Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Хората смятат, че съм пряма, предизвикателна и нахална - обяснява пациентката.
- Много добре разбирам, госпожице - отговаря психиатърът. - Но все пак трябва да си взема някои бележки, затова бихте ли слезли за малко от коленете ми?

 Статия

Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА

Риби и Такъми (бр. 4 / 2010 г.)

Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", специализирал в Лондон, Женева и Копенхаген, преподава "Обучение на предизборни щабове" и "Техники на предизборната кампания, вицепрезидент на Швейцарската търговска камара в България". Работил е за кандидат-кметската кампания на ген. Бойко Борисов през 2005 година. От месец октомври 2009 година е изпълнителен директор на "Рибни ресурси" ЕООД /Обединени Български Рибарски Пристанища/.
От 01.02.2010 е изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури.

 

Въпрос: В последните няколко години се оказа, че постът на изпълнителен директор на ИАРА е горещо място, на което доста често се сменят хората. Защо според вас е така?

Я.Н: В Изпълнителна Агенция по Рибарство и Аквакултури с годините са се натрупали много проблеми. В работата на агенцията е нямало мениджърски подход. Само за няколко години са се сменили 7 /седем/ директора, което е породило напрежение и страх в служителите на ИАРА. Просто казано, те са били демотивирани за работа, а тук наистина има млади и кадърни хора, чийто потенциал не е използван. Аз наистина седя на горещ стол, но не защото ме е страх от това, че утре няма да съм директор на ИАРА, а защото има много работа за вършене и изчистване на проблеми, трупани с години, с които никой не е искал да се захване.

 

Въпрос: Вие идвате с подкрепата на партия ГЕРБ, за да промените статуквото. Какво заварихте в Агенцията по отношение на свършената през последните години работа както във връзка с усвояването на европейските пари, така и относно любителския риболов, охраната на водоемите и зарибяването?

Я.Н.: Първото ми впечатление като влязох в Агенцията e, че тя беше място с подтиснати и мрачни служители. Без да звучи като хвалба, но за няколко седмици смятам, че ИАРА се промени. Служителите са малко по-спокойни и ведри. Наистина виждам желание за работа. А относно това какво заварих, положението не е никак розово. До момента усвояването на средства по ОП “Рибарство” е едва 2 %, а програмата е лесна и благодатна за бенефициентите. Рибарството е малък бутиков бизнес и за да се развие у нас, бенефициентите трябва да се уважават и да им се помага. Целта ми е да достигнем 90 % усвояване на средствата по Оперативната програма и това вече е приоритет в работата ми. Но тук искам дебело да подчертая, че това не означава, че поставям на втори план контрола върху риболова, защото там има също доста черна работа за вършене. Напротив, двете направления ще се движат паралелно.

 

Въпрос: От доста години насам по българските водоеми се шири безнаказано бракониерство и от ден на ден бракониерите стават все по-нагли. Използват се освен мрежи и бомби, ток, хлорна вар, парашути и т.н. Досега от време на време се хващаше по някой бракониер, налагаше се глоба, която той обикновено не плаща, и нищо повече не се случваше. Ще промените ли това?

Я.Н.: Понеже генерал Борисов е забранил частицата “ще”, мисля, че това вече се случва. Реално има действия. Още на третия ден от работата ми заявих, че „БРАКОНИЕРИТЕ ГИ ОЧАКВА БЕЗКОМПРОМИСНА ВОЙНА”. От 1 февруари с назначаването ми за директор досега няма ден, в който Териториалните звена на ИАРА да не правят проверки по морето, язовири и реки. Капацитетът на служителите в териториалните звена е ограничен и не достигат финансови средства, но ни предстои много работа. Уверявам ви, че на бракониерите в момента им е много трудно. Срещу всеки нарушител се предприемат най-строги мерки. Очакват ги само глоби, Прокуратура, съд, конфискация и затвор! Тук искам да отбележа, че установя ли, че в работата си служители на ИАРА са били престъпно небрежни или са влезли във връзка с бракониери, също ги очаква наказание и прокурор!

 

Въпрос: На много от язовирите местните съдържатели на хотелчета и кръчми са истинските бракониери, които имат водоема за своя градина и ежедневно извършват промишлен риболов. Как възнамерявате да се справите с този проблем?

Я.Н.: С ефективни проверки и наказания. Категоричен съм, че поемам риска да се боря срещу всички нарушители и нагли прояви срещу закона и ИАРА.

 

Въпрос: Законът за рибарството и аквакултурите вече е доста остарял. Мислите ли, че е възможно да се осъвремени така, че да се пресече бракониерството и да се подсигури по-добра охрана и в крайна сметка повече риба във всичките ни водоеми?

Я.Н.: Очаква ни много работа в законодателно отношение. Законът за рибарство и аквакултури наистина е много остарял и ние се ангажираме да го променим. В момента съм наредил на Териториалните звена на ИАРА да събират предложения от риболовци, браншовите асоциации и рибопроизводители за промяна в закона. Инструктирал съм в ежедневната си работа да отбелязват с какви проблеми се сблъскват, за да можем да предложим един нов добър вариант на работещ закон. Като влизам в интернет-форумите, виждам, че и там любителите риболовци дават много добри предложения, със сигурност ще вземем предвид и голяма част от тях. Обмисляме възможността за откриване на единен денонощен телефонен номер за подаване на сигнали както за бракониери, така и за нарушения в системата на ИАРА.

 

Въпрос: Стои ли на дневен ред възможността нощния риболов да бъде разрешен? Това е абсурдна забрана, спъваща нормалните риболовци на сом и шаран, но същевременно благоприятстваща извършването на необезпокоявани бракониерски набези.

Я.Н.: Това също е важен въпрос, но в момента не мога да дам категоричен отговор. Пак се връщам на интернет-форумите и със сигурност знам, че този въпрос е доста обсъждан и коментиран там сред риболовците. Нещата трябва да стават поетапно, стъпка по стъпка, за да има реални и ефективни действия. Ако беше лесно, нямаше да се загубят толкова години в бездействие.

 

Въпрос: Има ли новото управляващо мнозинство воля да наложи непопулярни мерки, за да промени манталитета на много българи да тъпчат багажниците си с риба? Все пак не са малко и съвестните риболовци, които очакват таксата за билет да им осигури възможност да хващат риба.

Я.Н.: Със сигурност. Ние имаме воля и кураж да се изправяме срещу проблемите и да ги решаваме дори с непопулярни мерки, а не да ги складираме и да се правим, че те не съществуват.

 

Въпрос: Вие самият риболовец ли сте?

Я.Н: Не, не съм риболовец. Но това не означава, че няма да мога да си върша работата. Аз съм мениджър и смятам, че това много ми помага в текущата ми работа.

 

Въпрос: Какво конкретно гарантирате да се промени след първата година от вашето управление?

Я.Н: Отново ще си позволя да цитирам премиера, генерал Борисов: “Нека да мине тази година и ще говоря с факти!”
 

 

Интервюто взе Калоян Белополски


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Да се поучим от грешките си!
Ловя щука повече от 50 години и съм направил много грешки! Дори помня грешката, която допуснах, когато хванах първата си щука през 1955 година и повредения ми ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Времето на големите платики
В последните десетина години рибните запаси от платика в яз. “Искър” се увеличиха значително и логично риболова на този вид риба стана масово ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Предвидим ли е расперът?
На този въпрос категорично бих отговорил с ДА. Въпреки всеизвестната мнителност и капризи на распера, някои черти от поведението на тази риба и познаването на ...
Тайните на силикона
В цяла западна Европа, че и в Северна Америка открай време ловят най-успешно белите риби на различни видове силиконови примамки. Разнообразието от цветове и ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Схеми за лов на бяла риба
  От Станил Йотов   Ноември е месецът за лов на бяла риба от лодка. Зъбатиките вече върлуват в дълбокото и се хранят активно. Това е един от ...
Последен месец за пъстърва на спининг
 От Станил Йотов   Септември е последният месец за спинингов риболов на пъстърва. Последни излети, последни емоции, последни трофеи... Следват ...
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6