Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Двама овчари си говорят:
- Ох, вчера белязах животните, направо се измъчих.
- От какво бе, ти имаш само десет овце?
- Да, а трите кошера къде ги забравяш?

 Статия

Със спининг за щука

Риби и Такъми (бр. 3 / 2008 г.)

Здравейте, приятели.
Казвам се Васил Ламбов, на 33 години съм, роден съм и живея в София.
Обикалям водоемите в България от двайсетина години, а в последните пет ловя само на спининг.
За съжаление у нас има само няколко вида риба, които се ловят по този начин, като най-често срещаните са кефал, пъстърва, костур, бяла риба, распер, сом и разбира се щука. Има и по-редки слуки – сабица, бибан, мъздруга, големи шарани, скобари, бели мрени, дори и слънчевки, но това са по-скоро изключения. Най-разпространени от рибите, които спинингистите преследват, са речният кефал и щуката.

 

Сигурен съм, че всеки от нас има своите предпочитания, в моя случай това са щуките. Няма да твърдя, че те са най-трудни за улов и се изискват най-големи качества и познания, защото не е така. Това обаче не значи, че всеки, който грабне някаква сопа и започне да замята в някой гьол, ще налови една каруца с щуки. Изискват се разбира се известни теоретични и практически познания, но все пак това не е висша математика и, ако сте мераклии, лесно ще се научите.
В тази статия бих искал да изложа своите виждания по въпроса, като не ангажирам никого с тях. Изчел съм много материали по темата от наши и чужди автори. С много неща съм съгласен, но и с много не съм. Според мене най-важните условия за успешен риболов са годишните сезони, местата, на които ловим, и положителната нагласа ( вярата в собствените ни възможности). Второстепенни са въдиците, макарите, примамките.
Има и фактори, които не зависят от нас, като времето и атмосферното налягане. За мен, например, е лукс да си избирам кога да ходя за риба. В моя случай единствено в събота имам тази възможност, затова не бих могъл да се съобразявам с метеорологичните условия. Мога само да избирам дали и къде да риболовствам.
Първо ще се спра на годишните сезони. За наш късмет щуката се храни активно през цялата година. В някои сезони по-активно, в други по-слабо, а през студената част на зимата само от време на време.
През пролетта, по мое мнение, щуката е слабо активна. Това важи в по-голяма степен за женските екземпляри, които тъкмо са хвърлили или още хвърлят хайвера си. Мъжките щуки също са погълнати от размножителния процес, но се хранят сравнително по-често. Най-активни са, разбира се, полово незрелите щуки, но те са много малки, дори маломерни, за да ги ловим.
Знам, че много от вас няма да се съгласят с мене, но според моите наблюдения щуката хвърля своя хайвер от януари до март, понякога и до по-късно, в зависимост от характера на зимата и пролетта. През този период метаболизмът на щуката е забавен, поради което тя все още се храни рядко. Енергията й е много важна за размножаването и рибата я използва по предназначение, а не в гонене на плячка. Реакциите на щуката са все още забавени и процентът на успеваемост при риболова е нисък. Това води до ирационално изразходване на енергия, което понякога завършва дори със смърт. Причините за това са все още студеното време и ледената вода.
Природата бавно се събужда от прегръдката на зимата и започва своя флирт с пролетта. С напредване на новия сезон и повишаване на температурите се засилва и вълчият апетит на изтънелите щуки. Това става много по-рано в затворените водоеми, отколкото в големите, мътни и все още студени реки.
С напредването на сезона и преминаването му в лято положението се променя. В езерата силно намалява кислородът, нивото на водата започва да спада, особено ако времето е сухо и горещо (каквото обикновено е у нас). Това ограничава активността на щуките до ранните прохладни утрини и привечер, когато силата на слънцето намалява. Разбира се, може и да хванем нещо през горещата част на деня, но не трябва да разчитаме много на това. В жегата хищникът търси места с по-високо съдържание на кислород. Такива са силно затревените с водорасли заливи, дълбоките и прохладни ями по дъното и втичалата на реки във водоеми.
В реките при нормално ниво на водата нещата стоят значително по-добре. Ако те са пълноводни, може да разчитаме на добра слука през целия ден. Фатално при речния риболов е рязката промяна на водното ниво. Основна вина за това имат десетките ВЕЦ-ове, построени у нас през последните години. Благодарение на тях има дни, в които реките спадат и се покачват по няколко пъти. В такива моменти е най-добре да си тръгнете, проклинайки, вместо да си губите времето.
Иначе при добри условия търсим рибите в обичайните им места – всякакви укрития в речното корито в близост до пасажите с малки рибки.
Когато настъпи есента, природата започва да се приготвя за дългите, студени зимни месеци. Щуката започва да се храни активно и да трупа енергия за зимата. Това е най-доброто време за улов на тази красавица. През този период сутрините са студени и мъгливи, дните сравнително топли и дълги, вали ситен дъждец, духат някакви циклони. С две думи, неустойчиво и променливо време – идеални условия за риболов на щука. Когато атмосферното налягане не ни спретва поредната си шега, може да разчитаме на добра слука и в реките и в езерата. Като цяло щуката е по-лесно достъпна за риболовците в реките, но използването на лодка в затворените водоеми изравнява везните.
През есента се появява най-големият враг на щуката, а именно нейният праисторически хищнически инстинкт. Той е развит до такава степен, че тя помита всичко, попаднало в обсега й, било то рибки, мишки, жаби, блесни, дори други щуки и малки водоплаващи птици. Метаболизмът й става чудовищно бърз, което позволява да се храни ежедневно и целодневно. Това може само да ни радва и да бъде използвано за добър улов. Есенната щука може да бъде открита навсякъде из реките и езерата. Но всичко хубаво си има край и с настъпването на зимата нещата отново се променят.
Когато светът се завие със снежна пелена настъпва най-трудният период за лов на щука. Дребните рибки се изтеглят в големите дълбочини, където водата е по-топла, и зимуват там. Познайте къде отиват хищниците. Разбира се след тях. Те вече са трудно достижими за нас, клетите рибари, които нито минусовите температури, нито кучият студ и метровите преспи могат да уплашат. Разбира се, щуки се ловят и на дупка в леда, но това е друга тема.
По мои наблюдения зимната щука се храни веднъж на няколко дни. На всичкото отгоре в даден водоем щуките се активизират едновременно за около час и след това отново настъпва няколкодневна депресия. През това време обмяната им е почти нулева, което позволява погълнатата плячка да се усвоява с дни. Понякога зимата е необикновено мека, дори топла, което променя нещата в положителен план, но това са природни аномалии и се случват твърде рядко. В нормални условия през мразовитите месеци е най-добре да се ориентираме към водоеми, които по някакъв начин се пълнят с карстова вода, тъй като тя е с по-висока температура. Добро решение са топлите канали и езера, свързани с ТЕЦ-ове. Но те са прекалено малко у нас и са със специален пропускателен режим. Лично аз през зимата предпочитам да събирам спортна злоба у дома (за радост на жената и сина ми).
Държа да подчертая дебело, че този преглед на сезоните се базира на моите лични впечатления и се отнася за нашата мила татковина. Знам, че по Европа ловят яко през цялата година, но там условията са коренно различни, а и популациите им от щуки са огромни.
Друго важно условие за успешен риболов е познаването на водоема, на който ловим. Повечето от вас имат любими и дашни места, но все някога ще стъпят на непознат бряг. Ако сте добър и стар спинингист, единственият ви проблем ще бъде непознаването на дънния релеф и закачките, които мястото предлага. Очилата в такива случаи са много полезни, но истински ще опознаете мястото след няколко скъсани примамки и два-три излета. Ако сте начинаещ, придържайте се към правилото, че щуката се спотайва в засада, очаквайки плячка, и потърсете местата, удобни за това. Не е срамно да попитате местните корифеи, аз го правя постоянно. Рядко някой ще ви откаже информация. Наблюдавайте майсторите какво и как го правят и се учете. Никой не се е родил научен.
Друго важно условие за успех е търпението и вярата в собствените възможности. Аз изгубих около килограм блесни и цяла година, докато хвана първата си щука. И сега се случва да се върна без риба, но в крайна сметка уловът не е всичко в един излет.
Сега да обърнем малко внимание и на такъмите. Започвам със спининговата въдица, която ще наричам пръчка. Няма да налагам мнение, само ще отбележа какво ползвам лично аз. Работя с пръчки от 2,60 до 3,0 метра, изработени от здрав и лек материал, с достатъчно твърд връх (акция 40-60), за да мога да засичам и водя рибата, а не тя да ме разиграва. Хубаво е въдицата да е лека и удобна за вас, тъй като ще я държите и ползвате цял ден. Не робувайте на марки, просто гледайте да ви върши работа. Аз имам много пръчки, между които една доста евтина, която лови не по-малко риба от другите.
При макарата нещата са малко по-взискателни. Тя трябва да бъде бърза (с високо предавателно число), с добре работещ (прецизен) аванс от здрав и лек материал, добре да прибира и реди влакното върху шпулата, без да се оплита. Спининговата макара по време на работа буквално бива малтретирана, затова трябва да бъде надеждна. Направете по-голяма инвестиция, за да ви служи по-дълго и вярно.
За мене при влакната има само един вариант – плетените! Те са достатъчно надеждни, с тънко сечение, което позволява далечни замятания. Здравината им е впечатляваща, скъсвания дори и в закачки са рядкост. Нулева разтегливост, което прави засичанията много по-успешни. Сигурно много от вас няма да се съгласят с мен и по всяка вероятност ще имат своите основания за това. Но нали точно това ни отличава от животните - правото на избор.
Стигаме и до примамките. Най-използвани са блесните, воблерите и туистерите. Има и много други, които обаче у нас са все още рядкост. За наш късмет гореизброените са напълно достатъчни. Много мнения съм чул коя примамка хваща най-много и е най-добра. Ярко оцветените воблери били по-добри в мътна вода, при слънце се ползвали жълти блесни, клатушките хващали по-големи щуки и т.н. Аз мисля, че това са пълни глупости. Мислите ли, че летящата като торпедо към вашата примамка щука има време да я разглежда. Много по-важно е как да поднесем (презентираме) примамката от това каква ще е тя. Нашата цел е да провокираме хищника към атака, а това се постига чрез правилно водене на стръвта в близост до щуката. Когато рибата е активна, тя е налапала примамката преди още да е помислила за това. Решаващи са вибрациите, които предава нашата блесна или воблер във водата, а не видът или цветът им. Е, сигурно си имате любими и предпочитани примамки и в това няма нищо лошо. Аз, например, предпочитам блесни тип въртележки, но това е така само защото работя с тях по-лесно, отколкото с воблери. Не вярвайте на търговски хватки в стил “даден воблер е ултра скъп, защото хваща огромни и безброй щуки”. Аз съм се хващал на тези номера, но след като видях две циганета да хващат на корпус от ръчен часовник с тройки щука, вече съм убеден в моята теория. Спомням си годините, когато по магазините продаваха само грубите и огромни руски клатушки, а въртележки се правеха само тук-там по поръчка. Правихме си блесни от лъжици, а за воблери и туистери въобще не бяхме чували, но пак хващахме риба не по-малко от сега.
Знам, че с това въобще не изчерпвам тази тема, но това е една добра основа. Мисля, че ако се придържате към написаното от моя милост, ще имате успех в този вид риболов.
Аз съм републикански шампион на България по културизъм за 2001 година. И в спорта и в риболова като начинаещ се сблъсквах с един и същи проблем – нямаше от къде да черпя информация, беше трудно и се учих от грешките си. Сега нещата са много по-различни и точно затова се надявам, че с моята статия ще бъда полезен за някого. Ако ли пък не, поне ще знам, че съм опитал.
Успех и наслука, приятели!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Зимата на белите риби /6 Калоян Белополски. къде и как да се отдадем на зимния риболов на бели риби На спининг Дропшот - формат XXL ...
Съдържание
Актуално Време за пъстърви / 4 Калоян Белополски за летния риболов на пъстърви, черни мрени и кефали на изкуствени мухи и блесни С муха и шнур Риболов в ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Съдържание
По течението Шарани на пелети / 4 Калоян Белополски за атрактивния риболов на шарани под повърхността С муха и шнур Пъстърва с проходилка / 8 Проходилката ...
За пъстърва с мъртва рибка
Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
Магията на дунавския кльонк
  Открай време риболовът на кльонк е любимо занимание на множество риболовци, живеещи по протежението на река Дунав. Първите кльонкове по нашите земи са ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Изкуствени примамки
Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история...    Историята на Rebel Компанията Rebel е ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Димитър 2013-01-30 17:53:12

Васко напълно споделям всичко изложено от теб в тази статия.Аз съм щукар и ловя само и единствено щука. Обожавам улова на този хищник на спининг, защото тогава усещането е уникално и несравнимо.

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6