Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100144 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Рано сутринта в събота жена се събужда. Става и отива в кухнята. Взима сатърчето и накълцва въдиците, нарязва влакното, полива с киселина плувките, с ножицата нарязва гумените ботуши на лентички, отваря прозореца и изхвърля стръвта. Удовлетворена от извършеното тя ляга отново в леглото и прегръща спящият си съпруг....
Остават и още два часа живот ...

 Статия

За дунавски распери

Риби и Такъми (бр. 6 / 2008 г.)

Преди 5-6 години расперите бяха мразен обект от повечето риболовци по Дунав. С демонстративните си бухкания в близост до брега изнервяха много от почитателите на плувкарския риболов. Тогава се ловяха рядко и малко хора тръгваха целенасочено за тях. Но риболовната индустрия има решение за всички проблеми и известни фирми започнаха да произвеждат изкуствени примамки, предназначени специално за распер. Популацията му зае стабилна ниша в екосистемата на Дунав и резонно уловът му стана възможен и много успешен.

 

От Ивайло Димитров

 

Расперът е една от любимите ми риби за спортен риболов. Динамиката и промяната на условията при търсенето му са неповторими. Основно го ловя от лятото до късна есен. Особеното при него е, че се групира на големи пасажи и улова на 5-6 едри риби за един ден не е никак случаен. Ловя го основно по два начина – със спининг и на дъно.

 

На дъно
Според мен това е най-краткият и лесен път до трофейните распери. Всичко, което се изисква от вас е да познавате релефа на местата, които посещавате. Много често се случва расперите да вземат в една точно определена точка със съвсем малък диаметър.
Търсете наноси с не прекалено силно течение, граничещи с дълбочини над 2-3 метра. Дъното трябва да е твърдо и колкото може по-чисто, без едри камъни и потънали клони.
Расперите се държат в дълбочина и се вдигат към ръба на наноса, за да се хранят с дребосъците в плиткажа. Вашата стръв трябва да падне точно на ръба, за да може още при вдигането да бъде забелязана и налапана.
Ловя изключително и само на рибки. Резултатни са попчетата с размер около 10 см и уклейките със същата дължина, като превеса в успеваемостта е в ползва на попчето, и то по светлите му разновидности. Всички други рибки, които съм ползвал, не са ми давали задоволителни резултати.

Монтаж
Монтажът е съвсем опростен с цел избягване на късане и оплитане при удар на голям распер. На основното влакно с диаметър минимум 0,35 нанизвам плоско олово с тегло 100 грама, след него гумено манисто за амортисьор, вирбел без карабинка, след него повод от плетено влакно с диаметър 0,17-0,20 от реномирана марка. Дължината му е 70-80 см. Не си правете експерименти с евтини влакна за повод. Ударът е много рязък и първоначалният напън на рибата е силен и често възлите на плетеното не издържат. Куките, които използвам, са бели, не много дебели, с широко стъбло и дълга извивка, номера от 3 до 1 нула в зависимост от големината на рибката. Хубаво е да си подготвите предварително вързани поводи с различни номера куки, за да ги сменяте според стръвта, която успеете да уловите. Не подценявайте този аспект. Расперите плюят много лесно. Ако имате удар и след засечка извадите гола кука или пречупена на две рибка, може да сте сигурни, че нещо не е наред в закачането на стръвта.

Такъми
Друго много важно нещо, на което искам да обърна внимание, са моментът на засичане и въдиците, които използвам. Смятам шаранджийските пръти с дължина 3,60-3,90 и акция 3 либри за най-подходящи. С малки изключения местата, които са подходящи за риболов на распер на дъно са достатъчно широки и чисти от дървета, за да използвате дълги въдици, а те дават по-добро рамо за борба с по-едрите екземпляри и засичат много по-добре бързите харамии.
Когато разполагате въдиците, не ги замятайте надалеч една от друга. Обикновено ловя с две въдици - една заметната към горния край на наноса и една към долния. Когато открия къде са в момента расперите, премятам и двете в тази посока. Носете си стол и стойте седнал зад въдиците, като наблюдавате звънчетата почти постоянно. Винаги ги слагайте пред първия водач, не използвайте големи и тежки сигнализатори. Това е оправдано единствено когато има много силен вятър и имате много фалшиви индикации. Самото кълване в повечето случаи представлява леко повдигане на звънчето и с отпускането му следва силен напън напред. Това е моментът, в който вие трябва да засечете силно и рязко. Всяко забавяне би ви коствало рибата. Много рядко ми се е случвало да се самозасече распер.

Време
Най-подходящото време за риболов на харамии на дъно е през лятото и то при рязка смяна на времето. При силен източен вятър съм правил незабравими излети. Вятърът осезаемо подпира течението на Дунав, вдига вълни и смъква всичката дребна риба на дъното, естествено и расперите я следват. В такива ситуации с правилно подбрано място и добра стръв ударите следват един след друг. Ако времето е тихо, ударите са строго разпределени рано сутрин и късно вечер, като кълве и около час след стъмване.
На този метод съм виждал уловени риби с тегло около и малко над 10 килорама. За съжаление не съм ги документирал, но пожелавам и на вас да ги уловите и да ни зарадвате с вашите снимки с трофей.

 

На спининг
В предните ни броеве има доста материали, които описват подробно местата и начините за ловене на распери с изкуствени примамки, така че ще се спра само на бързо обобщаване на примамките, които работят при мен и условията, в които работят.

Воблери
Както в повечето случаи по Дунав и тук мои фаворити са Ugly Duckling, серията 7 см и двуделни 7 см. Те работят във всичките си разцветки, летят добре и имат невероятна игра в бързо течение. Но има ситуации, в които стандартните воблери не работят и се налага промяна в тактиката. В ситуации, в които рибата показва присъствие, но не взема, ви препоръчвам да пробвате с воблери тип Ратлин (без лопатка). Повечето са достатъчно тежки да достигнат необходимата дистанция. Много добри успехи съм имал на 8 см Rattlin на Rapala в разцветките с повече синьо. Селектира рибите прекрасно, като на него удрят само едри распери, изключително рядко се закача някой под 1 кг. Водя го с високо вдигнат връх и сравнително бързо темпо на обиране. Така се движи във средните и горни водни слоеве и създава силна вибрация.

Блесни
Използвам почти и само тип въртящи се. Най-ефективни са от марката Mosca. За пролетта и началото на лятото предпочитам номера 2-3 с издължено листо тип ‘върбов лист”. Чисто жълтите листа и белите с червени точки работят най-добре. В разгара на лятото използвам по-големи номера 3-4-5 дори и 6-ти номер, като в зависимост от силата на течението използвам и модела Nome, който е с елипсовидно листо. При него най-ефективни за мен са белите листа с холограма.

Спинери
Специално разработени за риболов на распер тези малки тежки примамки ловят във всякакви условия. Тялото им е оловно и с тях се достигат дистанции от 80-90 метра без особени проблеми.
Моделите с в три разцветки като бялата според мен работи най-добре, следвана от синята и жълто-кафявата. С тези примамки може да ловите риба през цялата година - ако намерите групирани распери през зимата, те не биха устояли на подаден точно спинер. Най-подходящите грамажи според мен са 18 и 21. Единственият недостатък при тези примамки е че куките им са сравнително слаби и лесно се изправят. Друго нещо, което според мен е неудобство, е, че във всичките си размери тези спинери ловят всякакви по-големина риби и търсенето само на едри екземпляри с тях е невъзможно. На тях съм имал удари на риби по 200 грама и по 3 килограма.

 

Други методи
Има доста други тактики за търсене на распери, но личното ми мнение е, че не са толкова ефективни или ако са, е нужно много време и познания за успешното им разучаване и прилагане. Все пак много от по-възрастните риболовци по Дунав са изработили свои методи. Един от тях е:

Булдото
В ръцете на познавач това малко кухо пластмасово топче прави чудеса. Използват се съвсем обикновени изкуствени мухи. Направени от косми от конска опашка като се прибавя парче лъскаво ламе най-често сребристо или синкаво, оставят се бухнали. Булдото се монтира за основното влакно и след него се закачат мухите, две или три на брой. Затрудненията при този метод идват от оплитането на повода с мухите и основното влакно. Това се избягва като в последните метри от полета спрете изхлузването на влакното от шпулата. Така линията се изпъва и плясъкът от падането на булдото е по-слаб. Друг недостатък е, че с лекото замътване на водата успеваемостта му пада значително. Понякога се случва да се закачат по два распера, дори, макар и много рядко, но е не невъзможно и по три. Пожелавам на всеки от вас да изпита такава тръпка.

Плувка
Избягван от мен метод, на него по скоро уловите ми на распер са случайни. По простата причина, че се ловят предимно дребни риби. Много рядко се случва да се хване риба с тегло към килограм.
Много ефикасен при гонене на распери в близост до брега е следния метод: монтирате тъмна фиксирана плувка до 2 грама, групирате утежнението на 20-30 см от куката монтирате повода на вирбел и на бяла кука закачате два бели червея откъм дебелата страна. Замятате зад мястото, където гонят расперите и започвате да обирате така, че плувката да лежи хоризонтално на водната повърхност, но така, че почти да не прави бразди по нея. Ударите следват един след друг, понеже двата бели червея се въртят като перка под водата, привличайки харамиите. За съжаление така се ловят и много маломерни риби, които трябва да се пускат моментално във водата.

 

Атмосферни условия и ниво на водата
Расперът е една от хищните риби, на които промяната на атмосферните условия не влияе на апетита. В моята практика съм забелязал, че колкото по-лошо е времето, толкова по към дъното се държат харамиите. Точно обратна е ситуацията при покачването и спадането на нивото. Едва ли има друга риба, която да се мести толкова много при промяна на нивото. Спадането на водата не влияе толкова пагубно на риболова, докато рязкото вдигане почти винаги отдалечава расперите от нас.

Трофейните распери не са никак малко по поречието на нашия участък на река Дунав, така че шансът да се срещнете от двете страни на въдицата с някой такъв не е малък. Грабвайте такъмите и започвайте преследването му.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Уловиха най-голямата камбала
Рибата тежи главозамайващите 202 кг! Когато световният рекорд е впечатляващ, като тази уловена 202-килограмова камбала, такъмите, с които е уловена тази ...
Пъстървата - равносметка на сезон 2011
  От Станил Йотов   Сезонът на пъстървата приключи, предстоят четири месеца пауза. Време е за равносметка – къде и какво уловихме тази ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Световно първенство „Риболов на хищна риба с изкуствена стръв от брега” и „Риболов на пъстърва с естествена стръв”- Италия 2011
От Борис Бояджиев - Бомара Капитан   Тази година БФРС реши да изпрати на Световните риболовни игри в Италия четири отбора, между които и двата отбора ...
Време за пъстърви
  Рибите налитат на изкуствени мухи и блесни   От Калоян Белополски   Риболовът на муха и шнур не е най-популярната дисциплина у нас, но ...
Тунинг
  Всеки знае, че успешният риболов зависи основно от използваната стръв. Ако дадена примамка не лови нищо, често се сменя с друга. Все пак ако искате да ...
За балканка със скачаща муха
 От Станил Йотов   Уловът на пъстърва със суха муха се счита за един от върховете в спортния риболов. Доста колеги обаче не могат да се престрашат ...
За лавраци в Гърция
  Със сигурност може да се каже, че за българските риболовци риболова па гръцките брегове на Средиземно море е новият хит в последните две-три години. И ...
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
Захранване в студена вода
В момента, когато сядам да пиша тази статия, се намираме точно в средата на зимата. Най-подходящото време за избраната от мен тема. В тази статия не само ще се ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6