Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Седи си един зад компютъра. През прозореца долита една тухла, завита в лист и разбива монитора. Мъжът вдига тухлата, развива листа и чете: "Продавам нов монитор".

 Статия

Със спининг за кефали

Риби и Такъми (бр. 5 / 2008 г.)

В онзи следобед преди повече от 20 години на Тунджа не се виждаше жив човек. Току-що се бях снабдил срещу 18 лева с нова пръчка от фибростъкло “Жермина”, което тогава беше върхът на спининговото оборудване, предлагано в България. Макара “Форел”, купена на старо, влакно 0.20 на “Прогрес” (Плевен) и някаква руска измишльотина, пробутана ми под етикета “блесна” допълваха такъма, с който щях да ловя за пъв път кефал на спининг. Бях чул, че кълвял. Замятах скептично в единствения чист участък на реката, преди в нея да се излее цялата промишлена помия на Казанлък. Тук имаше големи кефали, но ние, келешите от квартала до гарата, все не успявахме да закачим нито една от “тупалките”. При поредното замятане под надвесеното дърво на отсрещния бряг изведнъж въдицата ми се разтресе от мощен удар, и онова нещо заби в дълбокото. Безмилостното чаткане на моя “Форел” обаче показваше, че рибата ще бъде преборена. Беше отличен кефал, първият ми на блесна. Така започна всичко...

 

От Станил Йотов

 

Какво по-добро удоволствие от риболова на кефал със спининг в река? Рибите са хитри и силни, а изваждането на трофеен екземпляр от участък с бързо течение е един от най-хубавите екшъни, които хобито ни предлага. Не е и толкова сложен, овладява се лесно дори от децата – синът ми например улови първия си кефал на спининг в Искърското дефиле когато беше само на 8 години. Така че ако сте решил да ставате спинингист и си падате по речния риболов, няма по-подходяща риба за старт в тази дисциплина.

 

Тактика на риболов
Със затоплянето на времето кефалът излиза от зимните си убежища и започва да се движи по цялата река, за да търси храна. Тъй като е всеядна риба, може да обитава както удобни за улов на малки рибки места, така и вировете под всяка слива или черница. На практика трябва да го търсим навсякъде, макар че дълбоките вирове близо до брега, бързеите и всички места, където има смяна на релефа, държат кефали. Разливите и спокойните места също се обитават от тази риба. Така че се налага да обловим всяка зона край брега и по-навътре, за да не пропуснем някой трофеен екземпляр.
От практиката категорично се е доказало, че по-резултатният спинингов риболов на кефал е този с подаване на примамката по течението, и бавно и неравномерно водене срещу него. Може да се заметне и перпендикулярно на реката. Бързото водене на примамката по течението затруднява кефала, тъй като той не е толкова подвижен като пъстървата и трудно би догонил блесната или воблера. Излишно е да се казва, че риболовецът трябва да бъде много добре прикрит, тъй като кефалите виждат всичко и са много плашливи. Веднъж забелязали човешко присъствие на брега, рибите стават подозрителни и не атакуват примамките.

 

Блесни
Поначало кефалът не е кой знае колко претенциозен към примамките за разлика от пъстървата, където оцветяването на блесната играе съществена роля за ритъма на кълване. В общия случай която и да е евтина въртяща Mosca от №1 или 2 е достатъчна, за да си наловим риби.
При мен изискванията към блесните се свеждат до следното: да се въртят добре и безотказно, и да бъдат със сребристи лопатки. Личният ми опит сочи, че кефалът атакува много повече белите блесни, отколкото тези с жълто, медно или черно листо. Наличието на точки по листото според мен не е голямо значение. Разбира се, има достатъчно изключения от това правило и то не бива да се приема като задължително, но в общия случай сребърната блесна върши най-добра работа. Предпочитам да работя с модели на Mepps, Mapso, Mosca, DAM, Cormoran и Rublex, както и с някои самоделки като “Стойчев”, “Бай Боре” или “Попски Рублекс”, макар че последните два вида все по-трудно се намират на пазара и повечето спинингисти си ги пазим като уникати, отколкото да ги вкарваме в употреба.

 

Голямото в малките детайли
Кое е основното при риболова на кефал с блесна? Често пъти може да претърпим пълен провал, ако пренебрегнем някой малък и незначителен детайл. Например преди седем години ловяхме кефал с блесна по Искър. Около обяд кълването рязко спадна, макар че рибите се виждаха във водата пред нас. Как да реагираме? С колегата сменяхме примамка след примамка, докато накрая поставих една самоделна блесна с размер на №1 по стандарта на Mepps. Особеното при нея беше, че ако при падането й държите влакното изпънато, тя веднага се завърта. На практика в рамките на по-малко от секунда кефалите първо усещаха деликатното падане с лек плясък на примамката във водата, а след това виждаха и самото й проблясване. Това се оказа суперпечеливш вариант – кефалите налитаха много стръвно на тази блесна, очевидно раздразнени от поведението й. Важното за мен беше да изпълнявам правилно упражнението “плясък – блясък”.
В друг от случаите ловях на река с бързо течение. В началото поставих модел на Mepps Aglia, който се въртеше много добре, бляскаше атрактивно и...не се харесваше на кефалите. Смених с Mepps Comet, който има по-тясна и издължена лопатка. Тя се върти под доста по-малък ъгъл спрямо оста на блесната и е малко по-дискретна. С поставянето й риболовът тръгна добре. Кефалите очевидно предпочитаха неособено агресивна блесна.

 

Смяна на ритъма
Понякога може да се постигне добър резултат в кълването само със смяна на ритъма на водене. Имал съм случаи, при когато рибата атакува почти неподвижната блесна, която само задържам да се върти под напора на течението, без да обирам влакно с макарата. В други случаи кефалът напада примамката при неравномерно водене, накъсано с паузи от по 1-2 секунди. Ударът най-често настъпва именно при паузата.
С една дума – когато кефалът кълве, няма проблем. Когато обаче рибата е пасивна, се налага да импровизираме. Смело прилагайте и най-нестандартните решения, от тях винаги може да има полза.

 

Воблери
Преди 7-8 години открих отличните свойства на онези примамки, известни като “тракалки”. Става въпрос за сръбските тумбести воблери, които имат съчми в тялото си и тракат при играта си във водата. Тези вибрации допълнително настървяват кефалите.
За пръв път се убедих в резултатността на “тракалките” през юни 2001 г. при риболовен излет на Искър около Реброво. Участъкът след вливането на Батулия ми изглеждаше подходящ за местообитание на кефалите заради прясната вода, идваща от планинската река. Заложих на зеленикав воблер, който ми бяха продали под името “бомбърка”. Имах удар още при първото хвърляне, при това много мощен, но рибата се откачи. Ядосано заметнах втори път и още при завъртането спинингът ми се огъна. Един трофеен кефал беше атакувал бомбърката. Продължих по същия начин, рибата ми кълвеше като обезумяла, докато неколцината местни колеги, ловящи на стръв, далеч не се радваха на такъв успех.

 

Избор на примамка
Оттогава насам воблеростроенето се разви много и на пазара вече има достатъчно марки, за да избираме. Можем да ловим с успех кефали както със скъпи японски примамки като Yo-Zuri, така и с модели на сръбските Goldy, Ugly Duckling и т.н. Въпрос на избор. Според мен марката може да е важна, но е по-важно самото водене на примамката.
Риболовът на кефал с воблер е доста сходен на този с блесната, а в някои моменти може да бъде и по-резултатен. Докато при блесната се улавят предимно кефали с тегло до около половин килограм, с воблера можем да разчитаме на по-големи риби.

 

Какво имитираме всъщност?
Във воблера кефалите припознават най-различни неща. Ако например замятаме под някоя надвиснала над реката джанка, кефалът най-често си мисли, че това е поредният плод, паднал отгоре, макар че ние ссмятаме, че всъщност примамката ни имитира жаба или нещо от сорта. Съвет – не търсете логика при риболова на кефал с воблери! Например има воблери, имитиращи голям зелен скакалец. При воденето му срещу течението скакалецът играе и трака с топчетата във вътрешността си. Кефалът едва ли припознава в примамката точно онова насекомо, което му е любима храна, тъй като живият зелен скакалец по никакъв начин не е в състояние да плува срещу течението. В случая сервираме на рибата дразнител, който наподобява нещо, което преди това е яла. И кефалът отива да се разправи с нашественика, убеден в превъзходството си. Когато усети измамата с тройната кука, вече е твърде късно за бягство...

 

Агресия или безпомощност
Много важно е самото водене на воблера във водата. Имаме варианти да го караме да се държи по-агресивно, или да изглежда безпомощен. Това се постига само със смяна на скоростта на обиране на линията. Пасивните кефали ще атакуват воблер, който се движи едва-едва, спира се под напора на течението и изглежда лесна плячка. Кефалът не е пъстърва, за да се стрелка след бързодвижеща се примамка, той е по-бавен и гони воблера с доста по-малка скорост, отколкото атлетичните пъстърви. Ако ловим с воблер-рибка, трябва да имитираме слабоподвижно и умиращо същество. Ако залагаме на имитация на жабка, нещата стоят по подобен начин.

 

Относителният улов
Разбира се, не бива да се смята, че спининговият риболов на кефал непременно трябва да води до пълно кошче. Има дни, в които рибата не е много активна и дори най-опитните спинингисти имат редки кълванета. В такъв ден улавянето на 4-5 добри риби може да бъде счетено за успех. Ако ловим на пиявица, при всички положения ще хванем повече, но се губи удоволствието от използването на изкуствените примамки. Така че с годините повечето спинингисти развиват в себе си ценностната система на “относителния улов”. Той се състои в това какво сме хванали съобразно конкретните условия, цвета и нивото на водата, както и в сравнение с улова на местните майстори, които видят на реката всеки ден и познават навиците на рибата и местообитанията й.

 

Другите аксесоари
За спининговия риболов на кефал е достатъчна въдица с дължина около 2.40 м и акция в рамките на 5 – 15. Макарата трябва да бъде съобразена по тегло с въдицата. Най-подходящото влакно е 0.18, тъй като с него можем да разчитаме, че ще извадим кефал с тегло поне до две кила, без да скъсаме линията.
Много важни за удобния риболов са допълнителните аксесоари. В моя случай ползвам следните неща:
- нокторезачка за рязане на влакното.
- въже около 7-8 метра, с два ластика в края. Когато закача някоя примамка в клоните над мен, захващам един камък с ластика и прехвърлям въжето над клона. Успявам след това да го наведа надолу и по този начин спасявам примамката.
- бруст за заточване на куките. Това е много важен елемент, тъй като тройката се удря в най-различни препятствия в реката и се изтъпява.
- набор примамки, събрани само в една кутия. Излишно е да влачим повече кутии, при положение, че можем да подберем набор, с който да реагираме адекватно във всички ситуации.
При спинингов риболов на кефал аз лично вече шести сезон не използвам рибарското кошче. Оставям го у дома, тъй като пускам обратно всички уловени риби. Кефалът е много по-атрактивен обект за риболов, отколкото за ядене. Оттогава съм върнал обратно във водата стотици кефали и не съжалявам за нито един от тях. Те пак са там, и ние пак ще ги ловим.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Пъстървата през февруари
  Началото на февруари е забележителен момент за една по-особена каста риболовци – онези, които ловят пъстърва. През първия уикенд на месеца се ...
“На гости у Иречек”
За Световното в Чехия и представянето на трикольорите   От Калоян Белополски   В средата на септември се проведе поредното световно първенство ...
Тънкости в риболова на дебелите костури
Ноември не е от най-риболовните месеци. Особено ако ловим хищници със спининг. Щуките стават по-пасивни, отколкото през изминалите седмици. Бялата риба не е ...
Камола от силикон за трудни пъстърви
От Станил Йотов   Силиконовата камола, монтирана на микроджиг, напоследък взе да се утвърждава като средство за риболов на трудни пъстърви. Такива, ...
Пролетен риболов на клен
От Пламен Панталеев   За мнозина от вас съм сигурен, че клена е интересна риба. Нейния риболов често придава големи емоции, особено когато излизат ...
Рапала атакува света на изкуствените примамки
Интервю с Тиму Макела – директор “Връзки с обществеността” в Rapala VMC Corporation   - Преди време Рапала предизвика революция с две ...
За големи пъстърви с мъртва рибка
От Станил Йотов   Риболовът на трофейни пъстърви с мъртва рибка е изключително разпространен в страни като Италия и Франция, където уловът на петнистата ...
Хитрости за зимния сезон
Риболовът на лед е колкото лесен и приятен, толкова и труден. Причината е ясна – при минус 10 градуса не е лесно да клечиш цял ден на леда. Дупката от ...
ХХ –то Световно първенство по риболов на
От Борис Бояджиев - Бомара   Тази година за изненада на всички страни – участници в досегашните световни първенства, състезанията и в двете ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Валентин 2014-08-10 23:36:04

Super

лъчезар димитров 2010-11-25 19:57:22

Великолепна статия, поздравявам ви колега. Върл фен съм на спининговия риболов, в частност на кефалския. Жалкото в цялата история е, че.....малко са онези, които наистина ценят рибите и местата, които обитават. Станахме като.....трябва да тарсим все по затънтени места, за да се насладим на минутите, които ни карат да ценим истинското в този живот.

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6