Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Някакъв господин в паспортната служба:
- Искам да си сменя името!
- Защо, как се казвате?
- Гъзио Николов.
- Ами да, разбирам, с това име...А как искате да се казвате?
- Гъзио Георгиев!

 Статия

Странният свят на щуката

Риби и Такъми (бр. 4 / 2008 г.)


От Ян Егерс

 

Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите на “Риби и Такъми”. Времето лети и е трудно да си представя, че пиша статия за странно изглеждаща щука, но вече за читателите на българско риболовно списание, и мога да заявя, че съм горд с това.
Причината проучването за тази статия да ми отнеме толкова време, е че трябваше да подготвя фактите, които исках да покажа на читателите във вид на много нови снимки със странно изглеждащи щуки, щуки със странно поведение и не на последно място на фотографии, изпратени ми от читатели от цял свят.
Трябва да знаете, че съм събрал стотици снимки на чудати щуки, на странно изглеждащи хибриди от семейството на щуките и на ситуации, които едва бихте очаквали да се случат с нашата приятелка Esox lucius. И понеже трябва да започна от някъде, първо ще покажа на читателите снимка с историята на 104 см щука, която беше уловена през последните дни на нашия холандски сезон, значи края на февруари 2006.

 

Три пъти за 3 години и продължава да расте!

Когато практикувате принципа “Хвани – Пусни!” при риболова на щука, както правим ние в моя регион вече 23 години, се случва да хванете няколко пъти през годината едни и същи щуки. Особено странно изглеждащите екземпляри, с деформации като липсващи перки, сляпо око, странно оцветяване, вариращо от почти бяло до двутонална гама, са лесни за разпознаване. Най-интересен е фактът, че можете да хващате една и съща щука няколко години подред и така да измерите растежа й. В края на февруари 2006 трябваше да ловя с група от осем спортни риболовци - журналисти плюс мениджъри от завода за примамки на Salmo. Повярвайте ми, те не можеха да изберат по-лошо време на годината. В деня, в който пристигнаха времето се промени и настъпиха най-студените нощи на тази странна зима. Малко по малко почти всички канали замръзнаха изцяло и само на места, където водата беше затоплена от вливащите се от някои оранжерии потоци вода, където се отглеждат домати, чушки и рози, останаха открити. Разбира се, опитахме да ловим по тези места. Винаги е по-добре да правите нещо, отколкото да стоите в бунгалото и да чакате времето да се промени, което е непредвидимо.
Въпреки всичките лоши неща, които се случиха, моят приятел и гид Йоп Краг успя да закачи хубава щука на новите воблери Jake с мека силиконова опашка, и дължината на тази риба беше 104 см.
За нула време полските журналисти си звъннаха един на друг и набързо направиха много снимки на хубавата щука, тъй като настоявах да я пуснем обратно колкото може по-бързо.
Когато по-късно показах някои от снимките на щуката на мои германски приятели, един от тях, Анди Бекер, се сети, че е виждал тази щука - с голям белег на корема и разделен гръбен плавник - и преди. Започна да преглежда своите архиви с фотографии на големи щуки и намери снимка на щука със същия белег и увреден гръбен плавник. Хваната е била през януари 2005 на абсолютно същото място, както през 2006, и единствената разлика, е че дължината й през 2005 е била 100 см, а през 2006 - 104 см.

Ето снимките на същата щука с дължина 100 см вляво и 104 вдясно. Тази щука за една година е пораснала с 4 см!
 

 

Тъй като тази част на канала е дала много едри щуки в миналото, започнах да разглеждам и моя риболовен дневник от 2004 и забелязах, че през януари 2004 съм хванал 95-сантиметрова щука на същото място, и си спомних, че съм снимал този едър член на семейство Esox. Отне ми известно време да мина през стотиците снимки на щуки, но най-накрая открих снимка на въпросната щука, която показваше вече разделения гръбен плавник и белега на корема.
За мен е позитивен знак, че принципът “Хвани – Пусни!” при големите щуки наистина работи и индикира колко расте щуката за година.

 

Моята лична щука – мечта

След повече от 50 години риболов на щука, все още мечтая да уловя една много специална щука, която живее на границата на Европа с Азия и се нарича с името на реката, която обитава: амурската щука. Официалното й име е Esox riechertii и когато трябва да опиша тази риба, която може да нарасне над от 100-сантиметровия мечтан лимит, бих я определил като нормално оформена на вид щука, но с цветовете и петната на морска пъстърва. Един поглед върху снимката говори повече, отколкото аз мога да кажа. Освен това са ми обяснявали, че тази амурска щука се бори страхотно, когато е уловена на кука.
Мисля, че преди повече от 20 години видях за пръв път снимка на амурска щука и куриозното беше, че е била уловена в САЩ. Как така? През 60-те и 70-те на миналия век е имало един вид размяна на малки риби между Русия и САЩ. Дребни малкоусти и големоусти костури са отишли в Русия, а дребни амурски щуки били пуснати в езерото Глендейл в Пенсилвания, където видът се развил доста добре. Има данни за няколко уловени в такива риби с дължина над 100 см, хванати именно в това езеро, и е доста сензационно, че руската щука се е залюбила с представителите на Esox lucius в езерото и резултатът бил странно изглеждащи хибриди. Също както хибридите на мъскитата и нашата щука, ние ги наричаме тигрови щуки. Тези странно изглеждащи хибридни щуки не могат да се възпроизвеждат сами, но растат бързо и стават големи и са чудесни риби за спортен риболов.
В днешни дни е по-лесно да се съберат добри снимки на амурски щуки от Русия и Монголия и, въпреки че има организирани риболовни екскурзии до тази част на риболовния свят, се съмнявам да отида до там и да хвана своята щука – мечта. Ловил съм в други части на Русия и знам от личен опит всички проблеми на пътуването със стари самолети и хеликоптери. Омръзна ми с всичките тези черни пари, които трябва да се плащат под масата, за да станат нещата и да се спазят обещанията. Така че, по-добре е да се свържа с властите в Пенсилвания и да ги попитам дали все още има възможност да се хване такава щука – мечта в Glendale Lake.

 

Колко вреди могат да понесат?

Когато ловите щука веднага след хвърлянето на хайвера им, ще видите, че доста от щуките са увредени, поради това, че се “бият” една друга по време на размножителния период. Виждал съм много повредени щуки при риболов веднага след периода на мръстене в Канада и Швеция, а също така и в мрежите за змиорки на професионалните риболовци в Холандия. Това, което ме изненадва е, че тези понякога големи белези и рани зарастват за много кратко време. Биолози са ми обяснявали, че това се дължи на липсата на стрес при причиняване на травмата и всъщност тези рани се възприемат като част от нормалния живот на щуките.
Остава въпросът колко вреди може да понесе щуката? Хващал съм екземпляри с големи и отворени рани, със счупени хриле и огромни тумори и въпреки това пак нападаха моите примамки и се бореха добре.
Но когато получих грозна снимка на 77-сантиметрова щука, хваната в езерото Бъл Доуг, бях наистина изумен. Гледайки големината и формата на раната, стигнах до извода, че тази щука най-вероятно е била нападната от по-голям член от нейното семейство, тъй като няма други по-големи хищници, като сомове и крокодили например, в езерото, в което е хваната.
Вътрешностите на екземпляра висяха отстрани извън тялото, но все пак щуката налетя на моята примамка без колебание, бори се добре и не показа слабост, причинена от раната.
Имах подобен инцидент, когато голяма възрастна щука атакува по-малка щука докато я вадех..
Главният въпрос, който възниква след хващането на такава щука, е дали да я пуснем или убием.
Моят отговор сега е нека да оставим Майката Природа да се погрижи за този проблем и просто да пускам щуката. Ако има късмет, раните ще зараснат, а ако не, спокойно ще мога да кажа, че съм й дал шанс да оцелее - в природата все още важи закона за оцеляването на най-здравите и подходящи екземпляри.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Ебро – приключения в меката на сомовете
  от Красимир Костадинов - Върхара   Здравейте приятели, От няколко години, откакто се запалих по риболова от лодка, мечтаех да отида на р. Ебро ...
Риболов на амур
Белият амур се лови напролет и наесен и задължително в тихо и слънчево време, от изгрев слънце до свечеряване. Задължително трябва да се пази тишина, в ...
Българският метод за шарани до брега
В юлския брой на списание “Риби и такъми” прочетох една доста любопитна статия на английския ни колега Дейв Готорн за риболова на шаран през ...
Спортната 2009 година
  От Ян Ван Шендъл   Крайно ми е неудобно! Преди повече от два месеца обещах на главния ви редактор нова серия статии за сп. “Риби и ...
Изкушението “ДРАШКОВИЧ”
Здравейте, читатели на любимото ни списание “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя с вас впечатленията си от практикуването на ...
Риболов на сом със спининг
Спининговият риболов на сом става все по-популярен. Нищо чудно, при малкото багаж, който трябва да се носи и здравото кълване, което не се забравя никога. Анди ...
Предпазливият Chod монтаж
  Пресата от страна на риболовците може да е основната причина шараните да отказват да се хранят, но Елиът Грей вярва, че монтажът, който не изпъква на ...
За скобари по Дунав
  От средата на май се разреши риболова на карагьоз (дунавска скумрия) и попчета на река Дунав. Ако досега забраната изтичаше по-рано от общата, само за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6