Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Руснак закъсал насред тундрата с джип.
След известно време видял да минава чукча и го помолил за помощ.
Чукчата му отговорил:
- Две думи кажа и машина тръгне, обаче дай водка! .
Руснака му дал бутилка "Smirnoff" и след като чукчата доволен я изпил, казал:
- Трактор трябва.

 Статия

Още нещо за влакната

Риби и Такъми (бр. 5 / 2008 г.)

Влакното – това е свързващото звено между риболовеца и рибата. От правилния му избор зависи точността на замятане, играта на примамката, успешното вадене на рибата.

В “Риболовна енциклопедия” (Dorling Kindersley, 1994) всички влакна са наречени с една дума – монофиламентни (monofilament), но само след две години в не по-малко солидното издание “Основи на риболова” (The Fishing Sourcebook) вече се говори за два вида влакна: монофиламенти и кополимерни (copolymer). Днес към тях вече се добавя и класа на високо полимерните влакна (high-copolymer). Тези три вида влакна се различават по химичния си състав и технология на производство. Такава е и класификацията, използвана от производителите:
1. Monofilament – влакно, произведено от полиамид – традиционен найлон с определена здравина и съпротивление на възел и с висок коефициент на еластичност. Еластичното влакно добре се навива на шпулата на макарата, следователно с него лесно се замята. Използва се за въртящи блесни и за примамки с неголяма относителна плътност, като воблери. Това влакно амортизира тласъците на рибата, отслабвайки напрежението върху механизма на макарата, но заради мекостта си е склонно към изтъркване.
2. Copolymer – материал на базата на смес от няколко различни полиамиди. Процесът на изтегляне на нишка от такъв материал има цял ред технологични особености, предназначени да защитят повърхността на влакното (правейки го по-здраво, в това число и на възел) и да му придадат специфични качества с оглед на използването му в едни или други условия на риболов. Като цяло тези влакна са по-здрави от монофилните. Подходящи са спинингов риболов с джиг-примамки. С тях е по-лесно да се засича и по-малко се оплитат. Трябва да се отбележи, че колкото е по-здраво влакното, толкова по-точно предава всички тласъци и дърпания на рибата, което увеличава натоварването върху механизма на макарата и води до по-бързо изразходване на ресурсите й. Ако влакното е еластично, маневрите на рибата в една или друга степен се амортизират, а ако влакното въобще не се разтяга (като например плетеното), задължително трябва да се избират по-надеждни такъми.
3. High-copolymer – Процесът на производство на тези влакна представлява още по-сложен цикъл, насочен към усъвършенстване на здравината, надеждността и продължителното съхраняване на изходните характеристики в различните климатични и експлоатационни условия. За да не усложнява терминологията и за да се различават от кополимерните, ще използваме наименованието “високополимерни”. По принцип тясно специализираните влакна се отнасят към този клас, тъй като именно новите технологични процеси позволяват да се придават на влакното напълно конкретни свойства: необходим коефициент на пречупване или сцепление с водата, способност за бързо потъване, съхраняване на качествата при продължително въздействие на слънчевата светлина, предпазване от замръзване и т.н.
Всеки от тези класове влакна си има своите свойства, които могат да се превърнат в достойнства, ако сте ги взели предвид при избора, или в недостатъци, ако не сте им обърнали внимание при покупката. Важни се явяват следните характеристики: еластичност, издръжливост (на натоварване), диаметър, памет (наличие на остатъчна деформация), устойчивост към външни въздействия и чувствителност. Обикновено да се достигне максимума едновременно по всички показатели е сложно, така че следва по-отрано да решите какво очаквате от влакното. Например, за да противостои на външните въздействия, повърхността на влакното се прави по-здрава, но при това то става и по-здраво; влакната с по-голям диаметър са по-малко чувствителни от тънките; наличието на остатъчна деформация на влакното има по-сериозно значение при риболов с макара, отколкото с цял такъм, и т.н.
Колкото е по-голямо качеството на влакното, толкова по-малко се налага да се жертват едни свойства заради други. Ако влакното се изтегля бързо, като се набляга на количеството, то се получава неравномерно като диаметър (некалибрирано) и вътрешно напрежение. Доброто влакно се изтегля бавно, особено това с диаметър под 0,1 мм. Такова влакно, особено ако е и с необходимото качество, може да е доста скъпо. Понякога нивото на търговската марка като цяло може да се определи именно по качеството на тънкото влакно в асортимента, но трябва да се помни, че редица производители се специализират в производствата на влакна с определено назначение, затова отсъствието на много малки или, обратно, на много големи диаметри в асортимента не винаги характеризира ранга на производителя.
Производителите на влакна са големи компании, занимаващи се с производството на влакна (кордови влакна), които по-нататък се използват в много области: от текстилната промишленост до риболова. Такива компании няма много в света и те могат да си позволят да имат скъпоструващо високотехнологично оборудване, което обезпечава необходимия състав на изходната суровина, колкото и да е сложна тя, качествен процес на изтегляне на мононита, обработката му, включвайки оцветяване и намотаване, и качествен контрол. Производството на влакно е многостепенен процес и да се съди за качествата и свойствата на крайния продукт само по изходната суровина е несериозно.
Много компании просто поръчват влакно със своята търговска марка при производителя, но това не е лошо, тъй като и в този случай целия цикъл се съсредоточава в едни и същи надеждни ръце. Огромно количество фирми купуват влакното от производителя на големи бобини, след което го намотават на стандартни шпули. Тук също има много подводни камъни: дали това влакно не е остатък от основното производство, какви намотаващи машини се използват (висококачествените са много скъпи), дали не се икономисва от техниката за проверка на качеството на готовия продукт? Затова фразата “влакното се намотава в условията на завода -производител” е плюс, гарантиращ че целият цикъл на производство минава през оборудване от едно и също високо качество, а, както беше пояснено по-горе, това качество по принцип е достатъчно високо.
На здравината на влакното влияе също така и цвета, по-точно степента на снижаване на здравината на влакното зависи от цвета (най-сложен в този смисъл е черният цвят), затова е толкова важно процесът на оцветяване да се изпълнява при строго съблюдаване на правилата, особено що се отнася до многоцветните влакна. При това здравината на участъците с различен цвят също трябва да е практически еднаква. Като цяло цветът на влакното се подбира в зависимост от обкръжаващата среда, така че да не изплаши рибата. Но съществуват и специални изследователски програми, изучаващи спектъра на цветовете, които рибите от определени видове виждат. Например американците са открили, че бялата риба по-добре вижда жълтият цвят. Като правило авторите на такива изследвания са предпазливи както в изводите, така и в препоръките, подробно указвайки в какви именно условия е проведено тестуването, но и да не се обръща внимание на подобни публикации от страна на риболовците е недалновидно.
Съществуват няколко начина да се придаде на влакното необходимия цвят. Например компанията Hi-Seas (САЩ) притежава ноу-хау за производство на многоцветно камуфлирано влакно. Четири цвята (син, зелен, червен и черен) се добавят на ниво начален стадий на подготовка на суровината, при това не последователно, а едновременно. Използваната при това технология Duality Polymer (TM) обезпечава не очакваното пълно сливане на всички цветове в един, а само частичното им смесване. В резултат се получава плавни и непрекъснато изменящи се оттенъци, където няма нито един ярко изразен цвят от изходните четири. Такова влакно се слива с който и да е цвят на околната среда като хамелеон.
Общоизвестно е, че ултравиолетовите лъчи, както и ниските температури лошо влияят на свойствата на влакната (те губят от здравината и еластичността си), затова производителите, решаващи този проблем по пътя на използването на специални технологии за обработка на повърхността, винаги указват това. Ако повърхността на влакното е гладка, тя е по-малко подложена на протриване, по-слабо я носи течението (тъй като почти отсъства сцепление с водата). Често за тази цел се използва тефлоново или аналогично на това покритие. С появата на разнообразни високотехнологични процеси на производство се появила възможността за създаване на тясно специализирани влакна, като например потъващите. Влакното може да потъва просто защото е поело много вода. Но не се радвайте – това става за сметка на здравината му (губи до 15% от здравината си). За създаването на качествено потъващо влакно отначало повърхността му се прави устойчива към въздействие на водата, а след това вече се използват други методи, които да го направят потъващо. Между другото, да се плаща висока цена само заради това, че влакното е потъващо, е нецелесъобразно. Изначално всички влакна имат плътност, съпоставима с плътността на водата. Когато се появи влакно, по-тежко от водата – това вече е предмет на гордост от страна на фирмата. Често за тази цел се използват специални съставки и покрития, заради които повърхността става попиваща и влакното вследствие потъва. С времето влакното губи това покритие.
Такава характеристика, като “памет” на влакното, е важна при риболов с макара, и особено лек спининг с малка макара. Влакното се изнизва от нея спирално и е необходимо колкото се може по-бързо да се изпъне, “забравяйки” за това, че е било намотано. Такова свойство се нарича “ниска памет” или “отсъствие на остатъчна деформация” и се постига до голяма степен за сметка на изходния химичен състав, да не кажем и с помощта на процесите на обработка на влакното.
Правилното размотаване се извършва с оглед на необходимото натягане, което обезпечава дълго съхраняване на влакното без загуби на свойствата му. Гладката намотка на влакното от шпула на шпула е съществена в случаите, когато са ви необходими повече от стандартните 100 м, освен това ви дава гаранция, че в изходния материал отсъстват частични остатъци от основното производство. Разбира се много скъпото висококачествено влакно може да се продава в отделни опаковки. Въпросът – колко пари могат да се похарчат за влакно, е доста сложен. Но трябва да се помни, че влакното – това е разходен материал, който трябва регулярно да се подменя. Така че преди да вложите крупна сума, помислете дали ще съумеете и успеете да използвате всички възможности на такова влакно.
Струва си да се замислите каква издръжливост на опън ви е необходима. Разбираемо е желанието да се запасите, но трябва да се отчитат препоръките, указани на въдицата и макарата, а освен това и с условията на риболова. Да предположим, че имате въдица с дължина от около 3 м. Вие сте я хванали например на 50 см от дръжката. Сега да си припомним правилото на лоста: за да се скъса такова влакно, е необходимо към върха на въдицата да бъде приложено натоварване от 18,5 кг. Не е сложно да се пресметне, че тогава в точката, където държите въдицата с ръка, ще се наложи да удържате повече от 100 кг. Ръцете се амортизират доста по-рано, сработва аванса на макарата. От друга страна – във водата е малко по-лесно, отколкото на земята, да се оправите с тегло дори от 70 кг. Така че такова влакно (при положение, че и цената му е напълно приемлива) е достатъчно.
Нерядко се срещат влакна, при които има разминаване между заявените и реалните характеристики. Що се касае до сертифицираните за състезания влакна, ще приведе предупреждението на Майк Лич: “Вашето влакно трябва да се къса под, но в никакъв случай над този тест, който е указан на етикета. По този начин за спортните влакна е прието да се указва тест на издръжливост малко над реалния, предпазвайки състезателя от проблеми при проверка на влакното след състезание, когато заради едва-едва по-високия (от заявения) тест на издръжливост трофеят не се зачита.” И тук възниква въпросът, кое е по-важно: съвпадението на реалния диаметър с указания на шпулата или съвпадението на реалния и указания тест на издръжливост. Опитните риболовци смятат, че за тънките влакна съвпадението на диаметрите е по-важно. Ако реалният диаметър се окаже по-голям, това може да се отрази на замятането, а и недоверчивата риба веднага ще забележи разликата в рамките на милиметри, която вашето око е пропуснало при покупката, доверявайки се на етикетите. Това незначително разминаване в тестовете на издръжливост може да се компенсира за сметка на майсторството при ваденето.
Как да проверим влакното? За да определим доколко меко е то, може да го поставим на стъкло: ако влакното ляга абсолютно равно, то е меко. Притиснете го между палците и със сила обтегнете метър от него – ако след от пускането се свие на спирали, значи е с висока остатъчна деформация. Диаметърът може да се провери само с микрометър. А тестът на издръжливост е целесъобразно да се проверява върху отрязък не по-малък от 1 м. Производителите не биват подлагани на контрол на качеството на пипане. Най-качествените влакна се произвеждат в технологични комплекси, предварително разчетени не само за всеки тип и диаметър, но и за определен набор от характеристики, т.е. калибрирането на различни влакна върху една машина е изключено, следователно са изключени грешки и неточности.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За пъстърва в снеговете
  Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали ...
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
MAROSH MIX CUP’ 2010
д-р Петър Петров КСР “Маяк - Тубертини“   Изминаха няколко дни, докато съумея да си събера мислите и да преосмисля всичко, което имах ...
Риболов с мънисто
  Зима е. Язовирите са замръзнали и сега там властва риболовът на дупка. Но освен риболова на лед имаме и друга алтернатива. Студената, снежна зима е ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
Съдържание
Риболов по света Риболовната магия на Англия I /4 Калоян Белополски за интересния риболов на английски сьомги Хищници Зимни щуки /10 Станил Йотов. Къде и ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
Сомове посред зима
От Краислав Димитров   Навън е вече зима. Застудя. Настъпва любимото ми време за лов на бели риби със силиконови примамки. Затова щом Марто ми се ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6