Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

ЕЗИКЪТ НА МЪЖЕТЕ:

Гладен съм = Гладен съм.
Спи ми се = Спи ми се.
Уморен съм = Уморен съм.
Хубава рокля = Хубава цепка!
Обичам те = Хайде да правим секс.
Скучно ми е = Искаш ли да правим секс?
Какво има? (Какво не е наред) = Предполагам, че не може да
става въпрос за секса.
Може ли да потанцуваме? = Бих искал да правя секс с теб.
Може ли да ти се обаждам от време на време? = Бих искал да правя секс с теб.
Искаш ли да отидем на кино? = Бих искал да правя секс с теб.
Мога ли да те изведа на вечеря? = Бих искал да правя секс с теб.
Ще се омъжиш ли за мен? = Искам да е незаконно да правиш секс с други мъже.
Изглеждаш ми напрегната, нека ти направя масаж = Искам да правим секс в близките десет минути.
Нека поговорим = Опитвам се да те впечетля като ти покажа, че съм умен и след това бих искал да правя секс с теб.

 Статия

Уклей

Риби и Такъми (бр. 4 / 2010 г.)

Уклеят е един от най-разпространените видове риба в България. Причина за това може да търсим в подходящия климат, който предоставя отлични условия за развъждане, а и в това, че заради неголемите си размери уклеите не са обект на посегателство от страна на бракониери. Уклеите преобладаващо са със скромни размери и могат да бъдат уловени в почти всички сладководни водоеми и реки у нас, но на места екземпляри от този вид могат да достигнат тегло над половин килограм.
В различните краища на страната уклеят има различни имена - блескач, облез, чулунка, чаушан и др.

 

От Георги Генов

 

Още в ранна пролет, с първите топли слънчеви лъчи, зажаднелите за риболов в открита вода софиянци атакуват близките водоеми, като основна цел са уклеите. Тук трябва да вметнем, че по време на цялата зима на язовир “Искър” в залива на “Щъркелово гнездо” уклеи се ловят повече от успешно. Рибите, които се ловят там са с колосални за този вид размери - около и над 20 см, заради което често са наричани „искърска скумрия”. По същество риболовът на “Щъркела” не се различава от този на софийските водоеми. Може би единствената разлика е в гъстотата на риболовците в залива, която спокойно може да се равнява на гъстотата на населението в някое азиатско предградие!
Ако трябва да съм честен, уклеите са единствените риби, уловени от мен, които задържам след риболов. Тези рибки имат отлични вкусови качества, а самото им консумиране се е превърнало в нещо като традиция в началото на риболовния сезон на всяка нова година. Традицията бе спазена и през миналата пролет. Излетът, за който ще ви разкажа, и след който бе изпълнен „ритуала” за слука през годината, бе проведен в началото на март на баластриерата край Враждебна.
Водоемите в Софийско, на които можем да разчитаме да изпълним законовата нормата с уклеи, са доста, като трябва да отличим баластриерите до Враждебна, Челопечене, Чепинци, Негован и Богров.
Най-разпространеният начин за риболов на този вид риба е този, за който ще ви разкажа, а именно на плувка. Освен на плувка уклеите се ловят повече от успешно и на булдо с изкуствени мухи. Това е риболов, който изисква доста обикаляне и облавяне на по-голям район. Определено по-добри резултати с булдо се постигат при риболов на река, отколкото в затворен водоем.

 

На плувка
Риболовният ни излет може да протече по два сценария. В първия трябва да търсим пасажа уклеи и да привлечем и задържим рибите. Това може да отнеме време, но трябва да сме търпеливи. При по-лесния втори сценарий пасажът е пред нас и не ни остава нищо друго освен да ловим. Разбира се, и в двата случая неизменни са фините линии и голямото количество рехава захранка.

Как да изберем подходящото място, за да може излетът ни да се развие по-желания от нас начин? Пролетно време уклеите се събират на големи пасажи, като се придържат към най-плитките участъци на водоема, където водата е с няколко градуса по-топла. Ако познаваме водоема, със сигурност трябва да се насочим към тези участъци и там на място да се огледаме. Уклеите почти винаги подсказват за присъствието си като играят на повърхността и образуват малки кръгчета.

В онази мартенска утрин паркирах колата под навеса, разположен в непосредствена близост до водоема, и с трепет се отправих към брега. Характерна особеност на мястото е стръмният бряг, от върха на който имаме достатъчно добър обзор към голяма част от водната повърхност. Вниманието ми беше привлечено от място, в близост до което се влива каналче, което свързва водоема с река Искър. По принцип подобни места са перспективни в ранната пролет, а и забелязах малки кръгчета на повърхността, които са сигурен знак, че уклеите са там. Взех директния телескоп, стола, живарника и кофата със захранки и стръв, и тръгнах по стръмната пътечка водеща към брега.
Разпънах въдицата и закачих приготвения предварително монтаж. Сложих на куката една пинка и заметнах. Последва мигновено кълване и първият уклей бе в ръцете ми. Упражнението се повтори неколкократно. Увлечен в чудесния старт забравих за захранката и резултатът не закъсня. Пасажът изчезна!

 

Използването на захранка е задължително
Тя не трябва да е с високо хранително съдържание, даже напротив. Рецепти за захранка в този специфичен риболов има много, като единственото правило, което трябва да се следва, е захранката ни да създава облак - уклеите го обожават.
Моята рецепта, която твърдя, че е изключително успешна, е:
 

ЗАХРАНКАТА
• пакет готова захранка (1/5)
• пакет царевично брашно (1/5)
• пясък (3/5)

 

Ще започна отзад напред обосноваването на различните компоненти. Пясъкът е най-важната част. Освен, че образува така желания от рибите облак, по него полепват хранителни частици, като по този начин след попадане във водата се разпръскват. Също така пясъкът има свойството да проблясва, потъвайки, което също се харесва на рибите. Както се досещате, царевичното брашно играе основна роля в създаването на облака. То ни помага захранката да е с по-рехава структура, което е и нашата цел. Освен това царевичното брашно има приятен за рибите цвят и аромат, и в комбинация с пакета готова захранка ни помага да задържим рибите пред нас. Получената смес трябва да бъде преовлажнена.
След като забърках сместа, хвърлих няколко стиски пред себе си и не след дълго рибата се завъртя отново. Този път нямаше да допусна голяма пауза в кълването.

 

Видът на въдицата, с която ще ловим
Това е въпрос на личен избор и предпочитания. Поради природата на този вид риболов аз лично предпочитам да ловя уклеи с директен телескоп. Със 7-метровата си „Tica” мога да ловя в добро темпо, а пък и изпитвам огромно удоволствие от риболова, въпреки малките размери на ловените риби.
Ето и линията, която използвах:

 

МОНТАЖ НА ПРОПАДАНЕ
• плувка 0.75 г
• основно влакно 0.12
• микровирбел
• повод 0.08
• тънка кука №18

 

Удачно е използването на микровирбел между основното влакно и повода с цел предотвратяване на усукване, като този микровирбел играе и ролята на дропер. Утежнението ми беше разпределено така, че линията да работи на пропадане, тъй като рибите не винаги са съсредоточени в един определен воден слой.
Риболовът потръгна. Нещата вървяха така, както исках. Вадех рибка след рибка. Когато кълването намаляваше, хвърлях по някоя стиска захранка и отново започвах да ловя „гол след гол”. В един момент забелязах, че водата се поразмъти, но реших, че си въобразявам. Малко по-късно разбрах каква е работата. Както споменах по-горе, в близост до мястото, което бях заел, се влива малко каналче, свързващо баластриерата с река Искър. Посредством него се образува течение, чиято посока зависи от нивото на реката, и на принципа на скачените съдове водата или влиза във водоема, или се оттича към Искъра. В случая реката прииждаше и вкарваше в баластриерата кафява вода, примесена с различни боклуци, клони и шума. Противно на очакванията ми темпото, в което ловях, се усили, а вече не се налагаше и да хвърлям толкова често захранка. Преобладаващи станаха бабушките. Е, разбира се, създалата се ситуация имаше и своите недостатъци. Налагаше се постоянно чистене на линията от всевъзможни боклуци, но при „гъстите” риби, които се бяха настанили пред мен, нищо не беше в състояние да ме подразни.

 

Стръвта
Стръвта, която се използва при риболова на уклейки може да бъде от животински или тестен характер - бели червеи, оцветени в червено бели червеи, пинки и хирономуси са сред предпочитаните от уклея примамки, но често могат да се ловят единствено на тесто или пък кус- кус.
В началото започнах риболова на една пинка, след това рибата взимаше по-добре на „мартеничка”- червена и бяла пинка. В края на деня, когато започнаха да излизат повече бабушки, ловях на комбинация от червен и бял червей.
Приключих деня с добро количество дребна риба - бабушки, костури и уклеите, за които бях дошъл. Отделих уклеите, а другите риби пуснах обратно, за да има какво да ловя и следващия път.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Сомове посред зима
От Краислав Димитров   Навън е вече зима. Застудя. Настъпва любимото ми време за лов на бели риби със силиконови примамки. Затова щом Марто ми се ...
Българският метод за шарани до брега
В юлския брой на списание “Риби и такъми” прочетох една доста любопитна статия на английския ни колега Дейв Готорн за риболова на шаран през ...
Съдържание
Кефали в студа Калоян Белополски за пролетния риболов по гръцките реки / 4 Интервю С Явор Недев - новият шеф на ИАРА / 8 Идва ли краят на бракониерите? С ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
Съдържание
По течението Шарани на пелети / 4 Калоян Белополски за атрактивния риболов на шарани под повърхността С муха и шнур Пъстърва с проходилка / 8 Проходилката ...
Какъв модел кука да изберем?
Моят Fang Twister монтаж – този нов модел е брилянтен! ...
Хитрости за зимния сезон
Риболовът на лед е колкото лесен и приятен, толкова и труден. Причината е ясна – при минус 10 градуса не е лесно да клечиш цял ден на леда. Дупката от ...
За костури с кастмастер
През първата седмица след влизането в сила на забраната останаха малко варианти за риболов на хищници. Реките и богатите на риба язовири отпаднаха от списъка с ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6