Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Счетоводител кандидатства за работа във фирма. В отдел "Кадри" го питат:
- Колко време сте работил на последното място?
- Осем години.
- Защо сте се махнали оттам тогава?
- Обявиха амнистия...

 Статия

Риболов на дунавски щуки

Риби и Такъми (бр. 7 / 2008 г.)

До преди две години се наблюдаваше бум на щучата популация по поречието на целия български участък на река Дунав. За съжаление рибите, които се ловяха масово не се отличаваха с големи размери – рядко надвишаваха 2 кг. В последно време този непредсказуем и борбен хищник сякаш намаля и наедря. В тази статия ще се опитам да опиша своите впечатления относно неговото поведение и най-успешните начини за ловенето му.

 

От Ивайло Г. Димитров

 

Подходите ми за дунавската щука са стандартните три: спининг, дъно и тапа. Като ги подреждам по ефективност в същия ред. Тактиката, която избирам зависи от моментната ситуация, сезона и най-вече от активността на щуката. Когато е активна и водата е сравнително топла, залагам на:

 

Спининг

Това е най-успешният като количество уловени риби метод за мен. И тук разбира се има някои условности.
Много често щуките игнорират цели видове изкуствени примамки. Ще обърна внимание на най-успешните за мен модели и начините им на водене. Винаги използвам метален повод, все пак някой ден ще удари рибата на живота ми и не искам да я изпускам. По този въпрос има много мнения, доста колеги, ловящи с плетено влакно, не ползват метални поводи, но това според мен не е правилно, а и практиката показва, че плетеняците не издържат на зъбите на едрите щуки

Воблери
Най-успешни при мен са били моделите от марките Ugly Duckling, Rapala и Salmo. От добилите много голямо популярност в последно време “Грозни Патета” най-добре се представя плуващата серия 6DR във всичките й разцветки. При пасивна риба ви препоръчвам да водите примамките успоредно на дълбоките брегове с паузи в обирането на влакното. Така воблера започва съвсем бавно да изплува и много често щуката не издържа на това. При много активна щука съм имал удари на тези модели още с падането им на повърхността. Разцветката BGI (черен гръб и златисти страни) е най-ефективна когато рибата е пасивна. От моделите на Rapala съм изключително доволен от модела Rattlin 8 см. Това представлява воблер без лопатка, като халката му е разположена в горната сплескана част на тялото. Така при водене той издава много силни вибрации, допълнени от шумното тракане на вградените в него сачми. Този модел е с тегло над 20 грама и лети много добре. Това е изключително успешна примамка за горещите летни дни, когато щуките се държат навътре и в дълбочина. Неравномерното му водене с придърпвания би изкушило и най-мързеливия хищник. Много важно е да не правите паузи при воденето му, тъй като, поради теглото си, той потъва като камък и закачането му по-дъното е почти сигурно.
От моделите на Salmo бих ви препоръчал Pike PE9F. Когато щуките гонят и пръсват по-едрите риби по повърхността, ефектът му е поразителен. Много добър ефект дава и моделът Hornet 6 см с окраска на балканска пъстърва, и по-точно дълбоко газещият му вариант. Ползвам го за облавяне на дълбоки брегове и риболов от кейове и буни. Много добър резултат дава и при търсенето на щуки в близките до брега анафори.
Предпочитания от мен период за риболов на щука с воблери е лятото.

Блесни
От блесните най-ефективни при мен са фирмите Mosca, Balzer, Mepps.
От моделите на Mepps използвам с успех блесната Comet Decore на червени точки с жълто и бяло листо, Aglia с жълто листо, Aglia Long с бяло листо и холограма на него. Размерите са 4 или 5 като Aglia Long ползвам предимно 4. Щукарския модел Luxos се лови също добре. не се налага да се използва допълнителното утежнение като съм най-доволен от втори номер с жълто листо.
Блесните на Mosca са абсолютен хит по Дунав. Ловят всякакви хищници във всичките си модификации. За щука използвам модела Nome с номера т 4 до 7 с бяло листо и холограма на него. Тези блесни са достатъчно тежки и при бавно водене се държат в придънните слоеве на водата като листата им създават силна вибрация, която, според мен, е много важна, за да лови една примамка щука. За плитките разливи и около потопените върби препоръчвам клатушките Safir в по-големите им размери. Много леки са и с ясно изразена интензивна игра.
Има две модификации на Nome, които дават добър резултат в определени ситуации. Първата е с прикачена изкуствена силиконова рибка отзад и тройки в нея. Втората е от две свързани блесни, като се получава така наречения тандем. При риболов на места без течение, като разливи, езера по островите и лимани, се представят забележително.
На Balzer моделът Colonel, представляващ тандем с две различни по големина листа, ми е хванал много риби. Чсто жълтите и чисто белите листа според мен са най-ефективни.
С всички блесни започвам да облавям бързо близките зони и тогава постепенно увеличавам дистанцията от брега, като подходът ми е ветрилообразен. Малко повече внимание отделям на воденето на блесната по течението. С този тип примамки ловя от пролетта до късната есен.
На останалите видове примамки като спинърбейти, всякакви силиконови разновидности, джъркбейти и попери не съм имал системни успехи при риболова на щука.

 

Още един начин за улов на трофейна щука в Дунав е

На дъно

Не толкова ефективен колкото спининга, но почти всичките си едри щуки съм извадил на дъно.
Монтажът не е нищо особено. Елементарен патерностер. Монтирам троен вирбел за края на основното влакно, под него връзвам възможно най-тънката корда, която позволява да се заметне тежкото олово. В зависимост от дълбочината, на която ловя, закачките по дъното и неговия релеф избирам дължината на влакното между вирбела и тройната тежест. Целта е рибката да не може да се скрие или легне някъде по дъното.
По-важно за мен е мястото, където замятате. Обикновено замятам на дълбоки места в близост до брега. Рядко търся щуката на повече от 30-40 метра от брега. Предпочитам каменисти места с по-едри камъни или такива, за които знам, че има доста подводни укрития. Целта ви, след като заметнете и изпънете линията колкото е възможно, без да я отнася течението, е да остане хлабина във влакното. Така сте сигурни, че оловото лежи на място на дъното и щуката ще може да се замозасече ефективно.
Тежестите, които използвам, рядко са по-малки от 100 грама точно заради по-горното условие. Относно поводите използвайте такива, за които сте сигурни, че са с достатъчно дебела метална сърцевини. Ако трябва, като ги купувате в риболовния магазин срежете един, за да сте сигурни. Много от поводите, които се продават за метални, или не са такива, или нишката е прекалено тънка, за да издържи по-едра щука. Не ви препоръчвам използването на кевларни, волфрамови и всякакви други тънки или не метални разновидности - ще ви подведат в най-неправилния момент.
Много важни са и карабинките на самите поводи. Повечето са със стандартния вид закопчаване тип скоба, притисната от ламаринка. Този модел много рядко издържа на експлоатация и едри риби. Аз използвам такива, каквито виждате на снимката. Закопчаването е много по-сигурно и килограмите, които издържат са доста по-големи при по-малки размери карабинки.
Що се касае до куките, използвам тройки и в някои случаи единични. Единичните куки са незаменими, когато рибата взема, а не се закача. Избирам такива с ухо, нагрявам ги до червено, отварям ги и ги монтирам директно на ухото на повода, като предварително съм отрязал карабинката. Като марка съм най-доволен от Owner - изключително здрави и надеждни куки, задържат дълго време своята острота. Цветът им няма значение за мен. Кълве и на бели, и на жълти, и на черни.
Най-подходящите за стръв рибки са уклеят, дребната бабушка, попчето и чак след това каракудката. Монтирам рибката стандартно, по средата под гръбната перка или за устата. Така постигам прилична дистанция, без рибката да пада при по-далечно замятане.
Звънчето се поставя винаги пред първия водач. Много често като удари дори и по-дребната щука, поема аванс и ако сте сложили звънчето между водачите, може да се получи оплитане или късане.

 

В много ситуации се налага да се използва и така наречения:

Монтаж на тапа

Използвам го изключително рядко и то в точно определени условия. При висока вода и залети дървета, когато няма течение близо до брега, или в точно обратната ситуация, когато водата е ниска и са се образували дълбоки заливи до брега с много слабо течение.
Максималният ефект на тази тактика се постига когато монтажа се подава между стърчащите клони на потъналите дървета.
Има някои особености при построяването му, които увеличават ударите. Не използвам плувка, а голямо булдо с носимост около 20-30 грама. Утежнението е долно, а повода се монтира на троен вирбел над оловото. Използвам тежести минимум 60 грама. Дълбочината, на която фиксирам булдото е малко по-голяма от измерената. Така рибката стои на избраното от мен място и е в постоянно движение и няма риск от закачане на монтажа в околните клони.

 

Атмосферни условия, цвят и ниво на водата

Много важен фактор е нивото и замътеноста на водата, много рядко съм имал силно кълване при мътна вода без значение от сезона. Единствено при езерата и каналите, които се образуват при рязко падане на Дунав съм забелязал непретенциозност на щуката към цвета на водата. При изключително бистра вода риболовът с жива стръв винаги е бил по-слаб от този на спининг. При такива условия използва плитко газещи воблери, водени бавно и на пресекулки, успоредно на отвесни брегове.
Нивото на водата не оказва особено влияние върху кълването на щуката доколкото остават достъпни местата за ловенето й.
Много сериозно влияние оказват резките промени в температурата. При рязко влошаване на времето се активизират всички хищници, но не и щуката. В много горещи летни дни без вятър щуката е изключително активна привечер и се лови буквално на повърхността на водата.
Вятърът също има значение. Силният и с непроменлива посока вятър през лятото влияе отрицателно на кълването й. В повечето случаи замътва водата покрай брега и кара щуките да се преместят в по-дълбоките части, където течението е по-силно и те не се чувстват комфортно. Освен това появата на силен вятър почти винаги е свързана с рязка промяна на атмосферното налягане и това допълнително кара щуките да слизат на дъното и да спират да се хранят докато привикнат към условията.
Като най-благоприятни определям условията с лек до умерен източен вятър и не много силна осветеност на водата.
Не се притеснявайте да експериментирате, в повечето случаи в риболова на щука това носи успех, и не посещавайте много различни места. Изберете си 3-4, за които знаете, че държат големи количества щуки, и ги посещавайте редовно. Щуките не се местя много дори и при резки промени на нивото, обикновено имат пик в кълването на няколко дни и с тази тактика със сигурност ще уцелите такъв момент. Като познавате достатъчно добре мястото, трофеите ще са наполовина ваши.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
С мач за шарани
От Калоян Белополски   В средата на август получихме покана да направим излет на Агов дол – много красив водоем недалеч от Враца, по посока ...
Тънкости в риболова с отвесни примамки
  От Станил Йотов   Бяла риба, щука, костур – ето ви три вида, които могат да се ловят в следващите няколко месеца по техниките на отвесния ...
ИДЕ ВРЕМЕТО НА СОМА
В последните няколко години в България риболовът на сом и то на кльонк се разви много. Все повече хора се оборудваха с нелоши лодки и след като повлачат ...
Умения за метод фидер
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” В тази статия бих искал да ви покажа тънкостите в риболова ...
Съдържание
Световни турнири Риболовни игри - Италия 2011 /4 Анализ и коментар на Калоян Белополски за турнира по риболов на плувка за мъже Световни ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Нашествие на есенни сафриди
  Първо навестиха “Болата” край нос Калиакра От Калоян Белополски   Тази година въпреки яките августовски жеги сафридите се ...
Риболовната магия на Англия
От Калоян Белополски   В началото на октомври по телефона ми се обади Жоро Прасков от Самоков. Той е доста запален мухар. Каза ми, че се е уговорил с ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Кефали на прицел /6 Калоян Белополски за уникалния есенен риболов на трофейни речни кефали Нормативи Хвани и пусни балканките /10 Нов ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6