Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Искате да отслабнете? Значи, ето така: ядете всичко, което искате, в количество, каквото ви е вкусно, но при едно условие - за 2 лева на ден!

 Статия

Амстердам: столицата на големите щуки

Риби и Такъми (бр. 6 / 2008 г.)

 

От Ян Егерс

 

Когато започнах да ловя щука през 50-те години на миналия век, се свързах с доста щукари от Амстердам. И това си беше съвсем нормално нещо - селцето Де Рийп, в което бях роден и живеех, се намираше само на 30 километра от столицата на Холандия. Бях доволен от тези гостуващи риболовци, защото им продавах доста жива стръв, особено по-едри платики, бабушки и червеноперки, които местните въдичари смятаха за прекалено големи. Освен това и начинът, по който амстердамските шукари презентираха стръвта се различаваше от този, който ние прилагахме в плитките канали около езерото Ейландс. Ние извървявахме сума ти километри покрай бреговете на безбройните канали в търсене на щука, докато те отиваха на по-големите канали и малки езера и оставаха с часове на едно и също място. Оставяха живата платика или бабушка да обикаля наоколо и ако имаше гладна щука наблизо, тя сама атакуваше бедната рибка. Спомням си, че статичните риболовци хващаха по-малко риби от нас, но средният им размер беше доста над нашите. По онова време не бях чувал за девиза: По голяма стръв – по голяма щука. Точно тогава обаче се абонирах за единственото холандско риболовно списание. “De Sportvisser”. За моя изненада вътре видях щуки от по 120 сантиметра, че повече, а за мен екземпляр над 90 сантиметра вече си беше чудовище.
Много от тези големи риби идваха от езера и баластиери около Амстердам, особено езера като Винквинс Плазен, Вийд Блик, Нюе Меер и Слотерплас даваха най-големите щуки на Холандия година след година. От този момент нататък вече не само се интересувах от събирането на информация за големите щуки, но и започнах да ги ловя там.

 

Много създадени от човека езера

Ако погледнете картата на района на Амстердам от 1900 година, колкото и да търсите, няма да намерите езерата, в които понастоящем се ловят щуки от 18 килограма и повече. Ландшафтът по това време е бил типично холандски: блатисти езерца с хиляди плитки канали и зелени поляни с крави. Основната функция на тези канали е била да събират водата, когато вали, и да я транспортират възможно най-бързо до близката помпена станция. Вероятно знаете, че земята в тази част на Холандия е под морското равнище...
Както и останалите големи градове, Амстердам продължавал да расте и е имал нужда от тези площи около основната зона на града. Но когато искате да строите къщи, офиси, гари или каквито и да било други сгради, освен всичко останало ви трябва и много пясък. В мекото торфено дъно всяка нова сграда ще потъва все по-дълбоко и по-дълбоко. Сградите имат нужда от здрави дървени или бетонни основи, положени върху 100-200 сантиметра пясък над торфа. Този пясък е намерен на пластове на дълбочина от 15 до 30 метра под повърхността, откъдето е бил изкопаван с големи машини, които оставяли след себе си огромни балстиери.
Тези нови езера били свързани със заобикалящите ги канали и автоматично всички видове риби, живеещи в тях се премествали в новите си домове и тъй като никой не ловял в тях, рибата растяла и се развивала много бързо, особено щуката.
Амстердам има един от най-големите риболовни клубове в Холандия - около 45 000 членове. Те имат достатъчно политическо влияние и получават правата за риболов в тези нови езера. Добрата новина е, че не било допуснато професионални рибари да ловят в тях с мрежи и че членовете имат възможност да въвеждат правила, като например “хвани - пусни” и лимитирано прибиране на бяла риба и костур, за осигуряване на възможност за по-голям растеж. Осигурява се и наем на лодки, улеснява се достъпа до брега, дори за поставените в неудобно положение риболовци, и се зарибяват езерата с малки риби от интересни видове.
В началото присъствието по тези езера било малко, понеже холандските въдичари не са свикнали да ловят в големи и дълбоки езера, и щуките ставали все по-големи и по-големи.

 

Вместо бяла риба - огромни щуки

Структурата на тези изкуствени езера около Амстердам се състои от много дълбоки части и плитки зони, с разнообразни подводни острови, които са много интересни за бялата риба. Искам да ви кажа, че смадокът е най-популярната риба на трапезата на холандците и каквато и да е причината за това, факт е, че риболовците от Амстердам обичат да го ловят. Преди няколко десетилетия бялата риба се е ловяла по тези места на малка жива стръв, и измежду 8-10-килограмовите екземпляри редовно са били вадени и много големи щуки от по над 18 килограма. Помня как моят добър приятел Гирт Тромпитер ми се обади да ми съобщи как е хванал 18 кг щука на лек такъм за бяла риба с 0,18 влакно и малка единична кука от езерото, наречено Нюе Меер. Това беше през периода, в който започнах да събирам информация за големи щуки над тези килограми за новата книга ”Щуката и риболовците на щука” на Фред Бълър. Бях доста изненадан, когато получих няколко писма от риболовци, уловили такива гиганти, като някои бяха дори над 20 килограма.
Това беше периодът, когато целенасоченото търсене на едри екземпляри набираше популярност. Няколко риболовни списания и радио програми дори обявиха награди за най-голяма уловена риба от даден вид. След като анализирах данните от периода 1980-2000 година, стана ясно, че най-големите щуки и бели риби са уловени в района на Амстердам.
Благодарение на статиите за големите щуки, които написах за клубното списание “Vissen”, успях да събера не само още много интересна информация за тях, но и получих покана да ловя на тези изкуствени езера и станах член на риболовния клуб в Амстердам.
Като нов член на клуба не започнах да ловя едри щуки веднага, а предимно ходех за бели риби. Причината беше, че моите риболовни другари, които имаха лодка там, предпочитаха да уловят хубав смадок за масата отколкото щука с много кости и по-безвкусна.
Но когато станах член на Холандско–Белгийския клуб на риболовците на щука и се запознах с добри щукари, като Бертус Роземайер, Ариан Уилямсън и Ян Арендс, броя на посещенията за риболов на щука се увеличи както и този на хванатите големи щуки.
Когато в едно езеро има щуки с тегло от 18 до 22 килограма, това означава, че има и много с тегло в диапазона 10-18 кг, а 10-килограмовият екземпляр, повярвайте ми, е добра риба за борба в дълбока вода.
Когато закача щука, дълга 100 см в плитък канал, каквито има хиляди в района, където живея, борбата продължава само няколко минути с добри такъми, но да хванете такава риба в 500 хектара езеро с дълбочина 20 метра, пълно с множество подводни препятствия и закачки, ваденето е много по-продължително и рисковано, но и носи повече удовлетворение.
От риболовците на бяла риба бяхме научили, че повечето щуки могат да бъдат намерени на дълбочина от 4 до 8 метра, особено при наличие на дребни риби наблизо.
Сега е много лесно да се открият тези места със сонари и GPS-си, но в началото на 80-те те не бяха често срещано явление. По това време най-добрият начин да се открият тези горещи точки беше като двама риболовци гребат в лодка покрай контура на брега на споменатата 4-8 м дълбочина. Тогава ловяхме с по две въдици за всеки, с едра жива рибка за стръв - голяма бабушка, костур или платика, дълги най-малко 25 сантиметра. Големите щуки обичат едрата стръв! Номерът беше да разгърнем четирите въдици и да нагласим специалните плувки за щука на 4, 5, 6 и 7 метра дълбочина и бавно да гребем. Нормалните извън бордови мотори са забранени в тези води, във всички езера наоколо. Когато забележим, че имаме повече атаки на 4 метра, отколкото на 7, трябваше да настроим и другите плувки на тази дълбочина и да ловим малко по-близо до брега.
Използвахме монтаж за жива стръв, състоящ се от единична кука, която минаваше през устните на рибата, и двойна кука, не много голяма, обикновено 4-ти или 6-ти номер, която закачахме много внимателно на гръдната или гръбната перка. Когато щуката вземе стръвта и плувката се скрие, изчаквахме десет секунди преди да засечем не дотам силно, и в повечето случаи закачахме щуката за челюстите. Това улесняваше откачането и правеше възможно бързото връщане във водата.
От 1997 година обаче риболовът с жива стръв е забранен в Холандия, но може да се използва за този ефективен метод умряла стръв. Аз лично предпочитам малки скумрии и херинги.

 

Продуктивността на езерото варира през различните периоди

Аз също съм уловил най-голямата си холандска щука от едно от тези изкуствени езера около Амстердам и неговото име е Барнегат. Това езеро е разположено в северната част на Амстердам и хиляди хора го виждат, докато карат бавно в уличните задръствания към тунела под канала, свързващ Амстердам със Северно море.
Все още помня този ден, беше 13-ти октомври 1988. Ловях с група международни журналисти, поканени от мениджъра на Рапала Перти Ротио. Моят добър приятел Бертус Роземайер ловеше с главния редактор на шведското списание “Petri – Heil”, а аз бях с главния редактор на “Blinker” Карл Кох в моята лодка.
Мисля, че бяхме с шест лодки и около обяд имаше хванати вече три щуки над мечтаните 9 килограма и 100 сантиметра. Ние в моята лодка не отбелязахме никаква активност поради факта, че Карл Кох искаше да ловим в прозорците от водорасли в плитката вода близо до брега. Казах му, че по това време на годината едрите щуки ще са в дълбоката вода, населена с повече дребни риби за плячкосване. Когато видя, че повечето едри щуки бяха извадени от по-дълбоката вода, Кох най-накрая се съгласи да опитаме тези по-дълбоки точки, в които аз бях много по-убеден. Не изминаха и 5 минути, след като стигнахме до добре известен подводен остров на дълбочина 6 метра, и плувката ми изчезна, като показа, че 30-сантиметровата ми платика е атакувана от щука. Когато засякох, почувствах доста силна съпротива. Първите десет минути рибата остана в дълбокото. Когато най-накрая дойде до повърхността, главният редактор на “Blinker” не издържа и се развика: “Голямо прасе, голямо прасе!”. Това наистина беше доста дебела щука, относително къса 115 см, но с тегло 14 килограма. Понеже ловях с влакно на Berkley Trilene 16 lb, моят добър приятел Бил Тени се сети, че е напълно вероятно да съм подобрил рекорда на IGFA за уловена риба с влакно от клас 8 кг. По принцип не се интересувам от поставянето на такива рекорди, но от Berkley бяха обявили награда от 1000 долара за всеки нов рекорд при различните класове влакно Berkley Trileneу, така че изпратих всичката необходима информация на IGFA и след няколко месеца получих потвърждение, че това е новият рекорд в категория на влакно с издръжливост до 8 килограма. По-късно получих и чека от Berkley. Разбираемо е, че все още предпочитам с удоволствие да се местя от плитките брегове към по-дълбоките части на езерото.
И днес тези езера около Амстердам се обитават от много големи щуки, в резултат на което
рибарското присъствие се е повишило доста. Помня когато Вилем Енгергеер улови 20-килограмова щука, дълга 136,2 см от същото езеро малко след като аз хванах соята 14 кг красавица, и от този момент нататък много щукари започнаха да ловят по тези места. Разбира се, бяха уловени още големи щуки, но поради практиката да се пуска обратно, екземплярите захитряват и улавянето им става все по-трудно. Когато риболовът стане труден, болшинството от риболовците се преместват на други водоеми, където риболовната преса върху рибите е по-малка.
Така че с поне десет първокласни езера с щуки около Амстердам, винаги може да намерите някое, в което рибата да не е притеснена. Много често съм писал в статиите си, че “Щуката расте в забрава”, така че на места с по-малка публичност през последните години шансът да хванете щуката на вашия живот е по-голям от обикновено.

 

Една бележка

Писането на статии за големи щуки винаги е било голям проблем за мен: не ми стига мястото! Вземете например тази статия. Имах намерение да спомена всички големи щуки, хванати през последните 25 години в тези изкуствени езера в и около Амстердам. Мисля, че са поне 15 с тегло над 18 килограма, уловени през този период, и почти не се съмнявам в тяхното тегло, защото когато имам дължината и обиколката на щуката, е лесно да сметна нейните килограми.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона На фидер по големите реки /4 Алън Скоторн разкрива един от любимите си монтажи за риболов на фидер Актуално С мач за шарани /10 От ...
Сребърни стрели
  От Краислав Димитров   Седя си в къщи и си пия сладкото кафенце, както ми е станало навик напоследък (тая криза свършване няма!). Та сръбвам ...
БЕЛОВАРИ
От Павел Талев   В края на ноември миналата година във въдичарските среди упорито се заговори за риболовни подвизи по Искъра, особено в района на гара ...
Зимни щуки
 От Станил Йотов   За доста риболовци на щука месец декември е по-малко благодатен, отколкото предшестващите го. Зъбатият хищник като че ли е ...
Съдържание
Актуално Световно по риболов на лед 2011 / 4 Калоян Белополски. Световно в Украйна ни се опъна - любопитни подробности... С муха и шнур Смъртоносни ловци ...
Софийски кефали
Дълги години наред посещавам софийските баластриери. Преди години тези водоеми бяха обитавани от повече риба, в днешни дни от по- малко, но винаги риболовът ...
Денят на белите риби
 От Калоян Белополски   Риболовът на влачене постепенно завладява вниманието на нови и нови риболовци. Тази тенденция съвсем не е случайна. Това ...
Магията на дунавския кльонк
  Открай време риболовът на кльонк е любимо занимание на множество риболовци, живеещи по протежението на река Дунав. Първите кльонкове по нашите земи са ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Тайните на леда!
  Зимният риболов трупа все повече фенове, въпреки все по-топлите зими   В последните години все повече хора започват да практикуват риболов на ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6