Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Между французи:
- Пол, мисля, че твоята жена ни изневерява.

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 4 / 2010 г.)

част 3

От Ян Ван Шендъл

 

Всяка година имаме същия проблем и тази не беше по-различна. През уикенда след Европейското Първенство предстоеше Турнира на Шестте Нации. Тренировката за него започваше в понеделник, а нормално тогава се връщам от първенството, което е свършило в деня преди това. Не беше никак лесно, особено когато двете състезания се провеждат в различни части на Европа.
През първите два дни на този турнир отборът беше сам. Това не беше идеалното решение, но по-добро нямаше.
Тази година беше възможно най-добрата. Прибрах се вкъщи в понеделник вечерта и прекарах един ден у дома. В сряда сутринта, много рано бяха дошли привърженици, които щяха да пътуват за Schonwalde, за да подкрепят някои риболовци от отбора там, и по този начин можех да се възползвам от превоза, вместо да се налага да шофирам сам. Перфектно се получи, защото след като съм бил три седмици нон-стоп на линия, сега не бях в най-добрата си форма.
Веднага щом видях канала в Schonwalde, осъзнах колко различен може да е състезателния риболов понякога. Като се има предвид, че идвах от река Сава, този канал беше нещо доста различно. Тук типичният “Северно-Европейски подход” с голямото внимание към стръвта и захранката най-вероятно ще бъде жизненоважен.
Когато пристигнах, отборът беше в много добро настроение. Те бяха ловили доста добре и някои от тях смятаха, че са открили нещо много важно. Да, както се очакваше, употребата на вердевас и фуил беше изключително важна, но също така и кастерите играеха важна роля. Водата беше много чиста и системата беше да се подават кастери през цялото време, за да се създаде постоянен поток от потъващи какавиди. След известно време, особено едрата бабушка, която беше в канала, започваше да се храни с тези кастери и по този начин можеше бързо да се налови доста добро тегло. Много интересно нещо!
Честно казано, риболовът не беше брилянтен. Но пък беше много интересно. Определено не винаги се нуждаете от големи живарници с риба, за да имате интересно състезание.
Имаше малки риби, които също се ловяха - уклей, бабушка и дребен костур, за да бъда по-точен. Също така, според информацията, която имахме от предишни състезания, имаше и доста платика, но странно защо ние едва хващахме от тях по време на тренировъчната седмица.
Също така и по-едрите бабушки не се показаха реално пред другите риболовци, освен пред тези от нашите, които стреляха кастери.
Сега ще се опитам да обясня малко по-подробно за този начин на риболов. Жизненоважно е да създадете постоянен поток от потъващи кастери. Ако не сте достатъчно постоянен или ако спрете да стреляте замалко, никога няма да накарате рибата да се храни. Като цяло, ако трябва да ловите по този начин, трябва да го правите с пълна увереност. Също така трябва да сте много търпеливи. Не е лесно да опитваш отново и отново, да поставяш кастер на куката без всякакъв резултат и все още да имаш увереност в този метод. И отново, от изключителна ВАЖНОСТ е да не спирате да храните и да продължавате да опитвате пак и пак. Веднъж щом рибата започне да се храни с кастерите, можете да задминете останалите много бързо, защото рибите, които ще хващате винаги ще са по-големи. Понякога все пак това започва да се случва едва през последния час или половин час, или 5 минути! Разбира се, по-рано трябва да “откриете” дали този метод ще има практическо значение.
Лично аз съм хранил рибите по този начин много пъти и това ми е любимия метод на риболов. Не случайно риболовът по този начин ми е спечелил толкова състезания!
Тук в Schonwalde по време на седмицата за тренировки винаги едни и същи риболовци бяха тези, които хващаха рибите по тази система. Останалите просто не можаха да я направят както трябва или нямаха нужната увереност. Като погледна назад, това ще се докаже като много важно!
Това състезание се провежда в два дни. Системата е много проста. Тя е същата като във всички международни състезания. Секторите са малки и всъщност цялата дължина, където се провежда състезанието е малка (отборите са от по 5 човека).
Не изглеждаше да има някакви разлики в дълбочината или нещо такова, така че тактически се очертаваше да е еднакво навсякъде.
Е, можеше и да изглежда така, но не беше! В двата крайни сектора се показаха платики, въпреки че не бяха много. Точно това направи нещата толкова трудни. Във вътрешните сектори риболовът беше труден. Трябваше да се хванат колкото е възможно повече дребни костури, а също така и някой уклей по-нагоре във водата.
Отделни по-едри бабушки можеше да бъдат хванати на кастер. Никой друг отбор не успя да открие това, но за нещастие и не всички от моя отбор успяха да го направят. Отново, същите риболовци продължаваха да ловят тези едри бабушки. Това се видя добре по време на състезанието.
След първия ден Холандия беше начело пред Австрия и Германия, но преднината ни не беше толкова голяма. Ние бяхме хванали много повече риба от другите, но особено австрийците бяха уловили повече платики и така успяха да спечелят някои много ценни точки!
На срещата на нашия отбор след това, аз отново говорих за важността на храненето и риболова с кастери. Беше толкова очевидно (но също така осъзнах, че е много по-просто да се види ситуацията както аз я виждам и да се разбере, когато ловиш сам)!
Бях почти сигурен, че можем да се подобрим през втория ден. Това беше възможно най-близкия риболов до този в Холандия, който някога ще бъде.
Да, отново имахме доста добър ден. И отново хванахме най-много риби. Малко по малко пред мен се разкри много тревожен сценарий. Можете ли да повярвате? През последния час, а на едно място през последните пет минути на състезанието, трима от австрийците успяха да хванат по една едра платика! С тези платики те всички щяха да спечелят секторите си. Останалите два щяха да бъдат спечелени от нас, но преди тегленето да беше свършило, аз вече знаех, че ще бъдем победени от австрийците с възможно най-малката разлика!
Ако кажа, че бях само разочарован, това ще е малко. Не ме разбирайте погрешно, поздравления на австрийския отбор! Те ловиха тези платики на стръв, която ние почти не използвахме. Те храниха с много пинки и по някакъв начин успяха да хванат тези платики. Това, което ме разочарова беше, че и сега не всички успяха да накарат тези едри бабушки да се хранят. Риболовците, които успяха да го направят, всичките имаха добри резултати. Зная, че тези, които не успяха да ловят така, просто не бяха усъвършенствали този начин на риболов.
Много бих искал да бяхме спечелили този турнир.
Това годишно състезание между Германия, Швейцария, Австрия, Люксембург, Италия и Холандия е доста престижно.
През 1983 година в Белгия бях член на националният отбор, който спечели този турнир и също така спечелих индивидуалното злато. През 1990-та отново бях част от отбора, заел първо място, а заедно с това аз се класирах втори в индивидуалното, този път в Холандия, на собствена земя. Имам хубави спомени от тогава.
Като треньор все още не съм бил в тази позиция и наистина усещах, че тази година в Schonwalde пропуснахме страхотна възможност да променим това.
Следващата година състезанието ще бъде в Холандия. Познайте каква ще бъде една от основните ми “цели” другата година!?
Само трябва да прочетете двете ми истории в това списание през последните два месеца и със сигурност ще разберете колко напрегната може да бъде тази работа.
Четвърти на Европейското Първенство, втори в този Турнир. Не лоши резултати, но не достатъчни за положените от нас усилия! От друга страна, нямах достатъчно време да съм разочарован задълго. Когато се прибрах вкъщи, имах четири дни, за да подготвя Младежкия Турнир на Четирите Нации между Люксембург, Германия, Дания и Холандия, както и тренировката ни за него. Естествено, по-късно ще ви кажа резултатите! Ще прочетете за това в следващия брой.
Опънати линии!!!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пролетни “баби” и каракуди
Краят на март и началото на април е време, в което рибите по всички язовири се активизират. Реките все още са прекалено високи и мътни, но по множество ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
ПОПЕРЪТ - подценяваната примамка
Здравейте, читатели на най-доброто списание в България. Искам да споделя с вас опита си, свързан с използването на една доста често подценявана изкуствена ...
16 то Европейско първенство по риболов с муха
  Босна и Херцеговина 06-12.09.2010   Станислав Мънков от мястото на събитието След две седмици тренировки и пътешествия из цяла Босна дойде ...
Бой по платиките
  От Краислав Димитров   Отдавна исках да пробвам летния риболов на платики. Веднага след забраната е лесно, рибите са до брега и риболовът лесно ...
Магията на “БАТАК”
След няколко години с топли зими най-сетне се случи и зима, която трайно запечата не само язовир “Батак” а и множество големи традиционно ...
Съдържание
Тайните на шампиона Умения за Метод-фидер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с хранилка Метод Актуално Републиканското първенство по риболов ...
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
На фидер по големите реки
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   Наляга ме тъга като си спомня как започнах ...
Съдържание
Световни турнири Риболовни игри - Италия 2011 /4 Анализ и коментар на Калоян Белополски за турнира по риболов на плувка за мъже Световни ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6