Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Италианец, французин и англичанин седели във фоайе на хотел. Изведнъж италианецът заявил:
- Снощи четири пъти се любих с жена си! Сутринта тя ми каза, че много ме обича.
- Пфу! - презрително изсумтял французинът. - Това не е нищо.
Снощи шест пъти се любих с жена си. Сутринта тя ми каза, че съм
най-големият любовник в света и че никога няма да си помисли за
друг мъж.
Англичанинът мълчаливо четял вестник. Французинът се обърнал към него и нахално го попитал:
- А ти колко пъти се люби с жена си снощи?
- Веднъж - отвърнал англичанинът.
- Само веднъж ли? И на сутринта какво ти каза жена ти?
- Не спирай.

 Статия

Големите примамки

Риби и Такъми (бр. 4 / 2010 г.)

Здравейте, драги читатели на сп. “Риби и Такъми”!
Казвам се Ивайло Пенев и се занимавам активно с риболов от 15 години. Страстта са ми големите шарани и съответно модерният им начин на риболов.
Наравно с риболова на шарани обаче се занимавам и със спинингов риболов на хищници, като фаворитът ми в това отношение е трофейният костур. Раираните разбойници ги поставям на първо място в моята класация спрямо бялата риба и щуката.
Разбира се говоря за костури над килограм, защото ги смятам за изключително мнителни и хитри. Във водоемите се държат дистанцирано, скривайки се в шавари и подводни препятствия, като не издават по никакъв начин присъствието си. Моето мнение е, че костурите се хранят много рядко и на много кратки интервали от време; особено ако водоемът е натоварен с риболовци.
Споделям с вас всичките тези неща, воден от желанието си да засегна следната тема:

 

Възможно ли е да отсеем едрите и предпазливи костури чрез използването на големи блесни и воблери?
Аз живея близо до Перник и съответно облавям предимно водоемите, които са ми в близост - това са язовирите “Лобош”, “Дяково”, “Студена”, “Долна Диканя” и една шепа микро язовирчета и езерца. Когато търся едри костури, винаги залагам на една и съща стратегия – имам предвид блесните и воблерите, които използвам (за тях ще обясня по-обстойно) и начина, по който ги водя.

 

Блесните
В арсенала ми от блесни присъстват почти всички модели и номера, които се предлагат на пазара. Разполагам също така и с блесни Rublex на около 30 години, подарени ми от мой близък възрастен колега. В течение на годините и вследствие на натрупания опит в ловенето на "раираните", от всички тези блесни съм си отделил

може би 10 модела, които са ми станали фаворити и работят изключително в моя полза. Това са блесните на фирма Mepps - моделите Aglia №4 и №5 и Aglia Long №3, №4 и №5, като използвам класическите цветове бяла и жълта. Не че другите цветове не вършат работа, просто в моментите, когато сменям бялата блесна с такава в цвят “Огнен тигър” (Fire Tiger) в повечето случаи съм имал удари на щуки отколкото на костури.

 

Воблерите
Воблерите представляват алтернатива, когато рибите се мръщят на блесните, и понякога успехът ми се е дължал именно на тях. Използвам воблери на фирмите Rapala, Goldi, Ugly Duckling (Грозно пате) и др. В повечето случаи залагам на 7-8 см модели, като предпочитам потъващите. Стремя се цветовата гама на воблерите да е близка или идентична с плевелната риба, която обитава дадения водоем - например да имитира слънчевка, червеноперка, каракуда или дребно костурче.
Тук искам да ви разкажа и една интересна случка по време на риболов, свързана с един новозакупен воблер Goldi, двуделен, потъващ, със син гръб и бял корем. Този воблер заема почетно място в моя куфар! На 17 декември миналата година бях на едно от любимите си язовирчета и въртях един от фаворитите си - бял Mepps №4. Настоявах на блесната около час, след това я замених с жълта, но от рибите нямаше и помен. Имах чувството, че на този водоем няма никакъв живот. Облавях актуалните места с доста упорство, докато дойде реда и на прословутото “Goldi”. Времето бе доста напреднало – беше някъде към 15.00 часа, което си е вече късно за този сезон от годината, когато синият изтребител полетя към водната шир. Оставих воблера да потъне до дъното, след което започнах бавно да го водя. Не бе изминал и 3 метра, когато последва удар и борбата започна... Да се извади сериозно съпротивляваща се риба от ранга на 1,200 кг в този водоем си е истинско приключение, защото е пълен с храсти, шавари и закачки. С голяма доза адреналин рибата влезе в кепа - доста приличен костур над кило. И след това започна истинската сеч. Последваха 5 поредни удара все на трофейни костури, които налапваха почти целия воблер. В компанията на 5 раирани батковци на брега реших да експериментирам, като смених Goldi-то с друг доста близък по цвят и форма воблер – модел Ugly Duckling, но костурите не искаха въобще да го пипнат. Това обаче беше денят на новозакупеното Goldi – отново го поставих и отново последваха удар след удар. Вече се беше смрачило, когато рибите бяха станали 11 на брой. Това е може би един от най-успешните ми излети на спининг за костур.
След като цяла нощ сънувах само костури, не издържах и на следващата сутрин пак бях заел бойна позиция с Goldi-то в ръка. Бум, пляс... и нищо! Настоявах на воблера по-сериозно на същото място със същата проводка - нищо! Все едно бях на друг водоем. Не можах да повярвам на това, което се случва. Чудех се на ставащото, размишлявайки дори на глас, като бях сигурен, че костурите са там и подскачат от радост, че са успели да ме излъжат.
Когато се убедих, че с воблера няма да стане работата, го замених с блесна Aglia №4, заметнах и зачаках да потъне. След като я отлепих от дъното, започнах да я водя съсредоточено. Блесната вече изминаваше своя път, когато в последните метри огромен костур я атакува странично, точно пред очите ми. Това нещо не се ли изживее, и на филм да го гледаш, все едно нищо не си видял. След бясна борба в кепа се кротна “костурче” с тегло точно 1.300 кг!
Установих, че костурите са се скрили след снощната вечеря в шаварите около брега, но там нямаше начин да се води примамка. С много упорство и риск да се удавя влязох в студената вода до кръста. Водех блесната на сантиметри от лабиринта с тръстики, когато последва нов удар, и след това още един... Риболовът завърши напълно успешно с три класни риби, уникално красиви, борбени и хитри.

 

Воденето
Не на последно място трябва да спомена и за важността на воденето на примамките и съответно работата им под водата. По-горе споменах, че предпочитам да използвам потъващи воблери, защото ги контролирам да вървят много близо до дъното, което, според мен, е тайната на успеха. Един плуващ воблер, като се заметне на 30 м дистанция, докато потъне на 2 м дълбочина и започне да работи, изминава 5-6 м - при потъващите вече имам удари там.
Блесните са водят по същия начин близо до дъното. Стремете се, когато работите с блесната да не я задирате по дъното и да не я закачате по видимите шавари, тръстики и лилии. Работете по-прецизно и по-съсредоточено.

 

Металният повод
Ще зачекна и темата за металния повод. Аз лично го използвам абсолютно винаги, защото, първо, мисля, че не пречи по никакъв начин на играта на примамката и, второ, когато ловя със сравнително едри примамки, ми се е случвало да имам удари и на едра щука и бяла риба. По време на един излет вместо костур имах атака от едра щука с тегло почти 6 кг. Да се загуби такава риба заради спестяването на повода граничи с глупостта.
Доста време използвах модели метални поводи на DAM, които са на ролки от по 5 м, и съответно сам си ги изготвям. Напоследък съм се спрял на един повод на фирмата Zebko, модел Rino, който е направен от по-съвременен материал 7x7. Според мен е малко дебел, но е много гъвкав и наистина върши идеална работа.

 

Такъмите
За пръчките, които се използват за спинингов риболов, е написано много. Аз използвам два модела въдици с дължина 2,4 и 2,7 м, параболици с акция 20/40 г.
Макарите, които предпочитам, са по-евтините модели на Shimano, с размери 2500. С този размер макара пръчката се балансира идеално в областта на макародържача, което ме удовлетворява напълно. Разбира се, има много надеждни макари на други марки, но това е лична преценка на всеки риболовец.

Потрудете се, набавете си съответните примамки и съм убеден, че и на вас ще ви правят компания подобни трофейни риби. Пожелавам на всички колеги здраве и риболовни успехи в настъпилата вече 2010!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Риболов на яз. “Сопот”
 От Пламен Бончев   Имах уговорка с няколко приятели да направим съвместен риболов в началото на месец юли. Те бяха избрали предварително яз. ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Тайните на отвесния риболов
От Станил Йотов   Като се каже отвесен риболов, човек може да си представи какво ли не. Всъщност, става въпрос за онази техника, позната от доста време, ...
“На гости у Иречек”
За Световното в Чехия и представянето на трикольорите   От Калоян Белополски   В средата на септември се проведе поредното световно първенство ...
МОРЕТО НА АРАГОН
        Милен Сакакушев, а.к.а Майстор Саки   Часът е 5:30 в прохладната утрин на 24.05.08 г. и аз стоя пред входа на блока с ...
Съдържание
Актуално За лавраци в Гърция / 4 Калоян Белополски за атрактивния летен риболов на морски хищници по гръцкото крайбрежие Интервю... С Румен Витков / ...
Как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил
От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми”   През далечната 1990 година работех много усилено в опита си ...
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Риболов на дунавски щуки
До преди две години се наблюдаваше бум на щучата популация по поречието на целия български участък на река Дунав. За съжаление рибите, които се ловяха масово ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6