Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348 Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100027 Library:100148 in /home/ribibgco/public_html/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 348

 Актуално


 Поръчай сега
 Порция смях :)

Момче и момиче сядат в ресторант.
Той поглежда цените в менюто и се обръща към нея:
- Какво ще иска моята дебеланка?

 Статия

Софийски кефали

Риби и Такъми (бр. 3 / 2010 г.)

Дълги години наред посещавам софийските баластриери. Преди години тези водоеми бяха обитавани от повече риба, в днешни дни от по- малко, но винаги риболовът е бил специфичен. Съществуват редица особености, характерни за баластриерите, с които ако не се съобразяваме, можем да сме сигурни, че излетът ще е провал. Големи дълбочини, стръмни брегове, нестандартен релеф на дъното- това са само част от условията, при които трябва да ловим; ако прибавим и купчините отпадъци от всякакъв характер, ситуацията става невъзможна. Много хора биха се отказали да риболовстват, но при повече упорство могат да се постигнат неочаквани резултати!

 

От Георги Генов

 

Поради местожителството си често посещавам баластриерата, известна като „Петте могили”. Водоемът е обитаван от различни видове риба - уклей, бабушка, каракуда, кефал, щука. Възрастни риболовци твърдят, че във водите й живеят сом и шаран, но аз не бих се надявал на такава слука. След наводненията преди години този водоем обедини десетки по-малки естествени езера. В момента „Петте могили” има огромна водна площ и притежава дълбочини над 20 м. В тези условия, разбира се, огромно преимущество имат риболовците, които познаваха добре релефа на местността преди „разширението”. За мое щастие съм един от тях и в следващите редове бих искал да ви направя съпричастни към един от риболовните ми излети там, който винаги ще си спомням.

 

Излета
Беше началото на март. Един от онези първи пролетни дни, в които не можеш да си намериш място, заврян в панелката.
Взех пакет захранка, много бял червей, фидера и се качих на колелото в посока „Петте могили”. След около 15 минути вече оглеждах местата. Двете места, които предварително си бях набелязал, бяха свободни. Реших да заема изпитаното място, на което предишната пролет лових бабушки-мутанти - това бе и целта на риболова.

 

Мястото,
което заех, представлява малко полуостровче, което се врязва във водната шир. На около двайсетина метра продължението на полуострова образува падина и малко след това площадка. Дълбочината на площадката е около 5-6 метра, което е сравнително малко на фона на огромните дълбочини в останалата част на водоема.
Срещу полуострова, който заех, на около стотина метра има остров, в близост до който в началото на лятото се лови едра каракуда.

 

Такъми
Използвах фидер 3.90 м, основно влакно 0.20 мм и малка хранилка 15 г. Когато започнах да строя линията си, останах, меко казано, разочарован, че най-тънкото влакно за повод, което бях взел, беше 0.12. Искаше ми се да експериментирам с 0.10 мм, а дори 0.08 мм, но какво да се прави - вързах кука №16 на повода, с който разполагах. Монтажът, който използвам е т.нар. „патерностер”. Това е монтажа, с който навлязох във фидер риболова, сравнително лесен е за направа, а в същото време дава невероятни резултати.
Патерностерът се изготвя по следния начин. От твърдо влакно с диаметър 0.30 мм изготвям клуп с дължина около 50 см. След това разрязвам клупа в съотношение 1:3, така че да се получат два отделни края. Към по късия връзвам хранилката, а към другия повода посредством вирбел. Получилия се монтаж връзвам към основното влакно, отново чрез вирбел. Вирбелите са от изключително значение, тъй като този вид монтаж предразполага към усукване на линията. Полученото разстояние между хранилката и куката е около половин метър. Монтажът е изключително опростен, сравнително фин и може да бъде използван при риболов както на дребни, така и на едри риби. Разбира се, можем да правим различни импровизации върху този монтаж, като например да променяме дължината на повода. Използвал съм различни варианти в практиката си с фидер риболова, някои от тях с по-голям успех, други с по-малък. Единственият монтаж, който не използвам е този, при който се използва т.нар. „противооплитаща тръбичка”. Използването на въпросната тръбичка прави линията някак си по-груба и това ме кара да не прибягвам до употребата й.
В зависимост от активността на хранене на рибите, прилагам различна техника - при по-слаба активност на рибите минута след замятането придърпвам рязко, с цел куката със стръвта да попадне точно върху хранителното петно, така рибите взимат по-уверено, макар и с известно закъснение.
В днешния риболов нямаше да „придърпвам”, напротив - реших да заложа на съвсем „неподвижна хранилка”, тъй като очаквах наистина предпазливи риби.

 

Тактика
Мислех да търся площадката, на която предишната година лових успешно. Обикновено започвам фидер риболова си с десетина замятания на желаното място с цел образуване на хранително петно. Този път реших, че не захранката ще е определяща. С прашката стрелнах глина с шарен червей. Сложих един бял и един червен червей и хвърлих.

 

Първото кълване

не закъсня. За мое разочарование се оказа костурче. „Гъсти костури” бе вторият нежелан вариант след капото. Малко по-късно обаче излезе и първата бабушка. Размерите й бяха внушителни, но не и за този водоем, тук може да се очаква всичко! В следващия час улових още няколко бабушки и вече бях щастлив. Бях сам на водоема, отново избрах успешното място и тактика, а и времето беше чудесно. Точно в този момент дойде и най-неочакваното. Фидерът ми падна във водата. Реших, че съм го бутнал аз, защото в този момент търсех нещо в раницата. Взех го в ръце, но... от другата страна нещо дърпаше! Засякох много рязко, и това бе грешката ми... Скъсване! Така и не разбрах какво е, но реших, че е някоя подранила каракуда. Вързах нов повод и продължих. За мое съжаление бабушките спряха да кълват. Като че ли бяха изчезнали.
Около половин час след късането връхчето на фидера се сгъна и последва мощен удар, след който въдицата ми отново падна във водата! Хванах пръчката в ръце и почти без засичане започнах борбата. Рибата беше изключително силна. Използвайки аванса на макарата и търпението си излязох победител в борбата с кефал над килограм! В този ден други удари нямах, но бях наясно, че вече бабушките няма да са основен обект на вниманието ми на този водоем.
В следващите дни имах излети с променлив успех, като за период около две седмици улових повече от десет кефала с трофейни размери. С настъпване на същинската пролет и раздвижването на всякакви мирни риби кефалите станаха апатични към предлаганата от мен стръв и започнаха да се ловят най-вече на изкуствени примамки, но далеч не бяха със същите размери.
Точното тегло на уловените от мен риби не знам, защото ги пусках обратно. Невероятно красиво, а и удовлетворяващо е да видиш такава голяма риба, която си преборил, да отплува на свобода, дарена й от теб самия.
Изводите, които си направих след тези две изпълнени с емоции седмици бяха няколко. Важно е да познаваш водоема, да научиш навиците на рибите в него и да си упорит - всичко е от значение!

Тук е мястото да се спра на статута на баластриерата „Петте могили”. От известно време хора, не легитимиращи се по какъвто и да е начин, събират такси за риболов. Но не винаги?! Водоемът не е обозначен като обект за платен спортен риболов. Очевидно не всичко е наред, но на многобройните мои сигнали от ИАРА отговарят с типичната за тях пасивност. За съжаление, още един чудесен водоем с богато рибно разнообразие ще поеме по пътя на обезрибяването. Жалко, но факт! Но Вие не се отказвайте, обикаляйте софийските баластриери и експериментирайте, ще останете изненадани!


 Добави коментар
  Вашето име: 
  Email:  
  Коментар:  
   
*Всички коментари се публикуват след одобрение от оператор

Архивни статии


Тук е събран голям масив от статии на наши и чужди автори, публикувани в сп. "РИБИ И ТАКЪМИ" и "РИБАРСКИ ВЕСТНИК". Систематизирани са по теми и години.

Риболов на мач
Риболов на щека
Риболов на плувка
/други/
Захранки и стръв
Възли и монтажи
Риболов на фидер
Шаранджийски риболов
С муха и шнур
Риболов на сом
Хищници на спининг
Хищници на стръв
Подледен риболов
Морски риболов
Спортен риболов
Теория
Риболов по света
Интервюта
Такъми
Маршрути
Репортажи
Страници: 1  2  3  4  5    » 
За щука в студа
Здравейте, читатели на сп. “Риби и Такъми”! В тази статия ще се опитам да споделя опита си в риболова на щука в нашите затворени водоеми - както ...
Познание
Само защото е облачно, това не означава, че условията са добри за риболов, твърди Стан Хедли.   Профил: Стан Хедли, автор на книгите ...
Огромни кефали дебнат в Гърция
Сериозното застудяване през ноември притъпи апетита на дребните риби по гръцките реки и даде ход на риболова на трофейни кефали, морунажи и щуки.   От ...
Съдържание
Новини /4 Турнири “На гости у Иречек” /6 От Калоян Белополски. За Световното по риболов на плувка в Чехия и представянето на ...
“Видракс” Vega са новите шампиони
Слънчаци и ситни костури решиха Републиканското   От Калоян Белополски   Най-сетне дългото Републиканско първенство по риболов на плувка ...
На река Итчен с Джон Годарт и Чарлз Жардин
На Световното в Нова Зеландия се запознах със сина на известния английски риболовец Чарлз Жардин. Жардин младши се казва Алекс и е на моята възраст. Общи ...
Тотален провал на световното в Италия
  Шампиони са италианците с уникален риболов на едри платики! Нашите 5-ти отзад напред...   От Калоян Белополски   В началото на септември ...
Нетрадиционните похвати носят успехи на леда
От Краислав Димитров   Зима е! Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените ...
За бяла риба със захранка
  Риболовът на бяла риба е любимият ми. Ловя бели от дете. На язовира от моето детство, „Студен кладенец”, те бяха основният вид хищник. В ...
На плувка през март
Тази година за разлика от предишната имаше сериозна зима. След последния як студ в средата на февруари обаче тръгна сериозно затопляне и това раздвижи доста ...
Страници: 1  2  3  4  5    » 
 Всички коментари
Владимир Петровски 2010-04-19 15:13:37

На този водоем преди доста време го посещавах редовно и винаги съм бил доволен от постигнатите резултати при улова.Наистина че там има едри кефали за които за да ги уловиш си иска майсторлък.Излизаха и много хубави кротушки и епизодично едри по размер костури.За статута на този добър водоем има много противоречива информация.Засега и аз не зная дали е платен или си остава в списъка на свободните за риболов водоеми.Но съм решил в скоро време да го посетя отново с надеждата да уловя някой трофеен екземпляр речен кефал

 Топ новини
 Новини


 Времето утре
Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6 Warning: file(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 27 Warning: fopen(admin/site-hit-counter.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/ribibgco/public_html/visitors_online.php on line 6