Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Някакъв човек вървял през пустинята без капка вода. Накрая видял един оазис и един змей лежал до водата. Човекът събрал смелост и сили и започнал да се бие със змея. По някое време змеят го попитал:
- К'во искаш ти, бе?
- Да пия! - отвърнал човекът.
- Ами пий бе, що се биеш?!

 Статия

Със спининг за щука

Риби и Такъми (бр. 3 / 2008 г.)

Здравейте, приятели.
Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София.
Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните пет ловя само на спининг.
За съжаление у нас има само няколко вида риба, които се ловят по този начин, като най-често срещаните са кефал, пъстърва, костур, бяла риба, распер, сом и разбира се щука. Има и по-редки слуки – сабица, бибан, мъздруга, големи шарани, скобари, бели мрени, дори и слънчевки, но това са по-скоро изключения. Най-разпространени от рибите, които спинингистите преследват, са речният кефал и щуката.

 

Сигурен съм, че всеки от нас има своите предпочитания, в моя случай това са щуките. Няма да твърдя, че те са най-трудни за улов и се изискват най-големи качества и познания, защото не е така. Това обаче не значи, че всеки, който грабне някаква сопа и започне да замята в някой гьол, ще налови една каруца с щуки. Изискват се разбира се известни теоретични и практически познания, но все пак това не е висша математика и, ако сте мераклии, лесно ще се научите.
В тази статия бих искал да изложа своите виждания по въпроса, като не ангажирам никого с тях. Изчел съм много материали по темата от наши и чужди автори. С много неща съм съгласен, но и с много не съм. Според мене най-важните условия за успешен риболов са годишните сезони, местата, на които ловим, и положителната нагласа ( вярата в собствените ни възможности). Второстепенни са въдиците, макарите, примамките.
Има и фактори, които не зависят от нас, като времето и атмосферното налягане. За мен, например, е лукс да си избирам кога да ходя за риба. В моя случай единствено в събота имам тази възможност, затова не бих могъл да се съобразявам с метеорологичните условия. Мога само да избирам дали и къде да риболовствам.
Първо ще се спра на годишните сезони. За наш късмет щуката се храни активно през цялата година. В някои сезони по-активно, в други по-слабо, а през студената част на зимата само от време на време.
През пролетта, по мое мнение, щуката е слабо активна. Това важи в по-голяма степен за женските екземпляри, които тъкмо са хвърлили или още хвърлят хайвера си. Мъжките щуки също са погълнати от размножителния процес, но се хранят сравнително по-често. Най-активни са, разбира се, полово незрелите щуки, но те са много малки, дори маломерни, за да ги ловим.
Знам, че много от вас няма да се съгласят с мене, но според моите наблюдения щуката хвърля своя хайвер от януари до март, понякога и до по-късно, в зависимост от характера на зимата и пролетта. През този период метаболизмът на щуката е забавен, поради което тя все още се храни рядко. Енергията й е много важна за размножаването и рибата я използва по предназначение, а не в гонене на плячка. Реакциите на щуката са все още забавени и процентът на успеваемост при риболова е нисък. Това води до ирационално изразходване на енергия, което понякога завършва дори със смърт. Причините за това са все още студеното време и ледената вода.
Природата бавно се събужда от прегръдката на зимата и започва своя флирт с пролетта. С напредване на новия сезон и повишаване на температурите се засилва и вълчият апетит на изтънелите щуки. Това става много по-рано в затворените водоеми, отколкото в големите, мътни и все още студени реки.
С напредването на сезона и преминаването му в лято положението се променя. В езерата силно намалява кислородът, нивото на водата започва да спада, особено ако времето е сухо и горещо (каквото обикновено е у нас). Това ограничава активността на щуките до ранните прохладни утрини и привечер, когато силата на слънцето намалява. Разбира се, може и да хванем нещо през горещата част на деня, но не трябва да разчитаме много на това. В жегата хищникът търси места с по-високо съдържание на кислород. Такива са силно затревените с водорасли заливи, дълбоките и прохладни ями по дъното и втичалата на реки във водоеми.
В реките при нормално ниво на водата нещата стоят значително по-добре. Ако те са пълноводни, може да разчитаме на добра слука през целия ден. Фатално при речния риболов е рязката промяна на водното ниво. Основна вина за това имат десетките ВЕЦ-ове, построени у нас през последните години. Благодарение на тях има дни, в които реките спадат и се покачват по няколко пъти. В такива моменти е най-добре да си тръгнете, проклинайки, вместо да си губите времето.
Иначе при добри условия търсим рибите в обичайните им места – всякакви укрития в речното корито в близост до пасажите с малки рибки.
Когато настъпи есента, природата започва да се приготвя за дългите, студени зимни месеци. Щуката започва да се храни активно и да трупа енергия за зимата. Това е най-доброто време за улов на тази красавица. През този период сутрините са студени и мъгливи, дните сравнително топли и дълги, вали ситен дъждец, духат някакви циклони. С две думи, неустойчиво и променливо време – идеални условия за риболов на щука. Когато атмосферното налягане не ни спретва поредната си шега, може да разчитаме на добра слука и в реките и в езерата. Като цяло щуката е по-лесно достъпна за риболовците в реките, но използването на лодка в затворените водоеми изравнява везните.
През есента се появява най-големият враг на щуката, а именно нейният праисторически хищнически инстинкт. Той е развит до такава степен, че тя помита всичко, попаднало в обсега й, било то рибки, мишки, жаби, блесни, дори други щуки и малки водоплаващи птици. Метаболизмът й става чудовищно бърз, което позволява да се храни ежедневно и целодневно. Това може само да ни радва и да бъде използвано за добър улов. Есенната щука може да бъде открита навсякъде из реките и езерата. Но всичко хубаво си има край и с настъпването на зимата нещата отново се променят.
Когато светът се завие със снежна пелена настъпва най-трудният период за лов на щука. Дребните рибки се изтеглят в големите дълбочини, където водата е по-топла, и зимуват там. Познайте къде отиват хищниците. Разбира се след тях. Те вече са трудно достижими за нас, клетите рибари, които нито минусовите температури, нито кучият студ и метровите преспи могат да уплашат. Разбира се, щуки се ловят и на дупка в леда, но това е друга тема.
По мои наблюдения зимната щука се храни веднъж на няколко дни. На всичкото отгоре в даден водоем щуките се активизират едновременно за около час и след това отново настъпва няколкодневна депресия. През това време обмяната им е почти нулева, което позволява погълнатата плячка да се усвоява с дни. Понякога зимата е необикновено мека, дори топла, което променя нещата в положителен план, но това са природни аномалии и се случват твърде рядко. В нормални условия през мразовитите месеци е най-добре да се ориентираме към водоеми, които по някакъв начин се пълнят с карстова вода, тъй като тя е с по-висока температура. Добро решение са топлите канали и езера, свързани с ТЕЦ-ове. Но те са прекалено малко у нас и са със специален пропускателен режим. Лично аз през зимата предпочитам да събирам спортна злоба у дома (за радост на жената и сина ми).
Държа да подчертая дебело, че този преглед на сезоните се базира на моите лични впечатления и се отнася за нашата мила татковина. Знам, че по Европа ловят яко през цялата година, но там условията са коренно различни, а и популациите им от щуки са огромни.
Друго важно условие за успешен риболов е познаването на водоема, на който ловим. Повечето от вас имат любими и дашни места, но все някога ще стъпят на непознат бряг. Ако сте добър и стар спинингист, единственият ви проблем ще бъде непознаването на дънния релеф и закачките, които мястото предлага. Очилата в такива случаи са много полезни, но истински ще опознаете мястото след няколко скъсани примамки и два-три излета. Ако сте начинаещ, придържайте се към правилото, че щуката се спотайва в засада, очаквайки плячка, и потърсете местата, удобни за това. Не е срамно да попитате местните корифеи, аз го правя постоянно. Рядко някой ще ви откаже информация. Наблюдавайте майсторите какво и как го правят и се учете. Никой не се е родил научен.
Друго важно условие за успех е търпението и вярата в собствените възможности. Аз изгубих около килограм блесни и цяла година, докато хвана първата си щука. И сега се случва да се върна без риба, но в крайна сметка уловът не е всичко в един излет.
Сега да обърнем малко внимание и на такъмите. Започвам със спининговата въдица, която ще наричам пръчка. Няма да налагам мнение, само ще отбележа какво ползвам лично аз. Работя с пръчки от 2,60 до 3,0 метра, изработени от здрав и лек материал, с достатъчно твърд връх (акция 40-60), за да мога да засичам и водя рибата, а не тя да ме разиграва. Хубаво е въдицата да е лека и удобна за вас, тъй като ще я държите и ползвате цял ден. Не робувайте на марки, просто гледайте да ви върши работа. Аз имам много пръчки, между които една доста евтина, която лови не по-малко риба от другите.
При макарата нещата са малко по-взискателни. Тя трябва да бъде бърза (с високо предавателно число), с добре работещ (прецизен) аванс от здрав и лек материал, добре да прибира и реди влакното върху шпулата, без да се оплита. Спининговата макара по време на работа буквално бива малтретирана, затова трябва да бъде надеждна. Направете по-голяма инвестиция, за да ви служи по-дълго и вярно.
За мене при влакната има само един вариант – плетените! Те са достатъчно надеждни, с тънко сечение, което позволява далечни замятания. Здравината им е впечатляваща, скъсвания дори и в закачки са рядкост. Нулева разтегливост, което прави засичанията много по-успешни. Сигурно много от вас няма да се съгласят с мен и по всяка вероятност ще имат своите основания за това. Но нали точно това ни отличава от животните - правото на избор.
Стигаме и до примамките. Най-използвани са блесните, воблерите и туистерите. Има и много други, които обаче у нас са все още рядкост. За наш късмет гореизброените са напълно достатъчни. Много мнения съм чул коя примамка хваща най-много и е най-добра. Ярко оцветените воблери били по-добри в мътна вода, при слънце се ползвали жълти блесни, клатушките хващали по-големи щуки и т.н. Аз мисля, че това са пълни глупости. Мислите ли, че летящата като торпедо към вашата примамка щука има време да я разглежда. Много по-важно е как да поднесем (презентираме) примамката от това каква ще е тя. Нашата цел е да провокираме хищника към атака, а това се постига чрез правилно водене на стръвта в близост до щуката. Когато рибата е активна, тя е налапала примамката преди още да е помислила за това. Решаващи са вибрациите, които предава нашата блесна или воблер във водата, а не видът или цветът им. Е, сигурно си имате любими и предпочитани примамки и в това няма нищо лошо. Аз, например, предпочитам блесни тип въртележки, но това е така само защото работя с тях по-лесно, отколкото с воблери. Не вярвайте на търговски хватки в стил “даден воблер е ултра скъп, защото хваща огромни и безброй щуки”. Аз съм се хващал на тези номера, но след като видях две циганета да хващат на корпус от ръчен часовник с тройки щука, вече съм убеден в моята теория. Спомням си годините, когато по магазините продаваха само грубите и огромни руски клатушки, а въртележки се правеха само тук-там по поръчка. Правихме си блесни от лъжици, а за воблери и туистери въобще не бяхме чували, но пак хващахме риба не по-малко от сега.
Знам, че с това въобще не изчерпвам тази тема, но това е една добра основа. Мисля, че ако се придържате към написаното от моя милост, ще имате успех в този вид риболов.
Аз съм републикански шампион на България по културизъм за 2001 година. И в спорта и в риболова като начинаещ се сблъсквах с един и същи проблем – нямаше от къде да черпя информация, беше трудно и се учих от грешките си. Сега нещата са много по-различни и точно затова се надявам, че с моята статия ще бъда полезен за някого. Ако ли пък не, поне ще знам, че съм опитал.
Успех и наслука, приятели!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Едно подобаващо закриване
След дълго обмисляне къде да закрием риболова, с моите приятели Стоян, Миро и Жоро решихме да се отдадем за трофейни риби. Но изникна въпросът къде има много ...
Игра на тежести
Интервю със Саймън Померой, изобретателя та тежестите STONZE и гуру на империята Pallatrax. Екологичните тежести се приемат с широки обятия по цял свят. ...
Денят на белите риби
 От Калоян Белополски   Риболовът на влачене постепенно завладява вниманието на нови и нови риболовци. Тази тенденция съвсем не е случайна. Това ...
Силиконови пъстърви
Зимата и ранната пролет са едни от най-трудните периоди за риболов през годината. Топлолюбивите риби не са активни, реките са с повишено ниво на водата и там ...
Съдържание
Тайните на шампиона Платики на канал /4 От Алън Скоторн. Риболов на платики на щека на канала “Вурн” в Холандия Актуално За платики в жегите ...
Изхитри пролетните шарани!
  Открай време шаранът се смята едва ли не за най-ценната риба. Тачат го както рибарите, така и кулинарите. При сериозния шаранджийски риболов на дъно се ...
За платики на “Жребчево”
 От Красимир Костадинов Здравейте, приятели! Забраната отдавна падна и язовирите се препълниха с риболовци. На язовир “Жребчево” стана ...
Следобедни кефали
От Краислав Димитров Ей, какво време се е отворило навънка! Циганско лято, викат, било. К'во лято, то миналия ден какъв сняг на парцали валя... Снежинки ...
Захранката
Безкрайната история Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно ...
Със спининг за щука
Здравейте, приятели. Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София. Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Димитър 2013-01-30 17:53:12

Васко напълно споделям всичко изложено от теб в тази статия.Аз съм щукар и ловя само и единствено щука. Обожавам улова на този хищник на спининг, защото тогава усещането е уникално и несравнимо.

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6