Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100146 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100146 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Един рибар хванал златната рибка.
Тя му казала:
-О добри селянино пусни ме и ще ти изпълня 3 желания:
Селянът казал:
-Кой наричаш селянин ма?
И я смачкал.

 Статия

Изкуствени примамки

Риби и Такъми (бр. 7 / 2008 г.)

Зад всяка марка риболовни продукти се крие много работа, откривателство и по някоя интересна история... 


 

Историята на Rebel

Компанията Rebel е създадена през 1961 година от Джордж Перин във Форт Смит, щата Арканзас. Започва като обикновена фабрика, произвеждаща пластмасови части за много фирми от Югозапада. Елементите, познати като малки “ъглови блокчета” се използвали в офисите, в ръчно изработените врати за кабинети, големите декоративни рамки за прозорци, а също и в хладилниците на Whirlpool. В повечето случаи тези елементи изобщо не се виждат, те просто са вътре, като част от някакъв продукт.
През 1963 г. господин Перин, запален риболовец, започва създаването на изкуствена примамка стил “minnow”. Това е примамка, направена от пластмаса, много подходяща за целта и много по-издръжлива от всяка друга съществуваща примамка от този тип. Първата представена примамка била 3,5” Rebel Minnow. Успехът й не закъснява. Търсенето на всякакви размери и модели от легендарните Minnow бързо расте. В процеса на създаването на примамката, се налага да й се избере име. Същата година колежът в града имал юбилей. Футболният отбор на колежа се наричал Rebels. Името паснало и така на бял свят се появили изкуствените примамки Rebel Lures.
Съвсем скоро риболовците започнали да се интересуват от различни типове изкуствени примамки... модели, които биха потъвали, такива, които да се движат на дълбоко, попери, а по-късно и от кранкове. Много от примамките на Rebel, дори някои ранни модели, сега са легенда - примамки като Broken Back, Super-R, Pop-R, Wee-R, а също и серията Rebel Crawfish. 

Фирмата не се ограничава само в производството на примамки. През 1971 г. те започват да правят т.нар. Bass лодки. Всъщност Rebel доставя лодките за първия Bass Master Classic. Rebel разширява дейността си и към други продукти, произвеждайки кутии за принадлежности, двигатели и т.н., но създаването на изкуствени примамки остава винаги главния елемент от производствената гама. През следващите години продуктовата линия на Rebel се разширява, включвайки примамки за лов на всякакви видове риби, и в сладки, и в солени води. И днес примамките на Rebel продължават да са предпочитани както от професионалисти, така и от начинаещи риболовци по целия свят!


Bomber

Компанията Bomber е резултат от риболовния опит на двама тексаски приятели – Айк Уокър и Ц. С. Търбевил. Популярни риболовци от средата на трийсетте и началото на четиридесетте, те прекарвали голяма част от риболовното си време в района на Северен Тексас, заобиколени от дървета и храсталаци. Тези условия на риболов били причина за различни проблеми, с които двамата риболовци се сблъскали. Примамките на пазара по това време не можели да задоволят нуждите им - те търсели примамка, която да може да се придвижи бързо в дълбочина, и друга, която да не се закача всеки път в клоните...
За да посрещнат тези специфични и нарастващи нужди, двамата предприемчиви риболовци започват създаването и практическото тестване на различни по форма примамки, които те издялкват от захвърлени кедрови пръти, дадени им от местната компания за топливо. Уокър и Търбевил правят металните части на примамките си от ненужни кутии от цигари. Куките били взети от стари примамки, заточени и монтирани на новите им модели. По време на Втората Световна война такива материали не са се намирали лесно, така че двамата е трябвало да бъдат достатъчно креативни в преследване на “перфектната примамка”
През 1946 г. те създават Bomber Bait Company. Скромното им производство първоначално лесно е било в гаража на Търбевил. През ранните години единственият правен и продаван продукт е бил прочутият Bomber. В началото на 60-те години започват конструирането и производството и на други модели примамки. Това става когато те срещат, а по-късно и наемат един забележителен местен риболовец – Флойд Мабри. Последният пропътува страната риболовствайки с видни писатели, посредници и собственици на магазини за риболовни принадлежности, демонстрирайки ефикасността на риболова с примамки Bomber. Мабри става истинска риболовна легенда, когато го приемат в риболовната зала на славата. До смъртта си през 1991 г., Мабри е можел да бъде видян почти всеки ден на любимото си езеро, използвайки любимата си примамка – Bomber.
Пълният асортимент от примамки на Bomber е предпочитан от риболовци по целия свят. Всеки един модел на Bomber е призван да съхрани и продължи наследството, оставено от тези двама пионери в производството на изкуствени примамки... или както те гордо заявяват – “За да харесаш риболова с Bomber, просто вържи един!”

 

Историята на Smithwick Lure Company

“През 1947 г., когато аз бях младеж, баща ми започна да дялка примамки от дръжките на метлите, които майка беше разхвърляла из къщата. В началото започна като хоби. Татко беше продавач в местна машинна компания и започна, предлагайки тези ценни, ръчно правени примамки на своите клиенти, за да ги държи настрана от другите продавачи. Започвайки като нещо съвсем обикновено, скоро тази дейност започва да му отнема цялото свободно време. Съвсем скоро, вече уморен от купуването на нови метли и постоянно гонен от кухнята в търсене на поредната ненужна дръжка, татко реши, че трябва да “премести” хобито си в гаража и да започне да си доставя материал от местния склад за дървени материали.
През 1949 година, риболовец, който научил за успеха на примамките, много ги харесал, и поискал от баща ми да му продаде от примамките в големи количества. Това било първия признак, че неговият бизнес с изкуствени примамки става наистина сериозен. Скоро след тази продажба той предприема първата стъпка към масово производство, купувайки малък струг от Sears, Roebuck and Company, който монтира в своя магазин.
Първата примамка, произведена с новото оборудване бил обновения Devil`s Horse. Заради повечето риболовци, използващи обикновени макари, татко проектира Devil`s Horse първо като тежка, бавно-потъваща примамка, която лесно да се замята с тези макари. По-късно, с развитието на спининговия риболов и появяването на спининговите макари, той започна да прави олекотен, плуващ модел на тази много популярна и ефикасна примамка.
Развитието на Smithwick Lure Company е легендарно. От скромното начало в семейната кухня през 1947 г. до широкото масово производство в момента, примамките Smithwick са станали предпочитани от много поколения риболовци. Разработването на нови примамки, използването на нови цветове и внедряването на най-новите технологии за полиране на примамките са в основата на възхода на компанията – точно така, както е предвидил баща ми – Джак Смитуик още през 1947 г. Всички ние в компанията сме горди от това, че марката ни постави стандартите за качество, ценност и представяне, които всички риболовци знаят и очакват от примамките на Smithwick вече повече от шест десетилетия. Това е, което ни прави различни. Направи и себе си различен – със Smithwick.”
 

Джон А. Смитуик

 

Cotton Cordell

През пролетта на 1973 г. Боби Мъри, по-късно служител на Cotton Cordell Lure Co., участвал в състезание на Бийвър Лейк, щата Арканзас. Той се обажда на Котън Кордел за да му съобщи, че най-ефикасната примамка на състезанието се нарича Big O. Кордел се заинтересува и иска веднага след състезанието Мъри да му донесе една такава вкъщи.
Развълнуван, Мъри пристига рано в понеделник сутринта в офиса на Кордел, стискайки в ръката си един Big O. Мъри твърди, че никой не знае истинската история на тази примамка. Много се говорело за нея. Според някои слухове, които трудно можело да се приемат за истина, риболовци всъщност наемали примамки, плащайки между 5 и 20 долара на ден от местните магазини за принадлежности, но само след като оставят и доста сериозен депозит. Единственият факт, който можело да бъде определен като истина, бил че примамките се правят ръчно от стар майстор някъде близо до Оук Ридж, Тенеси.
В опита да се проверят някои от тези слухове и да се определи кой точно е създателя на тази примамка, се оформил списък от 42 души. Всички те живеели в или близо до Оук Ридж. Повечето твърдят, че “О” идва от Оук Ридж, т.е. производителят е нарекъл примамката на градчето, в което живее.
Накрая, след разширено търсене, създателят на прочутия Big O бил открит. Оказало се, че той е стар приятел на един друг познат на семейство Котън и е живял в Оук Ридж. Името му било Фред Йънг.
Фред започнал създаването на своя Big O, докато се възстановявал след тежка операция. Той дава няколко от примамките си на брат си Отис, доста едър човек, който бил известен в Оук Ридж като Големия Отис /Big Otis/ - оттук и името на примамката. Отис активно участва в местните състезания и дори печели някои от тях с изработената от брат му примамка.
Фред почти от самото начало надписва и номерира всяка от своите примамки, които по това време се продавали по десет долара – цена, която всеки риболовец можел да си позволи.
Съобщава се, че през всичките години, в които Фред Йънг прави тези примамки, той е създал повече от 3700 бройки, всяка една надписана и номерирана. Тези примамки са ценени много и в момента са включени в доста колекции.
Котън Кордел уговаря среща с Йънг в Хот Спрингс, Арканзас. Резултатът от тази среща е договор между тях, който позволява на Котън да прави и продава пластмасова версия на тази успешна примамка. Пластмасовият вариант бил пуснат на пазара и включен в каталога на Кордел за 1973-1974 г. За 13 месеца Котън Кордел продава смайващите 1,3 милиона бройки.
Останалото е история. Фред оставя зад себе си в наследство една примамка, която има честта и заслугата да постави началото на примамките, които в последствие стават известни като кранкбейт (crankbaits).
“Оригиналният Big O започва революция сред примамките”, казва Мъри. Това е примамка-феномен, която всички се опитват да направят – и Rebel, и Norman, и Normark – всички се опитват...
Сега, благодарение на Мъри, историята на тази примамка прави пълен кръговрат. Мъри убеждава Котън Кордел, който продавал умалени версии на оригиналния Big O, да направи копие на толкова ценения ръчно правен Big O на Фред Йънг. Мъри, който следи този процес, казва, че балсовото копие, което се продава само в Cabela`s е с точния размер, цвят и игра като на оригинала.
“Това е нещо много специално”, казва Мъри. “Има две групи хора, които ще бъдат извънредно впечатлени от завръщането на Big O. Първата група са колекционерите, Big O е колекционерска страст. Втората група, която ще се впечатли, са риболовците, които не са имали удоволствието да заметнат и ловят с точната форма и размер на Big O. Мога да ви уверя, че това е една машина за ловене на риба.”
Мъри твърди, че тази примамка дължи впечатляващия си успех на способността си да предизвиква рибите. Big O е примамка с голямо тяло, което трепти с много широка амплитуда, измествайки много вода. Голямата плаваемост на примамката прави движенията й във водата много агресивни, казва Мъри. Рибите усещат идващата примамка чрез трептенията й под вода. Те усещат Big O по-добре от всяка друга примамка заради голямото му тяло и широките трептения. Принципно това става с помощта на страничната им линия – тя е като радар, който улавя сигнала, пратен през водата от поклащането на примамката настрани.
В момента Big O се продава на цена около 8 долара - това е по-малко от цената, която Фред Йънг е искал за своето ръчно творение, но е със същите размери, игра и цветове, както преди. И, повече от вероятно е, че ще предизвика същия сериозен интерес на риболовците.
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
“Риби и Такъми” са новият Републикански Шампион!
Евгени Милев от същия отбор убедително спечели титлата в индивидуалното   Калоян Белополски   На Гребната база в Пловдив се проведе финалния ...
Спортната 2009 година
част 4 Турнир на Четирите Нации за младежи   От Ян Ван Шендъл   Миналия месец се разделихме на етапа, в който ви описах Турнира на Шестте ...
Интервю с Игор Потапов, Русия
Световен шампион по риболов на плувка за 2009 г   /Интервюто взе Божидар Тодоров - Папарака/  БТ: Да започнем поред. Кажи ми първо на колко ...
За бяла риба със захранка
  Риболовът на бяла риба е любимият ми. Ловя бели от дете. На язовира от моето детство, „Студен кладенец”, те бяха основният вид хищник. В ...
Кефали в студа
Със сигурност може да се каже, че риболовът по гръцките реки стана много популярен сред българските риболовци в последните няколко години. От ранни зори дори и ...
Съдържание
Актуално С мач напролет / 4 Калоян Белополски за пролетния риболов на платики и шарани с ваглер На тролинг Сом - силен старт на сезона / 8 70-килограмов ...
Съдържание
Актуално Магията на яз. “Батак” /4 Калоян Белополски за дългоочаквания риболов на лед на култовия язовир Пъстървов риболов За пъстърва в ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
Световно първенство по риболов на пъстърва- 2 ра част
От Борис Бояджиев-член на УС на БФРС капитан на отборите по риболов на пъстърва В първата част Ви представихме как протече състезанието при риболовците ...
Лефериада
Тази есен се оказа най-рибната в сравнение с предишните десетина години по българското Черноморие. Първоначално хит бяха паламудите. За техния риболов доста ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6