Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Тръгнал един любител на зимния риболов за риба. Пробива си той дупка в леда, намества столчето и изведнъж чува мъжки глас:
- Тука няма риба. Станал човекът, дръпнал се на няколко метра встрани, пробива дупка в леда и пак се чува:
- Тука няма риба. На третия път не издържал и попитал:
- А кой говори?
- Директорът на пързалката.

 Статия

Зарганите идат!

Риби и Такъми (бр. 10 / 2008 г.)

Ловят се на бомбарда по цялото южно Черноморие

Всяка есен изключително актуален става риболовът на заргани по морето. В последните 7-8 години стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. Най-перспективните места се знаят отлично от местните риболовци и са заети още от тъмно. Въпреки това места по морето има за всички мераклии.
Традиционно пасажите със зарган наближават нашите брегове в първите десетина дни на септември, но тази година подраниха и се завъртяха около 20-ти август. Сега е абсолютно оправдано да се посвети един уикенд на морския риболов. Може да се отиде и със семейството. Все още времето е добро за плаж, а и всички заведения и хотели все още работят. През последните две-три години освен по нашето Черноморие много популярен стана и морският риболов в Гърция. Разбира се практикуват се много видове риболов, но най-достъпен и масов е този на заргани. Рибите се ловят по идентичен начин, но все пак има някои разлики. Например гръцките заргани кълват отлично на стръв 3-4 бели червея, докато нашите се изкушават единствено от блатните червеи.

 

От Калоян Белополски

 

Риболовът на зарган в Черно море се практикува не само от бургазлии и варненци, а и от стотици риболовци от вътрешността на страната. Особено когато от средата на септември нататък туристите се разредят, идва времето на рибарите. Ако няма голямо вълнение, риболовът върви ежедневно. Сега през лятото зарганите са най-активни от развиделяване до към 10.00 ч. и час-два преди стъмване, но с настъпване на есента може да се ловят целодневно. Тази година по Южното Черноморие излизат доста едри заргани, докато на север все още излизат по-дребнички. За ден се ловят по десетина-петнадесет бройки. Отсега нататък с всяка изминала седмица ще се ловят повече и повече.
Риболовът на бомбарда в последно време се практикува от всеки любител на зарганите. Сребърните стрели се ловят почти навсякъде, но в различни количества. Между зарганите се хващат и платерина, илария и чат-пат сафрид или чернокоп. През този сезон по-добър резултат дават плаващите бомбарди, но и на потъваща се лови доста успешно.
Ето как протича един излет за заргани. Ставаме задължително по тъмно. Точно на развиделяване сме на скалите. Къде точно ще изберем място, е въпрос на избор. Има десетки удобни места край Черноморец, Созопол, къмпинг “Веселие”, Дюни, Лозенец, Варвара и разбира се Синеморец. Избира се сравнително висока скала, на която да може да се застане стабилно. През есенните сутрини скалите се покриват с фин слой слуз и пребиването е много вероятно. Просто трябва да се внимава много. От предния ден сме си купили минимум две дози блатен червей. Цената на доза варира между 2,50 и 3 лв. Тази година дозите поне са прилични в сравнение с миналата. Ако обаче ще ловим цял ден, ще ни трябват повечко червеи.
За този риболов се избират въдици тип телемач, но с голяма акция – от порядъка на 20-60 г, или най-добре фидери. Дали дължината ще бъде 3,60 м, 3,90 м или повече, също е въпрос на личен избор. Лично аз използвам фидер и съм доста доволен. Разбира се има и маркови телескопи, предназначени специално за риболов на бомбарда, които също са отличен избор. Макарата е спинингова с възможно по-широка шпула за по-добро изхвърляне. Такъмът най-често е основно влакно 0,22-0,25мм, бомбарда 20-30 г, следва гумен амортизатор или просто едро мънисто, двоен или троен вирбел, повод дълъг около 1,50-1,70 м и кука № 8-10.
След като такъма е готов, избрали сме си удобна скала и сме закачили един или два блатни червея на куката, замятаме максимално навътре и започваме да прибираме бавно. Ако сме избрали да ловим на плуваща бомбарда, трябва визуално да я следим, тъй като често зарганът атакува отзад и на върха на въдицата не се усеща удара. Вижда се припляскване след бомбардата и моментално трябва да се засече. В други случаи следва или почукване на въдицата, или мощно, но плавно потегляне. При всички случаи се засича мигновено. Усеща се приятната тежест на борещата се риба и ваденето започва. Поне няколко пъти зарганът се изхвърля над водата, което носи добри емоции.
Ако се използва потъваща бомбарда, се разчита само на върха на въдицата като сигнализатор. Има случаи, в които потъващата бомбарда е по-резултатна. Хубаво е винаги да разполагаме и с двата варианта. При потъващите бомбарди има такива, които потъват по-бързо, и такива, които потъват много бавно и се водят на около метър под повърхността. Точно те са най-подходящи. При този риболов не се използват нито кепове, нито живарници. Заргана се вдига направо с въдицата. Понякога това води до откачане, но няма как.
Обикновено още с първото или второто замятане има удар. Рано сутрин зарганите са близо до брега и с вдигането на слънцето започват да кълват все по-навътре. Тогава трябва да се замята с по-тежки бомбарди. Много често се случва когато бомбардата цопне във водата, да изплаши зарганите и те да изхвърчат от нея; мигновено обаче правят кръг и се връщат да атакуват апетитния червей.
При морските риби принципът на риболов е малко по-различен спрямо сладководния. Тук трябва да се гони пасажа. Случва се рибите да кълват само на определено място и на едната скала риболовците да ловят доста повече от другите. След час или два рибите се местят и започват да ловят останалите. Ако отпред има подводни скали, е много вероятно да се закачи и някоя платерина. Ако пък навътре не е имало удар и стръвта се прокара вблизост до скалите, ще я оглозгат нахалните дребосъци. Това най-често са ситни чернокопчета или лапини. Друг е въпросът, когато се навъртят едрите чернокопи. Те също се ловят на бомбардата, но трябва на стеблото на куката да се постави дълъг 3-4 см силиконов шлаух, за да не прегризват влакното. Зъбите на чернокопите са като гилотина… Ако има по-едри, след всяко замятане ще оставате без кука! По-рядко на бомбардата се закача сафрид. Той се върти по-надълбоко и стръвта рядко минава край него.
В разгара на зарганския риболов за ден спокойно се правят по 40-50 и повече риби. Едва когато край бреговете се появят големите пасажи паламуд, следвани от делфините, зарганът се разрежда. Хищниците го плашат и той постепенно се изтегля на юг. Въпреки това риболовът му, макар и с променлив успех, често продължава чак до Коледа.


Много силен риболов на платерини на бомбарда сега се прави около новото пристанище на Созопол, но за съжаление трябва да се заобикаля и да се лови откъм скалите под пътя, тъй като пристанището е пълно с тузарски яхти на знайни и незнайни политици и крупни бизнесмени, и баровците не желаят да им се мотаят в краката някакви си прости рибари... Тъй като яхтеното пристанище е станало частно, на него рибари вече не пускат! За съжаление достъпът до множество “дашни” места за риболов, като скалите на Синеморец, нос Колокита (Германката) край Созопол и т.н е отрязан от новоизлюпените собственици на имотите край тях...
Освен заргана по морето се завъртяха първите сериозни пасажи с едър сафрид и тук-там дребен паламуд, наричан “циганка”. От лодка на отвесни чепарета за ден се правят по над 10-12 кг сафрид. Между сафридите се ниже и по някое цигане от по 200-300 грама. Професионалните рибари обаче все още не са доволни от сезона. В мрежите влиза малко риба и цената й е доста висока. Освен всичко друго морската риба е и голям кулинарен деликатес. Най-ценени са чернокопите и леферите, след тях паламудите, зарганите, сафрида и т.н. Калканът също е в призовата тройка, но цената му се върти около 20 лв. килото! И тази година по морето има доста делфини. Идват съвсем близо до брега и е голямо удоволствие да се наблюдават. Лошото е, че като се завъртят по-продължително пред нас, другата риба – дим да я няма…
 


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
Техники и тактики за пъстървовия сезон
  Край! Четирите месеца забрана на пъстървовия риболов свършиха. На 4 февруари се открива сезонът за лов на петнистите красавици. Чакат ни осем месеца ...
Швеция – страната на трудните риби
Ето че след близо година и половина отново имах удоволствието да прекарам една риболовна седмица в Швеция. И отново това се случи благодарение на сайта ...
Техники и тактики за риболов на лед
  За едни зимата е сезон за пиене на вино и ядене на мръвки. За други зимата е сезон за пиене на вино, ядене на мръвки и – разбира се – ...
Зарганите идат!
  Стотици риболовци от ранна утрин окупират удобните за риболов вдадени в морето скали. Точно по тези места се ловят най-много заргани. ...
Уклеи на късо … по английски!
  От 5-кратния световен шампион Алън Скоторн специално за сп. “Риби и Такъми” По време на две от последните големи първенства, ...
Сезон за лов на щуки
  Октомври е сезонът на щуките. Времето запладнява, настъпват първите дъждовни дни. Зъбатите хищници се развихрят. Сега е моментът да уловим някоя ...
Лов на пъстърва с естествена стръв
  Месари, касапи, унищожители на ценни риби... Това често може да се чуе по адрес на риболовците, които търсят пъстървата с естествени примамки. Доста ...
Първо състезание по тролинг на яз. “Жребчево”
Красимир Костадинов - Върхара   Преди известно време се запознах с вносителите на MERCURY-Булстар за България Мирослав Николов и Николай ...
Последният влак към Велека
08.12.2009. Гледам прогнозите за времето и виждам, че ако искам най-накрая да отида до река Велека, точно следващият ден e подходящ - след това настава дълга ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Иван 2014-10-07 10:49:55

Браво много хубава статия

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6