Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Разговарят трима рибари - първият казва:
- Да знаеш, вчера си ловя риба и като извадих въдицата гледам закачил съм един ботуш, гледам го аз - той немски от втората световна война чак - голема находка.
Вторият не остава по назад:
- Абе задърпах един път и какво да видя - налъм та налъм, казвам ти български е, не по-късно от Балканската война. Честно.
Третият скромно:
- Абе ловя си аз и като вадя въдицата какво да видя - абсолютно запазен фенер още от руско - турската война.
Другите се надсмиват:
- Аре бе как пък не?
- Вие пък - това е нищо бе. Фенера още светеше.

 Статия

Сочна стръв за исполини

Риби и Такъми (бр. 3 / 2008 г.)

Какво да им предложим за обяд - може би малък шаран, няколко сочни земни червеи или по-скоро някой стар, вмирисан калмар? Тук ви представяме цялостното меню на сома.

 

Нито един друг сладководен вид риба не се лови с толкова разнообразна стръв, както сомът. Този хищник е много добър ловец и съответно хранителният му спектър е много голям. Сомът е надарен от природата с невероятно добри сензори за ориентация. Затова той е много ефективен при набавянето на храна и изразходва по-малко време и енергия от всички останали риби, за да задоволи своите потребности. Освен това природата го е надарила с извънредно разширяващ се стомах, който му позволява да се храни строго периодично. Кратките фази на хранене биват последвани от продължителни паузи на покой, без приемане на храна. Любопитното е, че дори в богати на храна водоеми големите сомове с дължина над 2 метра се хранят по-малко от сто дни през годината! Колкото по-висока е температурата на водата, толкова по-голяма е обмяната на веществата и толкова повече храна засмуква сомът със своята внушителна паст. Въпреки това, от всички сладководни риби сомът се нуждае от най-малко храна, за да наддаде с един килограм живо тегло. Той отлично оползотворява храната и може да си позволи няколко дни да се излежава на дъното.
По-големите и полово зрели екземпляри ловуват много активно в средните слоеве на водата и директно на повърхността, често пъти по тъмно. Малките екземпляри, както и извънредно старите риби предпочитат да събират своята храна по дъното. Между впрочем сомовете са предразположени да ловуват по дъното и когато водата е много бистра - тогава те лесно биват забелязвани от своята плячка в средните водни слоеве и не могат да ловуват там толкова успешно, колкото в мътната вода или в тъмнината.
В зависимост от естеството на водоемите рибите, с които сомовете се хранят, могат да бъдат най-различни. По принцип най-важно място в менюто на сома заема рибата, която най-често се среща в дадения водоем. Предимно биват преследвани риби с тегло между 300 и 1000 грама. Има обаче изключения. Така например в едно езеро в Гърция предпочитаните за храна риби са със средно тегло 100 грама. Също и в Испания по язовирите на река Ебро сомовете си падат по малките уклейки, които се движат на огромни пасажи. За сметка на това на река По от април до октомври сомовете тъпчат стомасите си с морски липани, които през този период навлизат в реката в големи количества. Специално при риболова на сом си заслужава да се подбере подходящата стръв, съобразно водоема. Ако обаче не успеете да си набавите желаната стръв, не забравяйте, че сомът налита на най-разнообразни видове стръв. По-долу ще ви представим най-ефикасните от тях.

 

Малки рибки за стръв
Сомът не винаги се стреми към плячка с големи размери. Често пъти той предпочита малки рибки, които се движат на пасажи - сомът зашеметява десетки от тях с удар на опашката си и накрая ги събира в устата си. Обикновено малките уклейки и червеноперки се презентират на единична кука с размер 6/0 до 8/0. Много дребните уклейчета могат да се закачат и по няколко броя на куката. Върху всяка кука на тройките се закачат по три уклейки, което при три тройки прави 27 рибета. Това е почти един пасаж риби, което предизвиква голяма шумотевица под водата. Добър способ за риболов с буй.

 

Средни риби за стръв
Платиките, расперите, мрените, каракудите и кленовете с дължина между 25 и 35 сантиметра са предпочитани от сома. Такива хапки обикновено се закачат върху система от единична кука номер 6/0 до 8/0 и тройка номер 3/0 до 5/0. По този начин могат да се ловят исполини дори до 100 килограма.

 

Големи риби за стръв
Много големите риби за стръв, в повечето случаи морски липани, бели риби или шарани, не са предпочитана стръв за сомовете. Само Испания със своите язовири на река Ебро прави изключение в това отношение. На другите водоеми трябва да се закачат риби с максимално тегло около 1 кг. Най-добре е много голямата стръв да се презентира с монтаж на буй. Много е важно срещу несполучливо кълване да се използва система с повече куки, например две тройки и една единична кука. Големи риби за стръв могат също така да се използват при риболова на сом с кльонк. Ако не успеем с хлопането на кльонка да раздразним сома, голямата риба за стръв може да даде отприщващия импулс.

 

Змиорка
Споменаваме змиорката, защото тя играе специална роля в риболова на сом. В най-добрите сомски райони тя си е извоювала реноме на абсолютно ефикасна стръв и то в продължение на много години. Това обаче не се дължи на факта, че тя хваща повече сомове от другите риби за стръв. Просто змиорки могат да се закупят във всички риболовни магазини в Европа - те са много издръжливи и могат лесно да се транспортират. Докато запазването на шараните, платиките и други риби е почти невъзможно при високи температури, змиорките винаги могат да се съхраняват без проблеми. По принцип змиорките се закачат само върху една кука. За тази цел се използват така наречените Circle Hooks (закръглени куки), които при теглене се превъртат в устата на сома. Не се засича, а само се навива влакното! По този начин несполучливото кълване се избягва значително.

 

Пелети и протеинови топчета
Общо взето в 40 % от случаите сомът се храни като събира храната. Има обаче водоеми, където стремежът на сома към събиране на храна е значително по-голям. Плитките водоеми, бистрата вода и малкото риби за храна подбуждат сома да събира храна и по дъното. На такива места пелетите и протеиновите топчета са много добра стръв. Голямото предимство на тази стръв е, че може да захранваме с нея и да накараме сома да привикне към нея. След известно време дори ще успеем да примамим рибите към определено място, точно както при риболова на шарани. За сомове може обаче да се захранва също с мъртви рибки или парчета от риба. С гореспоменатата стръв се лови на дъно.

 

Калмари
Не е много приятно за носа, но тези неща са много уловисти. Колкото по-силна е миризмата, толкова по-добре! Калмарите трябва да се държат няколко дни навън на топъл въздух, по възможност по-далече от човешки жилища. Ръкавиците са задължителни при закачването им върху куката. Отблъскващата миризма е причината, поради която риболовците избягват тази стръв. Един риболовен излет с добре подготвени калмари оставя в лодката миризма, която се задържа дни наред. Като изключим всичко това, калмарите са много уловисти, презентирани в повечето случаи на дъно, но са много ефикасни също при кльонкане и дори за риболов с буй.

 

Земни червеи
И накрая още една абсолютно универсална стръв - земният червей. Един грозд от 10 до 15 червея е превъзходна стръв за всички водоеми и за всяко време на годината. Можете да презентирате червеите на всякаква дълбочина и с всички методи. Малкият недостатък е, че и мирните риби, и костурът атакуват червеите. Затова гроздът с червеи трябва по-често да се контролира. Обикновено всеки един от червеите се закача върху куката два пъти. Понякога сомовете поемат грозда червеи с извънредна предпазливост. В такива случаи трябва да се монтира стабилна, малка тройка от долната страна.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Със спининг за щука
Здравейте, приятели. Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София. Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните ...
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
За пъстърва с мъртва рибка
Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Платики на фидер
От Красимир Костадинов   В последните дни на юни се разбрахме с мой познат да проведем риболов на яз. “Цонево”. Тъй като това е непознат за ...
Хвани распер!
Позволих си да обобщя някои мои наблюдения при риболова на распер със спининг. Не претендирам за изчерпателност, но се надявам да съм ви полезен.   От ...
Плетени влакна за риболов на голяма дистанция
Рой Марлоу насочва вниманието ви към влакната – така че винаги да купувате точните продукти за работата, която искате да ви свършат.Високотехнологичните ...
Зони за улов на щука през май
  Забраната за риболов на щука приключва на 30 април. От ИАРА вече съобщиха, че във водоемите, където действа ембаргото за останалите риби, щука няма да ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6