Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Обява:
"Млад, здрав и снажен, притежавам две офшорки, яхта, вила на Хаваите, Порше и частен самолет! Не купувам и не продавам нищо - просто искам да се похваля!"

 Статия

Как да подберем правилни такъми за риболов

Риби и Такъми (бр. 6 / 2008 г.)

Колкото повече мисля по темата, толкова повече стигам до извода, че е просто огромна. Няма проблем, колкото и време да отнеме, искам да съм възможно по-подробен. В първите две статии говорихме за екипировката, която ще ви е нужна, за да може да използвате нещата, за които ще говоря този месец. Ще видите, че малко по малко се приближаваме към рибите.

 

От Ян Ван Шендъл

 

Като се замислите, ще достигнете до извода, че, съвсем логично, колкото по-близо стигаме до рибата, толкова по-важно става вашето оборудване. Например, ако не използвате идеалната щека или въдица, рибата която се опитвате да ловите, не знае това и пак може да клъвне. Ако използвате подходящото влакно, кука и стръв и успеете да представите стръвта по подходящия начин, също ще ловите. Може би не максималното количество, не все пак ще ловите. Но ако монтажът ви не е правилен и не представя стръвта по подходящ начин, дори и да използвате най-скъпото оборудване, няма да ловите въобще или в най-добрия случай много малко.
Както казах, в тази “серия” ще си говорим за плюсовете и минусите на монтажите. Ако искате да ловите успешно, бито то на състезание или на любителски риболов, вашите монтажи трябва да възможно най-перфектни.

 

Монтажите
Може да купите готови монтажи в много риболовни магазини, но никога не съм бил почитател на това. Единственият начин да направите перфектен монтаж е да изберете отделните му части сами.
Може би е по-добре да се запитате какво по-точно представлява перфектният монтаж? Едно обаче трябва да ви стане ясно, никога няма да имате перфектен монтаж за навсякъде. Максимумът, който може да постигнете, е да направите перфектния монтаж за специфична ситуация. Всичко в риболова зависи от това. За риболов в реки ще са ви нужни по-различни монтажи от тези, които използвате на канали и езера, и дори те ще варират от място до място.
Перфектният монтаж ще ви даде максимално количество кълванета в определена ситуация и ще изважда почти всяка закачена риба. Лесно е да се каже, но как да направим перфектния монтаж?
Преди всичко, както винаги в риболова, стремете се да мислите логично и да правите нещата възможно най-прости.

 

Влакното
Нека да започнем с влакното, което използвате. То трябва да е достатъчно дебело, за да извади закачената риба без проблем, но същевременно и достатъчно тънко, за да не ги плаши.
Винаги се подсигурявайте да не ви е прекалено тънко основното влакно. За стандартния риболов на бабушка и платика при нормални условия използвам 0,12. Само когато съм сигурен, че риболовът ще е труден, използвам 0,10. Когато прехвърля тези размисли върху вашите условия, мисля, че изводите ще са същите. Само когато ловите на места с много шаран и бяла мряна, вашата линия трябва да се подсили.
Достатъчно за основното влакно, поводите могат да варират доста повече.

 

Поводите
Очевидно линията, която използвате, трябва да е съобразена с рибата, която ще ловите. В моя стил на риболов поводът е винаги по-тънък от основното влакно, минимум с 0,02 мм, за да бъда по-точен. Това е за да може ако нещо се скъса по време на риболов, това да е именно повода и нищо друго. Когато загубите повод, може да ловите отново почти веднага като добавите повод със същата дължина.
Не винаги се налага да късате повода, за да го смените. Понякога може риболова да е по-труден от очакваното и ще са ви нужни по-малки куки, например, или обратното - да ви трябват по-големи за да вадите рибата по-бързо.
Много рядко се случва да използвате само един повод по време на състезание. Винаги ви трябва добър набор от готови поводи, за се адаптирате към различните неочаквани ситуации. Още нещо за поводите - когато ловите, влакното трябва да се намира т вътрешната страна на лопатката, за която е вързан възела. С други думи, ако куката се наклони наляво, то и кордата трябва да е огъната натам. Това е много важно, иначе ще имате много пропуснати кълванета.
Казах, че използвам много различни поводи, просто защото ловя на много водоеми и срещам различни ситуации. Едно от нещата с голяма важност е и дължината на повода. Ще съкратя дългото обяснение: колкото по-малки риби ловите, толкова по-къс повод използвайте. Като указание - за малки рибки 10 или 12 сантиметра повод е достатъчно дълъг, а за едри риби, като шарана - 30 или 35 сантиметра повод е достатъчно къс. За стандартен риболов на бабушка или платика във вашата страна дължина от 20 и 25 сантиметра е перфектна.

 

Плувката
Плувката също е много важна част от всеки монтаж. Първо, от значение е нейната форма, която зависи от условията. В течаща вода е тя трябва да стои изправена колкото може повече, дори когато се опитвате да я заспорите в течението. Основната тежест на тялото на плувката трябва да е на малка площ точно под повърхността на водата. Обикновено тялото е плоско, но така наречените плоски плувки са идеални, когато трябва да задържите стръвта на едно място в течението. Понякога водата може да не е течаща, но вятърът да кара горните пластове да се движат. Тогава също е подходяща по-малко обла плувка с форма на капка.
След това има много тежки и трудни условия в стоящи води. особено когато рибата взема много внимателно стръвта. В такъв случай ще ви трябват дълги и тънки плувки, за да оказват колкото може по-малко съпротивление, когато ви кълве. По-голямото съпротивление в тези случаи ще накара рибата да изплюе.
Антената на самата плувка също е много важна. Преди всичко тя трябва да е забележима. Понякога това се постига доста трудно и създава повече затруднения отколкото може да очаквате. При всеки риболовец е различно. Познавам такива, които за повечето ситуации предпочитат жълта антена. Ако аз трябваше да използвам този цвят, сигурно нямаше да хвана риба през живота си. Винаги съм наблягал на оранжевото, защото това е цветът, който виждам добре. Точният диаметър на антената е съществен, но по други причини. Много голяма антена ще създава много съпротивление, но понякога трябва да помислите и за другия случай, когато плувката с много малка и тънка антена ще бъде завлечена под водата от стръвта ви.

 

Куките
Кукичките са може би най-важната част от монтажа. Отново видът им зависи от много неща. За по-големи риби ще са ви нужни по-едри куки, просто защото в противен случай ще ги загубите веднага, след като ги засечете. Те също така трябва да са достатъчно тънки, за да не увреждат стръвта. Повярвайте ми, между много здрава и много фина има много различни опции и огромен избор на форми и номера. Повечето куки от различните марки сега са добри. Важно за мен е следното правило: погледнато от извивката на куката, острието трябва да е колкото се може по-дълго, така ще имате по-малко изтървани риби.
Говорихме с големи детайли за монтажите, но съм сигурен, че някои читатели са забелязали, че пропуснах една много важна част - утежнението и начина му на поставяне на линията.
Да, пропуснах го нарочно. Следващият месец ще стигна до тази част на монтажа, просто защото е достатъчно важна, за да я претупам като част от статията.
Има доста за обясняване, но ще го оставим за по-нататък.
Когато прочетете написаното дотук, вероятно ще помислите, че е много сложно. Не е толкова трудно. Мислете логично и използвайте своя инстинкт, това е всичко, от което имате нужда.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За пъстърва в снеговете
  Сезонът на пъстървата започна в тежки условия. Сняг, преспи, студена вода, пасивни риби. Бреговете на големите реки са целите в лед. А сме чакали ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
За пъстърва с мъртва рибка
Блесни, воблери, мухи... Всичко това са изкуствени примамки за риболов на пъстърва, доказали себе си в практиката. Да уловиш пъстърва с примамка, изработена ...
Румен Витков за Световното в Испания 2010
Интервюто взе Калоян Белополски   К. Белополски: Румене, ти си един от най-опитните български състезатели и за щастие тази година успя да попаднеш в ...
Големите примамки
Здравейте, драги читатели на сп. “Риби и Такъми”! Казвам се Ивайло Пенев и се занимавам активно с риболов от 15 години. Страстта са ми големите ...
MAROSH MIX CUP’ 2010
д-р Петър Петров КСР “Маяк - Тубертини“   Изминаха няколко дни, докато съумея да си събера мислите и да преосмисля всичко, което имах ...
Девин 2008
или как станахме трети в света   Станил Йотов за VI Световно първенство по спинингов риболов   Гледах съсредоточено в онова чудо на края на ...
Риболов на дунавски щуки
До преди две години се наблюдаваше бум на щучата популация по поречието на целия български участък на река Дунав. За съжаление рибите, които се ловяха масово ...
Зимни бабушки от яз. “Цонево”
  Зимата е сезон, когато традиционно се практикува риболов по реките или замръзналите водоеми. През тази година се наблюдава топла или може би закъсняла ...
Царицата на “Кастел”
В тази статия ще споделя как хванах най-големия си шаран - моят личен рекорд. Това е историята за улавянето на една уникална риба на един уникален ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
nikolai 2010-10-18 16:23:27

mn se radvam kogato ima koi da obesni vsi4ko koeto trqbva da se znae s detaili, za pove4e uspeh na na4inae6tite i ne samo na tqh. mrs nasluka

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6