Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Бизнесът ми носи 200 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!

 Статия

Кефали в студа

Риби и Такъми (бр. 4 / 2010 г.)

Със сигурност може да се каже, че риболовът по гръцките реки стана много популярен сред българските риболовци в последните няколко години. От ранни зори дори и през седмицата най-добрите места по реки като Ангиста са заети. Дори табелите около мостовете вече са с текстове и на български език. Например една от тях гласи, че вече риболовът на реката е забранен от 10-ти април до 10-ти май, че може да се лови само с въдица, а не с парашути и мрежи (!), че може да се задържат по 3 риби или тегло от 2 кг общо и т.н.
Времето, в което се тъпчеха багажници с риба безвъзвратно отмина или поне е поставено извън закона. По гръцките реки все още се хваща повече и по-едра риба в сравнение с нашите реки, но постепенно и там местата се облавят и рибите намаляват и издребняват.

 

От Калоян Белополски

 

Една от малкото активни риби в реките през цялата зима остава речният кефал. На практика той е най-желаният улов по река Ангиста, например. Там може да се лови през всички студени месеци, дори и в най-мразовитите дни. В общи линии не е особен проблем да се хване просто кефал. Сложното е да се улови трофеен кефал. За такива се считат рибите с тегло над 1 кг. Тези риби растат сравнително бавно и за да достигнат трофейни размери, са се научили да се пазят от всичко и от всички. Все пак има начин да се надхитри някой великан, особено през зимата. Зимата дребните риби са се изпокрили и активни остават основно едрите. На дадения вир ако малък кефал се стрелне и налапа стръвта, едрият го забелязва и рязко губи апетит за продължително време. Поради тази причина е добре да се избират вирове, на които кълват по-рядко, но по-едри риби. Ако сме попаднали на вир, в който кълват по-начесто дребни кефали, скобари или пък морунажи, шансът да примамим трофеен кефал е незначителен. Тази зима до момента вървеше доста топла и ако у нас температурите достигаха петнайсетина градуса, в Гърция стигаха до 25... Това отново активизира и дребните морунажчета и кефлета, което определено пречи на риболова на едри риби. Тези дни на река Ангиста едрите кефали, распери и скобари взимаха само в непосредствена близост до залетите дървета. Буквално когато плувката практически опира в дървото и шанса от късане е огромен. След кълването на подобна риба шанса да се извади от клонаците е минимален, но все пак се случва. Рибите с тегло до килограм се вадят по-лесно, но истински трофейните мигновено драсват в закачките, оплитат се и късат без усилие дори 0,16 мм повод. Ако рибата се сбърка да се стрелне към средата на реката, шансът ни да вкараме исполина в кепа вече нараства значително.
Практически в почти всяка река се срещат трофейни кефали. В някои повече, в други по-малко, но като цяло едрите кефали през зимата предпочитат дълбоките вирове с непристъпни брегове и паднали във водата клонаци и дървета. В подобни укрития рибите се чувстват спокойни и прекарват там голяма част от времето си. На тези места често е невъзможно да се подаде стръвта и тогава предприемаме тактиката да ги изкараме поне на метър-два оттам с помощта на захранката. През зимата е най-добре тя да се състои само от бял червей. За целодневен излет са необходими около килограм бели червеи. Кефалите усещат отдалече червеите и тръгват да ги събират, напускайки укритията си. Точно това е нашият шанс да “зашием” някой големец. В началото на риболова стреляме една след друга 7-8 прашки червеи, след което на всяко изтичане стреляме нова прашка (20-30 червея). Първото кълване често идва бързо - за няма и десетина минути, и тогава започва борбата. Ако до час на този вир не ни удари едра риба, едва ли това ще се случи и до вечерта.
Такъмите, с които е най-подходящо да се лови, са телескоп тип “болонеза”, дълъг между 5 и 7 метра, в зависимост от конкретните условия, плувка тип “буре” от 2 до 4 г, прогресивно утежнение тип “верижка” на основно влакно 0,18мм и повод 0,14-0,16 мм. Куката е добре да е малка, но много здрава - №14 или №12.
Задължително условие е да сте сам на дадения вир. Има ли наблизо втори риболовец, шумът неизбежно се увеличава и... трофейни кефали няма. За разлика от другите речни риби, кефалите често се ловят надолу по течението на поне 15 метра под нас. Важно е участъка, който сте избрали, да позволява по-дълго изтичане на такъма и по възможност по-надолу да има потънали дървета и голяма дълбочина, откъдето следва да изпълзят трофейните кефали. При положение, че се захранва с много бели червеи, стръвта закономерно е бял червей. Нанизват се по 3-4 броя на куката и се пускат по течението, без линията да се задържа. Достатъчно е влакното да е леко изпънато, за да може да се засече ефективно.
Тази зима на реката се ловят и доста едри скобари, морунажи и по-рядко по някой едър распер.
В самото начало на тази година, още преди блокадите на тракторите направихме двудневен излет на река Ангиста. Времето все още бе доста топло и ситните риби не се бяха прибрали. Беше сериозен проблем да се отсеят едрите кефали. Водеше ни небезизвестния Иво Янков, който е един от пионерите на риболова в Гърция. С нас беше и Марио Ненов от отбора на “Риболовен свят”. Първия ден Марио лови на място на което миналата зима неколкократно добре познатият ви Вальо Колев, а и доста други хора ловиха много едри скобари и кефали, а сега излизаха хиляди скромни по размер морунажи. Втория ден Марио напипа едри риби на съвсем ново и необловено място. Закачи няколко едри кефала и скобара, но кефалите си отидоха. Аз и Иво първия ден избрахме място на което той бе ловил успешно дни по-рано – малко под жълтия мост. Хванахме доста прилични риби, но преобладаваха скобарите. Улових един доста едър распер, а 6-7 трофейни кефала ми скъсаха най-позорно и не успях да извадя успешно нито един с тегло над килограм. Снимахме филм, който скоро ще може да видите и ще се насладите на разнообразния риболов, който се получи. За разлика от предната година сега трофейните кефали кълваха само в непосредствена близост до клонаците. Респективно веднага влизаха в тях след закачане и нямаше особено значение точно колко е дебело влакното, или колко е здрава куката. За разлика от миналата година сега трофейните кефали не напускаха залетите клонаци нито за миг.
 

На река Ангиста в Гърция между кефалите излизат и подобни едри распери и скобари.

Втория ден опитах да ловя на същото място на което миналата година улових над 30-40 “тупалки” с тегло между килограм и два. За час-два риболов улових само 4-5 кефала непревишаващи 400 г. Явно бе доста топло и се навъртаха дребни риби, а разшльопат ли се те във вира, едрите не си подават носа от укритията. После се пробвах едно – две девствени трудно достъпни места на които се надявах да излъжа някоя “талпа”, но уви – само дребни морунажи.
През цялото време захранвахме само с бели червеи. Употребата на каквито и да било захранки плаши едрите кефали и събира само морунажите, които не бяха цел на риболова тогава.
След това последва жадуваното сериозно застудяване, което се очакваше да притъпи апетита на ситните риби и да отвори този на трофейните, но гръцките фермери блокираха границата и тази блокада продължи повече от месец. От сега до настъпването на пролетната забрана по реката на 10-ти май остава доста време в което всеки има шанс да се пребори с някой трофеен екземпляр. Разбира се и по нашите реки се ловят подобни риби и скоро след като реките се оттекат ще може и тук да се улови някой “студен” трофеен кефал. Най-голям е шанса по долното течение на Огоста или Янтра. Наслука!
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Как да хванем трофеен кефал през зимата?
Най-добрата зимна захранка са белите червеи, подавани с прашка   От Калоян Белополски   Една от малкото активни риби в реките през цялата зима ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
Трофейни амури в големи водоеми
  От Станислав Якимов   Здравейте читатели на сп. “Риби и Такъми”! Казвам се Станислав Якимов от спортен клуб по риболов ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Риболов на големи бели риби
Всяка година Дитмар Изаяш записва в сметката на уловите си значителни количества трофейни бели риби. Ние искахме да узнаем повече за риболова и намирането на ...
С боло по река Искър
от Ивайло Янков Здравейте приятели на риболова, С мои колеги (и приятели) в риболова решихме да направим тематичен риболов на болонезе. След доста ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Съдържание
Световни турнири Риболовни игри - Италия 2011 /4 Анализ и коментар на Калоян Белополски за турнира по риболов на плувка за мъже Световни ...
Монофил или плетено влакно?
    От Станил Йотов   Едно време беше лесно. Купуваш една ролка влакно ...
Силикон или мъртва рибка?
Преди около половин век белгиецът Алберт Драшкович уловил първата си бяла риба, като използвал за стръв мъртва рибка. Той придавал на умрялата си стръв такива ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6