Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Инструкция за смяна на акумулатор:
1. Откраднете акумулатора на съседа.
2. Изчакайте докато съседът си купи нов акумулатор.
3. Откраднете новия акумулатор и върнете стария на мястото му.

 Статия

Захранката

Риби и Такъми (бр. 8 / 2008 г.)

Безкрайната история

Невероятно е колко много риболовци са заинтересувани от тази тема. Особено в състезателните среди. Откакто има риболовци, има постоянно търсене на най-добрите начини и продукти за привличането на рибите.

 

От Ян Ван Шендъл

 

Когато погледна себе си, аз съм, или по-добре бях като повечето риболовци. Спомням си, че доста преди да започна да ловя на състезания използвах неща като пастата за зъби и ванилия на прах към тестото, което ползвах за риболов. Защо съм го правил? Ако трябва да съм честен, наистина не знам. Бях дете и със сигурност не съм измислил всичко това сам. Просто правех нещата, които ми кажеше баща ми. Защо го е направил? Може би защото някой друг му го е казал и той по някакъв начин е добил доверие в това.
Смятам, че тази ситуация е подобна при много риболовци и е просто невероятно колко далече могат да стигнат някои хора.
По-късно, когато започнах да се състезавам, тайните, които търсехме, “очаквахме” да са в захранките. Няма да повярвате колко време и пари съм изразходвал в търсене на различни семена, билки и Бог знае още какво.
Дали съм успял да намеря перфектната комбинация? Доколкото съм запознат, не. Знам, че това звучи много неопределено, но не мога да ви дам по-добър отговор. Да, мислех си, че съм открил перфектните съставки, когато имах добри успехи с тях. В други ситуации продуктите и идеите бяха бързо изоставяни след слаби резултати. С други думи, аз “реагирах и отреагирах “ както повечето риболовци.
Очите ми се отвориха когато започнах да пътувам до Северна Ирландия и да ловя в тамошните състезания. Бях чул за големи турнири, крупни награди и невероятно количество риба там и исках да се състезавам срещу най-добрите.
Е, със сигурност намерих едни от най-добрите състезатели. До този ден не смятах, че ще участвам на състезание с толкова висок стандарт.
Най-добрите английски състезатели бяха там и аз се запознах с част от тях.
Това, което ме изненада най-много при тях беше техният опростен подход. Това важеше с пълна сила особено за захранките. Те използваха трохи от кафяв хляб на плитки места без течение и трохи от бях хляб, когато беше по-дълбоко. През по-голяма част от времето се използваше микс от двете.
А аз се намърдвах между тях с всичките си глупави съставки и през цялото време бях побеждаван (освен това и не познавах водоема и риболова още толкова добре).
Тогава започнах да се уча как да се приспособявам към водоемите и реките и започнах да го правя много добре. До тогава бях усвоил най-елементарния подход.
Помислете, рибите като цяло плуват в огромни водни басейни. Може би те едва ли въобще се приближават до някой риболовец. Но приемат всичко, което им се хвърли, защото ако не изядат всичко, техните събратя ще го направят. С други думи казано, при такива условия не е изгодно за рибите да са с претенции.
Не е ли странно колко са се променили нещата от тогава? Тези същите английски риболовци са се пригодили от използването на хляб към използването на готови миксове и като се огледам и в себе си, и във всички риболовци около мен виждам, че и ние сме направили същото.
Бих искал да ме разберете правилно. Не се опитвам да ви кажа, че захранките не са важни. Разбира се, важно е да използвате правилния микс от захранки за точните условия, в които ловите. Той трябва да е достатъчно тежък и достатъчно лек, достатъчно лепкав и достатъчно сух в зависимост от дадената ситуация и рибите, които искате да ловите. За да постигнете това, ще трябва да използвате захранки със специални съставки в тях, за да могат да “работят” правилно.
Защо да се главоблъскате да ги търсите при положение, че има достатъчно производители в тази сфера, които могат да свършат това доста по-добре от вас. Смятам, че цялото това суетене и търсене от риболовците на тайните захранки е равносилно на много загубено време за другата част от нашия спорт, която е също толкова или дори по-важна, а именно - методите на риболов и тактиките – това са важните понятия в нашия спорт.
В днешно време всеки производител на захранка задължително има каталог или брошура. Те са направени, за да може да ви се обясни в какъв ред и в какви комбинации можете да използвате захранките им най-добре. Това разбира се може да е перфектна помощ за избора ви на захранка, подходяща за точно определени условия.
На едно от първите си международни състезания имах късмета да се срещна с Марсел Ван Ден Енде - мъжът зад прочутите едноименни захранки, който за съжаление не е вече между живите. Той не е е само това. Марсел е един от най-талантливите риболовци, които съм срещал.
Изумен съм колко много състезания е спечелил този човек, включително и Световната купа индивидуално. Доказал се е като приятна и приятелски настроена личност, която в никакъв случай не би крила захранките си.
Когато имах проблем с риболова, той винаги измисляше много добро решение, през повечето време без да знае за какъв водоем става въпрос. Всички тези решения имаха нещо общо – като се замисля, всъщност бяха много прости.
Няколко години по-късно ловяхме по двойки и отново беше изумително колко прост, но същевременно и добре планиран и пълен беше неговия подход.
Не е нужно да ви казвам колко впечатлен бях от него, след като прочетох всичко, и от всички неща, които научих от Марсел разбрах, че е много важно да се придържам към опростен подход в риболова.
По същия начин подхожда и Марсел относно своите захранки. Той никога няма да смеси 10 вида захранки. Той ще използва един от своите миксове като основа, който ще зависи от рибите и условията в, които лови, след това ще го потъмни, изсветли, олекоти, утежни и т. н., прибавяйки друга захранка, за да получи точната смес за дадената ситуация. Три или четири захранки са абсолютният максимум. Почти винаги два микса му дават това, от което има нужда.
Причината поради която харесвам толкова много Марсел ван ден Енде е един цитат, който съм чувал от него: “Ако успехът в нашия спорт е 100 %, захранките ще са 25, максимум 30 %. Останалото зависи от риболовеца и мястото, на което се падне по време на състезание.” Не смятам, че производител на захранка, в чийто интерес е да продава колкото може повече захранка, може да е по-честен!
След като написах всичко това няма да се изненадам да прочета, че съм станал голям последовател на философията на Марсел да поддържам нещата опростени. Дните на всички тези миризливи аромати и съставки са много далеч зад мен. Малко по малко започнах да разбирам захранките на Марсел ван ден Енде и ловя с тях вече много години.
Щях още да ловя с тях, но преди две години JVS разработихме собствена серия захранки. Разбира се те са производство на Марсел ван ден Енде. Не бих искал да е другояче.
Има ли тогава материали и продукти, които да подобряват качеството на захранките? Има със сигурност. Много при това. В следващата си статия ще обясня всичко, което смятам за важно.
Също ще ви дам и идеи как да забърквате храната и изпробвани рецепти.
Надявам се с всичко това да ви спестява доста ценно време в търсене на перфектната захранка за вашия водоем. До тогава.
Изпънете линиите!!!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Съдържание
Тайните на шампиона Лесен риболов със слайдер /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболова с подвижна плувка Актуално Шарани на платено /10 Калоян ...
Съдържание
Актуално Пролетни “баби” и каракуди / 4 Калоян Белополски за майсторския риболов на пролетни риби в яз. “Калето” край Пловдив, точно ...
Фидер хранилка
Майсторът в риболова на фидер Стив Рингер споделя своя опит, като твърди, че не винаги голямото е по-добро.   По това време на годината по платените ...
“На гости у Иречек”
За Световното в Чехия и представянето на трикольорите   От Калоян Белополски   В средата на септември се проведе поредното световно първенство ...
Пролетна бродерия
От Красимир Костадинов   В последният ден от февруари, едва по средата на почивния ден реших да посетя една от Старозагорските пресевни. Времето беше ...
Опростените монтажи са за предпочитане
От Мариян Петров   Здравейте, искам да споделя с вас един страхотен риболов на хищници на яз. “Йовковци”. Преди този излет риболовът на ...
Распер
От Валентин Тошев - Тош   Във всяко българско семейство, къде на шега или наистина винаги се е водил спор между мъжа и жената кой кого е хванал. ...
Интервю с Явор Недев, Изпълнителен директор на ИАРА
Явор Недев е роден през 1966 година в София, магистър по "Политически науки" от Софийски университет "Свети Климент Охридски", ...
Риболов на яз. “Сопот”
 От Пламен Бончев   Имах уговорка с няколко приятели да направим съвместен риболов в началото на месец юли. Те бяха избрали предварително яз. ...
Скрий и търси
Успешното замаскирането на влакното и монтажа и ще ви помогне да уловите повече шарани – факт! Така че не пропускайте съветите на консултантът на Fox ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6