Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Двама приятели си говорят:
- Абе, от толкова години те познавам и все се чудя за едно нещо...
- Какво?
- Твоите ризи кой ги носи, когато са чисти?

 Статия

За дунавски распери

Риби и Такъми (бр. 6 / 2008 г.)

Преди 5-6 години расперите бяха мразен обект от повечето риболовци по Дунав. С демонстративните си бухкания в близост до брега изнервяха много от почитателите на плувкарския риболов. Тогава се ловяха рядко и малко хора тръгваха целенасочено за тях. Но риболовната индустрия има решение за всички проблеми и известни фирми започнаха да произвеждат изкуствени примамки, предназначени специално за распер. Популацията му зае стабилна ниша в екосистемата на Дунав и резонно уловът му стана възможен и много успешен.

 

От Ивайло Димитров

 

Расперът е една от любимите ми риби за спортен риболов. Динамиката и промяната на условията при търсенето му са неповторими. Основно го ловя от лятото до късна есен. Особеното при него е, че се групира на големи пасажи и улова на 5-6 едри риби за един ден не е никак случаен. Ловя го основно по два начина – със спининг и на дъно.

 

На дъно
Според мен това е най-краткият и лесен път до трофейните распери. Всичко, което се изисква от вас е да познавате релефа на местата, които посещавате. Много често се случва расперите да вземат в една точно определена точка със съвсем малък диаметър.
Търсете наноси с не прекалено силно течение, граничещи с дълбочини над 2-3 метра. Дъното трябва да е твърдо и колкото може по-чисто, без едри камъни и потънали клони.
Расперите се държат в дълбочина и се вдигат към ръба на наноса, за да се хранят с дребосъците в плиткажа. Вашата стръв трябва да падне точно на ръба, за да може още при вдигането да бъде забелязана и налапана.
Ловя изключително и само на рибки. Резултатни са попчетата с размер около 10 см и уклейките със същата дължина, като превеса в успеваемостта е в ползва на попчето, и то по светлите му разновидности. Всички други рибки, които съм ползвал, не са ми давали задоволителни резултати.

Монтаж
Монтажът е съвсем опростен с цел избягване на късане и оплитане при удар на голям распер. На основното влакно с диаметър минимум 0,35 нанизвам плоско олово с тегло 100 грама, след него гумено манисто за амортисьор, вирбел без карабинка, след него повод от плетено влакно с диаметър 0,17-0,20 от реномирана марка. Дължината му е 70-80 см. Не си правете експерименти с евтини влакна за повод. Ударът е много рязък и първоначалният напън на рибата е силен и често възлите на плетеното не издържат. Куките, които използвам, са бели, не много дебели, с широко стъбло и дълга извивка, номера от 3 до 1 нула в зависимост от големината на рибката. Хубаво е да си подготвите предварително вързани поводи с различни номера куки, за да ги сменяте според стръвта, която успеете да уловите. Не подценявайте този аспект. Расперите плюят много лесно. Ако имате удар и след засечка извадите гола кука или пречупена на две рибка, може да сте сигурни, че нещо не е наред в закачането на стръвта.

Такъми
Друго много важно нещо, на което искам да обърна внимание, са моментът на засичане и въдиците, които използвам. Смятам шаранджийските пръти с дължина 3,60-3,90 и акция 3 либри за най-подходящи. С малки изключения местата, които са подходящи за риболов на распер на дъно са достатъчно широки и чисти от дървета, за да използвате дълги въдици, а те дават по-добро рамо за борба с по-едрите екземпляри и засичат много по-добре бързите харамии.
Когато разполагате въдиците, не ги замятайте надалеч една от друга. Обикновено ловя с две въдици - една заметната към горния край на наноса и една към долния. Когато открия къде са в момента расперите, премятам и двете в тази посока. Носете си стол и стойте седнал зад въдиците, като наблюдавате звънчетата почти постоянно. Винаги ги слагайте пред първия водач, не използвайте големи и тежки сигнализатори. Това е оправдано единствено когато има много силен вятър и имате много фалшиви индикации. Самото кълване в повечето случаи представлява леко повдигане на звънчето и с отпускането му следва силен напън напред. Това е моментът, в който вие трябва да засечете силно и рязко. Всяко забавяне би ви коствало рибата. Много рядко ми се е случвало да се самозасече распер.

Време
Най-подходящото време за риболов на харамии на дъно е през лятото и то при рязка смяна на времето. При силен източен вятър съм правил незабравими излети. Вятърът осезаемо подпира течението на Дунав, вдига вълни и смъква всичката дребна риба на дъното, естествено и расперите я следват. В такива ситуации с правилно подбрано място и добра стръв ударите следват един след друг. Ако времето е тихо, ударите са строго разпределени рано сутрин и късно вечер, като кълве и около час след стъмване.
На този метод съм виждал уловени риби с тегло около и малко над 10 килорама. За съжаление не съм ги документирал, но пожелавам и на вас да ги уловите и да ни зарадвате с вашите снимки с трофей.

 

На спининг
В предните ни броеве има доста материали, които описват подробно местата и начините за ловене на распери с изкуствени примамки, така че ще се спра само на бързо обобщаване на примамките, които работят при мен и условията, в които работят.

Воблери
Както в повечето случаи по Дунав и тук мои фаворити са Ugly Duckling, серията 7 см и двуделни 7 см. Те работят във всичките си разцветки, летят добре и имат невероятна игра в бързо течение. Но има ситуации, в които стандартните воблери не работят и се налага промяна в тактиката. В ситуации, в които рибата показва присъствие, но не взема, ви препоръчвам да пробвате с воблери тип Ратлин (без лопатка). Повечето са достатъчно тежки да достигнат необходимата дистанция. Много добри успехи съм имал на 8 см Rattlin на Rapala в разцветките с повече синьо. Селектира рибите прекрасно, като на него удрят само едри распери, изключително рядко се закача някой под 1 кг. Водя го с високо вдигнат връх и сравнително бързо темпо на обиране. Така се движи във средните и горни водни слоеве и създава силна вибрация.

Блесни
Използвам почти и само тип въртящи се. Най-ефективни са от марката Mosca. За пролетта и началото на лятото предпочитам номера 2-3 с издължено листо тип ‘върбов лист”. Чисто жълтите листа и белите с червени точки работят най-добре. В разгара на лятото използвам по-големи номера 3-4-5 дори и 6-ти номер, като в зависимост от силата на течението използвам и модела Nome, който е с елипсовидно листо. При него най-ефективни за мен са белите листа с холограма.

Спинери
Специално разработени за риболов на распер тези малки тежки примамки ловят във всякакви условия. Тялото им е оловно и с тях се достигат дистанции от 80-90 метра без особени проблеми.
Моделите с в три разцветки като бялата според мен работи най-добре, следвана от синята и жълто-кафявата. С тези примамки може да ловите риба през цялата година - ако намерите групирани распери през зимата, те не биха устояли на подаден точно спинер. Най-подходящите грамажи според мен са 18 и 21. Единственият недостатък при тези примамки е че куките им са сравнително слаби и лесно се изправят. Друго нещо, което според мен е неудобство, е, че във всичките си размери тези спинери ловят всякакви по-големина риби и търсенето само на едри екземпляри с тях е невъзможно. На тях съм имал удари на риби по 200 грама и по 3 килограма.

 

Други методи
Има доста други тактики за търсене на распери, но личното ми мнение е, че не са толкова ефективни или ако са, е нужно много време и познания за успешното им разучаване и прилагане. Все пак много от по-възрастните риболовци по Дунав са изработили свои методи. Един от тях е:

Булдото
В ръцете на познавач това малко кухо пластмасово топче прави чудеса. Използват се съвсем обикновени изкуствени мухи. Направени от косми от конска опашка като се прибавя парче лъскаво ламе най-често сребристо или синкаво, оставят се бухнали. Булдото се монтира за основното влакно и след него се закачат мухите, две или три на брой. Затрудненията при този метод идват от оплитането на повода с мухите и основното влакно. Това се избягва като в последните метри от полета спрете изхлузването на влакното от шпулата. Така линията се изпъва и плясъкът от падането на булдото е по-слаб. Друг недостатък е, че с лекото замътване на водата успеваемостта му пада значително. Понякога се случва да се закачат по два распера, дори, макар и много рядко, но е не невъзможно и по три. Пожелавам на всеки от вас да изпита такава тръпка.

Плувка
Избягван от мен метод, на него по скоро уловите ми на распер са случайни. По простата причина, че се ловят предимно дребни риби. Много рядко се случва да се хване риба с тегло към килограм.
Много ефикасен при гонене на распери в близост до брега е следния метод: монтирате тъмна фиксирана плувка до 2 грама, групирате утежнението на 20-30 см от куката монтирате повода на вирбел и на бяла кука закачате два бели червея откъм дебелата страна. Замятате зад мястото, където гонят расперите и започвате да обирате така, че плувката да лежи хоризонтално на водната повърхност, но така, че почти да не прави бразди по нея. Ударите следват един след друг, понеже двата бели червея се въртят като перка под водата, привличайки харамиите. За съжаление така се ловят и много маломерни риби, които трябва да се пускат моментално във водата.

 

Атмосферни условия и ниво на водата
Расперът е една от хищните риби, на които промяната на атмосферните условия не влияе на апетита. В моята практика съм забелязал, че колкото по-лошо е времето, толкова по към дъното се държат харамиите. Точно обратна е ситуацията при покачването и спадането на нивото. Едва ли има друга риба, която да се мести толкова много при промяна на нивото. Спадането на водата не влияе толкова пагубно на риболова, докато рязкото вдигане почти винаги отдалечава расперите от нас.

Трофейните распери не са никак малко по поречието на нашия участък на река Дунав, така че шансът да се срещнете от двете страни на въдицата с някой такъв не е малък. Грабвайте такъмите и започвайте преследването му.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Царицата на “Кастел”
В тази статия ще споделя как хванах най-големия си шаран - моят личен рекорд. Това е историята за улавянето на една уникална риба на един уникален ...
Есенен риболов на скобари
Тази година есенният сезон настъпва сравнително бързо. Времето е променливо и доста студено, а риболовът - труден. Силният риболов на скобар обаче тепърва ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Световно първенство по муха – Шотландия’ 2009
Световното първенство по риболов с муха за 2009 година се проведе в Шотландия в провинциалното градче Дръмен. Първенството беше много оспорвано и късметът ...
Кефали в студа
Със сигурност може да се каже, че риболовът по гръцките реки стана много популярен сред българските риболовци в последните няколко години. От ранни зори дори и ...
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
Скрий и търси
Успешното замаскирането на влакното и монтажа и ще ви помогне да уловите повече шарани – факт! Така че не пропускайте съветите на консултантът на Fox ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6