Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100145 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

- Младежо, обещахте ми, че ще приберете дъщеря ми до единадесет часа. Първо - сега е три часа, и второ - това не е моята дъщеря!

 Статия

Спортната 2009 година

Риби и Такъми (бр. 3 / 2010 г.)

част 2

 

От Ян Ван Шендъл

 

Европейското в Радице, Словения

Миналия месец ви разказах всичко за Световното Клубно Първенство в Мадунице, Словакия, и моята втора статия започва докато все още бяхме там.
През последните няколко години станахме добри приятели с много хора от цяла Европа, с които се срещнахме на различни първенства. Този път имахме брилянтен опит с победителите от сръбския отбор.
Сърбите бяха отседнали в същия хотел, в който бяхме и ние, и като мен те ще дойдат в Радице, Словения, за Европейското първенство. Първо разбира се щяха да се приберат вкъщи.
Сред членовете на техния отбор имаше един човек, който произвежда професионално плувки. Още докато бяхме в Словакия поръчахме от плувките, които смятахме, че ще са перфектните за риболова в Словения.
Аз и моят приятел никога нямахме достатъчно място в колата, за да вземем цялото необходимо оборудване. По време на пътуването ни, краката ми всъщност стояха в кофа за захранка! В крайна сметка сърбите се съгласиха да вземат част от нещата ни и ги закараха в Словения вместо нас.
Това е една от най-интересните страни на световната риболовна сцена - срещите с други риболовци, с всичките им различни навици и обичаи, и приятелствата с тях. Многократно благодарение на това сме учили какво ли не едни от други. Всъщност, не се прави всичко именно заради това?
Този път сърбите ни помогнаха много. По-късно през годината предстоеше Световното първенство в Холандия. Тогава щеше да е наш ред да им помогнем!
По този начин резултатът винаги е същият. Всеки печели! Аз силно вярвам в тази система. Никой на този свят не може да се справи с всичко сам.
И така, след един ден почивка в понеделник и пътуване на следващия ден, пристигнахме в Радице, Словения вторник вечерта. По пътя вече бяхме хванали малко риба. Спряхме някъде около Марибор с приятел, който има малък риболовен рай там. Фантастично езеро с шарани, а когато се обърнеш, можеш да ловиш и в малка река. Уникално! Така че преди да стигнем в Радице вече бяхме държали риби в ръцете си, и то най-различни видове.
Когато пристигнахме, спряхме колите директно на река Сава - мястото, където щеше да се проведе Европейското първенство. Един от нашите съотборници вече ловеше там и истински се забавляваше - просто ловеше много риба на щека, както и на болонеза.
Основната причина за допълнителните дни тренировки беше точно риболовът в стил болонеза. Това беше основният очакван метод за риболов тук, а ние едва имахме някакъв опит в него! Просто защото няма къде да ловим по този начин в нашата страна. Поне разполагахме с остатъка от седмицата, за да свикнем.
Самото ни присъствие на това място ни караше да се чувстваме като в рая! От всички места, на които съм ловил, това е най-красивото и живописно, което някога съм виждал!
Река Сава е голяма водна система и наистина естествена река. Видовете, които трябваше да ловим основно бяха морунажи, бабушки (словенска разновидност, която е подобна, но не е същата като тази, която познаваме в Северна Европа) и по-редки бели мрени.
Ранното пристигане винаги е перфектно решение на всяко международно състезание. Получаваш допълнително време, за да се запознаеш с водоема и да решиш всеки потенциален проблем, който можеш да срещнеш. Идеята е да можеш да започнеш официалните тренировки по правилния начин, така че да се упражняваш както трябва през цялата седмица.
Този път успяхме да постигнем това на 100%. Ще ви дам пример. Нуждаехме се от тежка глина, която да добавим в захранката. Разговаряхме с местен риболовец, който настояваше, че трябва да се купи определена марка, и ни посъветва и ние да направим същото. След като се поразходихме наоколо с колата, скоро открихме перфектната тежка глина... покрай бреговете на река Сава!
Един от първите съвети, които мога да дам на всеки риболовец, който иска да лови на международно ниво, е да взима лопата навсякъде, където отиде!
Колко много пъти сме откривали това, което сега наричаме местна почва? Това се е случвало навсякъде из Европа, и винаги това, което намираме, е перфектно! По този начин може да се спестят и много пари, но също така употребата на перфектната глина на международно първенство е жизненоважна.
Дори сме станали суеверни, защото всеки път, когато открием такава, се справяме добре в състезанията.
Освен това имахме и добра седмица - чудесна тренировка на риболов с болонеза, ловихме много риби, някои от които бяха най-перфектно изглеждащите, които съм виждал, също така получихме ценна информация от няколко приятни местни риболовци. Не можех да дочакам седмицата на официалните тренировки да започне, бях много етусиазиран от всичко това.
Времето беше стабилно през цялата седмица. Нямаше и един облак в небето и беше много топло. Отлични условия...
И тогава, точно преди да започне официалната тренировка, всичко се промени. Два дни валя, валя и пак валя. Изобщо не спря, не беше просто “дъждовно”, но не беше и порой. Веднага осъзнах, че всичко ще се промени.
Вече ви казах, че река Сава е внушителна. Също така тя е истинска дъждовна река, а мястото, където се намирахме, беше планинско. За да съкратя дългата история, дъждовната вода влезе във вливащите се в Сава реки. Малко по-късно и в самата нея. Течението стана по-силно и цветът на водата се промени.
Всъщност, водата толкова се оцвети, че бях учуден, че въобще хващаме някакви риби, когато започна официалната тренировка в понеделника преди самото първенство. Освен това продължаваше да вали навсякъде в Словения, а река Сава минава през цялата страна преди да стигне до мястото, където ние ловяхме. С други думи, не виждах начин ситуацията да се промени и да се върне към нормалното състояние.
Само по себе си това не беше толкова лошо за моя отбор. Риболовът с болонеза сега определено беше невъзможен и всичко щеше да се сведе до риболов с щека - метод, в който със сигурност имаме по-голяма увереност. Начинът на риболов стана по-ясен за нас, но имаше и достатъчно трудности. Река Сава се състои предимно от завои и можете да си представите, че течението след вътрешен завой ще е тотално различно от течението там, където то “се удря” в брега.
Тук имахме екстремни затруднения. При големите номера в сектор Д трябваше да се използват големи плоски плувки – близалки с носимост до 30 г, докато в малките номера на сектор Е, който беше само на 400 м разстояние, можеше да се лови с плувки само от 1 грам.
По тази причина трябваше да се подготвят много монтажи за щека, и тази седмица доказа, че никога, и наистина имам предвид НИКОГА не трябва да се отхвърлят дори най-необичайно възможните “събития”, които могат да се случат.
Имахме много трудна тренировъчна седмица, въпреки че когато дойде началото на състезанието, аз все още имах увереност, че можем да се справим добре.
На някои места имаше доста дребни морунажи, които можеше да бъдат хванати заедно с някои по-едри екземпляри, като на места започнаха да се появяват и редки големи бели мрени, че и по някоя и друга много голяма платика. Хирономусът и фуилът се доказаха като много важни, но също така се изискваше и немалко количество бели червеи, и определено кастери. Много интересен микс от различни видове стръв, като всичките изиграха важна роля.
Захранката трябваше да е тежка и много различна за различните сектори. Очевидно там, където течението беше по-силно, се нуждаехме от по-тежка храна, за разлика от местата, където водата беше по-спокойна. Решихме да направим микс от 50/50 захранка и тежка глина, въпреки че като погледна назад, може би бяхме малко по-предпазливи да не прехраним рибата.
По време на самото състезание всъщност се лови много добре! До уикенда на състезанието, дъждът почти беше спрял, а с подобряващото се време се подобриха и условията в реката. Все още имаше малко допълнителен цвят, но определено не беше този “шоколадов” цвят.
В тези условия, а не е ли така на всяка река в Европа, рибите се хранеха добре и имахме хубаво състезание, в което ние се представихме доста добре.
През първия ден Унгарския отбор от 5 човека постигнаха резултат от 7 (!!!) точки, това е толкова близко
до перфектното, колкото никога не съм виждал в никое друго международно състезание.
Разбирам, че всички техни риболовци успяха да хванат голяма риба, което ме изненада. Също така топ отборите като Белгия, Италия и разбира се Англия, бяха също напред в класирането. Словения, която беше домакин също се представиха много добре.
Ние изоставахме, но не с много и все още имаше добри възможности пред нас. Медалът все пак щеше да е доста трудна цел. Очаквах Англия и Белгия да се справят много добре и през втория ден, а Унгария просто беше прекалено много напред.
Имахме много добър втори ден, но нещата се получиха точно както си ги мислех. Успяхме да победим Италия и Унгария на втория ден. Словения имаше лош ден, така че и тях ги задминахме, но в края на краищата завършихме четвърти.
Унгария се класира първа, пред Белгия и Англия. Не е бедствие, когато (само) тези нации те победят, но със сигурност никой не може да разбере колко много мразя 4-тите места. Просто имам прекалено много от тях като състезател, а сега и като треньор. Простете ми, но не можах да се зарадвам истински!
Когато напуснах Словения след състезанието, осъзнах, че съм научил ужасно много. Не само големи неща, но в крайна сметка важни неща, които със сигурност ще ни помогнат да се подобрим в бъдеще. Не е ли странно? Аз съм в риболовния свят от 35 последователни години, по вероятно най-интензивния възможен начин и сега съм повече от всякога ентусиазиран относно научаването на нови неща.
Може и да е странно, но не е ли и фантастично в същото време? Изглежда, че този спорт се развива по-бързо от всякога и аз съм точно по средата му през цялото време!
Повярвайте ми, аз осъзнавам, че съм в много привилегирована позиция! И искам да добавя, че не приемам това нещо за даденост. Аз съм много благодарен за него!!!
Следващия месец ще опиша следващото международно състезание. От Словения трябваше да бързам за вкъщи, защото на следващия ден трябваше да замина за Турнира на Шестте Нации, който щеше да се проведе в Shonwalde, в близост до Берлин. Ще прочетете за това следващия месец. Опънати линии!!!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
ЛИПСА НА САМОСЪЗНАНИЕ, ИЛИ???
Привет! Казвам се Недко Сапунджиев. Следя с интерес вашето списание “Риби и Такъми”, както и DVD-та към него. Признал съм ви, майстори сте! С ...
Форма на тялото
Как рибите са се развили, за да се приспособят към различните условия на живот?   Сладководните риби в нашите езера, блата и реки са с най-различни ...
Съдържание
Тайните на шампиона На фидер по големите реки /4 Алън Скоторн разкрива един от любимите си монтажи за риболов на фидер Актуално С мач за шарани /10 От ...
Шаранът
Доктор Марк Бърдас разкрива, че разцветът на шараните всъщност се е зародил преди над милион години в Азия!   Подарък от Иран Шаранът сега е риба номер ...
Съдържание
Актуално Зарганите идат /4 От Калоян Белополски. За риболова на заргани на бомбарда Изкуствени примамки Дълбоко газещите воблери II /10 Продължение на ...
Риболовът на пъстърва в края на сезона
  Кога почна, кога свърши? Остана месец до края на пъстървовия сезон. Седем месеца се изтърколиха бързо-бързо. Пред нас е последният. След това – ...
Хитрости за зимния сезон
Риболовът на лед е колкото лесен и приятен, толкова и труден. Причината е ясна – при минус 10 градуса не е лесно да клечиш цял ден на леда. Дупката от ...
Рапала атакува света на изкуствените примамки
Интервю с Тиму Макела – директор “Връзки с обществеността” в Rapala VMC Corporation   - Преди време Рапала предизвика революция с две ...
Първи пролетни красавици
От Краислав Димитров   Отдавна планувах един излет в Гърция, даже вече бях приготвил багажа, но променливото, дъждовно пролетно време и прогнозите на ...
За щуки напролет
  Здравейте читатели. В тази статия, ще се опитам да споделя опита си с вас в ранния пролетен риболов на щука в затворени водоеми, защото именно част от ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6