Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Стои си един рибар на брега и лови риба. По едно време от водата се показва един крокодил:
- Как е, кълве ли?
- Не.
- Ами, що не влезеш да се изкъпеш тогава?

 Статия

Девин 2008

Риби и Такъми (бр. 7 / 2008 г.)

или как станахме трети в света
 

Станил Йотов
за VI Световно първенство
по спинингов риболов

 

Гледах съсредоточено в онова чудо на края на влакното ми и си мислех дали този път ще проработи. На тренировките пъстървата не искаше дори да го помирише. Сега обаче нямаше накъде – бях уловил вече две риби с блесната от това място и се налагаше да сменя примамката. Под мен италианецът и хърватинът също извадиха по две бързи риби и ми дишаха във врата. Бръкнах в кутията и извадих бялото силиконово октоподче с джигова глава, което наричаме шеговито Гагаляга. Сложих го бързо на линията и го заметнах в най-дълбокото място до отсрещния бряг – там, където беше почти невъзможно да се подаде блесна или воблер. Изчаках го да падне на дъното и започнах да го водя с повдигане и пускане до долу. Храаас! – пръчката ми се огъна и една пъстърва заплющя пред мен. Тръскаше глава като териер и опитваше да се освободи. Гребнах я с кепа и я подадох на съдията. Нататък вече беше по-лесно... След около час вече се прегръщахме със съотборниците, тъй като резултатите бяха ясни – българският национален отбор по спининг е трети в света! 

 


Девин е най-хубавият град, Въча е най-красивата река, а в района живеят едни от най-готините хора в България. Именно тук в края на май трябваше да се състои Шестото световно първенство по спинингов риболов. Преди турнира едва ли някой ни поставяше в големите сметки. Русия, Чехия, Словакия, Полша, Италия, Латвия, Хърватия – това бяха отборите, считани за световни сили в спининга. Останалите тимове бяха Португалия, Унгария, Украйна и Андора. Тайничко се надявахме все пак, че при добро стечение на обстоятелствата можем да влезем в четворката. За подиум и медали в отборното класиране никой не смееше да си помисли, повярвайте ми.

 

Отборът
В интерес на истината сегашният състав на България беше най-добре подготвен и организиран в сравнение с всичките си досегашни участия. Бяхме домакини и можехме да си позволим едноседмичен лагер в началото на май. Риболовната федерация и НЛРС-СЛРБ ни осигуриха всичко необходимо и за пръв път отборът попадна в напълно професионална обстановка.
Тимът беше съставен от трима състезатели от РСК “Острието” – Пламен Бойков, Деян Илиев и Илиан Илиев, плюс двама от “Стари видри” – Стефан Минчев и аз. Водач и спортен директор на отбора на България беше шефът на секцията по спининг Емил Петрунов. Разполагахме с двама треньори – Сашо Динев от “Стари видри” и Георги Гетов от тима на ЛРС Девин. Щабът включваше като рънъри и консултанти, едни от най-силните ловци на пъстърва в България – Борис и Любомир Бояджиеви от “Родопа 2002”, Тодор Костадинов от Михалково, Иван Тотков от “Острието”, Евгени Бон от Девин и Димитъор Куманов, Милен Нинов и Виктор Видас от “Стари видри”. На практика във всеки сектор българският състезател получаваше съвети от щаб от двама или трима опитни риболовци, и това се оказа решаващо за успеха ни.

 

Шпионаж преди старта
Преди началото голямата загадка за гостуващите тимове беше на какво ще ловят българите. Тъй като сме местен тим, се предполагаше, че познаваме най-добре предпочитанията на пъстървата спрямо примамките. Още повече, че рибата не беше речна балканка, а отглеждана в рибарник американка, която се пускаше преди тренировките и състезателните маншове. Когато на 21 май провеждахме със Стефан Минчев квалификация помежду ни за титулярното място в отбора, чехите и поляците например ни снимаха с камера от близкия мост. Най-силният италиански състезател Андреа Феро дойде само на няколко метра от нашето трасе, за да види, че... ловя с най-обикновен бял Mepps Comet №2. Тогава те все още си мислеха, че правим някаква шашма и нарочно не поставяме специалните си блесни. А се оказа, че всичко е много просто – американката си кълвеше идеално на големи блесни Mepps и нямаше нужда от нищо друго. Някои от чужденците обаче не разбраха това и продължаваха да робуват на схващанията, че пъстърва се лови с блесни №0 или най-много №1.

 

Официалната тренировка
В петък, 23 май, се проведе официалната тренировка. Можеше да се лови навсякъде във всички сектори. Бях разтоварен от напрежението, тъй като още от предния ден се знаеше, че оставам резерва и ще ловя във втория ден. Въча течеше размътена, а рибите не бяха много и кълвяха едва-едва. На тренировката Стефан Минчев улови седем риби с воблер и блесна, което си беше направо шампионско постижение. Илиан имаше четири, останалите бяхме с по една. В другите отбори се хващаха по една-две риби най-много, имаше и колеги “на нула”. Взехме да схващаме, че май имаме някакви шансове за успех.
На разбора се разбрахме, че отборната тактика опира най-вече до бели блесни №2 и 3. Отказахме се от жълтите, тъй като видимостта под водата беше лоша. “Реката е мътна и рибата не може да види примамката”, обясни и руският треньор Андрей Чернов. Като майстор на воблера Стефан Минчев възнамеряваше да го вкара в употреба, тъй като на тренировките беше уловил доста риби с малките модели на полския Salmo и няколко японски марки. Твърди и средни пръчки с дължина между 2.40 и 2.70, макари с висока шпула и влакно, не по-дебело от 0.18 – това бяха такъмите. Подборът беше направен на базата на това, че по регламент се лови без контри и при меките въдици има доста откачания на риби. Отделно от това американката е доста селективна при кълването и по-дебелото влакно би я отказало да налапа блесната в някой случай. Отказахме се от плетените влакна. Всеки беше отделил по няколко блесни, които хващаха риби и вече бяха доказали качествата си.

 

Изненади в първия манш
И така – на 24 май колоната от автомобили се понесе към реката. Трасето се падаше точно под Михалково. Четирите сектора в реката бяха по около 400 метра дължина, и във всеки от тях щеше да лови по един наш състезател срещу 11 от другите отбори. Зад всеки от общо 48-те състезатели имаше по един съдия. Реферите бяха професионални войници от корпуса, който помагаше в организацията на шампионата.
Жребият на нашите беше следният: Пламен Бойков щеше да лови в най-долният сектор А, след него в най-разнообразния като релеф сектор В се падна Деян Илиев, а Илиан беше в сектор С, където предния ден беше тренирал с успех. Най-лошо беше положението на Стефан, той се падна в най-куция сектор D. На тренировката там бяха извадени само два кефала и две-три американки.
Според разчета трябваше да помагам на Деян в сектор В. Предизвикателството беше невероятно, тъй като Дидо трябваше да се справи с конкуренцията на световния шампион Алексей Шанин от Краснодар. Старт! Нашият е безмилостен, повежда с две риби, изпуска още една... Първият рунд от 35 минути завършва с превъзходство на чеха Йозеф Фолтин, той има пет парчета срещу четири за Шанин. Дидо е с две. Във втория влиза в бокса на руснака, но там вече не кълве. Нагоре има начупен бързей, където никой не лови. Изглежда си мислят, че няма риба. Дидо застава там и... почва да вади пъстърви една след друга. Първа, втора, трета, изпуска още една. Изстрел, край на втория манш. Вървим добре, само чехът изглежда недостижим с осем риби. В третия манш се изнасяме в горната част на сектора. Зад лентата са се натрупали десетки зяпачи, някои от тях крещят към Деян и се налага да ги моля да престанат. Единственият, който дава указания, трябва да съм аз. В това време Дидо изпуска една пъстърва, след това вади още една. В четвъртия манш няма чак такъв късмет, но в петия е просто великолепен – връща се в начупения бързей и вади три риби за половин час. При последната вече цялата българска публика е зад него и кепчосването на пъстървата е посрещнато с мощен одобрителен рев. От сектор А ми звъни Георги Гетов и докладва, че там Пламен Бойков води в класирането. В крайна сметка Деян завършва на второ място в сектора заедно със словака Мартин Форбак. Шанин е едва четвърти. Прегръщаме се като обезумели от радост.

 

Водим на руснаците!
Събираме се на моста и почваме да смятаме. Пламен е първи, Деян дели второ място със словака. Стефан е четвърти заедно с руснака Максим Балачевцев и вицешампиона на Хърватия Ясмин Субашич. В началото е имал е само с две риби, но в последния манш извадил още три “от космоса”, както казваме за невъзможните места, и това го изстреляло нагоре. Илиан е шести в сектора си. Отборно вървим на трето място, зад Чехия и Словакия, с точка пред руснаците!
Чехите са недостижими. Нашите разузнавачи докладват, че ловят основно със силиконови примамки, както и словаците. Значи силиконът е проработил! Жалко, че пренебрегнахме тази примамка, макар че разполагаме с близо 200 октоподчета, подобни на тези, които използват чехите. Малко по-късно се подхилкваме, когато в магазинчето за такъми в Девин виждаме целият отбор на Полша да разпитва продавача дали има силикони. Тук обаче продават влакно, куки, олово, плувки, червеи и... толкова. Нашите силикони са внос от САЩ, изработени от българския емигрант Любо Антонов.
Оттегляме се на почивка, но малко след това в стаята ми идват Емил Петрунов и Пламен Бойков. Питат ме дали считам за целесъобразно да вляза през втория ден, тъй като отборът върви добре. Налага се да взема трудно решение. Досега два пъти съм се класирал в национални отбор на България по риболов под лед и с изкуствена муха, но и двата пъти не отидохме да се състезаваме. Чувствам се обаче във форма и ги уверявам, че ще направя каквото мога. Решаваме, че влизам на мястото на Илиан. Казват ми, че нямам право на издънка.

 

Моята тактика
Вечерта оставам буден до полунощ. Селектирам си блесните, с които съм улавял пъстърви в тренировките. Интересното е, че не всяка блесна от определен вид и марка работи както трябва при риболов на зарибена американка. От две еднакви примамки едната може да хване десетина риби, а другата само една-две. Подбирам няколко Mepps Comet №2 и 3 и едно Mapso Ori №2, всички с бели лопатки. Обръщам особено внимание на силиконите, тъй като там ми е силата. Монтирам на джиговете пет от тях в розово, червено и фосфоресциращо оцветяване. Заточвам куките с пила. Навивам чисто ново влакно на шпулата на новата ми макара Sirio Tubertini. Накрая си лягам, но дълго време не мога да заспя. В главата ми се върти картинката от обяд, когато руският треньор Чернов каза на мен и на Сашо – ако и утре сте пред нас в класирането, ще строя отбора ни в шпалир и ще ви ръкопляскаме...
 

Страхотният втори ден
Сутринта тръгваме към Въча. Тъй като ми е дебют, всички ме окуражават. Стефан Минчев ме потупва по рамото и ми казва традиционния за нашия тим инструктаж: “Пускай Хускварната и режи през кръста!” Целият отбор се прегръщаме и изреваваме мощно “България-я-я-я-я!”, при което на прозорците на СПА-хотела в Девин се появяват кисели физиономии на няколко разбудени посетители.
Голям късмет – ще ловя в сектор В! Там предния ден бях рънър зад Дидо, тренирах в петък на същото място и съм наясно в общи линии с местата. Изваждам късмет и с рънъра – указания ще ми дава Любчо Бояджиев от Смолян. Душичка ми е той...
Старт! Влизам в бокс №11, а до мен застава руснакът Анрдей Питерцов. Повеждам, след това той вади три риби една след друга, а аз изпускам две. Късам два блесни, почвам да нервнича. Слизам надолу в чупките, където предния ден Деян улови повечето си риби. Още две изтървани! Още една скъсана блесна! Какво, по дяволите, става с мен? Добре че за последните пет минути изваждам три риби една след друга и настигам Питерцов. Първата от трите излезе по драматичен начин – в мрежата на кепа ми се оплете един клон, рибата се усука около него, не разбрах как не се скъса. Чехът Томаш Тихи и словакът Милнарович вече са дръпнали напред с рибите. Разбирам, че битката ще се води с руснака, италианеца Джакомо Муин и хърватина Субашич. Във втория манш вече ловя добре. Дотук всичко съм хванал с Mepps и Mapso Ori. В третия избирам пръв място и спринтирам към бокс №19. Там е ловил чехът, но съм сигурен, че има още риби. Слагам блесната “Отрязания нокът”, за която писах в предишния брой на “На риба”. Тя е Mepps Comet №3, с черна лепенка и жълти точки. Отдавна не съм я виждал по магазините. Зад мен в сянката е пълно с колеги. Размахвам блесната и казвам, че е ловила на две световни първенства и след третото ще я предам в Музея на спининга. Замятам я отсреща, спускам я до дъното и веднага една пъстърва я атакува. Ура! Отзад ме окуражават с ръкопляскане. “Нокътят” вади и втора риба. Решавам, че е време да сложа силиконка. Избирам фосфоресцираща, хвърлям на същото място и започвам да я водя с подскачане по дъното. Мощен удар и пръчката ми се огъва! Пъстървата е от по-едрите. Вадя я внимателно. След това хващам още риби. В четвъртия манш пак ловя добре и вече имам 13 пъстърви срещу 11 за Питерцов. Предвкусвам победата и точно тогава вземам погрешното решение за последния пети манш.
Вместо да подгоня руснака и да ловя плътно до него, решавам да атакувам със спринт бокс №19, към който се е насочил италианеца. Изпреварвам го в последния момент и връхлитам зад ограничителната лента като диво прасе. Джакомо Муин – професионален водач по риболов на пъстърва, протестира на висок глас. В крайна сметка се оказва, че съдията е дал сигнал за тръгването ми малко по-рано и се налага да се преместя. Колегите отзад недоволстват. Италианецът обаче също е притеснен, изпуска една пъстърва и след малко духва нанякъде. Влизам в бокса, слагам силикона и бързо улавям една риба. С това обаче всичко приключва. През това време Питерцов, оставен без конкурент за място, хваща шест риби с воблер и завършва трети с общо 17 пъстърви. Аз съм след него с 14, но съм много доволен от четвъртото място. Край, стискаме си ръцете, разменяме фанелки, извиняваме се един друг с италианеца...

 

Трети сме!
В това време отвсякъде летят информации за представянето на нашите в другите сектори. Деян е осми, но руснакът е две места след него. Пламен също е осми, Шанин се намира три места по-нагоре. Добрите новини идват от сектор D – Стефан Минчев е хванал 14 пъстърви и дели второ място с поляка. Отново е показал класа с улавяне на много риби в последния манш. Далеч зад него е Балачевцев. Смятаме точките и се оказва, че сме на трето място! Бием бившите световни шампиони от Русия с 3.5 точки.
Първенци в Девин по най-категоричен начин станаха състезателите на Чехия. Те бяха подготвени най-добре за риболов със силиконови примамки. Джиговете им бяха доста по-особени, с малки волфрамови глави, каквито у нас не се срещат. С подобна тактика второто място заеха словаците. Зад нас останаха отбори, които ни изглеждаха много трудни за побеждаване – Русия, Полша, Италия, Латвия и Хърватия. Награждават ни в центъра на Девин, където се надуваме с медалите си – все пак не всеки ден се печели трето място в света...

 

Изводите от Девин 2008
Световното първенство в Девин показа още веднъж, че спининговият риболов е една от дисциплините, в които България има най-голям шанс за успех. Ако се ловеше само с метални примамки, вероятно отборът ни щеше да се класира още по-напред. Всички от нашите ловяха най-вече с блесни, силиконът влезе в употреба главно втория ден при мен. Освен това се видя, че при добра организация винаги може да се очакват силни резултати.
След края на втория манш повечето колеги от останалите отбори коментираха, че Девин 2008 ще остане в историята като “силиконовия шампионат”. Съжалявам, че нашият тим не упорстваше повече при риболова с джиговете, тъй като той се оказа печелившата тактика. За това, разбира се, има напълно основателна причина – в тренировките на Въча в началото на май тези примамки въобще не работеха. Дали поради това, че тренирахме с пъстърви от рибарника в Настан, а се състезавахме с риби от този в Триград, или поради спецификата на тренировъчното трасе – не стана ясно. А след първия манш в събота вече беше късно да се тренира каквото и да било със силиконите. Още повече, че при мен тази примамка проработи в един-единствен бокс – този под №19. Дъното беше пясъчно, нямаше закачки и можех да го водя спокойно. Опитах за ловя със същата примамка в камънаците и се отказах след две скъсвания. Очевидно чехите бяха разработили по-добър метод на водене, а различното тегло на главите им позволяваше да бъдат вариативни съобразно дълбочината.
Разбира се, всичко това вече е минало. Бъдещето е пред нас – следващата година световното първенство на спинингистите ще бъде в Андора. Сами съдете колко добра беше организацията в Девин, след като президентът на федерацията по риболов на Андора Луис Травесет покани секретаря на БФРС Румил Лачев да бъде главен организатор на първенството през следващата година. Вдигнахме летвата, сега ще трябва да скачаме според нея. Сигурен съм, че ако се подготвим както трябва, догодина българският тим отново ще бъде на подиума.

 

Отзиви след световното
Михал Тихи (световен шампион, Чехия): Изключително съм щастлив, тъй като това е втората ми титла след тази в Дарфо през 2004 г. Заехме първите три места в индивидуалното класиране, първи сме отборно и победата ни не подлежи на съмнение. Силиконовите примамки се оказаха чудесно средство за улов на вашата пъстърва, освен това добре работеха и оцветените блесни. Организацията на шампионата беше великолепна.

Андрей Чернов (треньор на Русия): Заслужен успех за България. Ориентирахте се добре в обстановката, избрахте правилната тактика и ловихте с много хъс. Мисля, че ние допуснахме доста грешки и затова не влязохме в челната тройка. Силиконовите примамки бяха нещо ново за момчетата ми. Ще анализираме подробно състезанието. Чехите показаха много висока класа и станаха заслужено първи.

Максим Балачевцев (състезател на Русия): Мисля, че допуснахме някои съществени грешки. Все още не мога да си обясня дали не трябваше да ловим с по-големи блесни, макар че нашите създават достатъчно шум и вибрации. Аз лично не можех да си представя, че ще ловя на силикон, и не сложих такава примамка, макар че имах цяла кутия в багажа си. България е прекрасна страна, само не разбрах защо съсипвате природата около Девин със строежи.

Владислав Кабелюк (състезател на Украйна): При нас нямаме много възможности за риболов на пъстърва, и затова сме повече от доволни от представянето си. Мисля, че догодина в Андора битката ще бъде още по-оспорвана.

Ясмин Субашич (състезател на Хърватия): Доволен съм от това, че хърватските блесни Idra се представиха чудесно тук. Шампионатът беше много силен и оспорван, а победата на чехите – напълно заслужена. Поздравявам българския отбор, бяхте отлични.

Марис Олте (състезател на Латвия): По принцип ние ловим пъстърва с малки блесни и бяхме изненадани от това, че тук пъстървата кълвеше на примамки №2 и 3. В първия манш вървях без риба почти до края. За щастие закачих едно влакно във водата и извадих една едра блесна, която преди това беше скъсана от вашия състезател Деян Илиев. Сложих я и улових две риби.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с вердевас /4 Алън Скоторн разкрива как да подобрим уменията си за риболов с вердевас и фуил Актуално Сезонът на моруважите ...
Сезонът на речния риболов
Река Огоста Лека-полека навлязохме в сезона на реките. Както често сме споменавали, риболовът на реките започва да става силен, когато времето захладнее. ...
Тунинг
  Всеки знае, че успешният риболов зависи основно от използваната стръв. Ако дадена примамка не лови нищо, често се сменя с друга. Все пак ако искате да ...
Как да измамим пъстървата през март
  От Станил Йотов   За пъстървовите риболовци март е по-особен месец. Това е времето на първото по-сериозно затопляне на времето. В реките ...
Съдържание
Тайните на шампиона С пелети за шарани /4 От Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” Актуално Магията на дунавския сом /12 От Калоян ...
Приказка за един язовир
 От Краислав Димитров   Сигурно мнозина от вас познават яз. "Студен кладенец". Много хора са прекарвали незабравими часове по прекрасните ...
Спортната 2009 година
част 2   От Ян Ван Шендъл   Европейското в Радице, Словения Миналия месец ви разказах всичко за Световното Клубно Първенство в Мадунице, ...
Съдържание
Новини /4 Актуално Когато не кълве... /6 От Калоян Белополски. Труден риболов на река Ангиста Наука за рибите Искаш да уловиш бяла риба? /10 От Кирил ...
Швеция – страната на трудните риби
Ето че след близо година и половина отново имах удоволствието да прекарам една риболовна седмица в Швеция. И отново това се случи благодарение на сайта ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6