Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

ЕЗИКЪТ НА ЖЕНАТА:

Да = Не.
Не = Да.
Можеби = Не.
Ние трябва = Аз искам.
Съжалявам = Ще съжаляваш.
Трябва да поговорим = Искам да се оплача.
Разбира се, давай = Не искам да го правиш.
Прави каквото искаш = Ще си платиш за това по-късно.
Не съм разстроена = Разбира се, че съм разстроена, идиот
такъв!
Слушаш ли ме? = Вече е твърде късно, мъртав си.
Трябва да се научиш да общуваш = Просто се съгласи с мен.
Бъди романтичен, изгаси лампата = Имам отпуснати бедра.
Ти си толкова ... мъжествен = Трябва да се обръснеш и освен
това много се потиш.
Обичаш ли ме? = Ще поискам нещо скъпо.
Ти решаваш = Досега трябва да ти е ясно правилното решение.
Много си внимателен тази вечер = Винаги само за секс ли мислиш?
След минутка съм готова = Събуй си обувките и си намери хубав мач по телевизията.
Колко ме обичаш? = Днес направих нещо, което със сигурност няма да ти хареса.

 Статия

Тест за пъстърви: Въртяща блесна или клатушка?

Риби и Такъми (бр. 9 / 2008 г.)

 


 

От Станил Йотов

 

Все си мисля, че ние спинингистите робуваме прекалено много на предразсъдъци. Особено ако става въпрос за пъстървовия риболов. Доскоро например никой не искаше да повярва, че пъстърва може да се лови на силиконови примамки. Мислеха си, че с тях се хваща костур, някоя сулка и толкова. Познавам колеги, които само допреди две-три години не искаха да приемат, че пъстърва може да се лови успешно и с блесни №2 и 3, които им изглеждаха гигантски. Като се замисля обаче, най-масовата схоластика в нашата гилдия цари по отношение на речния риболов на пъстърва с блесна. Аз например тъпо и упорито фаворизирам въртящата блесна в абсолютно всички ситуации, а пренебрегвам една примамка, която на моменти би могла да ни свърши отлична работа – клатушката. И май не съм само аз... Познавам много добри пъстървови спинингисти, но се сещам само за един-двама, които ще сложат клатушка при речен риболов на пъстърва. Всички останали чоплим водата само с въртележките и се лишаваме от една наистина хубава примамка като клатушката.

Замислете се само какво е съотношението между въртележки и клатушки в кутията ви с блесните? Направих си труда да преброя моите, и се оказа, че притежавам 178 въртящи блесни за пъстърва (не броя щукарските примамки) и... седем клатушки. На всичкото отгоре пет от тях не са мои. С клатушка съм хващал пъстърва в планински езера и частни водоеми, но на река имам само две уловени дъгови пъстърви, при това в тренировки за състезания с предварително зарибяване. Дадох си сметка, че е грехота да се лишавам от една толкова интересна примамка. След което реших да направя един съпоставителен тест – как работят въртележката и клатушката в една и съща река. За целта предвидих един излет в рамките на около десет часа на една от малкото пъстървови реки у нас, която през юли все още течеше пълноводна. Пъстървите в нея не са големи, и в общи линии е рядкост да се улови екземпляр над 25 см. За сметка на това пъстърви с размер около педя има колкото си искаш, и точно затова избрах нея. Едно е да ти клъвнат 20 пъстърви, тогава вече може да се правят по-общи изводи, и съвсем друго са два-три удара дневно.
Риболовци почти липсват в един определен участък, ако се изключат няколкото мренари, които седят цял ден на един и същ вир. На практика разполагах с километри свободно трасе и ненаплашена риба – какво по хубаво от това? След това пристъпих към избора на примамките, с които щях да ловя този ден.

 

Въртележки

1 Mapso Ory №2, бяла

2 Sasho (самоделка) №2, жълта

3 Hrimar (самоделка) №2, медна

4 Mosca №2, бяла

5 Mepps Comet № 2, жълта

 

Клатушки

6 Little Cleo, 7 грама, жълта
7 Little Cleo, 3.5 грама, бяла
8 Mepps Cyclops, 3.5 грама, жълта

9 Phoebe, бяла

10 Phoebe, жълта

 

На всички блесни махнах контрите, за да не наранявам уловените риби и да не се налага да ги пипам с ръце. Без контра откачането става много лесно, само с леко разтърсване на върха на пръчката.
Какво представлява самият излет? Състои се в десет часа скитане по реката без почивка, риболов в разнообразен участък с дължина поне 4-5 км и облавяне на най-различни места – дълбоки вирове, дебели и плитки бързеи, крайбрежни дълбочини и – най-вече – всички сенчести места със средно и бързо течение. В летните жеги това са любимите свърталища на пъстървата, и именно там можем да очакваме кълване.
Пристигнах около 08.00 часа сутринта и реших, че първия един час ще го отделя за ориентиране в желанията на пъстървата за деня. Спининговият риболов на балканка е нещо твърде специфично – един ден пъстървата кълве повече на жълти блесни, друг - на бели, а трети – на нищо. В последния случай рибата е пасивна и само чука с муцуна примамката, без да я налапа. За щастие денят не беше от лошите. През първия час установих, че днес рибата като че ли предпочита повече жълтите блесни. Използвах жълтата въртележка на Mepps и бялата на Mosca, които са доказани модели за тази река. Пъстървите атакуваха доста стръвно жълтата примамка, а към бялата бяха по-апатични. Вероятно с напредването на деня нагласата щеше да се промени, но засега жълтото беше актуално.
Бях решил, че с клатушките ще ловя само в по-дълбоките места. В плиткажите беше невъзможно, тъй като речното дъно изобилстваше с водорасли, които щяха да се закачат за примамката. Не че въртележката не вадеше водорасли, но контролът върху нея е доста по-лесен и можем да я водим близо до дъното, без обаче да чегъртаме по него.
На първото дълбоко място (около метър) започнах с жълта въртяща блесна на Mepps. Водех я по течението и мислех, че е близо до дъното. Кълване обаче Нямаше. Сложих самоделката Sasho, която е с оловно тяло и е доста по-тежка. Отличният й баланс позволяваше да я водя със съвсем бавна скорост. Усетих леко закачане в камък на дъното, а след това – удар. Дълбочината, на която блесната газеше, се оказа от значение за уловената пъстърва.
Прецених, че е време за вкарам клатушките в употреба и поставих жълтата Phoebe. Бяха й необходими само две-три секунди, за да се спусне долу към дъното. Междувременно вече бях заел позиция по-нагоре и водех клатушката срещу течението. Отпусках я да стигне почти до дъното, след това правех две къси движения, за да й придам игра, и после примамката пак отиваше долу. Получаваше се нещо като припомпване със съвсем бавно обиране на линията. Поради специфичната си конструкция всяка клатушка играе и при свободно отпускане към дъното. Именно при падането усетих кълване, засякох и пъстървата си беше там. Върнах въртележката, преместих се в най-горната част на вира – нищо. Сложих пак клатушката и след няма и пет минути извадих още една риба с нея. Вирът беше доста дълъг и изглежда се бяха наредили няколко пъстърви една зад друга.
Опитах се да ловя с клатушките в по-плитките места, но се отказах бързо заради топчетата водорасли, които вадех на почти всяко замятане. Установих, че този вид блесни ще ми свършат работа на места с дълбочина поне 60-70 см. Затова в плиткажите упорствах само с въртележките, а пазех клатушките за по-дълбокото.
Около обяд пъстървите се активизираха, което е характерно за тази река – пикът на кълване на балканката обикновено е между 1 2 и 1 5 часа. Не знам дали това не се дължи на някаква постоянна ежедневна промяна в хранителната база, люпене на насекоми или нещо подобно. Пъстървите започнаха да се обаждат и на белите въртящи блесни. На първото по-дълбоко място реших да сложа бялата Phoebe и да я водя бавно с леки тласъци срещу течението. Прокарах я до един паднал дънер, под който бях сигурен, че има поне една пъстърва. Не се излъгах – още щом блесната мина покрай дънера, последва и кълването. Пъстърва от същия калибър, малко по-голяма от педя. От другия бряг имаше надвесени клони и сенчесто недълбоко място. Смених примамката, поставих жълтия Mepps и на второто замятане балканката го хареса.
Около 13.00 часа, когато излетът вече беше преполовен, седнах да почина за няколко минути и направих равносметката. Въртележките безспорно ловяха повече балканки. Само че при тях всички удари бяха само при водене по течението или евентуално перпендикулярно на него. На водене срещу течението пъстървата оставаше безучастна. При клатушките беше обратно – и двете риби досега бяха уловени с водене срещу течението. Очевидно в този ден пъстървата беше по-склонна да гони бързите въртележки, които вибрират доста по-малко, отколкото ако се водят срещу течението. Във втория случай течението действа допълнително на примамката и променя вибрациите и, което днес не се харесваше на пъстървите. И обратно – на пръв поглед безпомощната клатушка изглеждаше сравнително лесна плячка за балканките, преди да усетят измамата с кукичката.
Неусетно достигнах любимия ми вир. Представлява дълбок разлив с течение в средата, над което има паднало дърво. Под него винаги се крият доста риби и може да се разчита на успех. Досега обаче рядко бях хващал пъстърви там, тъй като дълбочината е около 2 метра. Няколкото риби, които имам там, съм ги уловил с пускане на въртележката да падне на самото дъно, където рискът от закачане и скъсване е доста голям. Сега обаче имах решение Little Cleo, 7 грама. Заметнах я в най-дълбокото и започнах да помпя с нея в долния воден слой. Не останах изненадан, когато изведнъж почувствах удар и пъстървата изскочи нагоре. Схемата работеше, само се искаше клатушката да отиде там долу, при рибите. Заедно със самоделките Sasho днес клатушките бяха отлично оръжие за пъстървата. С въртележката облавях средните по дълбочина места, докато Little Cleo и Phoebe влизаха в работа в големите вирове. На няколко места по бреговете на реката имаше скали, покрай които се ловеше най-удачно именно с клатушките.
След 15 часа пъстървите изведнъж станаха доста по-пасивни, а реката се избистри. Налагаше се да направя някаква промяна, но единствената възможност беше да играя с цвета на примамките. Досега все още не бях използвал въртележката Hrimar и клатушката Mepps Syclops, всичко останало беше минало по реда си и всяка блесна имаше улов. Интересното е, че и двете примамки бяха сходни с тъмния си цвят – въртележката е медна, а клатушката е в доста по-тъмен нюанс на жълтото в сравнение с другите два модела, които бях ползвал до момента. Започнах с въртележката, която улови риба още на първите замятания. При тази самоделка интересното е, че тялото е изработено от медна тел, навита на няколко пласта. Блесната има хомогенен червеникаво-кафяв цвят. С нея може да се лови и в най-плитките места, и в средните дълбочини, като променяме скоростта на водене на линията. Върти се отлично и най-важното е, че лови пъстърви. Вече я бях пробвал веднъж и се бях уверил в способността й да примамва капризни пъстърви. По-интересно ми беше как ще се представи Syclops. На нея бях улавял само една риба досега. Започнах упорито да замятам с тази примамка по течението, като се опитвах да я вкарам под клоните на един надвиснал над брега храсталак. Получи се. Само след секунда отнякъде се изстреля една пъстърва и захапа клатушката, но не се улови. За мен обаче важното беше, че примамката работи. Продължих да експериментирам с нея и след малко улових две пъстърви буквално една след друга. Този модел имаше доста по-лека игра в сравнение с останалите два, и можеше да лови и на места с дълбочина около 40 см, без да хваща водораслите по дъното. Където се налагаше да мятам срещу течението, просто поставях въртележката и нещата се получаваха. В обратния случай клатушката беше по-доброто решение.
В крайна сметка въртележките имаха повече уловени риби, което е напълно нормално – самият аз имам много опит в пъстървовия риболов с тези примамки, докато при клатушките повече разчитах на импровизацията. Тези блесни обаче примамиха риби, които едва ли щях да хвана с въртележките. Не знам по каква причина, но балканките почти не ги поглеждаха, когато се водеха със задържане срещу течението и си искаха клатушките. Впрочем така беше и да предишните ми няколко излета на същото място. Миналата година пъстървата не правеше разлика между двата начина на водене, но сега изглежда се беше изхитрила. Разбира се, вкарването на клатушките в играта се оказа едно много добро решение за тази ситуация. Още повече, че в името на експеримента отвреме-навреме поставях вместо клатушка воблер, но рибите почти не го атакуваха.
Тестът приключи с около 30 уловени и пуснати обратно невредими балканки, плюс още толкова празни кълванета. Около 20 балканки се бяха уловили на въртележките, за останалите десетина заслуга имаха клатещите се блесни. Имах около 30% допълнителен улов, който едва ли щях да реализирам с въртележките.
Тестът показа, че разнообразието в кутията ни със спинингови примамки никога не е излишно. Понякога ни изглежда невероятно, че с парче желязо със странна форма може да се улови пъстърва. А всъщност няма нищо по-лесно от това да си направим един набор от клатушки и кастмастери и да ги вкарваме в употреба на онези места, където нямаме кълване на въртяща блесна. Вярно е, че въртележката така или иначе си остава пъстървова примамка номер едно. Това обаче не би трябвало да ни лиши от ред други удачни решения за спининга, насочени само към едно – качествен риболов и по-богат улов.


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Платиката
Становището на университетския преподавател по рибните науки Саймън Скот за това какво е платика през 2008...   ОБИКНОВЕНАТА ПЛАТИКА Обикновената ...
Риболов на хищници в закачки
Здравейте, драги читатели на списание „Риби и такъми”. Темата за риболова на хищници е неизчерпаема и разбира се много интересна, по простата ...
Магията на дунавския кльонк
  Открай време риболовът на кльонк е любимо занимание на множество риболовци, живеещи по протежението на река Дунав. Първите кльонкове по нашите земи са ...
Обича ли платиката захранка?
От Краислав Димитров   Любовта на платиката към многото храна е пословична. Всички сме чували или чели, че за да се привлече пасажа платики, трябва ...
Язовир “БАТАК”
Привет на всички любители на риболова! Материалът по-долу се отнася за риболова на яз. “Батак”. Ще се опитам накратко да посоча част от местата за ...
Съдържание
Актуално Време за пъстърви / 4 Калоян Белополски за летния риболов на пъстърви, черни мрени и кефали на изкуствени мухи и блесни С муха и шнур Риболов в ...
Съдържание
Тайните на шампиона Риболов с плоска плувка /4 Алън Скоторн разкрива тънкостите на риболов на течение с плоска плувка Актуално Язовир “Скомля” ...
За шаран и амур през есента
  От Христо Георгиев   Есента е любимото ми време за риболов. Последните топли дни на лятото и първите есени дни навяват в мен спомени за ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6