Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Мамо, мамо! Татко се задави с костилка от банан !
- Какво говориш, бананите нямат костилки.
- Аз му я сложих!

 Статия

Странният свят на щуката

Риби и Такъми (бр. 4 / 2008 г.)


От Ян Егерс

 

Подготвянето на тази статия ми отне повече време отколкото очаквах - причината е, че статия под това заглавие ще напиша за читателите на “Риби и Такъми”. Времето лети и е трудно да си представя, че пиша статия за странно изглеждаща щука, но вече за читателите на българско риболовно списание, и мога да заявя, че съм горд с това.
Причината проучването за тази статия да ми отнеме толкова време, е че трябваше да подготвя фактите, които исках да покажа на читателите във вид на много нови снимки със странно изглеждащи щуки, щуки със странно поведение и не на последно място на фотографии, изпратени ми от читатели от цял свят.
Трябва да знаете, че съм събрал стотици снимки на чудати щуки, на странно изглеждащи хибриди от семейството на щуките и на ситуации, които едва бихте очаквали да се случат с нашата приятелка Esox lucius. И понеже трябва да започна от някъде, първо ще покажа на читателите снимка с историята на 104 см щука, която беше уловена през последните дни на нашия холандски сезон, значи края на февруари 2006.

 

Три пъти за 3 години и продължава да расте!

Когато практикувате принципа “Хвани – Пусни!” при риболова на щука, както правим ние в моя регион вече 23 години, се случва да хванете няколко пъти през годината едни и същи щуки. Особено странно изглеждащите екземпляри, с деформации като липсващи перки, сляпо око, странно оцветяване, вариращо от почти бяло до двутонална гама, са лесни за разпознаване. Най-интересен е фактът, че можете да хващате една и съща щука няколко години подред и така да измерите растежа й. В края на февруари 2006 трябваше да ловя с група от осем спортни риболовци - журналисти плюс мениджъри от завода за примамки на Salmo. Повярвайте ми, те не можеха да изберат по-лошо време на годината. В деня, в който пристигнаха времето се промени и настъпиха най-студените нощи на тази странна зима. Малко по малко почти всички канали замръзнаха изцяло и само на места, където водата беше затоплена от вливащите се от някои оранжерии потоци вода, където се отглеждат домати, чушки и рози, останаха открити. Разбира се, опитахме да ловим по тези места. Винаги е по-добре да правите нещо, отколкото да стоите в бунгалото и да чакате времето да се промени, което е непредвидимо.
Въпреки всичките лоши неща, които се случиха, моят приятел и гид Йоп Краг успя да закачи хубава щука на новите воблери Jake с мека силиконова опашка, и дължината на тази риба беше 104 см.
За нула време полските журналисти си звъннаха един на друг и набързо направиха много снимки на хубавата щука, тъй като настоявах да я пуснем обратно колкото може по-бързо.
Когато по-късно показах някои от снимките на щуката на мои германски приятели, един от тях, Анди Бекер, се сети, че е виждал тази щука - с голям белег на корема и разделен гръбен плавник - и преди. Започна да преглежда своите архиви с фотографии на големи щуки и намери снимка на щука със същия белег и увреден гръбен плавник. Хваната е била през януари 2005 на абсолютно същото място, както през 2006, и единствената разлика, е че дължината й през 2005 е била 100 см, а през 2006 - 104 см.

Ето снимките на същата щука с дължина 100 см вляво и 104 вдясно. Тази щука за една година е пораснала с 4 см!
 

 

Тъй като тази част на канала е дала много едри щуки в миналото, започнах да разглеждам и моя риболовен дневник от 2004 и забелязах, че през януари 2004 съм хванал 95-сантиметрова щука на същото място, и си спомних, че съм снимал този едър член на семейство Esox. Отне ми известно време да мина през стотиците снимки на щуки, но най-накрая открих снимка на въпросната щука, която показваше вече разделения гръбен плавник и белега на корема.
За мен е позитивен знак, че принципът “Хвани – Пусни!” при големите щуки наистина работи и индикира колко расте щуката за година.

 

Моята лична щука – мечта

След повече от 50 години риболов на щука, все още мечтая да уловя една много специална щука, която живее на границата на Европа с Азия и се нарича с името на реката, която обитава: амурската щука. Официалното й име е Esox riechertii и когато трябва да опиша тази риба, която може да нарасне над от 100-сантиметровия мечтан лимит, бих я определил като нормално оформена на вид щука, но с цветовете и петната на морска пъстърва. Един поглед върху снимката говори повече, отколкото аз мога да кажа. Освен това са ми обяснявали, че тази амурска щука се бори страхотно, когато е уловена на кука.
Мисля, че преди повече от 20 години видях за пръв път снимка на амурска щука и куриозното беше, че е била уловена в САЩ. Как така? През 60-те и 70-те на миналия век е имало един вид размяна на малки риби между Русия и САЩ. Дребни малкоусти и големоусти костури са отишли в Русия, а дребни амурски щуки били пуснати в езерото Глендейл в Пенсилвания, където видът се развил доста добре. Има данни за няколко уловени в такива риби с дължина над 100 см, хванати именно в това езеро, и е доста сензационно, че руската щука се е залюбила с представителите на Esox lucius в езерото и резултатът бил странно изглеждащи хибриди. Също както хибридите на мъскитата и нашата щука, ние ги наричаме тигрови щуки. Тези странно изглеждащи хибридни щуки не могат да се възпроизвеждат сами, но растат бързо и стават големи и са чудесни риби за спортен риболов.
В днешни дни е по-лесно да се съберат добри снимки на амурски щуки от Русия и Монголия и, въпреки че има организирани риболовни екскурзии до тази част на риболовния свят, се съмнявам да отида до там и да хвана своята щука – мечта. Ловил съм в други части на Русия и знам от личен опит всички проблеми на пътуването със стари самолети и хеликоптери. Омръзна ми с всичките тези черни пари, които трябва да се плащат под масата, за да станат нещата и да се спазят обещанията. Така че, по-добре е да се свържа с властите в Пенсилвания и да ги попитам дали все още има възможност да се хване такава щука – мечта в Glendale Lake.

 

Колко вреди могат да понесат?

Когато ловите щука веднага след хвърлянето на хайвера им, ще видите, че доста от щуките са увредени, поради това, че се “бият” една друга по време на размножителния период. Виждал съм много повредени щуки при риболов веднага след периода на мръстене в Канада и Швеция, а също така и в мрежите за змиорки на професионалните риболовци в Холандия. Това, което ме изненадва е, че тези понякога големи белези и рани зарастват за много кратко време. Биолози са ми обяснявали, че това се дължи на липсата на стрес при причиняване на травмата и всъщност тези рани се възприемат като част от нормалния живот на щуките.
Остава въпросът колко вреди може да понесе щуката? Хващал съм екземпляри с големи и отворени рани, със счупени хриле и огромни тумори и въпреки това пак нападаха моите примамки и се бореха добре.
Но когато получих грозна снимка на 77-сантиметрова щука, хваната в езерото Бъл Доуг, бях наистина изумен. Гледайки големината и формата на раната, стигнах до извода, че тази щука най-вероятно е била нападната от по-голям член от нейното семейство, тъй като няма други по-големи хищници, като сомове и крокодили например, в езерото, в което е хваната.
Вътрешностите на екземпляра висяха отстрани извън тялото, но все пак щуката налетя на моята примамка без колебание, бори се добре и не показа слабост, причинена от раната.
Имах подобен инцидент, когато голяма възрастна щука атакува по-малка щука докато я вадех..
Главният въпрос, който възниква след хващането на такава щука, е дали да я пуснем или убием.
Моят отговор сега е нека да оставим Майката Природа да се погрижи за този проблем и просто да пускам щуката. Ако има късмет, раните ще зараснат, а ако не, спокойно ще мога да кажа, че съм й дал шанс да оцелее - в природата все още важи закона за оцеляването на най-здравите и подходящи екземпляри.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Време за морунажи
от Калоян Белополски   С напредването на есента и началото на зимата все повече видове речни риби постепенно спират да се хранят. Най-вече ...
МОРЕТО НА АРАГОН
        Милен Сакакушев, а.к.а Майстор Саки   Часът е 5:30 в прохладната утрин на 24.05.08 г. и аз стоя пред входа на блока с ...
Със спининг за кефали
В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло ...
Рапала атакува света на изкуствените примамки
Интервю с Тиму Макела – директор “Връзки с обществеността” в Rapala VMC Corporation   - Преди време Рапала предизвика революция с две ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
За шараните и пелетите
  В последните години има невероятен бум на водоеми, дадени под аренда. Почти всички малки язовири са в частни ръце, което донякъде има и положителна ...
Съдържание
Актуално Холандски платики и червеноперки решиха Световното / 4 Калоян Белополски за Световното по риболов на плувка за мъже 2009. Интервю Игор Потапов / ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Шаран на повърхността
От Любомир Василев   Здравейте читатели на сп. “Риби и Такъми”! Ще ви разкажа за риболова ми на шарани на повърхността през летните ...
Съдържание
Актуално Магията на тролинга /4 От Калоян Белополски. За емоционалния риболов на елитни хищници от лодка Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6