Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Обява:
"Млад, здрав и снажен, притежавам две офшорки, яхта, вила на Хаваите, Порше и частен самолет! Не купувам и не продавам нищо - просто искам да се похваля!"

 Статия

Комбинирани примамки

Риби и Такъми (бр. 7 / 2008 г.)

Методът , който някога се наложи да изпитаме от безнадаждност, днес се прилага усилено от професионалните риболовци на бяла риба в Холандия и Белгия. Става въпрос за много уловисто комбиниране на силиконова примамка с естествена. Дитмар Изаяш като участник в разработването на тази техника разяснява специално за вас тази интересна системата.

 

Дитмар Изаяш
Кореспондент на сп. “Риби & Такъми”

 

Когато преди десет години по време на труден риболов на бяла риба трябваше да избирам между продължаване на риболова или позорното капо, се реших да експериментирам и при това открих изумителен монтаж на примамки.
Представете си, че сте на риболов за бяла риба в своя любим водоем. Знаете, че там има голямо количество риби с всякаква големина, които плуват наоколо и познавате техните местостоянки. Смятате, че риболовът ще бъде като детска игра, обаче когато стъклоокият приятел не иска да играе с вас, не може да се получи нищо. По принцип мога да кажа, че винаги си ловя белите риби. Дори това да са няколко малки екземпляри, не минава излет, без да съм си тръгнал с риба. Един път обаче изпаднах в затруднение. Бях с няколко приятели на моя любим водоем на границата между Германия и Холандия. Ноемврийският ден бе мрачен и мъглив. Атмосферното налягане не беше стабилно. Имах чувството, че рибата е някъде наоколо във водата, но все пак си оставаше безразлична. Прочесвах моите известни места, но без успех. Времето изтичаше, но до последно таях надежда за улавяне на някаква риба. Нещата станаха още по-скръбни, когато някои от приятелите ми опаковаха нещата си и заминаха за вкъщи, примирени с капото. Само, че аз дерзаех! Продължихме да ловяим с моя партньор в лодката. Дадохме си лимит от два часа, след което щяхме и ние да напуснем водоема. Преминавах непрекъснато около едни и същи тераси, като презентирах оптимално примамките в отвес. Нямаше обаче никакво кълване. Рибите не желаеха силиконови примамки. На малката уклейка върху система Fire-Ball също не бе обърнато внимание. Докато се опитвах да ловя в отвес, очите ми блуждаеха наоколо. Виждах препълнената със силиконки кутия и торбичката с естествени рибки. Дойде ми идеята да комбинирам двата вида примамки. От риболова с фидер на големи капризни костури знам, че комбинацията от тлъст торен червей, гарниран с два кастера в повечето случаи дава желания резултат. Защо да не стане така и при бялата риба. Върху гърба на моята тънка примамка 4 1/2 Fin-S Shad закачих малка уклейка. Всичко изглеждаше много смешно и неугледно. Мога ли да се надявам, че нещо подобно ще ми донесе късмет? Изглежда, че да, тъй като при повторния дрейф около мястото нещо задържа примамката ми. Не беше нито удар, нито придърпване, въобще нещо, което да подсказва кълване. Само задържане, без никакво пускане. Интуитивно засякох и се „здрависах” с първата бяла риба за деня. Тя бе погълнала напълно комбинираната примамка. Моят приятел и аз уловихме още четири хубави риби и ми стана ясно, че съм открил нещо, което трябва да бъде изследвано по-отблизо.
От този ден винаги нося с мен няколко мъртви рибки за стръв, независимо от сезона. Това, което в началото приех като ефективен метод за ловене на лениви зимни смадоци, скоро се оказа истински убиец за бели риби през цялата година! Важно е само да се намери правилната големина на рибката за стръв и комбинацията. Това, което в началото изглеждаше недодялано, днес виси като елегантно художествено изделие върху влакното.
Много е важно рибката да се монтира правилно върху джиговата кука. Куките трябва да бъдат с подходяща големина, дължина и извивка. Същото се отнася и за формата и големината на допълнителната кука, която предпазва комбинираната примамка от атаки. Тъй като за риболова в отвес използвам големи тежести с тегло 21-35 грама, е желателно куките да бъдат малко по-големи. Куките с размери 4/0 и 6/0 са оптимални. Още по-добре е, когато те притежават широка извивка, независимо дали кръгла или правоъгълна. При нанизването на силиконовата примамка трябва непременно да има много свободно пространство между гърба на силиконката и жилото на куката. Само по този начин примамката има достатъчно свободно пространство. Естествената рибка не трябва да е притисната към силиконовата. Тя трябва да се движи свободно върху нейния гръб. Затова куката се прокарва през долната челюст към челото на рибката. Накрая може да се постави малък стопер от гумена лента за фиксиране на примамката. Допълнителната кука трябва да се намира в задната част на примамката. Тя трябва да бъде фиксирана, но в силиконовата примамка, а не в естествената рибка. Повтарям още веднаж, че естествената рибка трябва да се движи свободно.
Къде да се постави допълнителната кука зависи от естеството на дъното. Тройката в корема в областта на аналното отверстие е идеална за пясъчно дъно без закачки. Когато има повишена опасност от закачки, монтирам двойна кука върху гърба в задната част на силиконовата примамка.

 

Съвет: Когато има вероятност за много празно кълване, в рибката за стръв може да се забоде допълнителната кука на дълго влакно, което да бъде с дължина, позволяваща рибката да се движи свободно!

 

Независимо какъв вид прикачване ще изберете, извънредно много важно е допълнително монтираната естествена примамка да образува едно цяло със силиконовата рибка. Трябва да се знае, че при рибата „яде” окото и че естествената примамка трябва да се прилепи към силиконовата и те да изглеждат във водата като едно цяло. Изхождайки от всичко съществуват две възможности за комбиниране:

1. Дълги, тънки силиконови примамки. Към тази категория спадат всички силиконови примамки, които имат в края си V-образна опашка или власинки. Такива употребявани видове са Finesse (Lunker Cyty), Fine Fish (Mann`s), Optimum Fork (AA Worms), Sneaky Shad (HT-Baits) и др. Такива примамки, наричани често „типични за риболов в отвес” са най-подходящи в комбинация с тънки рибки. Малките рибки като уклейки, кротушки , пръскачи са идеални.
2. Сплеснати силиконови рибки. Към тези нетипични за риболов в отвес примамки спадат: Culprit Shad (Rip Tide), AA Shad (AA Worms), Fcto-Tail (Rozemeijer) и съвсем новата Belly-Up (HT-Baits). Поради това, че не са много тънки, а по-скоро сплеснати, със своята маса те изтласкват много вода и създават със своя плосък гръб силни напорни вълни при водене. За комбинация с тези силиконови примамки са подходящи малки червеноперки или още по-добре бибани. Малък бибан върху гърба на тези примамки прави често пъти истински чудеса.

Да кажем, че сте решили да използвате един от двата варианта на комбиниране. При естествени баластиери с чиста вода и добра популация на костури трябва да се използва комбинацията с бибан. За стари корита на реки и в самите реки предпочитам тънката версия, комбинирана с уклейка.
На какво трябва да се обръща внимание? Първо, на съответствието между цвета на силиконовата примамка и естествената рибка. Аз не съм привърженик на резки различия в цветовете, а харесвам естествените оттенъци. Затова комбинирам препокриващи се, преливащи един в друг цветове. Например леко кафяв гръб с черни точки преминаващ в по-светъл, бял корем. Когато е гарнирана с бибан, примамката е абсолютно ефективна! Може да се използва и леко сива силиконка с по-тъмен гръб, комбинирана с червеноперка. Много опасна е млечно бялата силиконова рибка с фин розов отенък или за по-дълбока вода розово с леко размит седефен оттенък в комбинация с прясна мъртва уклейка.

 

Сега няколко съвета за практиката:
• С комбинираните примамки се лови най-добре в отвес от лодка, мостици и язовирни стени. Риболовът със замятане не е подходящ, поради слабото закачване в главата на естествената рибка.
• Трябва да се използват по-големи оловни тежести. Джиг-главите от 21 или по-добре 28 грама са идеални. При такива големи комбинирани примамки по-голямата тежест не оказва влияние. В повечето случаи рибите поглъщат примамката и не се получава силен удар във въдицата. Получава леко триене във влакното или огъване на върха на въдицата.
• При всички случаи трябва да се прави добро засичане. Обикновено при силното засичане се получава откъсване на естествената рибка и много рядко тя може да се използва втори път.
• На риболовците със силиконови примамки препоръчвам винаги да носят торбичка с естествени рибки със себе си, за да могат да се справят в случай на необходимост.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Осмомартенски щуки
От Станислав Мънков   Събота и неделя бях на пролетното мухарско изложение в Англия, което тази година не бе толкова впечатляващо, и нямах търпение да ...
С пелети за шаран
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Без съмнение пелетите са стръв №1 по платените водоеми в ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Есента на чернокопите
Всички морски риболовци с трепет очакват месеците октомври и ноември, за да се впуснат в преследване на пасажите морска риба. По принцип до това време на ...
Риболов на сом с леки такъми
При риболов на сом повечето риболовци използват груби такъми. Съвсем друг подход има френския експерт по сомовете Ксавиер Вела, който постига учудващи ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
Изхитри пролетните шарани!
  Открай време шаранът се смята едва ли не за най-ценната риба. Тачат го както рибарите, така и кулинарите. При сериозния шаранджийски риболов на дъно се ...
Експертите на Korda отговарят на вашите въпроси
  ВИНАГИ БЪДЕТЕ ГОТОВИ ЗА ПОВЪРХНОСТТА Никога не се знае кога ще попаднете на шарани, които се хранят на повърхността, бъдете подготвени, за да не ...
Магията на “БАТАК”
След няколко години с топли зими най-сетне се случи и зима, която трайно запечата не само язовир “Батак” а и множество големи традиционно ...
Съдържание
Тайните на шампиона С пелети за шарани /4 От Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Актуално Магията на дунавския сом /12 От Калоян ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6