Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Как е мъжа ти?
- По цял ден лови риба в банята.
- Не мислиш ли, че трябва да го прегледа психиатър?
- Защо? Аз също много обичам риба...

 Статия

На плувка през март

Риби и Такъми (бр. 4 / 2008 г.)

Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста риби. Ледът на доста от водоемите се стопи, а на високопланинските се отвори откъм устията. Традиционно в началото на март всички изтупват въдиците от прахта и се отправят към водоемите под лъчите на крехкото пролетно слънце. Разбира се първият пролетен риболов не е кой знае колко резултатен, нито пък се ловят някакви трофейни риби, но пък емоцията е силна поради факта, че отдавна не сме виждали плувката ни плавно да се потапя и на водната повърхност да пришляпа закачена на куката риба...

 

От Калоян Белополски 

 

В общи линии може да се каже, че в последната половин година нямаше някакви резки и ненормални атмосферни промени или аномалии, което е предсказание за добър риболов през тази пролет. Реките са с нормално ниво, язовирите са почти пълни, по планините има нормално количество сняг, което предполага и не прекалено голям отток на реките през март. Това не важи особено много за река Искър и съответно язовир “Искър” и бент “Панчарево”. Поради спирането на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” още от късната есен ВЕЦ-овете работят на пълна мощност и от язовира изпускат огромни количества вода, за производството на ток. Поради това риболовът по реката през тази зима бе почти нулев. Бент “Панчарево”, който е едно от любимите места на софиянци за риболов на лед, въобще не замръзна поради това, че през него постоянно претакат огромни количества вода. По другите реки и язовири обаче ситуацията е нормална и на много от тях риболовът на открита вода вече стартира.
Само няколко дни, след като ледът се отвори откъм брега, рибите започват да се насочват към втичалата на язовира. Заемат плитките заливи в района на устията и едва през април поемат да се качват и в самото течение на реката. Най-често “пролетните” риби се държат на места със средна дълбочина от порядъка на 2 до 4 м. На тази дълбочина водата най-лесно се затопля, въпреки вливащите се студени струи от реките. Трябва да се търси коритото на реката във вътрешността на устието, откъдето вече започва самия язовир. Там дълбочината е с една идея по-голяма от тази в залива. Рибите се групират именно на тези места. Други удачни места са носове, издадени навътре във водоема, подводни прагове, възвишения и други неравности, около които плашливите риби намират укрития. По някои от баластриерите и естествените езера и каналите на практика няма устия и там рибите просто започват да се задържат за по-дълго в плитките участъци.

 

Захранката
Захранката е неизменна част от риболова. Голяма част от успеха в риболова се дължи именно на нея. Много е важно обаче тя да бъде съобразена с конкретния риболов, за да има положителен резултат. В противен случай може да се получи обратен ефект и да прогоним рибите. Много е вероятно това да се случи точно сега. Водата все още е много студена и бистра. Рибите все още са с намален метаболизъм и не се нуждаят от много питателна храна. По-скоро се интересуват от живата стръв. За отделните видове риба захранките са различни, но сега е за препоръчване те да са тъмнокафяви до черни на цвят, със ситна структура, ниска хранителна стойност и със солен вкус. Светла може да бъде само храната за уклей и пъстърва. Точно тези риби се ловят в горните и средните слоеве на водата, докато кефалите, бабушките, костурите и платиките се държат в близост до дъното. В студената вода риби като платиката, бабушката, костурът, каракудата и дори шаранът се привличат добре от глина с добавени в нея хирономуси, а се ловят отлично на стръв вердевас. Кефалите, морунажите, скобарите и пъстървите се влияят изключително много от захранването с бели червеи, независимо дали се подават с прашка, със захранка, с глина или са лепени с камъни. Уклеите се влияят от поддържането на постоянен хранителен облак в мястото на риболова и се ловят в самото петно най-добре на пинки.

 

Бабушка
На всеки вече е ясно, че именно едрите бабушки, наричани често червеноперки, са едни от най-търсените и ловени риби по това време на годината. Десетки риболовци организират излети на язовири като “Тополница”, “Батак”, “Копринка”, “Тракиец”, “Лобош” и т.н. специално за да ловят бабушки. Това са най-посещаваните язовири през пролетта, но и на стотици по-малки също се прави отличен риболов на едри бабушки. Захранката за бабушка е необходимо да бъде тежка и да се отваря на дъното. Както споменах по-горе, наличието на хирономуси е ключът към успеха в привличането на тази риба. Те може да се подават по няколко начина. Класическият е да се овлажни средно тежка глина, хирономусите да се разделят предварително със суха фина глина и да се добавят в основното количество. В тази глина могат да живеят с дни. Ако обаче се омесят в захранката само за десетина минути, ще измрат, а до час направо ще се стопят и ще изчезнат! Поради това ако се подават с храната, трябва непосредствено преди хвърлянето на тежката захранка да се добави известно количество и след това веднага да се захрани. Останалите хирономуси се държат разделени отделно във вестник и се добавя по една щипка във всяка топчица, с която се дохранва. Точно така често се процедира и при риболов на платика. Сериозен проблем се явява това, че хирономуси се намират доста трудно. Продават се на пазарите за декоративни рибки и в някои големи зоо-магазини. За един риболов са ни достатъчни 200 мл /една чашка/, която струва около 5 лв. Тъй като на състезанията по риболов на плувка винаги се използват хирономуси, може да попитате някой състезател откъде точно да си намирате “червеното злато”. Много от състезателите имат риболовни магазини в страната и те със сигурност могат да ви помогнат. Ако ли не, може да заместите хирономусите с пинки и съответен течен ароматизатор с аромат на вердевас. И това дава резултат.
Ето и няколко примерни рецепти за пролетни бабушки, които няма да ви подведат.

 

РЕЦЕПТА 1
50% глина
20% - 1 пакет Sensas - Gross Gardon (ситен)
20% - 1 пакет Sensas Etang
10% - гълъбова тор (предварително овлажнена)
100 мл течен или сух ароматизатор вердевас или червеноперка на Sensas
200 мл хирономуси, прибавени в 3 кг глина

 

Ето и друга успешна рецепта:

 

РЕЦЕПТА 2
1 пакет Super Roach – тъмна
1 пакет Secret
1 пакет Super lake на Van Den Eynde
1/2 пакет птича тор на VDE

 

Съчетанието от тези захранки прави идеалната комбинация - точно такава, каквато ни е необходима. Към тях може също да се добави 40-50% глина и колкото по-топло става, толкова повече се намалява количеството на глината. Тя просто намалява хранителната стойност на захранката и я утежнява. Бабушките се събират и се задържат дълго време на нея. Захранката нито е много лека, нито е много тежка – тя е точно такава, каквато ни е необходима за дълбочина от 2 до 5 м. Много добри захранки за червеноперки се предлагат и от Mosella, Tubertini и други фирми.

 “Сиромашкият” вариант на пролетна захранка за бабушки е:

 

РЕЦЕПТА 3
2 пакета Промикс езеро или 2 пакета Респект червеноперка
2 кг глина
1/2 пакет птича тор на Респект
по възможност течен ароматизатор на Sensas или Van Den Eynde.
По евтините са рискови сега в студената вода и може да имат обратен ефект.

 

Ароматизаторите бързо привличат рибата след попадането на храната във водата и сработват много бързо, стига разбира се да са подбрани както трябва. За този сезон и за риба като бабушката можем да наблегнем на по-леки миризми, като карамел например. Този аромат е много подходящ както за сезона, така и за рибата, която търсим. Ягодата е много опасен ароматизатор и въпреки че не е никак препоръчителен за бабушка, съществува в някои захранки, например в Super roach на Van Den Eynde.
Приготвянето на захранката изисква да я овлажнете на няколко етапа. След първоначалното омокряне оставете навлажнената храна настрана, за да дръпне добре водата, като леко ще поизсъхне. След това отново я навлажнете и отново оставете да дръпне. Преди да минете захранката през ситото, ако е необходимо, добавете още малко вода и чак тогава я пресейте. Захранката се минава през сито, за да се раздробят едрите частици и за да “изпръхне” храната. Такава захранка вече се състои от хомогенни, еднакво поели вода частици и не се разлита на всички страни. След около месец, когато температурата на водата прехвърли 12-15 градуса, вече могат да се използват захранки за червеноперка, по-богати на семена, като например Super Etang Roach, Explosive Roach, Gross Gardоn (Gross position) на Sensas или Turbo и Super Roach на Van Den Eynde.
Риболовът на бабушка през ранната пролет може да се практикува както с щека или уип, така и с директен 5-7 метров директен телескоп, при който удоволствието от лекия риболов е дори по-голямо в сравнение с риболова на щека. При втория обаче резултатите са още по-добри, тъй като може да се използват супер фини такъми, пък и контролът върху линията е абсолютен. Това е от значение, когато рибите са редки и капризни. В останалите случаи е за предпочитане бабушките да се ловят с не много дълъг директен телескоп с жило.
С изброените по-горе захранки със сигурност пред нас ще се завъртят и други видове риба, като каракуда, платика, кефал и т.н.

 

Уклей
Ето какво казва Пламен Панталеев по въпроса за риболова на уклей: “Риболовът на уклей е може би един от най-енергичните видове риболов. Когато рибите кълват, ние сме в непрестанно движение. Може да се каже, че това е най състезателната риба. От нея трудно се трупат килограми, но емоцията си струва”.
Уклеят е пасажна риба която стои в по-горните пластове на водата и се храни именно там. Той се лови предимно пролетно време. След размръзването на водоемите това е първата риба, която тръгва да кълве масово. Лови се предимно около устията на язовирите. В по-малките водоеми се лови и през цялото лято. В по-големите язовири, след като си хвърли хайвера се дърпа навътре и няма как да достигнем с въдица до него.
В зависимост от това колко е студена водата, уклеят променя местообитанието си. Когато водата е прекалено студена, се придържа към по-долните слоеве на водата. А ако тя е по-топла в горния слой, рибата се върти там. Много е важно когато се опитваме да го ловим, да разберем къде точно предпочита да се храни. От това зависи дали да направим захранката по-рехава или по-стегната. В повечето случаи го ловим с рехава захранка и се стараем да го държим по-горе. Това не винаги е правилно, защото по-долу може да се окаже, че се лови много по-успешно. Пасажите с дребни уклеи се държат над по-едрите и затова се случва да ловим отгоре малки риби, а големите да стоят по-долу и да не може стръвта да достигне до тях. Когато по-големите уклеи са отдолу, захранката трябва да бъде стегната като за другите риби и да пада право на дъното. Често се случва сутрин рибите да са навътре във водоема, и чак следобед, когато понапече слънцето, да дойдат до брега.
Подходяща рецепта е комбинацията от захранките Special и Super cup, на Van Den Eynde. Безспорен хит е захранката на Sensas Record 515. Тя се предлага в червен и жълт вариант. Към нея може да прибавим пакет Etang или Surface. Това са леки храни, които са препоръчителни за риболов на уклей и успяват да завъртят рибите в нашите водоеми. Разпадат се лесно, стига да са омокрени до необходимата степен. Те са ниско хранителни и трудно биха могли да заситят рибата. Към тях бихме могли да прибавим ванилия за ароматизиране, било то суха или течна. Ако ароматизаторът е течен, може да го прибавим с водата, с която ще омокрим захранката. Разбира се може да се добави и боя – бяла, жълта или червена.
Желателно е към захранката да се добави и 30–40% много ситен пясък. Той спомага на захранката да се отваря по-лесно. Пясъкът трябва да се прибави, след като захранката е вече омокрена. Пясъкът от друга страна дразни рибата и я активизира. Захранката трябва да омокрите съвсем нормално. Някои хора я правят на каша, която хвърлят с лъжица. Това не е правилно. Същият ефект се постига с помощта на пясъка. Кашата само разсейва рибите и те не могат да се съсредоточат на едно място, докато пясъкът, прибавен в захранката ги дразни, без да ги пръска по цялата дълбочина. Те се активизират и започват да обикалят около захраненото петно. При така предложената захранка, след като подадем червея в захраненото петно, моментално следва кълване. В началото е достатъчно да хвърлите 3-4 стиски захранка, която също трябва да направи облак. По време на риболова е много важен ритъмът на захранване. Захранката трябва да бъде хвърляна непрекъснато на съвсем малки топчета. Хвърляйте ги на едно и също място и ловете малко пред него. Рибите винаги идват от вътре и когато стръвта е малко пред захранката, ги посрещаме още преди да са я достигнали. Недейте да хвърляте захранката по-навътре отколкото ловите и не я разпръсвайте на голям периметър. Това може чувствително да влоши резултатността на риболова.

 

Платика
Пролетният риболов на платика започва през март, когато ледът изцяло се стопи и в язовирите започне приток на свежа вода. Тогава пасажите с платики постепенно изплуват от дълбините и се настаняват по плитките заливи пред устията. Сутрин и вечер се държат много близо до брега и спокойно може да се ловят с директен телескоп или щека. През деня се държат по-навътре и се достигат с помощта на мач с ваглер или с фидер. Само на язовири като “Въча” и “Искър” си се ловят целодневно през пролетта, тъй като има доста големи дълбочини край брега и рибите не винаги се дърпат навътре. Едрата платика обаче не обича да прокарва свои пътеки близо до брега, дори там да е дълбоко. Тя стои по близо до основното русло на реката или водоема и затова риболовците, които водят целенасочен риболов на платика я търсят именно там.
Огладняла по време на дългата зима, платиката кълве добре до началото на размножителния период; след края му кълве също много активно – през юни е най-доброто време за риболова й.
През пролетта, преди хвърлянето на хайвера и в началото на лятото платиките се движат на пасажи сравнително близо до брега. Те търсят храна, всмуквайки тинята и отбирайки от нея необходимото им. Платиката се храни в типичното за нея вертикално положение. В качеството на стръв се използват хирономус, бял и торен червей, жито. Стръвта трябва да лежи на дъното или да е на минимално разстояние от него.
От каквото и да се прави захранката за платика, трябва да се запомни, че тя не служи за насищане на рибата, затова и трябва да се изразходва умерено, за да не прехраним платиката, а само да й отворим апетит.
Ето няколко примерни рецепти за платика:

 

РЕЦЕПТА 1
2 пакета GOLD PRO на Van Den Eynde
2 пакета KASTAAR на Van Den Eynde
2 пакета галета
+1 сух ароматизатор BRASEM на Van Den Eynde
+1/2 течен ароматизатор BIG FISH на Van Den Eynde.

 

РЕЦЕПТА 2
Втората рецепта за едра платика е на Sensas:
2 пакета Etang
1 пакет Bremes
1 пакет Carp Fine moture
течен и сух ароматизатор.

 

Към тези рецепти може да се добави и половин килограм пудра захар. Разбъркваме добре цялата тази суха смес заедно със сухия ароматизатор, без да я мокрим. Омокрянето правим с вода, в която предварително сме сипали течния ароматизатор. Разбъркваме сместа постепенно на няколко пъти, като я оставяме по 5-10 минути да дърпа вода. След като е добре овлажнена, я пресяваме през сито, така че всички частици в нея да се разделят. С една трета от захранката правим около 10-12 топки, които ще ни послужат за тежка захранка. С останалата част от захранката в момента, в който се появят рибите, започваме да храним непрекъснато по-една стиска през 2-3 минути. Понякога се налага да се забърква още захранка. Платиките идват в огромни количества и моментално омитат всичко.
За стръв се ползва предимно бял червей, но има моменти, когато рибите са на захранката и са много капризни. Тогава често се случва да ги закачаме навсякъде по-тялото. Много добра стръв в този случай са вердевасът и пинките. Комбинациите от една бяла пинка с един вердевас или само 2-3 вердеваса са много резултатни при труден риболов. Вердевасът е стръв, на която мирните риби почти никога не могат да устоят. Невинаги обаче разполагаме с такава стръв. Изпробвана комбинация за стръв е пинка с гумен вердевас. На едно парченце от него можем да хванем повече риби отколкото на истинския. В повечето случаи още при първото кълване живият вердевас вече е изсмукан. Големите екземпляри платики кълват добре и на торен червей в комбинация с бял червей.

 

Кефал, скобар и морунаж
През пролетта риболовът по реките е много къс, тъй като обхваща периода от първото сериозно затопляне в началото на март до 15 април, когато влиза в сила пролетната забрана за риболов, която на практика обхваща почти всички реки. През този период на годината кефалите също са активни, но много често реките са буйни и мътни от топящия се сняг и на практика риболовът е много труден. Въпреки това понякога се лови доста кефал. Напролет той се задържа повече в буйните вирове под бентовете, в дълбоките бързеи или ако водата е мътна в непосредствена близост до брега. Понякога се върти и под вливащи се в мътната река ручеи с бистра вода. Тогава е добре да се лови на границата между бързата и по-бавната вода или на границата между мътната и бистрата вода. Отново риболовът е най-ефективен на плувка с торни или бели червеи. През пролетта вече налита и на малки живи рибета.
По реките в този период се ловят и доста скобари и морунажи. Сега след края на “кървавия тройкаджийски период” скобарите и морунажите започват да се влияят изключително много от захранката, особено ако в нея има достатъчно на брой бели червеи. Както кефалите, така и те си падат много по белите червеи. Най-лесният начин да ги свалим до дъното е да ги подаваме с тежка, добре овлажнена речна захранка.
Тъй като в този период на годината тръгва силно риболовът по язовирите около устията им, именно там се ловят, както и кефалите. За препоръчване е в кристално бистрата вода да се захранва с малки порции бели червеи и да се лови на тях. Това често носи огромен успех. Язовирите “Бебреш”, “Ивайловград”, “Голям Беглик” и много други са по-добро място за риболов в сравнение с малките реки. Въпреки това мнозина обикалят и по реките. Често на тях се налага да се лови само по тихите места и то в близост до брега. Риболовът е идентичен с този през зимата, с изключение на това, че по-смело може да се използва захранка. В мътната вода и линията може да е по-сигурна. Ако нивото е много високо, а водата мътна е добре да се използва щека и близалки Cralusso от модела Торпедо. С тяхна помощ може да се лови успешно и в най-буйните пролетни води.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Риболов по света Зимен риболов на Тунджа /4 Калоян Белополски за зимния риболов по реката на скобари и морунажи На лед Зимните примамки /8 Игра или вкус - ...
На връщане от Шотландия
От Станислав Мънков   Първата седмица на май месец трябваше да съм на практика по морска биология на остров Great Cumbrae, който се намира до Гласгоу. ...
Съдържание
Актуално Приказка за таймените 1 / 4 Калоян Белополски за една от най-популярните дестинации за риболов на таймени, леноци и хариуси - ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
С пелети за шарани
В последно време все по-популярен става риболовът на шарани на платените водоеми. Вече има доста язовирчета, на които се ловят прилично количество шарани, а ...
Бабушки в серия
От Красимир Костадинов   В един от най-горещите дни на август реших на следващия ден да посетя яз. “Одринци”, намиращ се в близост до град ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Щъркелски неволи или oсобености на българския национален риболов
  От Краислав Димитров   Осмелявам се да ходя на "Щъркелово гнездо" горе-долу веднъж на две години. Все си мисля, че нещо ще се е ...
Румен Витков за Световното в Испания 2010
Интервюто взе Калоян Белополски   К. Белополски: Румене, ти си един от най-опитните български състезатели и за щастие тази година успя да попаднеш в ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6