. Да ловите в същия водоем, но малко по-встрани от тези места често е равносилно на тотален неуспех.
• Ако ловите на точното място, ще сте 100% уверени, че рибите се въртят наоколо. Тези риби, дори да са много, лесно могат да бъдат прехранени. Зимата рибите не изяждат големи количества храна. Много рядко през зимата използвам повече от 2 кг суха захранка и/или 1 л кастери, четвърт литър бели червеи и малко конопени семена. В повечето случаи не успявам да изразходвам и половината от това количество!
• През зимата повече от друг път цветът на захранката е изключително важен. Помислете за това. Къде бихте искали да се намирате, ако бяхте хищна риба и знаехте, че храната ви плува на точно определено място? Естествено и вие ще искате да сте там! Риби като щуката, бялата риба и костурът ще бъдат привлечени към тези места, както и жертвите им, и те са наясно с това. Последното нещо, което биха направили е да се изложат на показ пред хищниците, плувайки над светло хранително петно над дъното. Ето защо е много важно да се използват захранки в тъмни цветове. Много риболовци използват черна захранка. Лично аз предпочитам тъмно кафява захранка или кафява, размесена по равно с черно, получавайки се тъмен, но не черен цвят.
• Както вече споменах, не са необходими големи количества храна! Три или четири топки захранка с големината на портокал са достатъчни за стартово захранване, след което е по-добре да се дохранва с рехава захранка.
• Риби като кефалът много често предпочитат рехава захранка (на частици, от семена или личинки), и това се отнася най-вече за това време на годината. Малките количества, повтарям, са достатъчни. Ако прекалите с храната, рискувате лесно да прехраните рибите.
• Когато рибата кълве през зимата, тя го прави като на забавен каданс – бавно и придирчиво, в резултат на което и плувката се движи бавно и почти незабележимо. Ето защо в такива пристани или закътани заливи, където водата е преобладаващо спокойна, е много важно плувката да се доутежни максимално, така че минимум от нея да се показва над водата. Плувката (поне в спокойна вода) е перфектно утежнена, когато, заедно със стръвта на куката, над водната повърхност се показва само 1/3 от дължината на антената.
• Когато ловите “на правилното място в правилното време”, вероятно ще хванете много риби. Това означава, повече от всякога, че за състезание такъмите ви трябва да са перфектно подготвени във всяко едно отношение. Лично аз винаги си приготвям два броя от такъма, с който възнамерявам да ловя. В случай на късане, винаги мога да продължа да ловя по същия начин. Ако ви се наложи да правите нова линия по време на състезание, вие сте загубен. Никога няма да наваксате изгубеното време, защото ако вие хващате, със сигурност риболовците около вас също вадят риби.
• Винаги имам план “Б”. Това е много успешна политика в състезателния риболов. Да вземем например състезанието, за което стана въпрос по-горе в статията. Всички в моята зона останаха капо (нямаха никакви риби), а аз накълцах известно количество торни червеи и захраних с тях, та улових тези костури. Е, вярно е, този път това не ми помогна особено, но в много състезания преди това по този начин съм успявал, како се казва, да “възкръсна от мъртвите” и да финиширам с изненадващо добър резултат. Дори съм печелил по този начин!
Надявам се теориите, които описах дотук да ви помогнат поне малко в риболова през зимата. Отново искам да подчертая, че ситуацията в България понякога е крайно различна и доста по-трудна отколкото у нас в Холандия, но със сигурност знам, че във вашата страна има места, където може да се направи хубав риболов по това време на годината. Насочете вниманието си към малки пристани или кейове, топли канали, излизащи от ВЕЦ или ТЕЦ, или към всякакви други места, където мислите, че температурата на водата би могла да бъде малко по-висока от нормалната – там има шанс да са се групирали риби.
За мен риболовът по това време на годината, дори като състезател, винаги е бил един от най-любимите ми! Аз просто ОБИЧАМ да ловя риба, и сега е времето, когато това е възможно, особено ако сме се погрижили да сме на точното място в точното време.
Изпънете влакната!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Съдържание
Тайните на шампиона Платики на канал /4 От Алън Скоторн. Риболов на платики на щека на канала “Вурн” в Холандия Актуално За платики в жегите ...
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Спортната 2009 година
част 5 Световното Първенство за Младежи Португалия’2009   От Ян Ван Шендъл   Невероятно е с колко различни типа състезания се ...
Войната с таралежите
  Бодливите костури са хитът на риболова през ноември   От Станил Йотов   Костур, костур и пак костур! Раираните бодливци не са на мода ...
Амстердам: столицата на големите щуки
  От Ян Егерс   Когато започнах да ловя щука през 50-те години на миналия век, се свързах с доста щукари от Амстердам. И това си беше съвсем ...
Сезонът на речния риболов
Река Огоста Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия II /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Зимни хищници Червеи за голям костур ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6